In onze chaotische levens zijn we allemaal op zoek naar een doel, richting en wijsheid. Op deze momenten kan het Derde-Oog Chakra, of Ajna Chakra, helpen.

Het Derde-Oog Chakra bevindt zich in het midden van je voorhoofd tussen je wenkbrauwen en is een diepgaand energiecentrum dat de kracht heeft om ons te verbinden met onze intuïtie, onze waarneming te verhogen en ons voorbestemde levenspad te verlichten.

Samen met ons duik jee in dit energiecentrum en onderzoeken we de belangrijkste kenmerken, helende krachten en hoe je het kunt activeren en in balans kunt brengen voor optimale gezondheid en welzijn.

Wat is het Derde-Oog (Ajna) Chakra?

Het Derde-Oog Chakra, of Ajna Chakra in het Sanskriet, is de zesde van de zeven primaire chakra's in het lichaam. Het staat ook bekend als het "waarnemingscentrum" en wordt beschouwd als de zetel van de ziel en de poort naar het hogere bewustzijn.

Het zesde chakra wordt ook geassocieerd met licht, dat staat voor helderheid, begrip en spiritueel inzicht. Daarom is het de sleutel tot het verkrijgen van een hoger bewustzijn en vormt het het brandpunt van concentratie tijdens asana's of meditatiebeoefening.

In het fysieke lichaam komt de Ajna Chakra overeen met de hypothalamus, de hypofyse en de pijnappelklier, evenals met de ogen, oren en neus.

Wat is de betekenis van het Derde-Oog Chakra?

Het woord Ajna, uitgesproken als 'Agya' betekent "voorste" in het Sanskriet en is het meest prominente centrum van ons bewustzijn, intuïtie en waarneming.

Wat is de plaats van het Derde-Oog Chakra?

De Ajna Chakra bevindt zich in het astrale lichaam dat overeenkomt met het ruggenmerg, in het centrum van de hersenen. De exacte locatie is 5 cm achter het midden van de wenkbrauwen.

Terwijl de twee fysieke ogen het verleden en het heden zien, onthult het derde oog inzicht in de toekomst. Het brengt een verbinding tot stand met de buitenwereld door middel van innerlijke visie, en ons richten op dit energiecentrum motiveert ons om verder te gaan dan wereldse verlangens en afleidingen.

Kenmerken van het Derde Oog Chakra

Symbool

Kenmerken van het Derde Oog Chakra

Het Derde-Oog Chakra symbool is een lotusbloem met twee bloemblaadjes. De twee bloembladen vertegenwoordigen de dualiteiten van je ego, zoals je voorkeur en afkeer, en de lotusbloem vertegenwoordigt je innerlijke bewustzijn en het vermogen om deze dualiteiten te overstijgen.

Kleur

De kleur die geassocieerd wordt met het Derde-Oog Chakra is indigo, dat staat voor intuïtie, inzicht en spiritueel bewustzijn.

Indigo is een diepe tint blauw die te zien is boven de atmosfeer van de aarde. Deze kleur symboliseert ook vrijheid van materiële elementen.

Geluid (Zaadmantra)

De klank of mantra die geassocieerd wordt met de Ajna Chakra is "Om", uitgesproken als 'O-n-gm'.

Het zingen van de Derde-Oog Chakra mantra kan helpen om het zesde energiecentrum te activeren en in balans te brengen, wat een groter spiritueel bewustzijn en intuïtie bevordert.

Element

Het element dat gerelateerd is aan het zesde energiecentrum wordt 'Avyakata' genoemd, wat "niet te beschrijven omdat het zonder vorm is" betekent. Sommigen associëren licht ook met dit element. Licht staat voor helderheid, begrip en spiritueel inzicht.

Mudra

De Derde-Oog Chakra mudra is Hakini, ook wel bekend als de mudra van de geest. Beoefenaars gebruiken deze mudra vaak in meditatie om prana naar het derde oog te leiden en het bewustzijn te openen.

Als je moeite hebt je te concentreren of het huidige moment te vinden, kan de Hakini mudra ook je focus verbeteren en je aandacht naar binnen richten.

Derde Oog Chakra Opening Symptomen

De Ajna Chakra is een krachtig energiecentrum dat tal van voordelen in je leven kan brengen als het in balans en uitgelijnd is. Als je niet zeker weet of dit energiecentrum geactiveerd is, let dan op deze veelvoorkomende tekenen en symptomen die horen bij een Derde Oog Chakra opening:

Mentale en emotionele symptomen

Verbeterde intuïtie en paranormale vermogens

Als het Derde-Oog Chakra open is, word je opmerkzamer en inzichtelijker en ben je in staat om leiding te ontvangen van je hogere zelf en het spirituele rijk.

Meer helderheid en focus

Een evenwichtige Ajna Chakra cultiveert mentale helderheid en focus. Je bent van nature alerter, bewuster en beter in staat om je te concentreren op taken, ideeën en gedachten. Met meer helderheid, focus en intuïtie ben je ook beter in staat om goede beslissingen te nemen.

