Wat te verwachten van een yoga ashram

Een Yoga ashram is een plek om Yoga, Meditatie en andere spirituele praktijken te oefenen en om geestelijk te evolueren en te groeien. Ashrams zijn gebruikelijk buiten een dorp of stad in een rustige omgeving. Ze bestaan uit slechts basisfaciliteiten met eenvoudige slaapzalen, een eetzaal, yogahal, bibliotheek en tuinen. Een ashram is een oase van rust en kalmte. Er is geen plaats of behoefte voor luxe in een ashram. Het doel is om terug te gaan naar de basis en onafhankelijk te worden van regelmatige gewoontes, patronen en luxe.

Wat te verwachten van een yoga ashram

Traditioneel is een ashram het huis van een spirituele meester of leraar die daar woont met zijn familie. Mensen bezoeken de ashram om leiding en geestelijke wijsheid te zoeken. Bezoekers die bij een ashram verblijven, worden deel van de familie van de leraar. Ze volgen de dagelijkse routine van de ashram en helpen met taken terwijl ze hun spirituele doelen nastreven.

Ashrams werden oorspronkelijk opgericht als Indiase hermitages of plaatsen van afzondering, en blijven zo tot op de dag vandaag. Ashrams spelen nog steeds een zeer belangrijke rol in de traditionele Indiase cultuur. Tot ongeveer 100 jaar geleden dienden ashrams ook als de basis voor de  basisschool voor kinderen. In de afgelopen jaren, en vooral de afgelopen decennia, is het concept van een ashram verspreid over de hele wereld, en ashrams zijn dan ook toegankelijker geworden voor toeristen en bezoekers uit het buitenland.

Spiritualiteit is een geïntegreerd onderdeel van de Indiase cultuur, en hetzelfde geldt voor regelmatige bezoeken aan tempels en ashrams. De volgende uitspraak is inherent aan het Indiase geloof:

“We zijn geen mensen die een spirituele ervaring hebben, we zijn spirituele wezens die een menselijke ervaring hebben. “

wat te verwachten yoga ashram

Spiritualiteit is een essentieel onderdeel van het dagelijkse leven in India. Mensen in India groeien op met de ideeën van zelfbewustzijn en zelfontwikkeling. De concepten van spirituele evolutie en verlichting worden vanaf een vroege leeftijd geleerd.

Het concept van een ashram is eigenlijk heel speciaal. Het kan vergeleken worden met een klooster, maar de vergelijking valt kort omdat ashrams niet alleen de woonplaats van monniken, heiligen en geestelijke leraren zijn, maar ook open en toegankelijk zijn voor iedereen van buitenaf. Mensen uit alle achtergronden, leeftijden en overtuigingen kunnen voor een bepaalde tijd een ashram bezoeken en daar verblijven. De leraar helpt en verwelkomt hen, ongeacht hun afkomst of geloof.

Veel mensen willen geestelijk groeien en leven, maar ze willen geen monnik worden en alles en iedereen in hun leven laten gaan. Ashrams zorgen voor een middengebied, waardoor mensen de kans krijgen om aan hun dagelijkse routines te ontsnappen en afhankelijkheden en verslavingen tijdelijk te laten gaan. Tijdens deze pauze kan evenwicht teruggebracht worden in het leven en kan men leren ernaar te streven dat evenwicht te behouden bij terugkeer naar het dagelijkse ‘normale’ leven.

De levensstijl bij een ashram is voor het grootste deel heel anders dan die je thuis gewend bent. Je wordt vroeg wakker met de opkomende zon, beoefent ademhalingsoefeningen, meditatie, zingt chants, eet eenvoudig eten, beoefent yoga asanas om de conditie van het lichaam te verbeteren en bespreekt de filosofieën om de geest te openen. Gedurende de dag volgt u een strikte vastgestelde routine zonder afleiding. Deze eenvoud helpt ons het belang van de dingen in het leven te begrijpen die we doorgaans vanzelfsprekend aanvaarden. Het helpt ons ook te reflecteren op onze mentale conditie, onze gewoonten en onze verslavingen, die we soms verwarren voor benodigdheden.

Het meeste lijden in de huidige westerse beschavingen hangt samen met stress, een onbalans tussen gevoel en rede of een algemeen gebrek aan discipline.

Yoga Ashrams bieden een veilige ruimte, vrij van afleidingen en routines van het dagelijks leven, en de kans om zich te ontdoen van overmatige emotionele en materiële bagage. Bezoekers komen terug naar zichzelf en reflecteren op het ware doel en de betekenis van hun leven.

Men moet voorzichtig zijn bij het kiezen van een ashram. Een authentieke ashram is niet sektarisch. Een ashram leert of predikt geen religie, geloof of leer van een bepaalde goeroe. Een echt ashram bevordert alleen een gezonde levensstijl en zelfbewustzijn door zelfdiscipline en -reflectie.

De ashram-ervaring kan intimiderend zijn, maar uiteindelijk geeft het je een duidelijk gevoel van prioriteit en belang van dingen in jouw leven. Voor degenen die op zoek zijn naar vrede, persoonlijke inzichten en een pauze uit de routine, kan het vinden van een ashram precies zijn wat de dokter heeft voorgeschreven.