Ons lichaam is een complexe structuur met lagen van fysieke, astrale en spirituele lichamen. Het astrale of energielichaam is een complex systeem dat wordt bestuurd door energiecentra die bekend staan als chakra's. Anahata Chakra, ook wel hartchakra genoemd, is het vierde energiecentrum van de zeven chakra's . Deze chakra is een essentieel onderdeel van ons algehele welzijn, omdat het ons helpt onze emoties in balans te brengen, een dieper gevoel van zelfbewustzijn te cultiveren en zinvolle relaties met anderen op te bouwen.

In deze complete chakra-gids zullen we de bepalende kenmerken van het vierde energiecentrum onderzoeken, evenals belangrijke tekenen en symptomen van een blokkade in het systeem. We zullen ook hartchakragenezing diepgaand uitleggen en hoe je deze chakra’s kunt deblokkeren en openen met krachtige yogatechnieken zoals yogahoudingen, chakrameditatie en positieve affirmaties.

Wat is de hartchakra? 

Van de zeven primaire energiecentra die in het menselijk lichaam bestaan, is de hartchakra - ook bekend als Anahata - de vierde en wordt vaak beschouwd als de meest cruciale.

Het is de brug tussen de onderste en bovenste chakra's, het balanceren van de materiële en spirituele werelden en het vergemakkelijken van ons emotionele en fysieke welzijn. Pure liefde opent het vierde chakra, waardoor we onvoorwaardelijk liefde kunnen ontvangen en geven.

Wat is de betekenis van Anahata Chakra? 

In het Sanskriet betekent anahata "ongeslagen" en het beschrijft de hartchakra perfect. Door de energie van dit chakra in evenwicht te brengen, kunnen we de kracht van anahata aanboren en liefde in zijn puurste vorm ervaren zonder enige gehechtheid of verwachting. Daarom raken we 'los' van negatieve emoties, trauma's uit het verleden en beperkende overtuigingen die ons misschien tegenhouden.

In deze staat van openheid en kwetsbaarheid kunnen we diepere verbindingen met onszelf en anderen ontwikkelen, wat resulteert in meer vervullende relaties en een groter zelfgevoel.

Waar bevindt de hartchakra zich? 

De chakra's zijn de zeven energiecentra langs onze ruggengraat in het subtiele, astrale lichaam . De hartchakra bevindt zich in het midden van onze borst, dicht bij ons fysieke hart.

Waar is de hartchakra verantwoordelijk voor? 

Dit chakra is verantwoordelijk voor de opslag en distributie van energie genaamd Prana, de levensenergie die door ons lichaam stroomt, en voor het in stand houden van het luchtelement in ons systeem.

Gelegen in het midden van onze borst, dicht bij ons fysieke hart, is de hartchakra nauw verbonden met het hart, de longen en de thymusklier, en reguleert de stroom van energie in dit deel van het lichaam.

Kenmerken van de hartchakra

Symbool

Kenmerken van de Hartchakra

Chakra's zijn bolvormig, maar over het algemeen zijn ze getekend vanuit een artistieke visie, waarin hun kenmerken worden gesymboliseerd. Het hartchakrasymbool bestaat uit:

 • 12 bloembladen, die de 12 geluiden symboliseren die kunnen voortkomen uit de rotatie van de chakra.
 • Groene kleur, de weerspiegeling van een combinatie van vuur van beneden en lucht van boven.
 • Twee driehoeken die de dualiteiten van leuk en niet leuk vertegenwoordigen.
 • Zaadmantra Yam in het midden.

Element

Het element van het vierde chakra is lucht of Vayu. We halen lucht uit de atmosfeer als we ademen. Als we het luchtelement niet regelmatig verversen, voelen we ons vermoeid, extreem neerslachtig en losgekoppeld van onze emoties en creatieve geest.

Het element lucht wordt ook geassocieerd met ons emotionele evenwicht en levensvreugde. Dus als we het element opfrissen, zijn onze creativiteit en emoties in harmonie.

Kleur

Het luchtelement omringt de Hartchakra. Het element heeft geen eigen kleur, maar de blauwe kleur van het ruimte-element van bovenaf en het geel van het vuur-element eronder reflecteren erop, waardoor de groene kleur ontstaat. Dit is de reden waarom de kleur van de Hartchakra groen is.

De groene kleur van de Anahata Chakra wordt geassocieerd met de natuur en tederheid. Het suggereert ook stabiliteit en staat voor groei en hernieuwde, gezonde relaties.

Prana (energie)

De prana geassocieerd met de hartchakra heet 'Prana'. Bekend als de prana van het leven, is het de energie die we ontvangen van de lucht die we inademen. Deze prana is essentieel voor het gezond functioneren van het hart, wat de sleutel is tot ons vermogen om in leven te blijven en te gedijen.

