Hoe word ik yogadocent?

Je bent er eindelijk uit wat je wilt worden: yogadocent! Of je weet juist helemaal niet zo goed wat je wilt, maar het beroep als yogadocent lijkt je erg interessant. In beide gevallen is dit artikel aan te raden. Als je op Google zoekt op ‘Hoe word ik yogadocent’ of ‘hoe word je yogaleraar‘ zul je namelijk al gauw merken dat het aanbod onwijs groot is en er verschrikkelijk veel yogascholen zijn die een opleiding aanbieden. Je kunt dit artikel zien als een stappenplan met daarin de essentiële stappen om er achter te komen wat de juiste yoga opleiding voor jou is en hoe je na de opleiding een yogadocent wordt.

Yogadocent

De yogastijl

Eerst en vooral is het belangrijk om voor jezelf uit te maken welke yogastijl je wil doceren. Er bestaan veel verschillende yogastijlen zoals Hatha Yoga, Bikram Yoga, Iyengar Yoga, Ashtanga Yoga, enzovoort. Naar gelang de stijl die je kiest voor je opleiding zal je andere theorie en praktijk krijgen tijdens je cursus. Het is aan te raden om goed na te gaan welke yogastijl jouw voorkeur heeft, welke stijl je energie geeft en van welke yogastijl jij gelukkig wordt. Wanneer je lesgeeft in een yogastijl die jou gelukkig maakt, zal ook het lesgeven zelf jou hoogstwaarschijnlijk gelukkig maken en kun je de materie gemakkelijker overbrengen op je studenten. Je brengt echter je passie over, wat zeker een positief effect zal hebben op de yogalessen. Als je een keuze hebt kunnen maken uit een yogastijl kun je al wat gerichter zoeken naar een yogaopleiding, je hebt nu een soort rode draad gecreëerd in de zoektocht naar de yogaopleiding die het beste bij jou past.

De locatie

Yoga opleidingen worden over de hele wereld aangeboden. Is het voor jou moeilijk om naar het buitenland te reizen, dan is dat geen probleem aangezien er veel yoga docent opleidingen in Nederland zijn. In het buitenland zijn er ook populaire opties voor yoga opleidingen in Bali tot yoga opleiding in India. Het buitenland is een goede optie als je je bijvoorbeeld graag even in een andere omgeving wil bevinden. Ook is een opleiding in het buitenland goed te combineren met een vakantie en is het een kans om meer te ontdekken en zien van een bepaald land.

De duur

Nu je een keus hebt gemaakt tussen de verschillende yogastijlen en voor jezelf hebt vastgesteld of je de opleiding in Nederland of in het buitenland wil volgen, heb je je opties al heel wat ingeperkt. Een volgend belangrijk punt om een keuze uit te maken, is de duur van de opleiding. Hoeveel tijd wil je of kan je aan de opleiding besteden? Er zijn intensieve cursussen die meestal tussen de vier tot zes weken duren. Ook zijn er opleidingen verspreid over langere periodes, die te combineren zijn met het dagelijkse leven, waardoor ze vaak meerdere jaren duren. Ook het aantal uren opleiding dat aangeboden worden kan per opleiding verschillen. De meest voorkomende, en Yoga Alliance gecertificeerde opleidingen bieden een lessenpakket aan van minimaal 200 uur. Met deze opleidingen kan je yogales geven aan beginners. Heb je al een 200 uur yogadocenten opleiding gedaan, dan kan je ook een gevorderde 300 uur yoga docentenopleiding volgen.

De kosten

Zoals de duur van de opleiding yoga docent van elkaar kunnen verschillen, kunnen ook de kosten per opleiding heel wat variëren. Het is hierbij verstandig om niet enkel naar de prijs te kijken, maar ook na te gaan wat er allemaal onder de kosten van de opleiding valt, oftewel de prijs/kwaliteit verhouding. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met eventuele bijkomende kosten, zoals reiskosten wanneer je ervoor kiest een opleiding in het buitenland te volgen.

Het maken van de juiste keuze

Nu je al deze punten voor jezelf bent nagegaan, is het tijd om een keuze te maken. Een laatste stap die je kan helpen voordat je een keuze maakt, is het bekijken van reviews van de opleiding. Wat zeggen anderen van de opleiding, waar waren ze tevreden over, wat viel er juist tegen? Op deze manier heb je een beter beeld over wat je kan verwachten en kun je er achter komen of de opleiding wel echt bij je past.

Professioneel of als bijbaan yogales geven

Als je een keuze hebt kunnen maken uit een opleiding, is het goed om jezelf af te vragen of je fulltime of parttime les wil geven. Het is uiteraard ook een optie om klein te beginnen, door les te geven in het begin te combineren met je huidige baan. Later, wanneer je besluit uit te breiden, kan je nog steeds beslissen om fulltime yogadocent te worden. Wanneer je ervoor kiest om van het yoga lesgeven je beroep te maken is het belangrijk om aan een aantal praktische zaken te denken zoals locatie, benodigdheden voor de studenten, manieren om naambekendheid op te bouwen, enz.
In het begin is het aan te raden om het budget voor de locatie zo laag mogelijk te houden. Beginnende yogadocenten maken soms de fout om teveel te investeren in het huren van een locatie, waardoor de kosten snel hoog oplopen. Voor je studenten is het echter veel belangrijker dat je kwaliteitsvolle lessen aanbiedt en niet de locatie waar je les geeft.

Heb je nog vragen in verband met een yoga docenten opleiding of ben je al yoga docent en wil je advies bij het opstarten van je yogalessen/yogastudio, aarzel dan niet om ons te contacteren. We helpen je graag verder!

Subscribe now to receive our series of short e-books

Our E-books

Subscribe to our mailing list and receive a series of short e-books

Leave a Reply