Yoga opleiding in Amsterdam, Den Haag of Rotterdam – Of toch een residentiële yoga docentenopleiding?

Kiezen tussen yoga opleiding in Amsterdam, Den Haag of Rotterdam en interne opleiding

Er zijn veel verschillende manieren om yogadocent te worden. In grote steden in Nederland, zoals Amsterdam, Den Haag en Rotterdam zijn er diverse yogascholen waar en een opleiding tot yogadocent kunt volgen. In dit artikel vind je een overzicht van de mogelijkheden, om je te helpen kiezen uit de optie om een niet-residentiële yoga opleiding te volgen in een van deze steden of de optie om een residentiële yoga docentenopleiding te doen.

De grootste verschillen tussen de vele yogaopleidingen waar je tegenwoordig uit kunt kiezen zijn de locatie en de totale duur van de training. Een belangrijk verschil is of het een opleiding met of zonder verblijf (residentieel of niet) is. Een residentiële training duurt meestal een maand waarin de basisopleiding van 200 uur gegeven wordt. Een niet-residentiële training dekt hetzelfde aantal uren, maar is vaak verspreid over een langere periode, bijvoorbeeld een jaar.

Naast de locatie zijn er verschillende typen yoga-docentenopleidingen die je kunt doen. De meest gekozen weg is om een basisopleiding van 200 uur te doen. Dit is ook de internationale standaard om gecertificeerd yogadocent te worden. Vanuit de basis van 200 uur kun je allerlei aanvullende opleidingen doen om je verder te specialiseren.

Lees ook: Het verschil tussen een 200-, 300- en 500-uur yoga docentenopleiding

Lees ook: Het verschil tussen een 200-, 100- en 50-uur yoga docentenopleiding

Redenen om een externe yoga opleiding in Amsterdam, Den Haag of Rotterdam te kiezen

De tijd vinden om een 200-urige yogaopleiding te doen kan best een uitdaging zijn, vooral als je de opleiding moet combineren met andere verplichtingen in je leven. Misschien moet je thuis blijven voor je werk, gezin of andere dagelijkse verantwoordelijkheden. Het kan ook zijn dat je aan een specifieke leefstijl gebonden bent, bijvoorbeeld een dieet of omgeving. Misschien vind je het niet prettig om langer weg te gaan van huis.

Dat zijn allemaal valide redenen om te kiezen voor een yogaopleiding dichter bij huis. Je kunt de opleiding dan volgen door de lessen enkele uren per week te volgen in een yogaschool in Amsterdam, Rotterdam of een andere stad bij je in de buurt. Op deze manier wordt je opleiding verdeeld over een langere periode. Een plaatselijke yoga opleiding zorgt ervoor dat je kennismaakt met yogadocenten bij je in de buurt. Dit kunnen waardevolle connecties zijn voor de toekomst, wanneer je les wil gaan geven. Het grote nadeel van een niet-residentiële opleiding is dat je niet je volledige focus op het leerproces hebt. Afleidingen vanuit het dagelijks leven doen dit vertroebelen en slokken al snel je aandacht op, ook tijdens de lessen van je opleiding. Je bent eerder met je hoofd bij de dagelijkse bezigheden en de dingen die je eromheen nog moet doen. Dat maakt het moeilijker om alle informatie in je op te nemen.

Kies je liever voor een intensieve yogaopleiding?

Als je een maand vrij kunt maken voor een intensieve residentiële training, kun je kiezen voor een volledige focus op je yogaopleiding van 200 uur in een maand. Dit is het meest geschikt voor mensen die er klaar voor zijn zich te verdiepen in een grote hoeveelheid leerstof in een korte tijd. Dit kan zowel fysiek als mentaal uitdagend zijn. Maar als je bereid bent hard te werken en te leren, werpt dat zeker vruchten af. De kans is dan heel groot dat je je yogaopleiding binnen een maand met succes kunt afronden. Gedurende een maand zul je voortdurend bezig zijn met leren, oefenen en lesgeven. Meestal ben je tijdens zo’n yogaopleiding 6 dagen intensief aan de slag en heb je 1 dag per week rust.

