Wat te verwachten van een 200 uur yoga docentenopleiding

Volgens de statistieken zijn er in 2018 alleen al meer dan 20000 mensen naar India gereisd voor een yoga opleiding. Sommige volgen de opleiding om een yogadocent te worden, andere om  zich te verdiepen in  de yogafilosofie en in meditatie. Doordat yoga steeds populairder wordt en de voordelen van yoga steeds meer bekend worden, is het aanbod van het aantal yoga docentenopleidingen en yoga retraite programma´s wereldwijd flink toegenomen. Voordat u zich besluit te wagen aan het avontuur van een 200 uur yoga opleiding is het belangrijk te realiseren dat een yoga docentenopleiding en een yoga retraite twee totaal verschillende dingen zijn.

Een yoga docenten opleiding betekent hard werken en richt zich op het leren en ontwikkelen van vaardigheden die ervoor zorgen dat u in staat bent yogales te geven op een professionele en veilige manier. Het is alsof u terug naar school gaat. Wanneer u naar school gaat wilt u leren, meer kennis opdoen en meer competenties ontwikkelen. Arhanta yoga ashram in Nederland is geen plek om te relaxen, innerlijke vrede te vinden of om te genieten. Hetzelfde geldt voor een yoga docentenopleiding.

Wat te verwachten van 200 uur yoga docentenopleiding

Afhankelijk van het type opleiding dat u kiest, kan het of een intensieve onderdompeling in de yogalevensstijl zijn met volledige focus op het studeren en leren of kan het worden gespreid over een bepaalde hoeveelheid tijd zodat u uw opleiding kan combineren met uw dagelijkse routines.

Deze laatste mogelijkheid vindt meestal plaats in het weekend en afhankelijk van de opleiding kan het één tot vier jaar duren voordat u uw certificaat haalt. Een opleiding verspreid over een bepaalde hoeveelheid tijd lijkt misschien gemakkelijker omdat het minder intensief is. Het vereist echter een heleboel discipline en toewijding, omdat u geduldig en bereid moet zijn om een tijd te wachten voordat u daadwerkelijk uw certificaat in ontvangst kan nemen. Een intensieve opleiding is meestal een residentiële opleiding van ongeveer vier tot zes weken. Deze opleiding is intens en kan een grote stap zijn, doordat u voor meerdere weken weg bent van uw huis en familie. Dit heeft echter het grote voordeel dat u de kans krijgt zich volledig te focussen op alleen de opleiding zelf. U heeft geen afleidingen van werk, familie en andere verantwoordelijkheden van het dagelijks leven. Daarnaast is alles voor u geregeld, het enige wat u hoeft te doen is naar de lessen te gaan, het programma te volgen en bereid zijn hard te werken. Deze docent opleidingen vinden vaak plaats op een afgelegen locatie, zoals een yoga ashram in india, waardoor u zichzelf kan distantiëren van moderne en luxueuze afhankelijkheden zoals televisie, internet, voedsel, enz. Dit zorgt ervoor dat u de yogalevensstijl kan ervaren die u als persoon en als yogadocent zal verrijken.

Het minimaal aantal uur studie dat nodig is om een certificaat van een yoga docentenopleiding te behalen is 200 uur. Dit geldt voor zowel een intensieve opleiding als een opleiding verspreid over een langere periode. Deze 200 uur moet een bepaalde hoeveelheid theorie en/of praktijk van hoe yogales te geven, praktijk van yoga asanas, praktijk van meditatie en theorie over onderwerpen als yogafilosofie, anatomie enz. bevatten.

What to expect from a 200 hour yoga teacher training course_PIC2

Arhanta Yoga biedt zowel in de ashram in Nederland als in ashram in India een residentiële opleiding van 200 uur. Tijdens deze opleidingen wordt er evenveel aandacht gegeven aan de praktijk en de theorie. Er is een groot verschil tussen het studeren van theorie uit een boek en het daadwerkelijk toepassen wat je hebt geleerd in praktijk. Om deze reden wordt er tijdens de yoga docentenopleiding van Arhanta Yoga dagelijks tijd besteed aan ‘hoe yogales te geven’, waarin studenten een complete yogales van 90 minuten geven. Eerst wordt er aandacht besteed aan de theorie en de correcte uitlijning van de asanas. Wanneer dit duidelijk is, leren de studenten hoe ze asanas kunnen corrigeren door middel van unieke Arhanta Yoga correctietechnieken. Na het bestuderen van de theorie, wordt er geleerd hoe deze theorie kan worden toegepast door een yogales voor beginners uit te voeren. Deze manier van lesgeven heeft tot vele succesvolle resultaten gezorgd; Arhanta Yoga heeft meer dan 4000 geslaagde yogadocenten wereldwijd.

 

Leave a Reply