De Sterke Punten & Voordelen van het volgen van een Yogadocenten Opleiding in 4 Weken

Yoga docenten opleiding 4 weken


Een van de meest omstreden vragen over een yogadocenten opleiding is niet over het benodigd aantal uren. Zelfs al zijn er kritische geluiden over het concept om een yogadocent te worden in 200 uur, er is meer discussie over het doen van de 200 uur binnen een tijdsduur van een maand. Er zijn vele yoga scholen die een 200 uren yogadocenten opleiding aanbieden over een tijdsduur van 2 tot 3 jaar. Er is een stijgend nummer aan scholen en ashrams die een intensieve 200 uren training aanbieden binnen een periode van 4 weken.

Als yogadocenten opleidingsinstituut waarbij we intensieve en professionele trainingen aanbieden, komen we een behoorlijk aantal kritische vragen en opmerkingen tegen via de email of via Social media. We zien dat veel mensen zich onzeker voelen of het mogelijk is (en of het moreel haalbaar zou moeten zijn) om yoga docent te worden binnen vier weken:

Yoga docenten opleiding 4 weken

 

Yoga docenten opleiding 4 weken

We vragen onze studenten altijd voorafgaand aan onze 200 uren leraren opleiding of ze echt geloven dat ze binnen een maand yoga docent kunnen worden. Meestal is de groep gesplitst in mensen die geloven dat het mogelijk is (velen van hen omdat ze lessen hebben gevolgd van een Arhantha afgestudeerde) en de andere helft is er niet zeker van. Het is duidelijk dat we denken dat het mogelijk is. Anders hadden we geen 4 weken yoga docenten training aangeboden. En om een stap verder te gaan geloven we dat de leer ervaring versneld wordt door de intensiteit en het meeslepende karakter van de training. We denken dus niet alleen dat het mogelijk is, maar dat het in veel gevallen ook beter is.

In een poging om eerzuchtige yoga docenten te ondersteunen in hun reis om uit te zoeken welke yoga opleiding ze zullen kiezen, hebben we vier geuite twijfels over intensieve cursussen van yoga docenten opgesomd. Dus, de advocaat van de duivel spelend, laten we het hebben over de meest gegeven redenen waarom het niet mogelijk is om een 200 uur gecertificeerde yoga docent te worden in vier weken:

4 redenen waarom het niet onmogelijk is om een gecertificeerd yoga docent te worden binnen vier weken.

1. Yoga is een levenslang pad, wanneer kan je echt een gekwalificeerd docent worden van zo’n diepgaande wetenschap?

Dit is een zeer geldig punt en we zijn het er volledig mee eens. Als we naar yoga verwijzen als inderdaad de complete wetenschap inclusief de onderliggende filosofie en de uitgebreide oefeningen zoals de yamas en niyamas, pranayama, dharana en dhyana om er een paar te noemen.

Wil je meer weten over de onderliggende filosofie? Lees meer: Het achtvoudige pad van Yoga & de zeven stadia van kennis

Om inderdaad volledig te begrijpen, integreren en in staat zijn tot het lesgeven van de principes, is een 200 uur yoga docenten training  niet voldoende! De term ‘yoga’ wordt echter meestal losjes gebruikt om ‘de oefeningen van yoga asanas’ te beschrijven. Zodra we spreken van het worden van een gekwalificeerde en geschoolde yoga docent, wordt eigenlijk een gekwalificeerde en geschoolde asana yogadocent bedoeld.
Dit onderscheid is belangrijk om in gedachten te houden. Het betekend niet dat je als yoga asana docent je alleen de fysieke aspecten leert, alsof yoga gewoon een andere vorm van sport is. Als je er klaar voor bent, kun je enkele onderliggende concepten van yoga overbrengen tijdens de lessen (als je studenten er ook klaar voor zijn!).

