Het doel van yoga is zich te herenigen met de ultieme werkelijkheid. Het is de innerlijke reis van het beseffen wat echt en wat onecht is in het leven. Door deze reis beweegt men zich van een staat van onwetendheid naar Zelf-realisatie. De oude kennis van de yogafilosofie werd doorgegeven via de Veda’s. Dit geschrift bevat systematische en holistische manieren om Zelf-realisatie te bereiken door middel van de vier yogas. Bhakti Yoga is een van deze vier paden. Het is het pad van devotie. We zuiveren onze emoties en richten ze op iets voorbij onszelf. Het is een pad van liefde, geloof en praktijken die deze gevoelens verder opwekken.

De vier paden van yoga zijn Karma Yoga, Jnana Yoga, Bhakti Yoga en Raja Yoga. Deze paden richten zich op de fysieke (Karma), emotionele (Bhakti), intellectuele (Jnana), en mentale (Raja) aspecten van een mens. Er kan een overheersend pad zijn dat je kiest of een combinatie ervan. Het doel is om deze paden te gebruiken om het ego te verminderen; gehechtheid aan onze ideeën, om zo het uiteindelijke doel van Zelf-realisatie te bereiken. Afhankelijk van iemands aard, omgeving en omstandigheden, zal een bepaald pad bevorderlijker zijn voor spirituele ontwikkeling.

Lees verder om meer te weten te komen: “De Vier Paden van Yoga Uitgelegd: Een uitgebreid overzicht van Bhakti, Jnana, Raja en Karma Yoga”.

Wat is Bhakti Yoga?

Bhakti Yoga wordt ook wel het pad van toewijding genoemd. Het wordt voorgeschreven aan mensen met een emotionele aard om hun emoties te richten op devotie. In de yogafilosofie helpt het concept van de drie guna’s ons om de kwaliteiten van alle levende wezens te begrijpen en ze in te delen in sattva, rajas, en tamas. Bhakti Yoga is het pad van toewijding aan sattva (zuiverheid). In dit pad, wijdt je jezelf aan een leven van zuiverheid. Door jezelf toe te wijden aan een leven van zuiverheid, zuiver je jezelf en bereik je Zelf-realisatie.

Wat is Toewijding?

Devotie en haar praktijken zijn soms moeilijk te definiëren. Toegewijd zijn betekent je overgeven aan iets of iemand buiten jezelf. Bijvoorbeeld, een moeder is toegewijd aan haar kind. Als het kind ‘s nachts onrustig is en melk nodig heeft, zal ze, hoewel ze behoefte heeft aan slaap, die behoefte opzij zetten zodat ze voor haar baby kan zorgen. Zij stelt de behoeften van de baby boven haar eigen behoeften. De moeder geeft zich over aan de gerechtigheid die van het moederschap verlangd wordt. Op deze manier is er een overgave aan de zuiverheid van onbaatzuchtigheid.

Een ander facet van Bhakti Yoga is het vermogen om iets of iemand te “volgen”. Je besluit, op bepaalde gronden in plaats van blind geloof, om Bhakti Yoga te beoefenen. Dit kan betekenen, maar is niet beperkt tot, het volgen van een God zoals Krishna of een persoon zoals een spirituele meester. Je kunt ervoor kiezen om de leringen van een geschriftenboek te volgen. Onthoud echter dat Bhakti Yoga op de juiste manier beoefend wordt wanneer je toegewijd bent aan zuiverheid. Kiezen wat te volgen is niet simpelweg, mechanisch iets of iemand volgen. Bhakti Yoga betekent dat je datgene volgt wat sattvisch (zuiver) van aard is. Het betekent een rolmodel vinden dat een zuiver systeem volgt en dat systeem volgen met nieuwsgierigheid en bewustzijn.

Is Bhakti Yoga geschikt voor mij?

Het is een belangrijke vraag om te stellen als je het spirituele pad bewandelt. Om het antwoord te vinden, is het belangrijk dat je je aard evalueert. Hier zijn enkele vragen om te overwegen:

  • Ben je iemand die zich in actie stort of,
  • Ben je iemand die geneigd is tot studie, contemplatie en reflectie of,
  • Ben je iemand die ‘van het hart’ is, wat betekent dat je verbinding zoekt met iets of iemand via je emoties?