Primaire emoties

De hartchakra wordt geassocieerd met de primaire emoties van onvoorwaardelijke liefde en gehechtheid. Wanneer dit energiecentrum in balans is, ervaren we onvoorwaardelijke liefde in zijn puurste vorm. Dit is het soort liefde dat we voor elk wezen voelen, in gelijke mate en zonder enige voorwaarde, ongeacht onze relatie met hen of hun soort.

Aan de andere kant is gehechtheid een voorwaardelijke emotie. Het is de handeling om iets of iemand meer waarde te geven dan ze daadwerkelijk hebben. We hebben de neiging om gehecht te raken aan mensen, dingen en zelfs bepaalde gewoonten, zoals de manier waarop we ons kleden en het voedsel dat we eten.

Wanneer de Anahata Chakra uit balans is, kunnen we een ongezonde gehechtheid of onthechting ervaren, en het tegenovergestelde gebeurt wanneer dit energiecentrum open en uitgelijnd is.

Hartchakra: tekenen en symptomen

Wat gebeurt er als de hartchakra in balans en geactiveerd is?

Wanneer het vierde energiecentrum op optimale snelheid draait en het luchtelement regelmatig ververst, zeggen we dat het in balans is. Een evenwichtige en geactiveerde Anahata Chakra kan zich manifesteren als innerlijke vrede, mededogen en emotioneel evenwicht. Enkele van de meest voorkomende symptomen van een open hartchakra zijn:

 • Onvoorwaardelijke liefde en respect voelen voor anderen.
 • Gezonde relaties hebben zonder gehechtheden of verslavingen.
 • Innerlijke vrede en vreugde ervaren, ongeacht externe omstandigheden.
 • Moeiteloos diepe en betekenisvolle verbindingen met anderen aangaan.
 • Anderen vertrouwen en je comfortabel voelen met kwetsbaarheid.
 • Je tevreden en op je gemak voelen met jezelf.

De Anahata Chakra is ook verbonden met het hart, de longen en de thymusklier in het fysieke lichaam. Daarom handhaaft een uitgebalanceerd vierde chakra de gezonde werking van deze vitale organen en klieren.

Wat gebeurt er als de hartchakra wordt geblokkeerd?

Wanneer de energiestroom in het vierde chakra wordt verstoord of uit balans wordt gebracht, kan dit leiden tot gevoelens van eenzaamheid, isolatie en het onvermogen om contact te maken met zichzelf en anderen. Mensen kunnen het moeilijk vinden om anderen te vertrouwen of hun gevoelens met anderen te delen. Als je een van de volgende symptomen ervaart, kan dit erop duiden dat je hartchakra opnieuw in balans moet worden gebracht en mag worden genezen:

 • Angst voor afwijzing.
 • Gebrek aan vertrouwen in een toegewijde relatie.
 • Problemen met het geven en ontvangen van genegenheid.
 • Overafhankelijkheid in een relatie.
 • Afstandelijk gedrag met mensen die om je geven.
 • Stoere en emotieloze uitstraling terwijl je je kwetsbaar voelt.
 • Lichamelijke symptomen zoals hartkloppingen, slechte bloedcirculatie, hartpijn, angina pectoris of zelfs problemen zoals astma.

Hoe de hartchakra te deblokkeren en te openen

Hartchakragenezing brengt een overvloed aan empathie, mededogen en liefde. Dit geldt niet alleen voor anderen maar ook voor jezelf. Een gebalanceerde chakra stelt je in staat om te zijn wie je bent in plaats van te proberen te voldoen aan verwachtingen van buitenaf. Hier zijn de beste yogatechnieken om je Anahata Chakra te deblokkeren en te genezen.

Hartchakrameditatie openen

Chakrameditatie kan het hart openen en de juiste energiestroom naar het geblokkeerde energiecentrum herstellen. Meditatie is een zeer persoonlijke oefening die het pad vrijmaakt om innerlijke vrede te ervaren. Het opnemen van Sanskriet mantra's kan je beoefening verbeteren, terwijl de Vayu Mudra voor de hartchakra het luchtelement in het lichaam in evenwicht brengt.

De hartchakramantra is YAM (uitgesproken als Yan-gm). Het chanten van deze mantra geneest zowel het fysieke als het spirituele hartcentrum. Het maakt een persoon ook meer open voor het ervaren van onvoorwaardelijke liefde en mededogen.

