12 redenen om een yoga lerarenopleiding in India te volgen

Lerarenopleiding India

Denk je erover om een yoga lerarenopleiding te volgen? U zult ontdekken dat er ontelbare mogelijkheden zijn om uit te kiezen. Een van de belangrijkste vragen is waar je je lerarenopleiding wilt doen: in binnen- of buitenland? Als je je yoga lerarenopleiding in het buitenland wilt doen, is India, de geboorteplaats van yoga, de meest populaire bestemming. Maar dat is niet de enige reden waarom je zeker moet overwegen om naar India te gaan voor je yogaleraar-certificering. Hier zijn 12 voordelen van het volgen van je yoga docentenopleiding in India.

1 – Je studeert op de geboorteplaats van yoga

India is de plek waar yoga oorspronkelijk vandaan komt. Dus als je naar India gaat, leer je eigenlijk over yoga vanaf de bron. De basis van yoga zou minstens 5000 jaar oud zijn. Leringen over yoga verschenen voor het eerst in de Veda’s, oude filosofische teksten uit India en later in de Upanishads en de Bhagavad Gita. Later werden door Patanjali uitgebreidere beschrijvingen opgenomen in de Yoga Sutra’s. Daarentegen is het pas ongeveer 200 jaar geleden dat yoga in het Westen werd geïntroduceerd.

Yogafilosofie is diep geworteld in de cultuur in India. Daarom hebben leraren die zelf zijn opgegroeid of in deze cultuur hebben geleefd een diep begrip van yoga als levensstijl en niet alleen van de fysieke praktijk. Ze zullen je helpen om de leer van yoga in elk aspect van je leven te integreren, niet alleen de beoefening op je mat. Je leert ook over de rijke achtergrond, de geschiedenis en de traditionele benadering van yoga. Door yoga van de bron te leren, kun je meer diepgang en inzicht geven terwijl je begint met lesgeven.

Lees meer: 4 redenen waarom: in 4 intensieve weken een gecertificeerde yogaleraar worden

2 – Je zult het leven in de ashram ervaren

Als je India kiest als bestemming voor je yoga docentenopleiding, zal je hoogstwaarschijnlijk minimaal een maand in een ashram wonen. Wonen in een ashram is een unieke ervaring, die je helpt om dieper in je training te duiken. Een ashram is een residentiële school, een plek die uitsluitend gericht is op leren. Het is daarom eenvoudig en minimalistisch, zonder onnodige luxe. Wonen in een ashram betekent ook dat je je houdt aan een gestructureerd en gedisciplineerd programma, gebaseerd op de yogische levensstijl (zie ook hieronder). Wonen in een ashram in India zal:

 • Help je om een stapje terug te doen van je routines in je dagelijkse leven en nieuwe, gezonde gewoonten te ontwikkelen.
 • Laat je meer balans ervaren in je lichaam en geest.
 • Daag je uit om niet alleen fysiek, maar ook mentaal en spiritueel te groeien.

Lees meer: Wat te verwachten bij een Ashram?

3 – Je vergroot je comfortzone

Je bent ver van huis, in een compleet andere omgeving dan je gewend bent. Een yoga docentenopleiding in India kan daarom een enorme uitdaging zijn voor je comfort zone. Het uitbreiden van onze comfortzone is een effectieve manier om aan persoonlijke groei te werken. Uit uw comfortzone gaan kan tijdelijke angst of angst veroorzaken. Daar is dus moed voor nodig. Maar als je deze stap eenmaal hebt gezet, zal het je je innerlijke kracht tonen en je helpen angst te overwinnen bij toekomstige uitdagingen.

4 – Je ontwikkelt structuur en discipline om je doelen te bereiken

India staat bekend om een streng en resultaatgericht onderwijssysteem. Discipline en structuur zijn daarom belangrijke ingrediënten tijdens een yoga lerarenopleiding in een ashram in India. Het gestructureerde programma in een ashram helpt je om je volledig te focussen op je leerproces. Er is nauwelijks afleiding, omdat u niet thuis bent en meestal niet verbonden bent met internet. Een yoga lerarenopleiding van 200 uur in een maand kan intens zijn, maar zonder andere verplichtingen of activiteiten zul je veel meer kunnen leren dan je je ooit zou kunnen voorstellen. De structuur van het programma stelt u in staat om op een toegewijde manier te leren en te oefenen. U hoeft niets anders te doen of na te denken; het voltooien van uw yoga-certificeringscursus is uw enige en belangrijkste doel tijdens uw verblijf.