De subtiliteiten van het beoefenen en het lesgeven van yoga, openbaren zich alleen door te oefenen. Door je eigen oefeningen zowel als door het lesgeven. Het grootste proces in je ontwikkeling als yoga (asana) docent gebeurt zodra je begint met lesgeven! Hoe langer je wacht met lesgeven, hoe langer je deze onschatbare lessen mist. Tijdens onze plaatselijke vier weken yoga docenten opleiding cursus beginnen onze studenten vanaf dag een al met het op elkaar beoefenen van lesgeven. Aan het einde van deze vier weken voelen ze zich voorbereid en zelfverzekerd om yoga lessen te kunnen geven. Op dat moment zijn ze er meer klaar voor als dat ze ooit zullen zijn. We moedigen ze dan ook aan om gelijk te beginnen met lesgeven. Misschien start je met vrienden en gratis lesjes om wat meer vertrouwen op te bouwen, maar vertraag er niet in! Elke dag dat je niet lesgeeft, verlies je de hard geleerde vaardigheden.

Maar ben je er niet meer klaarvoor als je yoga studeert voor een langere periode dan na een korte maand?

Onze ervaring? Nee dat is niet nodig.

Vroeger hadden we een yoga leraren opleiding verspreid over langere periodes. Eerst deden we dit in Nederland, nog voor de opening van de Arhanta Yoga Netherlands Ashram. Onze beslissing om een ashram te openen in Europa, naast die in India, werd versterkt door onze ervaringen met deze cursussen. We zagen groot verschil in resultaat tijdens de meeslepende intensieve groepen die we aan het trainen waren in onze ashram in India en de lange termijn studie groepen in Nederland. De groepen in India werden 20-25% beter uitgevoerd tijdens de examens en beschreef de ervaring als veel meer oog- openend en levens veranderend dan de groepen in Nederland. De belangrijkste reden blijkt de intensieve, meeslepende en afleidingsvrije omgeving te zijn die gecreëerd wordt tijdens de residentiële 4 weken yogadocenten opleidingen. De studenten die deelnamen aan de langere periode cursus, moesten nog steeds hun dagelijkse leven op orde houden. Familie en huishouden, verantwoordelijkheden, werk en het sociale leven. We hebben veel meer tijd besteed aan het bekijken herhalen met deze groepen dan met de inwonende groepen. En uiteraard konden we de tijd die we besteedden aan het herhalen en opnieuw vastleggen van oude informatie niet worden besteed aan nieuwe of meer diepgaande informatie en oefenen…

En daarvoor geloven we dat in meerdere gevallen een korter en intensievere training veel effectiever en beter is. In vele gevallen, NIET alle gevallen.

Lees meer: Hoe kies je de meest geschikte yoga docentenopleiding voor jou

2. Je kunt onmogelijk alle vaardigheden veilig leren die je nodig hebt voor yoga binnen vier weken.        

Een hoop mensen gelooft niet dat het mogelijk is om de juiste vaardigheden om zelfverzekerd en veilige yoga lessen te kunnen geven binnen vier weken. En nogmaals in veel gevallen zijn we het daar mee eens. Het hangt sterk af van het systeem, de efficiëntie en de discipline van de opleiding. Als je een vaardigheid binnen een korte tijdsperiode kan leren hangt het er erg sterk vanaf wat je met deze tijd doet. Het gaat er echt om wat je doet, niet om hoelang het duurt.

Laat me dit illustreren met een waar gebeurd verhaal:

De meeste volwassenen rijden auto en hebben een geldig auto rijbewijs. Tijdens onze eerste rijles weten de meesten van ons niet eens welk pedaal de rem is en welke de koppeling. Na 20-30 lessen acht de leraar ons klaar om het examen af te leggen. Na het behalen van het praktijk examen zijn we ‘losgelaten’ op de wereld en kunnen we de auto op vol gas op de snelweg rijden, in drukke steden en in ingewikkelde verkeerssituaties. Hoe kan dit nu gebeuren?

Het antwoord is simpel: Er is een aangetoond efficiënt systeem dat de meeste rij leraren volgen.

