Hatha Yoga voor Docenten en Beoefenaars

Krijg toegang tot meer dan 200 asana-instructies, aanwijzingen voor uitlijning, contra-indicaties en aanpassingen en breng je yogalessen en oefeningen naar een geheel nieuw niveau.

Hatha Yoga voor leraren en beoefenaars

In Dit Boek Krijg Je:

Hatha Yoga voor Docenten en Beoefenaars

Stapsgewijze Handleiding voor het maken an Yogaseries

Classificeer yogahoudingen en creëer direct aangepaste yogareeksen voor verschillende niveaus, thema's en doelen.

200+ Asanavariaties in Detail

Krijg toegang tot gedetailleerde beschrijving van de uitvoering van meer dan 200 asana en breng uw yogalessen en oefeningen naar een geheel nieuw niveau.

Medisch Bewezen Voordelen van Yoga

Ontdek hoe yogahoudingen het interne lichaam beïnvloeden en hoe systematische yogaseries je holistische gezondheid en welzijn kunnen verbeteren.

Paperback & Kindle

Verkrijgbaar in de boekenwinkel en via diverse Nederlandse Webwinkels.
Klik hieronder om te bestellen.

Lof voor Hatha Yoga voor Docenten en Beoefenaars


“Ram en Kalyani hebben een prachtige en uitgebreide presentatie samengesteld die de oude principes van klassieke yoga respecteert, terwijl ze ook spreken in een taal die past bij het heden.” Ram’s expertise komt van jaren van het verdiepen in de oorspronkelijke cultuur van yoga als een manier van leven en filosofie die een eenvoudige vorm van stretching en oefening overstijgt. Dit boek is een welkom hulpmiddel voor iedereen die geïnteresseerd is in een dieper inzicht in het beoefenen of onderwijzen van yoga in zijn klassieke vorm.”

~ David Swenson, auteur van Ashtanga Yoga – The Practice Manual

“Als yoga-instructeur en redacteur van YogiApproved.com, een toonaangevende yoga-publicatie, is dit een van de meest uitgebreide gidsen voor yoga en sequencing die ik heb gezien.” Hatha Yoga for Teachers and Practitioners breekt de praktijk af, de wetenschap achter het, het chakra-systeem en de asana’s op een manier die ongelooflijk diepgaand maar toch volledig benaderbaar is. Een waardevolle bron voor elke yogi, Hatha Yoga zou een vereiste moeten zijn in alle yogadocenttrainingen.”

~ Ashton August, oprichter en redacteur van YogiApproved.com

“Dit moet het meest complete overzicht zijn van Hatha Yoga dat ik ooit heb gelezen. Het gaat over de betekenis, de geschiedenis, de fysiologie en de beoefening van Hatha Yoga. Alles is zeer duidelijk en uitgebreid geschreven. Het is een aanwinst voor onze boekenplank!”

Heleen Peverelli, hoofdredacteur van Yoga Magazine Netherlands

“Dit is het beste boek over yoga dat ik ooit heb gelezen, het is praktisch en to the point, het biedt goede kennis over de fysiologische effecten van het beoefenen van yoga, waardoor de westerse geest begrijpt waarom yoga werkt.” Ik heb genoten van de eenvoud en helderheid van yoga. het schrijven, waardoor het heel gemakkelijk te lezen en te begrijpen is Het biedt ook een stap-voor-stap handleiding over asana’s en hoe asana-reeksen te maken die werken De perfecte gids om zowel leerkrachten als zelfbeoefenaars bij de hand te hebben.”

Maria Aguirregomozcorta, M.D. Neurology, yogaleraar

“Gemakkelijk te begrijpen, maar veel helderder dan andere boeken over yoga, Hatha Yoga voor docenten en beoefenaars is een must voor yogaleraren van alle stijlen. Het is wetenschappelijk, terwijl het de spiritualiteit van yoga respecteert, en biedt weinig bekende wijsheid die je kan alleen leren in de beste yoga-lerarenopleiding. Als het gaat om het leren om Hatha Yoga daadwerkelijk te leren, vergelijkt geen enkel ander boek.”

Julie Bernier, yogaleraar en geregistreerde ayurvedische beoefenaar, auteur van Yoga for Health and Happiness

“Een heel belangrijk boek, deze benadering zal de leraar of vurige beoefenaar een goed onderbouwde manier geven om hun beoefening te formatteren.” Chakra-gebaseerde sequencing biedt een yoga-kennis van asana die verder gaat dan het grove, compacte of oppervlakkige.”

~ Nathan Anderson, yogadocentenbegeleidster bij Yoga NOHO, Los Angeles

“Hatha Yoga voor docenten en beoefenaars is een uitgebreide tool voor zowel studenten als docenten, ik beschouw het als een encyclopedie van de Hatha Yoga-praktijk.”

