Schouderstand / Kaars – Sarvangasana

De Schouderstand, ook gekend als de Kaars, wordt wel vaker de Koningin der yoga asanas genoemd. Samen met de kopstand is dit een van de belangrijkste houdingen in Hatha Yoga omwille van de vele positieve effecten die deze houding heeft op zowel het lichaam als de geest. De benaming in het Sanskriet, Sarvangasana, betekent letterlijk “alle ledematen houding” omdat de Kaars, die voornamelijk een positieve werking heeft op de schildklier, het metabolisme en dus de werking van het hele lichaam beïnvloedt.

Basis Instructies

Schouderstand kaars hatha yoga1. Lig op je rug; breng de voeten samen, armen naast het lichaam.

 

 

 

Schouderstand kaars beginners instructies2. Houd de nek en rug op de grond, adem in terwijl je beide benen optilt tot 90 graden.

 

 

 

 

Hoe doe je kaars Sarvangasana3. Terwijl je je heupen richting het plafond optilt, plaats je de handen onder de heupen en loop je met je handen richting de schouderbladen.

4. Adem rustig in en uit in deze positie. Focus op de keelregio.

Begin met de positie minimum 30 seconden aan te houden. Langzaam verhoog je de tijd naar 3 minuten. Studenten moeten proberen om hun rug zo recht mogelijk te maken. Indien nodig breng je de handen dichter bij de schoudersbladen en de ellebogen dichter bij elkaar.

 
 

Uit de Schouderstand komen

Laat je benen rustig richting het hoofd vallen, plaats de handen op de vloer, houd het hoofd op de grond, rol langzaam naar beneden.

Voordelen van de Schouderstand

Bij het beoefenen van de Kaars, of iedere andere yoga oefening, is het belangrijk om je aandacht te richten op de effecten van de houding en je lichaam voortdurend te scannen; voor, tijdens en na de yoga pose. Hieronder vind je een overzicht van de voornaamste voordelen van de Schouderstand.

 • De Kaars verstevigt en balanceert de werking van de schildklier, dus helpt in het verbeteren van de stofwisseling en reguleert de groei van het hele lichaam.
 • De schildklier bevordert eiwit synthese en een goede groei van de spieren en de botweefsels.
 • Als de kin op de keel drukt wordt rijk bloed aangevoerd naar dit gebied, en passen de studenten een Jalandhara Bandha (keelslot) toe. Jalandhara reguleert het hart, helpt om hoge bloeddruk te reduceren en zorgt voor een langzame ademhaling.
 • Het strottenhoofd en de keelholte krijgen door de verhoogde bloedtoevoer maximale voeding. Dit helpt om de immuniteit te verhogen, en versterkt tegen verschillende ademhalingsziekten en keelaandoeningen.
 • Doordat de bloedstroom naar het hoofd beperkt is, kunnen hoofdpijn en vele opruiende lasten worden verminderd.
 • De Schouderstand centraliseert de bloedtoevoer in de wervelkolom, en rekt ook de wervelkolom uit. Dit helpt om de ruggengraat sterk en elastisch te houden.
 • Doordat het grootste gedeelte van het lichaam omgekeerd is, kan aderlijk bloed niet worden gestagneerd in de lagere ledematen. De Kaars moedigt het bloed aan om te hercirculeren. Het is dus een sterk middel voor mensen die de hele dag op hun voeten moeten staan en voor diegenen die aanleg hebben tot spataders.
 • Slechte spijsvertering, verstopping en maagproblemen worden verholpen. Ook elimineert het gifstoffen sneller uit het systeem.
 • Omdat Sarvangasana een omgedraaide houding is wordt de bloeddruk omgekeerd en wordt het hart gestimuleerd.
 • Regelmatige beoefening van de Kaars kan het concentratievermogen verbeteren.
 • De schouderstand werkt stressverlagend en energiegevend.

Contra-indicaties

Bij Schouderstand valt het meeste gewicht op de schouders en de nek. Ondanks de vele positieve effecten die deze houding kan hebben, zowel fysiek als mentaal, is voorzichtigheid aangeraden in volgende situaties:

 • Studenten met nekletsels of -problemen moeten hun arts raadplegen voordat ze deze pose uitvoeren.
 • Studenten met lage rugpijn moeten deze pose niet te lang aanhouden.
 • Zoals voor alle omgekeerde houdingen geldt is het ook bij de Kaars niet aangeraden om deze houding uit te voeren als je last hebt van een ernstige ooginfectie, glaucoma of recentelijk een oogoperatie ondergaan hebt.
 • De Schouderstand wordt beter niet uitgevoerd door mensen met hoge of lage bloeddruk.
 • Vermijd deze yoga oefening bij hevige hoofdpijn of migraine.

Meer informatie

De ademhaling tijdens de Schouderstand is kalm en natuurlijk. Het beste effect haal je uit de pose als je de houding minimum 1 minuut aanhoudt en het lichaam stil en comfortabel is in de houding.
Wil je graag meer weten over de Schouderstand en/of wil je leren hoe deze yoga oefening te doceren aan beginners? Volg dan de Arhanta Yoga docenten opleiding in India of Nederland.

Lees meer over andere omgekeerde houdingen zoals de Kopstand (Sirsasana) en de Ploeg (Halasana).

Meer info over verschillende Hatha Yoga houdingen vind je op onze pagina “Yoga Oefeningen“.

Leave a Reply