De 3 meest voorkomende angsten die ons ervan weerhouden om Yogadocent te worden. Hoe overkom je deze angst?

Angst om Yogadocent te worden


Het beoefenen van Yoga kan veel voordelen hebben voor zowel het lichaam als de  geest. Degenen die de kans hebben gehad om de positieve verandering in hun leven mee te maken door regelmatige beoefening van Yoga, krijgen snel de neiging om ook andere mensen te helpen onderweg naar deze fantastische manier van leven.  Ik heb veel mensen ontmoet die diep van binnen verlangen naar een baan als spirituele coach, maar daar nooit werkelijk een stap naar hebben gezet. Dit is de reden dat ik ervoor heb gekozen dit artikel te schrijven. Hierin bespreek ik de 3 meest voorkomende angsten die ons tegenhouden om een Yogadocent te worden en hoe deze te overkomen.

  1. Ik ben zelf nog niet goed genoeg om anderen Yogales te geven

Eén van de meest voorkomende redenen dat men de stap niet zet naar het worden van een Yogadocent, is de gedachte zelf nog niet goed genoeg te zijn. Laat mij dit ophelderen. Tijdens het lesgeven van Yoga is het niet de bedoeling dat je enkel bezig bent met je eigen oefeningen. Veel Yogaleraren blijven gedurende de Yogales op hun eigen mat en richten zich op het meedoen van de oefeningen. Mijn ervaring leert juist dat het essentieel is om door de zaal heen te lopen en de  studenten persoonlijke aandacht te geven en te corrigeren waar het nodig is. Als yogadocent is het niet een must om alle asanas te kunnen voordoen. Veel belangrijker is het kunnen uitleggen wat de correcte uitlijning van een bepaalde oefening is; dat je weet op welke spieren en organen een asana werking heeft, de studenten aandachtig kan observeren en herkennen wanneer de studenten begeleiding nodig hebben. In het geval dat je graag een asana wilt laten zien die je zelf niet kunt uitvoeren, bestaat er de mogelijkheid om deze op een student te demonstreren.

Hoe wordt ik yogadocent

  1. De kennis waarover ik beschik is niet voldoende om Yogales te geven 

Kennis opdoen heeft tijd en inzet nodig. Natuurlijk moet je de stof die je geeft zelf eerst goed onder de knie hebben, maar vergeet niet: je wilt een Yoga asana docent worden en geen Yoga filosofie docent. Zoals hierboven al besproken is, is het voornamelijk cruciaal dat je weet hoe je leerlingen asanas kan laten uitvoeren door middel van de juiste uitlijning. Kennis beschikken over de asanas is dus van groot belang, daarom is het belangrijk goed na te denken over welke yogaopleiding je kiest.  Je wilt natuurlijk een robuust programma volgen die je een vliegende start geeft aan informatie. Zodra je deze algemene kennis hebt opgedaan, hoef je alleen maar een datum te prikken voor je eerste les! Het werkelijk ervaring opdoen leer je vervolgens tijdens het lesgeven. Omdat wij van Arhanta Yoga weten dat velen onzeker zijn in het begin, bieden we in onze alumni de mogelijkheid telefonisch hulp en ondersteuning te vragen, aangaand lessen, leerlingen of welke andere reden dan ook. Na een tijdje zul je merken dat je zelfstandig en zelfverzekerd genoeg bent en deze ondersteuning niet meer nodig hebt. Op dit moment zullen je studenten jou ook 100% vertrouwen.  Ik ken mensen die blijven lezen, leren en cursussen volgen, maar nooit de stap zetten om zich op te geven voor een opleiding. Ondanks dat boeken een onbeperkte bron blijven, beperk je je hier enkel tot de theorie. Elke leraar zal echter zijn eigen draai moeten vinden en zelf leren aanvoelen waar zijn leerlingen de meeste begeleiding bij nodig hebben.

  1. Ik ben nog niet spiritueel genoeg om een Yogales te geven

Mensen denken vaak dat je als yogadocent een Dalai Lama impersonator moet zijn. Een erg simpel en bescheiden leven dient te leiden en altijd kalm en zen is. Het streven naar deze levensstijl behoort inderdaad in het profiel van een Yogadocent, maar het werkelijk volgen ervan zou ons alleen maar teleurstelling brengen en ongelukkig maken. We zijn namelijk ook maar gewoon mensen met een huishouden om uit te voeren;  verplichtingen om aan te voldoen; en verantwoordelijkheden om waar te maken. Stress en bezorgdheden horen bij het dagelijkse leven van elk persoon en daar zijn Yogaleraren geen uitzondering van. Het geheim zit hem in je mojo. Alles is ter zijde als je maar professioneel en consequent bent naar je leerlingen toe, energiek en met positiviteit je lessen geeft. Het is belangrijk dat als je eenmaal je lesruimte instapt, je de dagelijkse zorgen vergeet en  je op het hier en nu concentreert. Met consequent bedoel ik dat  je je studenten vertelt om niet te roken en vervolgens zelf een sigaret aansteekt na de les, maar dat is, neem ik aan, vanzelfsprekend. Je moet altijd eerlijk blijven naar jezelf en diegenen die je lesgeeft. Combineer dat met je passie en toewijding voor Yoga en je studenten en je hebt de benodigde ingrediënten om een succesvol instructeur te worden!

De volgende strofen beschrijven het belang van vertrouwen, hoop en een positieve instelling die nodig is om je ambities en dromen waar te maken. Toepasbaar bij het lesgeven van Yoga, maar ook bij elk ander doel.

Als je denkt dat je verslagen bent, ben je dat ook,
Als je denkt dat je niet durft, durf je ook niet,
Wanneer je zou willen winnen, maar je twijfelt of je kunt,
Zal het je niet lukken.

Als je denkt dat je gaat verliezen, ben je verloren,
Voordat we van de wereld weten, weet dat succes begint met men zijn wil.
Het hangt van de juiste instelling af.

Als je denkt dat je overtroffen bent, ben je dat ook,
Je zult hoog moeten grijpen om hoog te bereiken,
Je zult in jezelf moeten vertrouwen

voordat je de vruchten gaat plukken.

De wereld werkt niet altijd mee met
De sterksten of de snelsten,
Maar vroeg of laat is diegene die wint,
Ook diegene die ERIN GELOOFT DAT HIJ HET KAN!

Over de auteur

Ram Jain - ecursus DocentRam Jain (E-RYT 500) is de directeur van Arhanta Yoga Ashrams en hoofd leraar van de verschillende yoga docentenopleidingen die Arhanta Yoga aanbied in Nederland en India.

Hij geeft de professionele vier weken yogadocenten opleiding, Yin Yoga, Filosofie, Anatomie, Fysiologie en gevorderde Asanas in India & Nederland. Ram begon met lesgeven in 1998 en heeft meer dan 10000 yoga docenten wereldwijd begeleid.

Subscribe now to receive our series of short e-books

Our E-books

Subscribe to our mailing list and receive a series of short e-books

Leave a Reply