Helena Schouenborg, yogadocente, verslavings- & gezondheidscounselor

“Hatha Yoga voor leraren en beoefenaars is een geweldig hulpmiddel om een dieper inzicht te krijgen in de essentie van yoga. De zeer nuchtere aanpak en professionele expertise van de auteurs maken het zeer toegankelijk en gemakkelijk toe te passen.”

~ Alexandre Beauchard, yogaleraar en eigenaar van Buddha Balance.

“Het was een genoegen om dit boek te lezen, omdat het een brug slaat tussen het traditionele Indiase begrip van wat yoga is en hoe deze oude wijsheid van groot nut kan zijn in onze moderne levens.” Hatha Yoga voor leraren en beoefenaars is opgebouwd met grote duidelijkheid en structuur, en elke asana wordt in detail beschreven, inclusief de voordelen ervan en contra-indicaties.Ik ben ervan overtuigd dat dit boek veel meningen zal openen voor de waarde die een traditionele yoga-praktijk in ons leven kan brengen.”

Dagmar Schöndorf, M.D., acupuncturist en medisch psychotherapeut, yogaleraar

“Als yogaleraar en toegewijde yoga-beoefenaar vind ik dit verreweg het beste en meest complete boek over Hatha Yoga dat ik ooit heb gelezen.” Hatha Yoga voor leraren en beoefenaars is een uiterst uitgebreide tool voor het bepalen van yogapraktijken. de diepere lagen van yoga op zo’n duidelijke en begrijpelijke manier begrijpen dat het een plezier is om te lezen, het is een gids en een hulpmiddel voor zowel beoefenaars van yoga als yoga docenten op hun persoonlijke en professionele yogapad.”

Suzanne Janssens-Kievit, oprichter en eigenaar van The Yoga Villa

Over de Auteurs

Ram Jain

Ram is stichtend directeur van de Arhanta Yoga Ashrams (India en Nederland). In de afgelopen 10 jaar zijn de Arhanta Yoga Ashrams internationaal beroemd geworden vanwege hun professionele yoga-lerarenopleidingen en hebben ze tot nu toe meer dan 4000 yogaleraren van over de hele wereld getraind.

Geboren in New Delhi, India, in een traditioneel en spiritueel gezin, begon zijn yoga en Vedische filosofie onderwijs op de leeftijd van acht jaar als een onderdeel van zijn basisonderwijs. Hij heeft een grondige kennis van klassieke Hatha-yoga en is ook goed thuis in oude Indiase geschriften. Tijdens zijn twintigjarige loopbaan heeft hij met verschillende anatomie- en fysiologie-experts gewerkt en unieke leer-, aanpassings- en modificatietechnieken ontwikkeld.

Momenteel is hij de hoofddocent voor verschillende lerarenopleidingsprogramma’s, variërend van Hatha Yoga, Yin Yoga, Vinyasa Yoga, tot Meditatie en Yoga Nidra. Hij geeft een aantal maanden per jaar les in India en de rest van het jaar in Nederland, waar hij ook woont met zijn vrouw en twee kinderen.

Kalyani Hauswirth-Jain

Kalyani is geboren en opgegroeid in Zwitserland. Sinds de vroege adolescentie is ze gefascineerd door kunst, lichaamswerk, de verbinding tussen lichaam en geest en alternatieve therapieën. Na haar sterke neiging tot kunst en lichamelijke expressie emigreerde ze op 19-jarige leeftijd naar Nederland om Modern Dance te studeren. Kort daarna werd ze geintroduceert tot de lessen en beoefening van yoga en was meteen gecharmeerd. De moeder van twee kinderen geeft al 10 jaar yoga en doceert al meer dan zeven jaar yogadocenten in de Arhanta Yoga Ashrams in India en Nederland.

Ze begon met fysieke uitdagingen en transformeerde haar lichaam, waarbij ze veel geavanceerde asana’s beheerst met haar vaste beoefening en discipline. Door een ijverige zelfpraktijk te volgen en met veel verschillende leraren, stijlen en technieken te werken, heeft ze een diepgaand begrip opgedaan van fysiologie en bewegingstechnieken. Dit, in combinatie met haar uitgebreide leservaring, gaf haar inzicht in het belang van structuur en volgordebepaling voor een holistische yoga asana-praktijk.

