Inspirerend yoga-verhaal: Elena Fernandez aka @elenafpcoach

Sinds 2009 zijn meer dan 4000 studenten onderdeel geworden van de Arhanta-familie. We voelen ons gezegend om ze te zien groeien, deel uit te maken van hun reis en te zien dat ze anderen inspireren. Hieronder delen we het inspirerende verhaal van onze student Elena Fernandez.

Inspirerend verhaal
Hallo, ik ben Elena. Ik ben geboren in La Rioja, in het noorden van Spanje. Mijn ouders wilden dat ik muziek ging studeren en daarom lieten ze me op 6-jarige leeftijd inschrijven voor een avondschool, maar ik stopte het na 3 jaar omdat ik al een passie voor sport voelde en ik wilde volleyballen. Ik ben er 10 jaar mee doorgegaan. Maar toen verhuisde ik naar een andere stad om naar de universiteit te gaan waar ik natuurkunde studeerde (ik hou ook van getallen en vergelijkingen) en vertalen (passie voor andere culturen en reizen).

Ik heb mijn Erasmusjaar in Oostenrijk gevolgd en ben daarna naar Slovenië verhuisd, waar ik bijna 4 jaar de taal heb gestudeerd en als docent Spaans en Engels heb gewerkt aan verschillende talenscholen. Toen ik in Slovenië was, voltooide ik mijn masteropleiding en solliciteerde ik voor een trainee-schip bij de vertaalafdeling van de Europese Commissie. Ik deed dat bijna zonder hoop te worden opgepakt omdat ik wist dat het aantal kandidaten voor die ene vacature enorm was. Maar ik was degene die werd gekozen. En dat veranderde mijn leven.

Ik verhuisde naar Brussel, schreef me in bij een sportschool als lid en deed mijn 4 trainingen en lessen elke week. Mijn trainee-schip naderde het einde en op een dag vertelde een fitnessinstructeur (die enkele jaren later mijn partner en vader van mijn zoon zou worden) mij dat ik groepsfitnessinstructeur moest worden omdat hij het potentieel in mij zag. Het was een moeilijke beslissing omdat mijn ouders van mij verwachtten dat ik, na al die jaren van geld die ik aan mijn universiteits- en masterdiploma’s had geïnvesteerd, een echte baan zou krijgen met een bedrijfswagen, waar ik een hoog vast salaris zou krijgen en ik zou gekleed gaan in hoge hakken en kostuums.

Ze waren dus nogal tegen het idee dat ik alles wat ik had gedaan liet vallen om in te gaan op wat altijd mijn passie was geweest: fitness en sport. Maar ik heb het gedaan. En begon training te krijgen om groepsfitnessinstructeur te worden. En op het moment dat mijn voeten voor het eerst het podium raakten, wist ik dat dat het was. Dat was wat ik de rest van mijn leven wilde doen: elke dag helpen een fittere planeet te creëren, klasse per klas.

Na een aantal jaren te hebben gewerkt en veel examens en tests te hebben doorstaan, werd ik eindelijk Les Mills National Trainer en filmde ik twee dvd’s in Nieuw-Zeeland voor de instructeurs over de hele wereld. Mijn ouders, die er in het begin tegen waren, zijn nu zo trots dat ze me volledig vervuld zien op het pad dat ik heb gekozen. Ze zijn blij dat ik heb besloten met mijn hart te gaan en gelukkig te zijn en geen geld of een sociale status na te streven alleen maar om hun dromen te vervullen.

Nu ben ik een Personal Trainer, een Group Fitness Instructor, een Les mills Trainer en een Euromed Head Presenter. Ik reis veel, ik geef trainingen voor anderen om instructeur te worden of om ze naar een hoger niveau te tillen. Ik help hen hun eigen potentieel te zien en hun eigen licht in hun leven te vinden. We ontwikkelen de markt nu in Afrika, waar de mogelijkheden enorm zijn.

Ik ben zeven jaar geleden bevallen van een uitzonderlijke jongen en hij is mijn beste motivatie en reden om altijd door te gaan, ook al is het niet altijd gemakkelijk omdat ik geen familie heb in Brussel en mijn partner ook meestal in het buitenland is. Ik moet het alleen redden, leren jongleren met mijn professionele leven en moeder zijn. In 2013 ging ons bedrijf failliet en verloor mijn partner en ik alles. Geen huis, geen geld. Ik heb mijn zoon een jaar in Spanje moeten plaatsen bij mijn ouders. Dit was de moeilijkste tijd van mijn leven. Ik mis mijn baby elke dag. Maar ik begon helemaal opnieuw om weer een toekomst voor hem op te bouwen. Op sommige dagen kon ik gewoon een blikje tonijn eten en moest ik les gaan geven. Maar ik heb het gedaan. Voor een jaar. En toen we weer financieel sterk werden, ging ik naar Spanje en bracht hem terug. Ik heb toen veel over mezelf geleerd en over de offers die een moeder kan brengen voor het welzijn van haar kinderen.