Toen ik in Nederland kwam wonen in 2017, had ik besloten om een Europees rijbewijs te halen, hoewel ik al 10 jaar met de auto rondreed in India (in de straten van New Delhi). Mijn rijinstructeur was een leuke man die tegen me bleef praten over Bollywood films en de Indiaanse keuken. Mijn rijles was meestal rond 14:00, een tijd met weinig verkeer, en we bleven dezelfde route rijden. Na 25 lessen heeft mijn leraar me opgegeven voor mijn praktijk examen, waarbij ik hopeloos faalde. Ik werd blootgesteld aan verkeerssituaties die ik nog niet geoefend had en ik voelde me compleet onvoorbereid. Ik heb nog vijf extra rijlessen genomen met dezelfde leraar en we gingen nog een keer voor het praktijkexamen. Raad eens? Alweer gezakt!

Na de tweede keer falen begon ik onderzoek te doen over rijinstructeurs en ik kwam voorbij een lijst met scholen in mijn regio. Ze werden weergegeven in de volgorde van hun geslaagde studenten. Mijn leraar stond helemaal onderaan! Hij was een aardige en sociale man die een zeer redelijke prijs vroeg voor zijn lessen, maar zijn studenten hadden de laagste slagingspercentages.

Ik had besloten om leraar te vervangen en belde een leraar die bovenaan op de lijst stond. Degene met de het hoogste slagingspercentage. Ik heb de bovengenoemde docent gebeld om een gratis proefles in te plannen. Hij vertelde me op een niet zo’n aardige manier dat hij geen gratis lessen aanbied en zijn prijzen lagen 30% hoger dan mijn vorige leraren. Maar op dit punt was ik te wanhopig om mijn rijbewijs te halen dus ik heb toegezegd.

In deze rijles sprak de leraar niet tegen me tenzij het over het rijden ging. Hij was niet geïnteresseerd in praatjes, maar was alleen gericht op het aanleren van de vaardigheden die ik nodig had om de auto veilig te reiden om mijn examen te halen. In de vijf lessen die ik met hem nam, heeft hij me blootgesteld aan veel stressrijke verkeerssituaties tijdens het spitsuur. Hij zag mijn zwaktepunten en stelde me bloot aan de situaties waarmee ik mijn theoretische en praktische vaardigheden kon aanscherpen. Ik moet toegeven dat de tijd met hem niet erg aangenaam was, maar dit keer heb ik mijn rijexamen met gemak behaald.

Deze ervaring heeft me een persoonlijke les geleerd en me geholpen om mijn visie te verscherpen op het lesgeven. We passen deze visie van focus en oefeningsgericht lesgeven toe tijdens onze intensieve yoga docenten training en we zien elke dag weer geweldige transformaties.

Onze studenten beginnen met het oefenen van lesgeven op elkaar tijdens de yoga opleiding vanaf de eerste dag. We hebben iedere dag drie uur de tijd voor het oefenen van ‘hoe les te geven’, waarbij we ze blijven uitdagen met nieuwe studenten/partners, nieuwe situaties en meer relevante informatie. We brengen veel aandacht, tijd, energie en inspanning om onze studenten de relevante vaardigheden te leren die ze nodig hebben als yoga docenten. Dit is onze hoofdfocus tijdens de gehele training. Met als resultaat daarbij voelen onze studenten zich gereed om te beginnen met lesgeven en velen van hen zijn uitgevlogen om prachtige carrières op te bouwen voor zichzelf.

Het gaat echt allemaal om wat je doet binnen een curriculum van 200 uur. Het gaat om structuur, systeem en discipline! Hoe lang het duurt het om een curriculum van 200 uur af te ronden, zegt niks over de kwaliteit.

Lees meer: Wat te verwachten in een Ashram.

3. Een yoga docent is spiritueel geëvolueerd – zo’n niveau bereiken duurt jaren

Dit, persoonlijk is een verklaring waar ik veel moeite mee heb. Het is een veelvoorkomend argument/punt dat docenten die opleidingen van langere periodes aanbieden proberen te maken. Het punt dat deze verklaring probeert te maken is: ‘’Alleen na het bereiken van een bepaald spiritueel niveau, na een bepaalde groei te hebben doorstaan, mag je pas yoga lessen geven. Als school/leraren opleiding zullen we je stadium beoordelen op het moment wanneer je de opleiding binnenkomt en we zullen je ontwikkeling en niveau beoordelen aan het eind van de training.’’

