Mijn persoonlijke ervaringen met de kracht van chakra’s

 

persoonlijke ervaring met de Kracht van Chakra's

Mijn eerste ervaring met chakra’s was op mijn zeventiende, toen ik een cursus Reiki volgde. Reiki is een krachtige methode om chakra’s te openen en je spirituele reis te versnellen. Alle Reiki beoefenaars, ongeacht hun niveau, zijn door een persoonlijk proces gegaan om de chakra’s te balanceren en te openen. Vaak richt deze oefening zich op de kroonchakra, de hartchakra en de chakra’s in de handpalmen. Zodra deze chakra’s geopend zijn, kan een Reiki beoefenaar Reiki toepassen op zichzelf en anderen. Met Reiki gebruik je de universele Ki energie die vanuit het universum via de beoefenaar stroomt om daarmee jezelf of iemand anders te genezen. Dit gebeurt door middel van een handgebaar of handaanraking van dichtbij of vanaf een afstand. Als er een blokkade aanwezig is bij de beoefenaar wordt afgeraden dat hij/zij anderen probeert te helpen, aangezien deze negatieve energie of blokkade kan worden doorgeven. Zelf heb ik Reiki een aantal jaar beoefend, maar ik ervoer er niet veel voordeel van dus werd het beoefenen vanzelf minder.

Mijn tweede ervaring met chakra’s was tijdens een meditatie oefening in een yoga les. Tijdens een begeleide meditatie reisden we langs alle chakra’s, beginnend bij Wortelchakra en vanaf daar langs alle 7 chakra’s omhoog. Gedurende deze oefening ging onze focus naar verschillende aspecten die aan deze energiepunten verbonden zijn. We gebruikten bijvoorbeeld kleur en visualisatie van verschillende vormen. Soms werkte het, maar soms was ik erg afgeleid en was het lastig gefocused te blijven op een bepaald onderdeel.

Toen ik besloten had om een docentenopleiding te volgen bij Arhanta yoga om een gecertificeerd yogadocent te worden, kwamen de chakra’s terug. Tijdens de Hatha Yoga docentenopleiding was het voor mij de eerste keer dat een Bija Mantra (de zogenaamde “kiem mantra” eigen aan elke chakra) werd toegevoegd aan de meditatie oefening. Dit verbaal of mentaal chanten van de mantra was best een heftige ervaring voor mij en het hielp me om me beter de concentreren op een bepaald gebied. Het is een hulpmiddel om de energie punten, gelegen langs de ruggengraat in het lichaam, te reinigen en om de Kundalini energie te ontwaken zodat deze vrij langs alle chakra punten kan stromen. Echter de meest belangrijke chakra focus voor mij was tijdens de asana oefeningen. Hier heb ik ontdekt hoe ik me kan concentreren op de chakra’s tijdens een bepaalde houding, om daarmee de chakra’s te stimuleren, blokkades op te heffen en lichaam en geest gezond te houden.

Toen ik met mijn Yin Yoga docentenopleiding startte, merkte ik ook hier een duidelijke focus op chakra meditatie. Wat doen chakra’s? Waar liggen ze? Hoe werken ze? Er is een uitgebreide reeks oefeningen met verschillende opties waar je op kunt focussen, afhankelijk van het niveau van de beoefenaars. Sommige mensen houden ervan om hun aandacht te richten op het gevoel rondom het chakra. Anderen gebruiken liever de Bija Mantra. Observeren welke emoties, gevoelens en gedachten opkomen. Leren dat de drie lichamen verbonden zijn door chakra’s en hoe je ze kunt beïnvloeden door reiniging. Ervaren en leren dat door te focussen op deze chakra’s en door ze te stimuleren, niet alleen positieve maar ook negatieve gevoelens en ervaringen omhoog komen. Hier moet je je altijd van bewust zijn. Het leven gaat nou eenmaal over het omgaan met ups en downs en chakra ervaringen zijn daarin niet anders.

