6 belangrijke punten om rekening mee te houden als je yoga docent wilt worden

Yoga docent worden 6 punten die je moet weten

Wanneer je de keuze maakt om yoga docent te worden zijn er enkele punten om rekening mee te houden: Wat doet een docent en hoe gedraagt hij of zij zich? Wat verwachten studenten van je? In dit blog lees je 6 belangrijke punten om rekening mee te houden als je yoga docent wilt worden.

1. Yoga les geven is anders dan yoga beoefenen

yoga docent wordenUitmuntend zijn in yoga maakt je nog geen uitmuntende yoga leraar. Er is een groot verschil tussen het hebben van kennis en het goed kunnen uitleggen van deze kennis aan studenten. Als je al jaren yoga beoefent, denk je niet meer aan de kleine details van de asanas. Je weet hoe ze uitgevoerd moeten worden. Het is daarom belangrijk een opleiding te volgen waarin je leert hoe je op een goede wijze instructies kunt geven. Om een goede yoga docent te worden is het van belang om de goede uitlijning van asanas voor verschillende lichaamstypen te weten en te weten hoe je op gepaste wijze persoonlijke correcties kunt geven.

2. Een yoga leraar is anders dan een yoga instructeur

De meeste mensen raken verwart tussen hun rol als yoga leraar en yoga instructeur. Een instructeur is iemand die simpelweg de instructies geeft om de asanas of oefeningen te doen. Meestal staat de instructeur voor de klas en demonstreert de asanas. De studenten volgen de instructeur. Hij houdt zich meer bezig met uitvoering van de houdingen dan met de studenten. Hij volgt meestal een vast patroon, een volgorde van asanas met de juiste instructies.

Een yoga leraar houdt zich meer bezig met elke individuele student en het halen van hun persoonlijke doel tijdens de yogales. Hij is op de hoogte van elk persoonlijk doel van elk student. Hij is zich bewust van de kwaliteiten en valkuilen van elke student en streeft ernaar deze te verbeteren. Hij is meer gefocust op de studenten dan op de structuur en oefeningen. Hij spendeert zijn tijd niet op de yogamat, maar loopt rond in de klas. Hij observeert, helpt en corrigeert studenten. Als je begint met lesgeven dien je een heldere keuze te maken wat voor soort docent jij wilt zijn tijdens jouw yogalessen.

3. Als goede yoga docent hoef je geen super beoefenaar te zijn

Veel mensen zijn bang om te beginnen met lesgeven, omdat ze denken dat het niveau van hun persoonlijke yoga beoefening niet hoog genoeg is. Vergeet niet dat iedereen wel grenzen heeft met zijn lichaam. Sommigen zijn erg flexibel, maar niet zo sterk. Anderen zijn sterk, maar niet erg flexibel en er zijn mensen die zowel sterk als flexibel zijn, maar balans en concentratie missen. Dus elke yoga docent heeft uitdagingen met bepaalde houdingen. Mijn beste yogadocent zat in een rolstoel, maar zijn kennis en lesmethodes maakten dat goed. Het is veel belangrijker om de juiste uitlijning te weten, de voordelen te kunnen benoemen en op goede wijze dit alles te kunnen uitleggen dan op perfecte wijze alle asanas zelf te kunnen doen. De meeste studenten begrijpen dit en verlangen niet van hun leraar om een gevorderde asana beoefenaar te zijn.

yoga docent worden 2

4. Vertrouwen is belangrijk

Je kunt niemand iets leren als er geen vertrouwen is. Mensen zijn van nature nieuwsgierig en sceptisch. Daar kunnen wij niets aan doen. Dus wees voorbereid op het feit dat nieuwe studenten jou zullen beoordelen en bekijken tijdens hun eerste lessen. Ze willen zien wat je doet, hoe je loopt, zit en spreekt. Zelfs als studenten hun ogen dicht moeten doen, kun je er zeker van zijn dat enkele toch blijven kijken en willen zien wat jij doet. Het is belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn en tijdens de hele les een professionele houding en attitude te bewaren. Als ze jou eenmaal vertrouwen, zullen ze zich comfortabel voelen en kleine fouten niet erg vinden.

5. Yoga les geven kan een voltijdse carrière zijn

Veel mensen geloven niet dat ze kunnen leven van alleen maar yoga lessen geven, dat ze daarnaast een “echte” baan nodig hebben. Als je geen goede docent bent of de benodigde extra vaardigheden hebt, kun je inderdaad waarschijnlijk niet leven van alleen je yoga lessen. Yoga lessen verzorgen kan een comfortabele en bevredigende carrière zijn als je professioneel bent, een heldere visie hebt, vakkennis hebt, vaardig bent in communicatie, marketing en daadwerkelijk om je studenten geeft. Er is een tekort voor zulke leraren dus als je jezelf ontwikkelt, zijn er geen grenzen.

6. Een yogaleraar hoeft geen spirituele guru te zijn

Ondanks dat yoga een spirituele beoefening is, hoef je als yoga leraar niet erg spiritueel of hoogontwikkeld te zijn. Je kunt “gewoon” alleen een Yoga Asana Leraar zijn. De meeste mensen beoefenen yoga als fysieke activiteit en geven in het begin niets om de spirituele kanten van yoga.

Lees: Is het mogelijk een Yoga opleiding te doen in slechts 4 weken?

Over de auteur

Ram Jain - ecursus DocentRam Jain (E-RYT 500) is de oprichter van Arhanta Yoga Ashrams en hoofd leraar van de verschillende yoga docenten opleidingen die Arhanta Yoga Ashram aanbied in Europa en India.

Hij geeft de professionele vier weken yoga docenten opleiding, Yin Yoga, Filosofie, Anatomie en Fysiologie en gevorderde Asanas in India & Nederland. Ram begon met lesgeven in 1998 en heeft meer dan 10000 yoga docenten wereldwijd getraind.

Subscribe now to receive our series of short e-books

Our E-books

Subscribe to our mailing list and receive a series of short e-books

 

Leave a Reply