Hoeveel yoga ervaring heb je nodig om een yoga docentenopleiding te volgen?

Ervaring Yoga Docent

Je hebt besloten om yoga docent te worden en je wilt een yogadocenten opleiding te volgen, maar hoeveel ervaring heb je nu eigenlijk nodig om deze stap te zetten? Dit klinkt als een voor de hand liggende vraag om te stellen en toch is het een vrij nieuwe vraag. De eerste yogadocenten opleidingen werden in de jaren ’80 gegeven door ervaren leraren aan loyale studenten. Deze studenten deelden hun oefeningen met hun leraar voor een lange tijd, voordat ze in aanmerking kwamen met het lesgeven. Tegenwoordig zijn de docentenopleidingen open voor iedereen die fysiek en mentaal gezond zijn en er klaar voor zijn om de verantwoordelijkheid van een opleiding aan te kunnen. Dit creëert de mogelijkheid voor veel verschillende personen om een lerarenopleiding te volgen. Naast toekomstige docenten kan ook elke student een training volgen om zijn of haar oefeningen te verdiepen. Dit betekend dat je niet veel ervaring nodig hebt om aan een yoga docenten opleiding deel te nemen.

De perfecte yoga docent bestaat niet

Als je als doel hebt om yoga docent te worden dan kan dit best intimiderend zijn in de on- en offline yoga wereld. Hierbij kan je denken aan de eindeloze stroming aan yoga foto’s op instagram van perfectie yogi’s of de geweldige studenten die je tegenkomt in de yoga scholen. De socialmedia geeft het voorbeeld van de yogadocent met een prachtig lichaam en uithoudingsvermogen waar studenten tegenop kunnen kijken. Dit is een misvatting over wat het betekend om yoga docent te zijn. Lesgeven in yoga en yoga beoefenen zijn twee verschillende activiteiten. Iemand die yoga beoefent in een gevorderd stadium heeft niet per se de juiste capaciteiten om ook les te geven. Je meeste studenten zullen niet op de beroemde instagram yogis lijken dus waarom zou jij dat wel? Ieder persoon heeft zijn of haar eigen belemmeringen en ieder yoga docent heeft moeilijkheden met bepaalde posities. Zodra je je eigen uitdagingen of belemmeringen aan je studenten laat zien, zullen ze zich meer betrokken voelen bij jou lessen en zullen ze zich meer open stellen voor hun eigen moeilijkheden.

Het verlangen om yoga te leren en les te willen geven weegt op tegen ervaring

Dus wat is er nodig om een yoga docent te worden? Allereerst moet je een sterke wil hebben om te leren. Met dit belangrijke ingrediënt kun je ieder obstakel overwinnen om docent te worden. Er zijn veel gevallen geweest die dit bewijzen. Bijvoorbeeld studenten die nauwelijks Engels spreken zijn in staat geweest om de opleiding te behalen met hoge scores. Een ander voorbeeld is een studente die op krukken binnenkwam en haar training heeft behaald als een uitstekend lerares. Je kunt alles bereiken zolang je je er helemaal op richt. De wilskracht hangt ook samen met de houding die je aanneemt. Meestal zijn de minst ervaren yogis degenen die het meest gedisciplineerd zijn. Ze bereiken de meeste groei en behalen de beste resultaten tijdens de opleiding. Zelfs een gevorderde yogi is vaak een beginner in het docent zijn. Dit maakt de opleiding uitdagend voor iedereen.

Yoga docent versus yoga instructeur

Docent zijn betekent dat je onvervangbaar bent. Instructies en demonstraties zijn overal te vinden, maar een goede docent kan ten slotte de studenten motiveren om naar meer te streven. Je zult aan het eind van de klas weten welke antwoorden je aan de studenten kunt geven. Dit is het moment waarbij je kennis en advies op een persoonlijke manier kunt overdragen. Docent zijn betekent het weten hoe je anderen kennis, competentie en kwaliteit kunt verschaffen. Het is meer dan het demonstreren van posities en instructies geven naar de studenten toe. Het is het bieden van een uitdaging, de juiste informatie geven om het lichaamsbewustzijn te vergroten en het aanwezig zijn om blessures te voorkomen. Dit zijn de middelen die worden gegeven bij een leraren opleiding en er wordt niet vereist dat de leraar de uitkomst uitvoert.

Iedereen is anders

Een online instructeur is niet in staat om iemand te corrigeren. Dit is waar je kunt uitblinken als docent. Zodra je naar het lichaam van je student kijkt, weet je wat ze tegenhoudt om verder te kunnen. Om dit te kunnen begrijpen is het belangrijk om een yoga docenten opleiding te vinden dat anatomie aanbied naast asanas en correcties. Je zult leren dat niet iedereen in staat is om alle asanas te doen. Als docent zul je de studenten moeten motiveren. Tegelijkertijd zul je ontdekken wat jou studenten tegenhoud om verder te kunnen gaan. Het verschil leren tussen een uitdaging en een grens is iets dat tijd kost om te begrijpen. Je zult les moeten geven en je studenten observeren. Je zult op hun oefeningen moeten focussen in plaats van op jezelf. Door deze vaardigheid te ontwikkelen als docent, zul je een onmisbare rol in de oefeningen van je studenten hebben.

Je voelt je er klaar voor – dus wat nu?

Uiteindelijk is het doel om een persoon te worden dat een les kan leiden met vertrouwen. Dit vertrouwen komt niet alleen vanuit je eigen oefeningen, maar van de kennis en vaardigheden die je mee naar huis neemt vanuit je opleiding. Een goed afgeronde yoga docenten opleiding geeft je kennis in yogafilosofie, onderwijsmethodologie en functionele anatomie. Dit zal je basis vormen waarop je je lesgeef portfolio kunt bouwen. Vraag jezelf af, hoe leer ik het best? Werk je goed onder druk? Een intensieve maand training kan dan jouw ding zijn. Zou je het willen uitrekken? Dan zijn er vele opleidingen die het over de weekenden verspreiden.

Lees: Hoe kies je de beste yoga opleiding voor jou.

Lees: 4 redenen waarom het mogelijk is om een gecertificeerd yoga docent in 4 weken te worden.

We adviseren onze studenten om zo snel mogelijk te beginnen met lesgeven om het vertrouwen te behouden dat je hebt gekregen na het behalen van je certificaat. Een ander deel van dit vertrouwen zal komen tijdens ervaring en zelfontwikkeling die je opbouwt met je eigen oefeningen en het lesgeven. Het maakt niet uit in welk stadium je de lesgeef wereld inkomt, met consistente inspanning en professioneel bewustzijn zal je ervaring beter en beter worden.

Over de Auteur

Omkar Jain Yoga docentOmkar Jain is gespecialiseerd Hatha Yoga docent met over de 5,000 uur aan onderwijservaring. Hij geeft les bij Arhanta Yoga sinds 2011 en is een essentieel lid van het team geworden. Omkar is geboren en getogen in India en is opgegroeid met traditionele waarden. Hij heeft gestudeerd met verschillende gereputeerde leraren zoals Saraswathi Rangaswamy (dochter van Sri. Pattabhi Jois). Zijn lessen zijn grappig en uitdagend voor studenten op alle niveaus. Hij geeft les met focus, discipline en tegelijkertijd met humor. Zijn bekwaamheid om kennis volledig over te dragen helpt studenten volwassen te worden in verzekerde docenten.

Would you like to get more useful articles and news delivered to your email inbox?

Our E-books

Subscribe to our mailing list and receive 5 free e-books