Hoe Geef je Karma Yoga een Plek in je Dagelijkse Leven?

De Basis Principes van Karma Yoga


In de Bhagavad Gita sprak Shri Krishna de volgende woorden: ‘Doe je taken zonder de zorg over de uitkomst ervan’. Karma Yoga wordt vaak verward met vrijwilligerswerk of werk als hulpverlener, dit is echter niet waar Karma Yoga voor staat. Het woord Karma betekent actie, Karma Yoga staat voor de yoga van een actie of taak en kan het best gedefinieerd worden als volgt:

“Het op de best mogelijke manier uitvoeren van een taak, zonder enige betrokkenheid van het ego of gehechtheid”

In deze definitie van Karma Yoga zijn er vier essentiële woorden: taak, ego, gehechtheid en verwachting of beloning. Om de principes van Karma Yoga te begrijpen, is het belangrijk dat allereerst deze vier termen duidelijk zijn.

Principes van Karma YogaTaak

Ieder mens heeft taken in het leven. Op sommige taken kan je geen invloed uitoefenen, doordat ze je worden gegeven, bijvoorbeeld je taak als burger, als lid van de samenleving, maar ook je taak als zoon of dochter, als broer of zus, enzovoorts. Daarnaast zijn er taken waar je zelf voor kiest, bijvoorbeeld je taak als werknemer, als man of vrouw, als een vriend, enzovoorts.

In Karma Yoga is het belangrijk om je taken te prioriteren; zodat je weet welke taak het meest belangrijk is en welke taak je boven de ander moet kiezen.

De allerbelangrijkste taak die je hebt, is de taak om voor jezelf te zorgen. Hiermee wordt bedoeld dat je er in de eerste plaats voor zorgt dat jij je goed voelt, zodat je de taken die je hebt zo goed mogelijk kan uitvoeren. Een voorbeeld die dit wat duidelijker maakt is wanneer je ziek in bed ligt en wordt gebeld door een goede vriend. Je vriend vertelt je dat zijn relatie zojuist is beëindigd, hij zich alleen voelt en graag gezelschap wilt. Ook al is het je taak om een goede vriend zijn, kun je hier beter voor jezelf kiezen en eerst beter worden voordat je je vriend zal ondersteunen.

Ook is het belangrijk om je taak zo goed mogelijk uit te voeren en niet te verwaarlozen. Dit zal in de eerste instantie vanzelfsprekend lijken, maar door de volgende voorbeelden zal duidelijk worden wat hier precies mee wordt bedoeld. Een voorbeeld is als het je taak is om kamers van een schoonmaakbeurt te voorzien en je de kamers niet goed schoonmaakt omdat er niemand is die meekijkt of omdat je van mening bent dat je er te weinig voor betaald krijgt. Een ander voorbeeld is wanneer een collega je vraagt om een bepaalde taak over te nemen op het werk. Hier kun je ervoor kiezen om de taak over te nemen en doen wat er gevraagd wordt, niks meer, niks minder. Een tweede mogelijkheid is om de taak beter en gedetailleerder uit te voeren, omdat je werkdag er bijna op zit en je klaar bent met je eigen werk. Wanneer je er toch voor kiest om de taak af te raffelen en naar huis te gaan, vervul je de taak niet op de beste manier mogelijk.

Ego

Onder ego vallen alle ideeën die je hebt over jezelf en anderen. Het zijn onze voorkeuren, afkeuren, verlangens, enzovoorts. Bij elke taak of actie die we uitvoeren zijn we geneigd te denken aan de consequenties die de taak op onszelf kan hebben, bijvoorbeeld welke gedachten de actie bij andere kan oproepen, hoe dit ons imago kan beïnvloeden, enzovoorts. Het algemene doel van Karma Yoga is om deze gedachten te beheersen en uiteindelijk het ego los te laten, met andere woorden staat Karma Yoga dus voor het doen van je taken zonder aan jezelf te denken.

karma yoga

Tijdens het uitvoeren van Karma Yoga is het essentieel dat je niet wordt beïnvloed door je ego. Op deze wijze kun je de taak namelijk uitvoeren zonder gehechtheid en verlangens. Soms wordt er gedacht dat een beetje ego goed of zelfs nodig is voor een persoon om beter te presteren en groeien. Ego werkt echter averechts, doordat het zich blijvend uitbreidt. Het zorgt ervoor dat we zien wat we willen zien en weerhoudt ons van het zien van de realiteit. Hierdoor oefent het controle uit op onze perceptie en begrip.

Gehechtheid

Karma Yoga dient te worden uitgevoerd zonder gehechtheid. Dit betekent dat de waarde die je hecht aan de taak, of je deze graag of niet graag uitvoert geen invloed mag hebben op de manier waarop je de taak uitvoert. In beide gevallen vervul je de taak op de beste manier mogelijk. Een voorbeeld hiervan is als je als taak hebt kinderen les te geven. Je zult kinderen in je klas hebben waarmee je een band hebt of die je lief vindt en kinderen waarmee deze band minder sterk is of die vervelend zijn tijdens de les. In dit geval is het je taak volgens Karma Yoga om alle kinderen met dezelfde hoeveelheid aandacht les te geven, los van de band met het kind of je persoonlijke voorkeur. Ook de gehechtheid aan het resultaat van een bepaalde taak dient geen invloed te hebben op de manier waarop je de taak uitvoert. Om terug te komen op het voorbeeld van het lesgeven aan kinderen: stel dat je in aanmerking komt voor een promotie als alle kinderen uit de klas een voldoende halen voor een bepaalde toets. Je manier van lesgeven mag hierbij niet worden beïnvloed doordat er nu een promotie op het spel staat (het resultaat van de taak) en je dient je taak nog steeds met evenveel aandacht uit te voeren. Samengevat, je dient je taak altijd te vervullen zonder enige vorm van gehechtheid aan het proces of het resultaat van de taak.

Verwachting of beloning

Als we iets doen, doen we dat zelden zonder iets terug te verwachten. Op kantoor doen we ons werk bijvoorbeeld omdat we aan het einde van de maand een salaris krijgen, voor een schouderklopje of om naar een hogere positie te komen. We zorgen voor onze partner of kind, maar we verwachten in ruil daarvoor liefde en waardering. Wanneer u iets doet zonder de verwachting van een beloning, heeft het resultaat van uw actie geen invloed op hoe u uw plicht doet. Je doet het omdat het je plicht is, niet omdat je er iets uithaalt.

Het doel van Karma Yoga is om bescheiden te blijven, om je hart te vergroten en het ego te vernietigen. Karma Yoga kan overal en op elk moment van de dag worden beoefend zolang je rekening houdt met de vier concepten bij elke actie die je uitvoert.

Lees: Karma en Dharma – doe je het goed?

Over de auteur

Ram Jain - ecursus DocentRam Jain (E-RYT 500) is de oprichter van Arhanta Yoga Ashrams en hoofd leraar van de verschillende yoga docenten opleidingen die Arhanta Yoga Ashram aanbied in Europa en India.

Hij geeft de professionele vier weken yoga docenten opleiding, Yin Yoga, Filosofie, Anatomie en Fysiologie en gevorderde Asanas in India & Nederland. Ram begon met lesgeven in 1998 en heeft meer dan 6000 yoga docenten wereldwijd getraind.

Subscribe now to receive our series of short e-books

Our E-books

Subscribe to our mailing list and receive a series of short e-books

 

[thrive_leads id='430486']

Leave a Reply