Om deze mantra te chanten, ga je in kleermakerszit zitten en haal je rustig adem. Concentreer je op je vierde energiecentrum en begin YAM te chanten. Voel de trillingen in de borst en visualiseer dat de chakra trilt met het geluid. De vibraties van het chanten van de mantra Yam produceren een stroom van positieve gevoelens, die balans brengen in je emotionele toestand en welzijn.

Affirmaties

Affirmaties kunnen helpen de positieve energie te verhogen die geassocieerd wordt met het vierde energiecentrum. Enkele voorbeelden van positieve hartchakra-affirmaties zijn:

 • Ik hou diep en volledig van mezelf en accepteer mezelf.
 • Ik ben gewild en geliefd.
 • Mijn hart staat open voor het geven van liefde.
 • Ik vergeef mezelf.
 • Ik leef in een staat van gratie en dankbaarheid.
 • Ik waardeer liefde boven gehechtheid.
 • Ik ben liefde waard.
 • Ik houd evenveel van alle wezens.
 • Ik ben in harmonie met mezelf en anderen.

Pranayama-ademhalingsoefeningen

Het vierde chakra-element is lucht, waardoor pranayama en ademhalingsoefeningen een toegangspoort zijn om dit energiecentrum te openen. Een van de meest heilzame ademhalingstechnieken die niet alleen de rechter- en linkerhersenhelft in balans brengt, maar ook de Anahata Chakra, is Anulom Vilom. Het beoefenen van Anulom Vilom brengt rust in zowel lichaam als geest.

Hartchakra yogahoudingen

Yoga-asana's, of -houdingen, kunnen helpen de Anahata Chakra te openen en in balans te brengen door de bloedsomloop te stimuleren, spanning te verminderen en ontspanning in het lichaam te bevorderen. Hieronder splitsen we de beste yogahoudingen op om het hartcentrum te stimuleren en het energiesysteem in balans te brengen. Om resultaten te zien, kun je deze houdingen regelmatig oefenen en ze integreren in een evenwichtige en comfortabele oefening.

Kameelhouding (Ustrasana)

Kameelhouding

Kameelhouding breidt de borstkas uit en opent de vierde chakra door op de grond te knielen en de rug te buigen. Het kan helpen bij het ontladen van onderdrukte emoties en het ontwikkelen van mededogen.

 1. Begin op de grond te knielen met je dijen evenwijdig aan de mat en je knieën op heupbreedte uit elkaar. Houd de bovenkant van je voeten naar beneden gericht en je schenen plat op de mat.
 2. Plaats je handen op je onderrug en duw je handpalmen en vingers zachtjes in je rug.
 3. Rol je schouders naar achteren en naar beneden terwijl je uitademt en til je borst omhoog naar het plafond. Zorg voor een ontspannen nek.
 4. Begin je rug te buigen terwijl je uitademt, waarbij je je handen naar je hielen laat zakken. Houd je heupen boven je knieën en strek je alleen zo ver uit als je comfortabel voelt.
 5. Met je vingers naar je tenen gericht, probeer je handen op je hielen te laten rusten. Houd je handen op je onderrug als je niet bij je hielen kunt komen, je kunt de houding ook aanpassen met een yogablok voor extra ondersteuning en stabiliteit.
 6. Concentreer op het openen van de borst en het hartcentrum terwijl je in de houding 5-10 keer diep ademhaalt.
 7. Breng je handen langzaam terug naar je onderrug om de houding te verlaten.

Halve brughouding (Ardha Setu Bandhasana)

Halve Brughouding

Halve brughouding zorgt voor een voedende stretch in de borst door je heupen naar de lucht op te heffen. Hierdoor ontstaat er meer ruimte in het hartcentrum zodat de energie vrij kan stromen. Inversiehoudingen zoals Brughouding helpen ook om spanning in de rug los te laten, de doorbloeding te verbeteren en gevoelens van liefde en openheid te versterken.

 1. Ga op je rug liggen, buig je knieën en breng je voeten naar je heupen.
 2. Houd je hielen op de grond en je voeten op heupbreedte uit elkaar.
 3. Plaats je handen langs je lichaam met de handpalmen naar beneden gericht.
 4. Adem in, duw je handen in de mat en til je heupen voorzichtig op naar het plafond.
 5. Breng je borst naar je kin terwijl je je handen naar je enkels uitstrekt.
 6. Adem op een natuurlijke manier in en blijf je bekken optillen, terwijl je je borst open voelt.

Vishouding (Matsyasana)

Vishouding

Vishouding is een achterover leunende asana die je borst naar de hemel duwt, waardoor een krachtig stuk ontstaat dat de Anahata Chakra kan openen. Met het hart open kun je negatieve emoties loslaten en positieve gevoelens van mededogen en liefde cultiveren.