Mijn reis met yoga begon twee jaar geleden toen het lot me ertoe bracht om een “Bodybalance” -leraar te worden in Brussel. Voordien had ik mezelf nog nooit als een ‘yoga’-persoon gezien. Altijd hard trainen, mezelf tot het uiterste drijven.

Toen ik bodybalance begon te leren, gebeurde er iets met me. Niet alleen mijn lichaam, maar ook mijn geest voelde dat ik iets anders nodig had om mijn leven in evenwicht te brengen. Na een jaar bodybalance te hebben gegeven, werd mijn liefde voor yoga sterk en oefende ik vier keer per week. Dat was het moment waarop ik me realiseerde dat ik deze discipline dieper moest bestuderen en de wortels, de filosofie en de asana’s op een ander niveau moest begrijpen.

Ik vond Arhanta Yoga, wat ik nu “mijn Ashram” noem omdat ik het begon te zien als mijn (tweede) thuis. Vorig jaar volgde ik mijn eerste training: Yin Yoga en een week later volgde ik de 200-urige Yoga Docentenopleiding . Wat een geweldige ervaring. Ik heb zoveel geleerd over yoga, maar ook over mezelf. De manier waarop ik naar de wereld en naar mijn leven keek, veranderde naar een heel ander niveau.

Inspirerend yogaverhaal

Training in Arhanta heeft me veel geleerd over dankbaar zijn voor dingen en mensen. Over soms een stap terug doen en dingen echt vanuit een ander perspectief bekijken. De tijd nemen voor mezelf en mijn beperkingen accepteren om niet altijd perfect te zijn of er goed uit te zien (wat in fitness een veel voorkomende obsessie is).

Ik geef nog niet actief les in “pure” yoga. Ik had dit alles eerst nodig om mezelf te laten groeien en mijn praktijk te laten groeien. Ik train nog steeds hard (ja, ik ben ook een fitnessliefhebber) maar ik oefen elke week en ik heb mijn balans gevonden. Veel vooropgezette ideeën over mijn leven of de wereld die mijn bestaan beperkten, zijn opgelost en ik heb geaccepteerd dat ik een uniek persoon ben en dat ik niet hoef te zijn of te doen wat anderen doen. Ik begreep echt dat we allemaal op verschillende manieren de wereld iets te bieden hebben. Hoe belangrijk is het om naar jezelf te luisteren en te waarderen wat je hebt.

Ik herinner me dat ik, toen ik vorig jaar voor de Hatha Yoga kwam, Shirshasana niet kon doen. Ik had het nog nooit eerder geprobeerd en ik kon het gewoon niet doen. Ik worstelde de hele maand om mezelf te dwingen omdat bijna iedereen het zo gemakkelijk kon doen. De maand ging voorbij en ik kon hem nog steeds niet krijgen. Ik probeerde het ook een maand thuis en zei tegen mezelf dat ik het moest halen. Maar dat deed ik niet en daarom stopte ik met proberen of dacht er ooit 7 maanden over na. Niet één keer heb ik Shirshasana opnieuw geprobeerd. Maar afgelopen mei speelde ik met mijn zoon in de tuin en mijn lichaam vertelde me: nu is het tijd. Doe het. Gewoon zo.

En zonder aarzeling, geen druk, geen dwang, geen verwachtingen, liet ik me leiden door mijn lichaam. En dat was mijn grote moment. Ik was in Shirshasana!

En ik begreep dat het mijn lichaam en mijn geest is die me leiden en niet andersom. Ik heb mijn tijd en mijn moment dat alleen van mij is. Er zullen dingen zijn die ik zal kunnen doen en andere die ik niet zal doen. En het is oké. Omdat yoga een intern pad is, over hoe je jezelf verbindt en niet in hoe goed je een asana doet. Dit heeft mijn visie zowel professioneel als privé geopend.

Namasté

Elena Fernandez

Subscribe now to receive our series of short e-books

Our E-books

Subscribe to our mailing list and receive a series of short e-books

[thrive_leads id='430480']