5 – Je ontmoet gelijkgestemde mensen van over de hele wereld

Omdat India een populaire bestemming is voor het volgen van een yoga docentenopleiding, bevind je je in een internationale groep. Mensen van over de hele wereld reizen naar India om meer te leren over yoga. Deze diversiteit in de groepen biedt veel verschillende perspectieven op het leven. Als je samen studeert en samenleeft, is het geestverruimend om ideeën en ervaringen uit te wisselen. Dit internationale karakter verrijkt niet alleen de lerarenopleiding, je bouwt ook nieuwe vriendschappen op die de rest van je leven kunnen blijven bestaan.

Lerarenopleiding India

6 – Je kunt je lerarenopleiding in India combineren met reizen

Naar India gaan voor je yoga docentenopleiding heeft veel voordelen. Als je van reizen houdt, is dit een heel belangrijke. Reizen kan een andere manier zijn om over jezelf te leren en je leven te veranderen. India is een land met veel verschillende gezichten, vol ervaringen en uitdagingen. Reizen in India betekent het leren van nieuwe lessen en het verdiepen van de lessen die je hebt geleerd tijdens de yoga docentenopleiding. Je zult dingen zien die je doen nadenken en nieuwe perspectieven krijgen. Daarom vullen reizen in India en het volgen van een yoga docentenopleiding elkaar perfect aan!

Een paar plaatsen in India zijn vooral beroemd in de yogawereld. Mogelijk bent u geïnteresseerd in het bezoeken van enkele van deze plaatsen om uw kennis en ervaring uit te breiden:

 • Rishikesh
 • Goa
 • Dharamsala
 • Kerala

7 – Je begint een continu proces van zelfontwikkeling

Voor veel mensen betekent een yoga docentenopleiding een verandering in hun leven. Het kan het begin zijn van een nieuw begin of een droom die uitkomt. Het kan ook gewoon de keuze markeren om eindelijk je hart te gaan volgen. De lessen van yoga in India helpen je om een doorlopend proces van zelfontwikkeling te weerspiegelen en te stimuleren. Wat precies wordt bedoeld met het ‘Zelf’, vormt de kern van yoga. Je zult zeker meer over deze vraag leren tijdens een yoga docentenopleiding in India.

Lees meer: 10 manieren waarop een yoga lerarenopleiding je leven kan veranderen

Lerarenopleiding India

8 – Met een yoga docentenopleiding in India kun je profiteren van aantrekkelijke prijzen

Een andere reden om te kiezen voor een yoga docentenopleiding in India kan de relatief lagere prijs zijn. Een yoga docentenopleiding is altijd een flinke investering. Aangezien de kosten voor levensonderhoud en huisvesting in India aanzienlijk lager zijn, zal de totale prijs goedkoper zijn. Sommige cursussen omvatten alles, andere vereisen extra accommodatie en maaltijden. Maar zelfs als je de kosten van je vlucht en visum bij elkaar optelt, kun je in India een lerarenopleiding volgen met een lager budget dan in het Westen!

9 – Je zult je opnieuw verbinden met de natuur en jezelf

India heeft een uitgestrekt en gevarieerd landschap en hoewel het een grote populatie heeft, zijn er ook afgelegen plaatsen te vinden in meer landelijke gebieden. Zo ligt de Arhanta Yoga Ashram India op ongeveer 20 km afstand van de stad Khajuraho. Het is omgeven door weelderige natuur en een rustige omgeving. De heuvels, groene velden en de rivier creëren een kalme en serene sfeer – de perfecte plek om yoga te beoefenen. De ashram zelf weerspiegelt dezelfde rust en stilte, en helpt je om je aandacht naar binnen te richten en de focus te vinden om te leren.

Lerarenopleiding IndiaLerarenopleiding India

10 – Je leeft de yogische levensstijl

Door een yoga lerarenopleiding in India te volgen, kun je de yoga-levensstijl volgen. De yogische levensstijl omvat het opstaan bij zonsopgang, het eten van een uitgebalanceerd dieet en het uitoefenen van fysieke activiteit en rust. Dit is gebaseerd op de 5 punten van yoga:

 • Juiste oefening (asana’s)
 • Goede ademhaling (pranayama)
 • Juiste ontspanning (savasana)
 • Goed dieet (vegetarisch)
 • Positief denken en meditatie