 1. Begin plat op je rug te liggen met je benen en voeten bij elkaar.
 2. Plaats je handen onder je heupen met de handpalmen naar beneden gericht en de ellebogen naar buiten gericht.
 3. Adem diep in, richt je blik op je voeten en verplaats je gewicht naar je ellebogen.
 4. Probeer je ellebogen zo dicht mogelijk bij elkaar te krijgen.
 5. Open je borst terwijl je inademt en kantel dan je hoofd naar achteren totdat je kruin op de grond rust.
 6. Spreid je borstkas en longen terwijl je diep en natuurlijk ademhaalt.

Gemakkelijke koeiengezichtshouding (Sukha Gomukhasana)

Gemakkelijke Koeiengezichtshouding

Gemakkelijke koeiengezichtshouding is een hartopenende houding die stress en spanning in de schouders en bovenrug loslaat. Met de borst open en prana vrij stromend, voel je je meer ontspannen en emotioneel stabiel.

 1. Ga op je knieën zitten en stapel je heupen op je hielen.
 2. Strek je rechterarm zijwaarts uit, buig je elleboog naar beneden en nestel je hand tussen je schouderbladen en onderrug met je handpalm naar boven gericht.
 3. Til vervolgens je linkerarm boven je hoofd en buig je elleboog. Plaats je linkerhandpalm tussen je schouderbladen (handpalm raakt de rug).
 4. Verstrengel je handen achter je rug, tussen je schouderbladen, en voel hoe de borst en het hart beginnen te openen en los te laten.

Uitgebreide cobrahouding (Vistrit Bhujangasana)

Uitgebreide Cobrahouding

Deze uitgebalanceerde achterwaartse buiging versterkt de spieren in de rug, schouders en armen, terwijl ook het hart wordt geopend en de prana in de Anahata Chakra toeneemt. Deze opening kan helpen om verborgen emoties te zuiveren en eigenliefde te bevorderen.

 1. Ga op je buik liggen met je handen dicht bij je borst en je voorhoofd op de grond.
 2. Benen staan op heup- of schouderbreedte uit elkaar.
 3. Reik naar voren en omhoog met je romp terwijl je je handen stevig tegen de grond drukt.
 4. Houd de voorkant van je bekken stevig op de grond en til je hele bovenlichaam zo hoog mogelijk op.
 5. Plaats je handen op de grond en buig je ruggengraat naar achteren.
 6. Houd je nek gestrekt en kijk omhoog, naar achteren of zelfs diagonaal.
 7. Houd de houding aan zolang het comfortabel is en adem op natuurlijke wijze.

Eetpatroon

De chakra's kunnen niet in evenwicht worden gebracht zonder een goed en voedzaam dieet. Voor resultaten op de lange termijn moet het dieet het element dat verband houdt met de chakra opfrissen. Voor de hartchakra wordt een dieet dat warm en vettig is en helpt om lucht vrij te maken, als het beste beschouwd. De overheersende kleur van de Anahata Chakra is groen. Het eten van voedsel van dezelfde kleur als de chakra die je probeert te helen, kan ook de energiestroom rond dat gebied in evenwicht brengen. Dit omvat spinazie, boerenkool, broccoli, matcha, groene appels, groene thee en komkommers.

Laatste opmerkingen

De energie van de hartchakra heeft een diepe invloed op onze persoonlijkheid en ons welzijn. Een zinvol en gelukkig leven kan alleen worden bereikt als onze Anahata Chakra in balans is. Hartchakragenezing brengt vertrouwen, vreugde en vrede, wat ons helpt een sterkere relatie met onszelf en anderen te ontwikkelen.

Over de auteur

Ram Jain

Geboren in de Jain familie waar yoga al vijf generaties lang de manier van leven is, begon mijn formele yogareis op achtjarige leeftijd op een Vedische school in India. Daar kreeg ik een solide basis door het lezen van oude geschriften, waaronder Veda's, Upanishads, de Bhagavad Gita en Yoga Sutra's (om er maar een paar te noemen).

In 2009 heb ik Arhanta Yoga Ashrams opgericht. Ik zie yoga als een manier om de vijf zintuigen te beheersen, dus noemde ik onze ashrams 'Arhanta Yoga', de yoga om de vijf zintuigen te beheersen!

In 2017 heb ik ook de Arhanta Yoga Online Academy opgericht zodat mensen die onze ashrams niet kunnen bezoeken onze cursussen op afstand kunnen volgen.

Bij Arhanta geven we niet alleen yoga. We leren je hoe je je potentieel kunt bereiken, je kennis kunt verdiepen, je zelfvertrouwen kunt opbouwen en de leiding over je leven kunt nemen.

Related Posts