Verhoogde creativiteit

Dit energiecentrum speelt een sleutelrol in je verbeelding en creativiteit. Als je open en in balans bent, is de kans groter dat je je creatieve potentieel aanboort, waardoor je artistieke expressie en innovatie een boost krijgen.

Diepere spirituele verbinding

Een Derde-Oog Chakra opening manifesteert zich vaak als een diepe en diepgaande verbinding tussen je spirituele zelf en het goddelijke. Dit stelt je in staat om hogere niveaus van bewustzijn aan te boren en toegang te krijgen tot een grotere wijsheid en een beter begrip van het Zelf.

Groter zelfbewustzijn

Met een gedeblokkeerd derde- oogchakra ben je je meer bewust van je gedachten, gevoelens en emoties. Dit toegenomen zelfbewustzijn helpt je jezelf beter te begrijpen, waardoor je een visie kunt creëren voor het leven dat je wilt.

Minder angst en stress

Een evenwichtige Ajna Chakra helpt je om effectiever met stress en angst om te gaan. Je bent in staat om je innerlijk te verbinden en je geest te kalmeren, wat resulteert in meer rust en ontspanning.

Fysieke symptomen

Het zesde chakra heeft te maken met de hypofyse, ook wel de "meesterklier" genoemd. Deze bevindt zich aan de basis van de hersenen, onder de hypothalamus, en is verantwoordelijk voor het produceren en vrijgeven van hormonen die verschillende lichaamsfuncties regelen.

De hypofyse heeft twee lobben: de voorste en de achterste lob. De voorkwab produceert hormonen die de groei, stofwisseling en voortplanting regelen, maar ook andere vitale klieren zoals de schildklier en de bijnieren.

De achterste kwab slaat twee belangrijke hormonen op en geeft ze af: oxytocine en vasopressine. Oxytocine, ook wel het "liefdeshormoon" genoemd, komt vrij bij sociale bindingsactiviteiten zoals knuffelen. Vasopressine helpt bij het reguleren van de waterhuishouding en de bloeddruk.

Als het Ajna Chakra open en in balans is, stimuleert het de hypofyse, wat leidt tot een optimale productie en afgifte van hormonen. Deze balans kan de lichamelijke gezondheid, mentale helderheid en emotioneel welzijn verbeteren.

Symptomen Derde-Oog Chakra Blokkade

Het Derde-Oog Chakra is een poort naar je hoger bewustzijn en emotionele genezing. Een onbalans of blokkade in het systeem kan echter leiden tot een reeks fysieke, emotionele en mentale problemen.

Hier zijn een paar emotionele en fysieke symptomen die een Derde-Oog Chakra blokkade kan veroorzaken.

Emotionele symptomen

Gebrek aan duidelijkheid of focus

Omdat de Ajna Chakra een directe lijn geeft naar je waarneming, kan een blokkade leiden tot een gebrek aan helderheid of focus in je gedachten en handelingen. Dit kan het moeilijk maken om je te concentreren en eenvoudige beslissingen te nemen.

Angst of depressie

Het zesde chakra speelt een sleutelrol bij het reguleren van je emoties. Als dit chakra geblokkeerd is of uit balans, kan het aanleiding geven tot een reeks emotionele verstoringen, zoals versterkte gevoelens van angst, aanhoudende vlagen van depressie en onvoorspelbare stemmingswisselingen.

Losgekoppeld van je intuïtie

Een disbalans kan gevoelens van ontkoppeling van je intuïtie of innerlijke leiding veroorzaken. Je kunt moeite hebben om op je intuïtie te vertrouwen of om beslissingen te nemen die in overeenstemming zijn met je waarden.

Gebrek aan creativiteit of verbeeldingskracht

Het Derde-Oog Chakra is een belangrijke bron van je creativiteit en verbeeldingskracht. Dit betekent dat een onbalans in je systeem het moeilijk kan maken om nieuwe ideeën te bedenken of jezelf creatief uit te drukken.

Fysieke symptomen

Het zesde chakra is nauw verbonden met verschillende belangrijke organen en zintuigen in het fysieke lichaam. Het komt overeen met de hypothalamus, hypofyse en pijnappelklier, die zich allemaal in de hersenen bevinden.

De hypothalamus en hypofyse spelen een cruciale rol bij de hormonale regulatie. Een blokkade kan een hormonale onbalans veroorzaken, die van invloed kan zijn op verschillende lichaamsfuncties zoals je stofwisseling en zelfs je bloeddruk.

Andere symptomen van een verstopping zijn onder andere:

 • Hoofdpijn
 • Problemen met zien
 • Oor-gerelateerde problemen
 • Sinusproblemen
 • Slaapstoornissen

Hoe het Derde-Oog Chakra Ontwaken & Genezen

Het in balans brengen van de chakra's vereist geduld en een hoge mate van bewustzijn. Met het Derde-Oog Chakra verbetert een evenwichtige toestand zowel het fysieke als het spirituele lichaam. Je intuïtie wordt sterker omdat het gemakkelijker is om naar de innerlijke wijsheid te luisteren en er wordt evenveel belang gehecht aan emoties als aan logica, wat je helpt om zonder aarzeling de juiste beslissingen te nemen.