Al deze elementen zijn opgenomen in het gestructureerde programma in de ashram. Je begint vaak vroeg in de ochtend met meditatie, wat een goede manier is om aan het begin van je dag de gewoonte van de dagelijkse praktijk te ontwikkelen. Met de dagelijkse yoga-asana-lessen kun je je eigen praktijk aanzienlijk verbeteren tijdens de lerarenopleiding. De maaltijden die je eet, meestal in stilte, zijn puur vegetarisch, voedzaam en gezond. U zult de effecten merken van het consequent eten van een uitgebalanceerd dieet in de loop van een maand. Al met al helpt de yogische levensstijl je om nieuwe, gezonde gewoonten op te bouwen. Je voelt je beter in je lichaam en geest. Dit is een goede basis voor je yogapraktijk en een gezonde levensstijl op de lange termijn.

11 – Je zult een nieuwe manier van leren ervaren

Onderwijssystemen zijn overal ter wereld anders. In India wordt de traditionele manier van leren in een ashram het Gurukula-systeem genoemd. Kinderen zouden naar een ashram worden gestuurd om enkele jaren met de hoofdleraar (goeroe) te wonen, studeren en werken. Er werd van hen verwacht dat ze deel uitmaakten van de gemeenschap, niet alleen hun huiswerk deden, maar ook deelnamen aan onderhoudstaken. De leer in India is vaak gebaseerd op dit systeem. Tijdens een yoga lerarenopleiding krijg je de kans om deel uit te maken van de gemeenschap in de ashram, samen te werken, wonen en studeren.

12 – Je zult de ervaring van je leven hebben

Reizen naar India en het volgen van een yoga docentenopleiding zijn beide ervaringen die je leven radicaal kunnen veranderen. Door nieuwe inzichten te verwerven, uitdagingen te overwinnen en gelijkgestemde mensen te ontmoeten, worden herinneringen die je voor altijd meeneemt. Bovendien verandert de hele ervaring iets in je.

Als al het bovenstaande je geweldig in de oren klinkt, is een yoga docentenopleiding in India waarschijnlijk de juiste keuze voor jou. Het volledige plaatje van al deze redenen is meer dan alleen de som der delen. Ik kan het zien aan de honderden e-mails die ik heb ontvangen van onze yoga lerarenopleiding afgestudeerden in India die me bedankten voor deze werkelijk levensveranderende ervaring.

Yoga Docentenopleiding in India: ja of nee?

Hoewel een yoga docentenopleiding in India veel voordelen heeft, is het niet voor iedereen de beste optie. Redenen om je yoga docentenopleiding in India niet te volgen zijn:

 • Je volgt bij voorkeur een niet-residentiële opleiding
 • Je bent zwak Engels en je wilt een yoga docentenopleiding volgen in je moedertaal
 • Het is voor jou niet mogelijk om je baan, gezin of andere verantwoordelijkheden een maand achter je te laten

Kortom, er zijn veel redenen waarom je zeker zou moeten overwegen om je yoga docentenopleiding in India te volgen. Je leert van de bron over yoga, ervaart het leven in de ashram en duikt dieper in je eigen leerproces. Andere voordelen zijn het internationale karakter, de lagere prijs en de prachtige omgeving in India. Als je wilt, kun je je training combineren met reizen door dit fascinerende land. Al met al zal het een ervaring van uw leven zijn die waarschijnlijk een langdurige positieve indruk op u zal achterlaten. Na je yoga docentenopleiding in India ga je naar huis met nieuwe inzichten, inspiratie en ervaringen die je leven zullen verrijken.

Over de auteur

Lerarenopleiding India

Ram is Founding Director van de Arhanta Yoga Ashrams India en Nederland. In de afgelopen 10 jaar zijn de Arhanta Yoga Ashrams internationaal bekend geworden vanwege hun professionele yoga lerarenopleidingen en hebben ze tot nu toe meer dan 10000 yogadocenten opgeleid van over de hele wereld.

Geboren in New Delhi, India, in een traditionele en spirituele familie, begon zijn yoga- en vedische filosofie-opleiding op achtjarige leeftijd als onderdeel van zijn basisschoolonderwijs. Momenteel is hij de leidende leraar voor verschillende lerarenopleidingen. Hij geeft een aantal maanden per jaar les in India en de rest van het jaar in Nederland, waar hij ook woont met zijn vrouw en twee kinderen.

Schrijf u nu in om onze serie korte e-books te ontvangen

 

Subscribe now to receive our series of short e-books

Our E-books

Subscribe to our mailing list and receive a series of short e-books

[thrive_leads id='430480']