Persoonlijke getuigenis van René van Es, gediplomeerd Arhanta Yoga docent

Hoi, mijn naam is René van Es. Op 10 april 2015 kreeg ik het bericht plaveiselcelcarcinoom te hebben, een vorm van huidkanker die op de basis van mijn tong zit en zich heeft uitgezaaid naar beiden kanten van de lymfklieren.

Toen het bericht van de arts mij bereikte kwam het fundament op losse schroeven te staan. Ik was druk bezig aan het solliciteren naar een nieuwe uitdaging, dus de ziekte kon niet op een slechter moment komen. Het maakte mijn geest onrustig en veroorzaakte een hoop extra stress, want, wat nu?!

Moderne wetenschap versus alternatieve genezing

Bij de pakken neer zitten is niets voor mij, en omdat mijn lichaam heftig protesteerde bij elk bezoek aan het ziekenhuis, begon ik te onderzoeken of wat de artsen zeiden wel echt waar was. Natuurlijk is waarheid relatief. Wat ik ontdekte is dat de waarheid van de artsen zeer beperkt is tot wat de farmaceutische industrie hen heeft ingefluisterd. Je kunt zo behandeld worden, wij hebben de spullen al op de plank staan.

Wat mij erg tegenstond was hoe de artsen met mij omgingen. Zij zien kanker als een noodzakelijk kwaad dat verwijderd moet worden. De oorzaak is drank, sigaretten en mogelijk een virus. Mijns inziens een nogal beperkt inzicht.

Wat is kanker en waarom manifesteert het zich juist in mijn lichaam? Het was nogal opmerkelijk omdat wij ons al jaren bezighouden met gezonde voeding. Ik begon alles te lezen over kanker, en al snel kwam ik er achter dat de mensen die genezen van de ziekte (de reguliere artsen noemen het radicale remissie) een aantal belangrijke aanpassingen in hun leven aanbrachten. Deze aanpassingen omvatten voornamelijk gezond eten, een gezonde leefomgeving, beweging en dingen doen die je leuk vindt.

Ik besloot de methode te vinden die mij zou helpen om deze ziekte het hoofd te bieden. Waar ik achter kwam is dat de kanker mij iets wilde vertellen. Maar wat ik ook probeerde, ik kwam niet tot de kern van de boodschap. Zo besloot ik om de balans tussen lichaam, mind en spirit te herstellen.

De ontdekking van mindfulness en yoga

Omgan met kanker de alternatieve route
Zo begon ik in juni 2015 met het volgen van een mindfulness cursus die werd gecombineerd met Hatha yoga. Toen ik thuis kwam na de 8-daagse retraite begon ik met het volgen van yogalessen. Na de yogalessen voelde ik me heerlijk ontspannen. Wat ik wel merkte is het grote verschil tussen de leraren en hierdoor ook het resultaat van hun lessen. Mijn nieuwsgierigheid naar meer kennis heeft mij doen besluiten om een mindfulness 2 cursus te volgen. Om zelf meer verdieping te krijgen en misschien wel over te brengen op mijn toekomstige studenten besloot ik om de 200 uur yoga teacher opleiding te volgen in India, de bakermat van yoga. Zo kwam ik bij Arhanta terecht en startte ik de opleiding in februari 2016.
Het was een intense en interessante opleiding die voor mij het hek heeft opengezet naar een yoga lifestyle. Dagelijks beoefen ik in de ochtend meditatie afgewisseld met Kapalbhati pranayama en heb ik nog energie over dan begin ik als warming up met sun salutations en asana’s. Ik doe precies wat mijn lichaam nodig heeft, althans wat ik ervaar dat het lichaam nodig heeft.

Een test van het universum

De afgelopen twee jaar zijn zeer bijzonder geweest, met diepe dalen en hoge pieken. Eerst kreeg ik te horen dat ik kanker had. Een dag later kreeg mijn moeder te horen dat zij Alzheimer heeft. Een paar maanden later kreeg ik te horen dat zij darmkanker had en misschien nog twee maanden te leven. Op 26 november dat zelfde jaar stierf ze. Alles moest geregeld worden, deze druk kwam op mijn schouders om alles te coördineren. Familie begon zich te verzetten en hadden zich onrechtmatig geld en spullen eigen gemaakt. Door al deze verwikkelingen heb ik ervaren dat de stress toenam en mijn gezondheid hieronder leed. In eerste instantie moest ik leren vertrouwen hebben in God of het Universum, Het Al of hoe je het wilt noemen, ik noem het God. Vertrouwen kwam erg op de proef te staan toen ons gezin in deze periode van een uitkering moest leven die ver onder de armoedegrens lag en ik alleen maar kon toekijken. Want veroordeeld door de maatschappij levert geen nieuwe baan op.

Dus ik dacht, ik heb een verhaal te vertellen, zeker omdat ik de reguliere behandeling afsloeg omdat deze niet bij mij paste. Ik ben ervan overtuigd dat er meerdere wegen naar genezing leiden. Zo raakte ik geïnspireerd en kwam erachter dat het immuunsysteem het lichaam kan helen, dus dit moest aansterken, daarnaast moest de balans tussen lichaam, mind en spirit herstellen en alles op een natuurlijke wijze. Toen ik mijn verhaal begon te vertellen kreeg ik een aanbieding om gratis biologische groenten te plukken in de kas. Omdat ik iets maatschappelijks wilde ondernemen solliciteerde ik bij Humanitas waar ik werd aangenomen, tot we verhuisden naar Spanje. Het klimaat en de natuur sprak ons erg aan. We verkochten onze inboedel en reisden in augustus 2016 af naar de Costa Brava. Tijdens onze verhuizing werden we geholpen door fantastische vrienden van wie zelfs een aantal zijn meegereisd om ons te helpen installeren.

Iedere dag meditatie, pranayama en asana’s bovenop een gezond en verantwoord voedingsprogramma hadden voor mij nog niet het gewenste resultaat. Ik maakte een afspraak met een ayurvedische dokter in Barcelona, hij raadde mij aan om direct af te reizen naar Patanjali Yogpeeth in Haridwar, een Aryurvedic Hospital. Ik schreef een stuk en vroeg om donaties en zo lukte het om een deel van het bedrag op te halen om naar het centrum af te reizen. Het is belangrijk om te blijven vertrouwen, genieten, waarderen, geloven en een rotsvaste overtuiging te hebben dat waar ik mee bezig ben zal lukken. Yoga brengt deze verbinding, ondanks de tumorale bloeding vlak voor de kerst en de artsen die mij geen hoop meer gaven herstelde mijn lichaam zelf, slechts door prana door het lichaam te laten stromen door middel van concentratie op de ademhaling. Het bracht mij rust en reduceerde de pijngrens, en uiteindelijk bracht het mij herstel waardoor ik nu samen met mijn vrouw naar India kan vertrekken.

Subscribe now to receive our series of short e-books

Our E-books

Subscribe to our mailing list and receive a series of short e-books

Leave a Reply