Wat houdt ons tegen Yogadocent te worden?

De 3 meest voorkomende angsten die ons ervan weerhouden om Yogadocent te worden en hoe deze te overkomen – Door Yogi Ram

Het beoefenen van Yoga kan veel voordelen hebben voor zowel het lichaam als de  geest. Degenen die de kans hebben gehad om de positieve verandering in hun leven mee te maken door regelmatige beoefening van Yoga, krijgen snel de neiging om ook andere mensen te helpen onderweg naar deze fantastische manier van leven.  Ik heb veel mensen ontmoet die diep van binnen verlangen naar een baan in het spiritueel coachen, maar daar nooit werkelijk een stap naar hebben gezet. Dit is de reden dat ik ervoor heb gekozen dit artikel te schrijven. Hierin bespreek ik de 3 meest voorkomende angsten die ons tegenhouden om een Yogadocent te worden en hoe deze te overkomen.

  1. Ik ben zelf nog niet goed genoeg om anderen Yogales te geven

Eén van de meest voorkomende redenen dat men de stap niet zet naar het worden van een Yogadocent, is de gedachte zelf nog niet goed genoeg te zijn. Laat mij dit ophelderen. Tijdens het lesgeven van Yoga is het niet de bedoeling dat je enkel bezig bent met je eigen oefeningen. Veel Yogaleraren blijven gedurende de Yogales op hun eigen mat en richten zich op het meedoen van de oefeningen. Mijn ervaring leert juist dat het essentieel is om door de zaal heen te lopen en de  studenten persoonlijke aandacht te geven en te corrigeren waar het nodig is. Als leraar is het niet een must om alle asanas te kunnen voordoen. Veel belangrijker dan dat is te kunnen uitleggen wat de correcte uitlijning van een bepaalde oefening is; dat je weet op welke spieren en organen een asana werking heeft, de studenten aandachtelijk kunt observeren en kan herkennen wanneer de studenten begeleiding nodig hebben. In het geval dat je graag een asana wilt laten zien die je zelf niet kunt uitvoeren, bestaat er de mogelijkheid om deze op een student te demonstreren.

Wat houdt ons tegen Yogadocent te worden

  1. De kennis waarover ik beschik is niet voldoende om Yogales te geven 

Kennis opdoen heeft tijd en inzet nodig. Natuurlijk moet je de stof die je geeft zelf eerst goed onder de knie hebben, maar vergeet niet: je wilt een Yoga asana docent worden en geen Yoga filosofie docent. Zoals hierboven al besproken is, is het voornamelijk cruciaal dat je weet hoe je leerlingen asanas kan laten uitvoeren door middel van de juiste uitlijning. Kennis beschikken over de asanas is dus van groot belang, daarom is het belangrijk goed na te denken over welke yogaopleiding je kiest.  Je wilt natuurlijk een robuust programma volgen die je een vliegende start geeft aan informatie. Zodra je deze algemene kennis hebt opgedaan, hoef je alleen maar een datum te prikken voor je eerste les! Het werkelijk ervaring opdoen leer je vervolgens tijdens het lesgeven. Omdat wij van Arhanta Yoga weten dat velen onzeker zijn in het begin, bieden we in onze alumni de mogelijkheid telefonisch hulp en ondersteuning te vragen, betreft lessen, leerlingen of welke andere reden dan ook. Na een tijdje zul je merken dat je zelfstandig en zelfverzekerd genoeg bent en deze ondersteuning niet meer nodig hebt. Op dit moment zullen je studenten jou ook 100% vertrouwen.  Ik ken mensen die blijvend lezen, leren en cursussen volgen, maar nooit de stap zetten om zich op te geven voor een opleiding. Ondanks boeken een onbeperkte bron blijven, beperk je je hier enkel tot de theorie. Elke leraar zal echter zijn eigen draai moeten vinden en zelf moet aanvoelen waar zijn leerlingen de meeste begeleiding bij nodig hebben.

  1. Ik ben nog niet spiritueel genoeg om een Yogales te geven

Mensen denken vaak dat je als Yogadocent een Dalai Lama impersonator moet zijn, een erg simpel en bescheiden leven moet leiden en altijd kalm en zen moet zijn. Het streven naar deze levensstijl behoort inderdaad in het profiel van een Yogadocent, maar het werkelijk volgen ervan zou ons alleen maar teleurstelling brengen en ongelukkig maken. We zijn namelijk ook maar gewoon mensen met een huishouden om uit te voeren;  verplichtingen om aan te voldoen; en verantwoordelijkheden om waar te maken. Stress en bezorgheden horen bij het dagelijks leven van elk persoon en daar zijn Yogaleraren geen uitzondering van. Het geheim zit hem in je mojo. Alles is ter zijde als je maar professioneel en consistent bent naar je leerlingen toe en energiek en met positiviteit je lessen geeft. Het is belangrijk dat als je eenmaal je leszaal instapt, je de dagelijkse zorgen vergeet en  je op het hier en nu concentreert. Met consequent bedoel ik dat het niet het geval is dat je je studenten vertelt om niet te roken en vervolgens zelf een sigaret aansteekt na de les, maar dat is, neem ik aan, vanzelfsprekend. Je moet altijd eerlijk blijven naar jezelf en diegenen die je lesgeeft. Combineer dat met je passie en toewijding voor Yoga en je studenten en je hebt de benodigde ingrediënten om een succesvol instructeur te worden!

De volgende strofen beschrijven het belang van vertrouwen, hoop en een positieve instelling die nodig zijn om je ambities en dromen waar te maken, toepasbaar bij het lesgeven van Yoga, maar ook bij elk ander doel.

Als je denkt dat je verslagen bent, ben je dat ook,
Als je denkt dat je niet durft, durf je ook niet,
Als je zou willen winnen, maar je twijfelt of je kunt,
Zal het je niet lukken.

Als je denkt dat je gaat verliezen, ben je verloren,
Voordat we van de wereld weten, weet dat succes begint met men zijn wil.
Het hangt van de juiste instelling af.

Als je denkt dat je overklast bent, ben je dat ook,
Je zult hoog moeten grijpen om hoog te bereiken,
Je zult in jezelf moeten vertrouwen voordat
Je de vruchten gaat plukken.

De wereld werkt niet altijd mee met
De sterksten of de snelsten,
Maar vroeg of laat is diegene die wint,
Ook diegene die ERIN GELOOFT DAT HIJ HET KAN!

Leave a Reply