Daarbij: Wie kan er beweren de status van spiritualiteit van een ander te beoordelen? Wie kan echt beweren dat ze een beoordelaar van iemands spiritueel niveau kunnen zijn?

Ik ben opgegroeid in India en heb de blinde toewijding gezien van gewone mensen tegenover priesters, heiligen en goeroes. Religie en spiritualiteit zijn de pilaren van de Indiase cultuur en deze ’spirituele’ leiders houden veel macht over hun toegewijde. Evenveel als toewijding, heb ik misbruik gezien over deze kracht. Een bekend voorbeeld is een Baba die miljoenen volgers heeft vergaard, vervolgens een immense tempel en ashram voor zichzelf heeft gebouwd en ‘verdiende’ waarschijnlijk tientallen miljoenen aan donaties. Hij heeft dit geld gebruikt om Bollywood films te maken over zijn grootheid. Hij werd aangeklaagd voor moord, maar de aanklacht werd ingetrokken. In 2017 werd hij veroordeeld voor een 20 jarige gevangenisstraf vanwege meerdere verkrachtingen en moorden. Het verbijsterende is dat hij nog steeds miljoenen discipelen heeft….

Ja het is echt waar: https://www.dw.com/en/self-styled-indian-guru-ram-rahim-singh-jailed-20-years-for-rape/a-40262536

Dit is een extreem voorbeeld natuurlijk. Helaas heb ik meer misbruik van ‘spirituele’ macht gezien dan goed gebruik. Daarmee is mijn meest diepgewortelde overtuiging geworden dat een persoon die beweerd een goeroe of heilige te zijn dit meestal niet is.

We hebben een populair gezegde in India: “ Een sadhu (monnik) in de stad is eigenlijk een zakenman’.

Ik ben ook erg voorzichtig geworden met het idee dat ik of wie dan ook kan beweren zichzelf/haarzelf meer spiritueel geëvolueerd te vinden dan een ander en daarbij toegang hebben tot hen spirituele groei. Ik zeg niet dat er geen pure zielen (sadhus) zijn, maar je zou ze niet in de stad vinden, zaken doen.

Onze benaderingen naar studenten is eenvoudig: Ze krijgen het nummer 10 op hun voorhoofd. Een 10 uit een 10. Niet letterlijk, maar dat is hoe we naar ze kijken. We geloven dat iedereen grootheid binnenhoudt en iedereen kan worden wat ze willen zodra ze er klaar voor zijn om er hard voor te werken- iedereen is een 10! Iedereen kan groeien en obstakels overkomen en onze rol als docent is om ze te helpen op hun pad. Onze rol is niet om ze te veroordelen en te evalueren op hun spirituele groei. Daarbij, ja, een yoga docent zijn komt met verantwoordelijkheid en heeft volwassenheid nodig en een verlangen om anderen te helpen. Maar nee, je hebt geen jaren nodig om daar te komen. Lesgeven zal je beste leraar zijn en je studenten zullen dat ook zijn.

4. Je moet een inspiratie naar je studenten zijn en daarvoor de meerderheid van de asanas beheren.

David Swenson, een van de meest populaire Ashtanga Vinyasa docenten deze dagen, heeft tientallen of duizenden mensen geïnspireerd om yoga te beoefenen. Zijn yoga oefeningen zijn inspirerend en met zijn 62 jaar drukt hij veel jongere beoefenaars in de schaduw. Hij is een geweldig voorbeeld van discipline, vaardigheid en passie en een van de meest inspirerende leraren die ik ooit heb ontmoet. Hoewel hij erg beroemd is en hoog gerespecteerd, is hij erg gegrond en bescheiden. Als de auteur van het bestverkochte boek Ashtanga Yoga: de praktijkhandleiding, was David de eerste Ashtanga Yogi om de fysiek uitdagende (sommige zeggen ‘slopende’) beoefening van de primaire series toegankelijk te maken tot alle yoga beoefenaars, door variaties en aanpassingen aan te bieden.