Als je zesde energiecentrum geblokkeerd is, probeer dan deze Derde-Oog Chakra helingtechnieken om je energiesysteem weer in balans te brengen:

Derde oog chakra yoga houdingen

Yoga asanas is meer een spirituele dan een fysieke beoefening. Volledige focus tijdens het beoefenen van deze yoga asana's activeert de energie van het Derde-Oog Chakra, waardoor je een sterkere intuïtie ontwikkelt.

Hoofdstand (Shirshasana)

Hoofdstand

Hoofdstand is een van de beste yogahoudingen om het Derde-Oog Chakra te openen en activeren. Deze krachtige inversie verbetert de werking van de pijnappelklier, de hypothalamus en de hypofyse, die goed zijn voor een betere hersenfunctie en de zintuigen in het hoofd.

 1. Ga op de knieën zitten en houd de ellebogen vast om de ideale afstand voor je hoofdstand te meten.
 2. Laat dan de armen zakken tot de vloer direct onder de schouders.
 3. Behoud de positie van de ellebogen, breng je handen naar elkaar toe en verstrengel je vingers om een driehoek te maken met je armen. Laat je ellebogen niet naar buiten wijzen.
 4. Plaats je hoofd op de grond met de handen achter je hoofd geklemd.
 5. Strek je knieën, richt je heupen omhoog en krul je tenen.
 6. Begin naar je schouders toe te lopen.
 7. Breng de rechterknie in je borst, gevolgd door de linkerknie. Hierdoor wordt je ruggengraat recht.
 8. Til je benen naar de lucht terwijl je inademt. Strek je benen omhoog terwijl je je voeten iets voor je houdt.
 9. Richt je aandacht op een vast punt, bij voorkeur op ooghoogte, en haal rustig en ontspannen adem. Houd de houding zo lang aan als comfortabel is.

Lees meer: Veilig hoofdstand oefenen - 10 dingen die je moet weten

Mantra zingen Meditatie

Een andere manier om het zesde energiecentrum te openen en in balans te brengen is met Sanskriet mantra's. Door in meditatie de Derde-Oog Chakra mantra "Om" te chanten, kun je een groter spiritueel bewustzijn bevorderen en stress en angst verminderen.

 1. Zit in een comfortabele meditatieve houding met een gestrekte ruggengraat.
 2. Zing de mantra 'Om' mentaal langzaam met volledig bewustzijn.
 3. Ga door met zingen en concentreer je op de chakra.
 4. Je kunt het zingen van 5 minuten tot 15 minuten herhalen.

Derde Oog Chakra Affirmaties

Hier zijn 10 affirmaties die kunnen helpen om de Ajna Chakra te deblokkeren en in balans te brengen:

 • Ik vertrouw op mijn intuïtie en volg mijn innerlijke leiding.
 • Ik sta open voor het ontvangen van spirituele inzichten en wijsheid.
 • Ik ben verbonden met het universele bewustzijn en de goddelijke intelligentie.
 • Mijn geest is helder, geconcentreerd en scherp.
 • Ik vertrouw op mijn vermogen om beslissingen te nemen met vertrouwen en duidelijkheid.
 • Ik sta open voor nieuwe ideeën en perspectieven.
 • Ik vertrouw op mijn innerlijke visie en volg mijn pad met een doel en betekenis.
 • Mijn intuïtie is een krachtig hulpmiddel dat me helpt om door het leven te navigeren.
 • Ik ben afgestemd op mijn hogere zelf en innerlijke waarheid.
 • Ik heb vrede met mezelf en vertrouw op het levensproces.

Laatste opmerking

De krachten van het Derde-Oog Chakra zijn doordrenkt met opperste kennis en wijsheid. Het Ajna energiecentrum brengt de fysieke en spirituele kwaliteiten in balans en brengt harmonie in lichaam en geest. Het verbinden en ontwaken van dit centrum brengt nieuwe mogelijkheden, vrede en vervulling in het leven.

Over de auteur

Ram Jain

Geboren in de Jain familie waar yoga al vijf generaties lang de manier van leven is, begon mijn formele yogareis op achtjarige leeftijd op een Vedische school in India. Daar kreeg ik een solide basis door het lezen van oude geschriften, waaronder Veda's, Upanishads, de Bhagavad Gita en Yoga Sutra's (om er maar een paar te noemen).

In 2009 heb ik Arhanta Yoga Ashrams opgericht. Ik zie yoga als een manier om de vijf zintuigen te beheersen, dus noemde ik onze ashrams 'Arhanta Yoga', de yoga om de vijf zintuigen te beheersen!

In 2017 heb ik ook de Arhanta Yoga Online Academy opgericht zodat mensen die onze ashrams niet kunnen bezoeken onze cursussen op afstand kunnen volgen.

Bij Arhanta geven we niet alleen yoga. We leren je hoe je je potentieel kunt bereiken, je kennis kunt verdiepen, je zelfvertrouwen kunt opbouwen en de leiding over je leven kunt nemen.

Related Posts