Momenteel ben ik me aan het verdiepen in Yoga Nidra, en ook hier duiken de chakra’s weer op. Het is niet noodzakelijk om chakra’s te gebruiken tijdens Yoga Nidra, maar het kan je helpen een blokkade in je energie stroom op te heffen. Bovendien zorgt het er ook voor dat het onderbewuste mee helpt om weer een vloeiende energie stroom in je lichaam te krijgen.

Tijdens elk contact met de chakra’s heb ik ervaren dat er een groot verschil is in opvatting over hoeveel chakra’s er zijn en waar deze liggen. Eigenlijk is dit allemaal niet zo heel belangrijk, omdat iedereen zelf de vrijheid heeft om de ontvangen informatie te interpreteren en ermee te werken zodat iedereen zijn eigen vrijheid kan vinden hierin.

Mijn persoonlijke ervaring met de eerste twee chakra’s, Muladhara Chakra en Svadhisthana Chakra, is overweldigend geweest en soms zelfs beangstigend. Deze eerste twee chakra’s brengen een enorm sterke energie in mijn oefening. Van alle chakra’s kan ik deze twee het makkelijkste vinden, zelfs zonder een Bija Mantra te gebruiken. Op een of andere manier zijn ze erg aanwezig en overduidelijk voelbaar in mijn fysieke lichaam. Er zijn veel momenten geweest dat mijn emoties alle kanten op gingen door enkel te focussen op Muladhara Chakra, waardoor ik ging denken dat het misschien niet zo’n goed idee was om chakra meditatie te doen en het misschien zelfs gevaarlijk zou kunnen zijn als je erg gevoelig bent voor spirituele energieën. Door dagelijkse oefening heb ik geleerd deze emoties onder controle te houden. Of misschien heb ik wel geleerd om te gaan met de energie die vrij komt bij het opheffen van blokkades in deze gebieden en daarnaast elke energie of emotie die op komt, er gewoon te laten zijn, te observeren waar het vandaan komt en waar het heen wil.

Mijn persoonlijke mening en ervaring is dat je nooit moet focussen op enkel 1 of 2 chakra’s, maar ook minstens een klein beetje aandacht moet geven in je oefening aan de andere chakra’s. Ik heb ondervonden dat de energie die naar boven wil komen (of het nu prana, chi of kundalini genoemd wordt, afhankelijk van wat je geloofd) vrijkomt bij chakra meditatie en omhoog kan schieten van Muladhara chakra naar Svadhistana Chakra. Echter als je de andere chakra’s niet in je oefening meeneemt wordt de energie geblokkeerd bij Manipura Chakra (solar plexus chakra). Het kan niet verder naar boven gaan en kan daardoor niet vrij stromen. Je moet de weg naar Sahasrara Chakra (Kruin chakra) altijd open houden zodat de energie vrij kan stromen door het hele lichaam en geen enkel deel van het lichaam overgeslagen wordt. Probeer te oefenen en ontdekken wat prettig voelt voor jou, er is zoveel wijsheid te halen uit de chakra’s en de energie die daarmee verbonden is. Voor mij is het een dagelijkse routine geworden om wat tijd te besteden, soms heel kort, soms wat langer, aan het naar binnen brengen van mijn aandacht en het voelen en observeren van wat daar gaande is.

Door Rodger Shawn Christopher

Rodger Shawn Christopher heeft de Arhanta Yoga 200 uur yoga docentenopleiding in India succesvol afgerond in maart 2016. Hij geeft les in Hatha yoga, Yin Yoga en Hatha Flow. Voor meer informatie over Rodger Shawn Christopher en zijn lessen, bezoek zijn website www.bhaskarayayoga.com.

 

 

Subscribe now to receive our series of short e-books

Our E-books

Subscribe to our mailing list and receive a series of short e-books

Leave a Reply