Een van zijn meest kenmerkende statements gaat over de reden om yoga te beoefenen. Tijdens zijn yoga docenten opleiding vraagt hij de groep wat het doel van de oefeningen zijn, omdat studenten vaak gefrustreerd raken met hun (soms tijdelijke) onvermogen om een bepaalde positie of overgang te doen. Hij denkt na over de vraag of we yoga doen om een asana machine te worden. Of het doel van de oefeningen zijn dat we alle oefeningen kunnen doen.
Nee, naar zijn mening (en ook die van mij), dat is ver verwijderd van het doel van yoga. Als we onszelf aan deze standaards vasthouden zullen we teveel zelf – geabsorbeerd en zelf- geobsedeerd worden en zal het yoga lesgeven altijd om ons gaan. En als we dit doel niet behalen om alle posturen te beheren, zullen we het idee van lesgeven opgeven. Volgens David, de asana oefeningen (en het oefenen van lesgeven) zal ons helpen om een beter persoon te worden, voor onszelf en voor de wereld.

Je hoeft geen super asana performer te zijn!

Veel mensen zijn bang om te beginnen met lesgeven omdat ze denken dat hun persoonlijke oefeningen niet goed genoeg zijn. Zelfs als het moeilijk te geloven is: Iedereen heeft belemmeringen in zijn of haar lichaam. Sommige mensen zijn erg flexibel maar zijn minder sterk en sommige mensen zijn sterk maar minder flexibel en sommige hebben beide maar missen balans en concentratie. Elke yoga docent heeft moeilijkheden met bepaalde posities.

Een ervaren yoga beoefenaar zijn betekend nog niet dat je een ervaren yoga docent bent. Er is een grootverschil tussen iets weten en in staat zijn om kennis uit te leggen of over te dragen aan de studenten. Ja, goede docenten inspireren hun studenten. Onthoud dat de meest inspirerende kwaliteit dat mensen onthouden in een leraar is dat de leraar oprecht om zijn of haar student geeft. Mensen kijken niet op tegen een opschepper, maar ze raken echt geïnspireerd door passie voor lesgeven en oprechte bezorgdheid!

Dus, is het mogelijk om een 200 uur gecertificeerd yoga docent te worden binnen vier weken?

Uiteindelijk het antwoord op deze vraag is dat we ook jouw persoonlijke situatie moeten overwegen. Zelfs al geloven we sterk in ons eigen leersysteem, we dringen je erop aan om op zoek te gaan naar je eigen antwoorden. Ik hoop dat ik wat licht en inspiratie heb kunnen laten schijnen. Meest belangrijk, ik wil je aanmoedigen om je eigen pad te starten als yoga docent als dat is wat je hart verlangt. Omdat ik persoonlijk het meest ben gegroeid door mijn passie en verantwoordelijkheid voor het lesgeven.

“Als je iets wilt leren, lees erover – als je iets wilt begrijpen, schrijf erover – als je iets wilt beheersen, geef er les in.” (Yogi Bhajan)

Lees ook: het verschil tussen een 200-300 en 500 uur training & het verschil tussen een 50- 100 en 200 uren training.

Over de auteur

Ram Jain Ram Jain (E-RYT 500) is de oprichter van Arhanta Yoga Ashrams en hoofd leraar van de verschillende yoga docenten opleidingen die Arhanta Yoga Ashram aanbied in Europa en India.

Hij geeft de professionele yoga docenten opleiding, Yin Yoga, Filosofie, Anatomie en Fysiologie en gevorderde Asanas in India & Nederland. Ram begon met lesgeven in 1998 en heeft meer dan 3500 yoga docenten wereldwijd getraind.

Would you like to get more useful articles and news delivered to your email inbox?

Our E-books

Subscribe to our mailing list and receive 5 free e-books