Lees ook: 4 redenen waarom het mogelijk is om in een maand yogadocent te worden

De volgende vraag die je jezelf kunt stellen is wat voor soort yogaopleiding je wil volgen. Je kunt kiezen voor het grote onbekende: een reis naar een ver land waar je de opleiding kunt combineren met reizen. Er zijn allerlei retraitecentra en hotels rond de wereld die yogaopleidingen aanbieden. Zulke trainingen besteden echter vaak minder aandacht aan de filosofie en theorie en richten zich vooral op de ontspannende ervaring. Dit is een goede keuze als je voor het eerst wil proeven van meer yoga in je leven. Je focus ligt meer op het oefenen van yoga dan tijdens een niet-residentiële training. Het vakantiegevoel kan echter de leerervaring verzwakken.

Interne Yoga Opleidingen bij Arhanta Yoga Ashrams in Nederland en India

Een serieuzere yoga opleiding vind je in een ashram. De gedachte achter dit type opleiding is om terug te gaan naar de basis, en op de traditionele manier te leren. Dit wordt het Gurukula-systeem genoemd. Gurukula is het traditionele schoolsysteem in India, waar kennis wordt overgedragen van leraar op leerling. Je vindt een omschrijving van dit systeem in de Upanishaden, een deel van de vier Veda’s, waarin Indiase filosofie beschreven staat. Dit gaat terug tot de 6e eeuw. Leerlingen leefden in de ashram als leeromgeving, zonder afleiding van buitenaf. Deze traditie komt terug in verschillende Indiase religies en was de belangrijkste vorm van onderwijs voor de Britse koloniale periode. Het systeem kreeg nieuw leven ingeblazen in de 19e eeuw door Dayananda Saraswati en Swami Shraddhanand. Leerlingen in het Gurukula-systeem worden als gelijken gezien; zo wordt een kleine gemeenschap gecreëerd waarin samen geleerd, gewerkt en geleefd wordt.

Wereldwijd zijn er talloze ashrams, ieder met hun eigen filosofie en werkwijze. De ene is strikter dan de andere, maar allemaal worden ze gekenmerkt door de eenvoudige leefwijze en het gezamenlijke gemeenschapsgevoel. Dit zorgt ervoor dat je helemaal wordt ondergedompeld in de ervaring en niet wordt afgeleid door andere bezigheden. Een yogaretraite in een hotel kan een soortgelijk effect hebben, maar hecht minder waarde aan een diepgaand leerproces. Als je toegewijd bent aan het leren en benieuwd bent naar de ervaring van het traditionele onderwijs, dan is een yogaopleiding in een ashram een goede keuze voor jou.

Is je interesse gewekt in de interne opleidingen op de Arhanta Yoga Ashram India of de Arhanta Yoga Ashram Nederland?

Vind een overzicht van de verschillende yoga opleidingen hier: Overzicht data, locaties en prijzen

Conclusie

Uiteindelijk is niet alleen de vorm en duur van de opleiding, maar ook je eigen manier van leren van invloed op je eigen proces. De juiste omgeving en intensiteit van een yogaopleiding die bij je past vormt een stevige basis. Ieder heeft hierin unieke behoeften. Onze ervaring is dat van alle mogelijkheden het leren in een ashram het sterkste resultaat geeft. Door afleiding van buitenaf te minimaliseren en de yogische leefstijl aan te houden gedurende een maand, leg je de volledige focus op het leerproces. Ook ontwikkel je op die manier gezonde nieuwe gewoontes die je persoonlijke groei bevorderen, en uiteindelijk je ontwikkeling als yogadocent versterken. Aan de andere kant kan het ook een waardevolle ervaring zijn om je yoga opleiding in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag of een andere stad bij jou in de buurt, te combineren met je dagelijks leven.

Heb je meer hulp nodig om een yogaopleiding te kiezen die bij jou past?

Lees verder: Welke yogaopleiding past het beste bij mij?

Over de auteur

Ram Jain - ecursus DocentRam Jain (E-RYT 500) is de oprichter van Arhanta Yoga Ashrams en hoofd leraar van de verschillende yoga docenten opleidingen die Arhanta Yoga Ashram aanbied in Europa en India.

Hij geeft de professionele vier weken yoga docenten opleiding, Yin Yoga, Filosofie, Anatomie en Fysiologie en gevorderde Asanas in India & Nederland. Ram begon met lesgeven in 1998 en heeft meer dan 10000 yoga docenten wereldwijd getraind.

Would you like to get more useful articles and news delivered to your email inbox?

Subscribe now to receive our series of short e-books

Our E-books

Subscribe to our mailing list and receive a series of short e-books