Inhoudsopgave

INHOUD

Voorwoord

Inleiding

Het gebruik van dit boek - Doelen en beperkingen

Een korte aantekening over de rol van de leraar

DEEL I. DE OORSPRONG: DE ACHTERGROND VAN HATHA YOGA 

1. Het algemene beeld - Yoga filosofie   

2. Hatha Yoga en het principe van de minste inspanning

3. De evolutie van Yoga Asanas 

Eerste verwijzingen

Licht op Hatha Yoga

Vroegmoderne verwijzingen

DEEL IL MEDISCHE FEITEN: HATHA YOGA VOOR EEN HOLISTISCHE GEZONDHEID

4. Hatha Yoga en de systemen van het lichaam 

Hatha Yoga en het autonome zenuwstelsel

Hatha Yoga en het bloedvatenstelsel

Hatha Yoga en het lymfestelsel - Ontgiften

Hatha Yoga en het ademhalingsstelsel - Oxygenatie (zuurstofvoorziening)

Hatha Yoga en het metabolisme

Hatha Yoga en de ruggengraat en gewrichten

5. Hatha Yoga en de inwendige organen en klieren

Het samenknijpen-en-loslaten effect

Zintuiglijke prikkelingen van de hersenen

Fascia (bindweefsel) stimulatie

6. Hatha Yoga en de 7 chakras 

De zeven chakras en hun fysieke en mentale eigenschappen

De zeven chakras en hun corresponderende asanas

DEEL III. EEN EFFECTIEVE BEOEFENING: RICHTLIJNEN VOOR EEN HOLISTISCHE HATHA YOGA BEOEFENING 

7. Het belang van voorbereiding 

Een gunstige omgeving creeren

Buigen maar niet breken - het vermijden van blessures

8. De vijf fundamentele bouwstenen 

Stap 1: Ontspannen

Stap 2: De juiste ademhaling

Stap 3: Een goede opwarming

Stap 4: De ware asana - het vinden van stabiliteit en comfort binnen de houding

Stap 5: Tegenhoudingen en het bewaren van balans in je lichaam

DEEL IV. DE BASISSTRUCTUUR: DE BASIS VAN EEN HATHA YOGA OEFENPROGRAMMA74

9. Aanhouden van de natuurlijke volgorde

10. Het volgen van de chakras: de 17 fundamentele asanas  

Asana voor de Sahasrara & Ajna Chakra (Kruin & Derde Oog Chakra)

Asanas voor de Vishuddha Chakra (Keelchakra)

Asanas voor het Anahata Chakra (Hartchakra)

Asanas voor de Manipura Chakra (Navelchakra)

Asanas voor de Svadhishthana Chakra (Sacraal Chakra)

Asanas voor de Muladhara Chakra (Wortelchakra)

Overzicht I: De basisles

DEEL V. DESKUNDIG SAMENSTELLEN: YOGAPROGRAMMA'.S OP MAAT

Overzicht II: Algemene structuur van een holistische yogales

11. Warming-up varianten  

Surya Namaskara variant

Dubbele beenlift varianten

Dolfijn varianten

12. Varianten voor de Kruin & Derde-oog Chakras 

Shirshasana (Hoofdstand) varianten

13. Varianten voor de Keelchakra  

Sarvangasana (Schouderstand) varianten

Halasana (Ploeghouding) varianten

14. Varianten voor de Hartchakra 

Ardha Setu Bandhasana (Halve Brughouding) varianten

Pawanmuktasana (Windverdrijverhouding) varianten

Matsyasana (Vishouding) varianten

Sukha Gomukhasana (Eenvoudige Koeienkop) varianten

Sukha Gomukhasana (Eenvoudige Koeienkop) alternatieven

15. Varianten voor de Zonnevlechtchakra 

Pashimottanasana (Zittende vooroverbuiging) varianten

Purvottanasana ( Opwaartse plankhouding) varianten

Bhujangasana ( Cobrahouding) varianten

Shalabhasana (Sprinkhaanhouding) varianten

Dhanurasana (Booghouding) varianten

Ardha Matsyendrasana (Have vishouding) varianten

16. Varianten voor de Sacrale Chakra

Sukha Kakasana (Eenvoudige Kraaihouding) varianten

Sukha Kakasana (Eenvoudige Kraaihouding) alternatieven

Trikonasana (Driehoekshouding) varianten

Trikonasana (Driehoekshouding) alternatieven

17. Varianten voor de Wortelchakra

Vrkshasana (Boomhouding) varianten

Vrkshasana (Boomhouding) alternatieven

Tadasana (Berghouding) varianten

Klassieke zittende houdingen

18. Lesvoorbeelden

Heupopeners (90 minuten)

Borst- en Hartopeners (90 minuten)

Gevorderd- Werken naar een eindhouding (90 min.)

Basisles (90 minuten)

Basisles ( 60 minuten)

Korte basisles (30 minuten)

19. Namenlijst asana's (Sanskriet en Nederlands)

20. Bronnen

21. Voetnoten

22. Over de auteurs

Bestel ons boek nu ..!

Hatha Yoga voor Docenten en Beoefenaars

Bestel uw Boek