In het geschrift genaamd de Narada Bhakti Sutras, beschrijft de wijze Narada verschillende soorten van Bhakti Yoga. Degenen die zich van nature aangetrokken voelen tot de onderstaande of enkele daarvan zullen er goed aan doen het pad van Bhakti Yoga te kiezen:

  • Aanbidding van het Goddelijke (Pujasakti)
  • Overgave aan het Goddelijke (Atma-nivedanasakti)
  • Dienen van het Goddelijke (Dasyasakti)

Kortom, als je voelt dat je een natuurlijke neiging hebt om verbinding te zoeken met iets buiten jezelf door middel van je gevoelens en overtuigingen, dan is Bhakti Yoga een pad voor jou.

Bhakti Yoga en het Kiezen van een Rolmodel

Het kan goed zijn dat je een rolmodel nodig hebt, iemand om naar op te kijken. Op het pad van Bhakti Yoga zal dit niet altijd even duidelijk zijn. Een banaal voorbeeld zou zijn dat je om gezondheidsredenen je lichaamsgewicht moet verminderen. Een oplossing kan zijn om een rolmodel voor gezondheid en fitness te vinden. Je besluit op jouw manier te eten, te bewegen en een gezonde levensstijl te volgen. De vroegere slechte levensgewoonten die je ooit had, beginnen te verdwijnen. In plaats van ongezond te eten en lui te zijn, wordt u geïnspireerd om uw doel na te streven. Het resultaat is dat uw gezondheid verbetert en u dichter bij uw doel van een goede gezondheid komt.

Waar het om gaat is dat je het systeem van principes van het rolmodel volgt en niet de persoon. Als we verstrikt raken in de persoonlijkheid van het rolmodel, kunnen we in de val lopen van het volgen van de persoon; hun gedrag, hun sympathieën en antipathieën zijn niet bevorderlijk voor het pad naar je uiteindelijke doel. Het is zinvol voor een spirituele zoeker om een bekwame, rechtschapen leraar te vinden als hij vooruit wil komen op het spirituele pad, in plaats van misleid te worden of zich vast te klampen aan de leraar.

De Misvattingen over het pad van Devotie

Bhakti yoga is niet alleen bhajans zingen, chanten en mantra’s reciteren. Het uitvoeren van deze rituelen zonder de intentie om je te concentreren op je spirituele doel wordt mechanisch en gewoonweg zinloos.

Degenen die Bhakti Yoga beoefenen kunnen zich op een bepaalde manier kleden of er op een bepaalde manier uitzien. Ze kunnen gekleed zijn in okra gewaden of een kaalgeschoren hoofd hebben met een plukje haar dat een shikha wordt genoemd. In sommige Hindoe culturen geeft de shikha de aanbidding van een specifieke godheid aan. Deze uiterlijke vertoningen van spirituele praktijken alleen kunnen niet gelijkgesteld worden met de beoefening van Bhakti Yoga. Nogmaals, net als in Jnana Yoga is innerlijke spirituele ontwikkeling van cruciaal belang, niet uiterlijke handelingen.

Hoe Beoefen ik Bhakti Yoga?

Er zijn vele soorten spirituele zoekers. Van degenen die nieuwsgierig zijn tot degenen die verlangen naar bevrijding. Het mooie van bhakti yoga is dat het er altijd op gericht is de zoeker op het pad van zuiverheid te houden. Dit is wat bhakti yoga toegankelijk maakt voor alle soorten zoekers. Proberen om in principe het juiste te doen, ook al kan het soms een uitdaging zijn, is een helder baken voor de zoeker om te volgen:

  • Mantra zingen: Mantra’s zijn positieve, opbeurende zinnen of woorden die, wanneer ze met intentie en doel worden beoefend, een effect kunnen hebben op het onderbewustzijn. Mantra’s kunnen ook de namen zijn van goddelijke persoonlijkheden zoals Ram of Krishna.
  • Satsang: Satsang betekent je tijd doorbrengen in spiritueel gezelschap en leren over zelfrealisatie. Het is de stimulans die we kiezen om op te pikken. Bijvoorbeeld, naar wat voor soort televisie kijk je, naar wat voor soort muziek luister je? Net zoals het voedsel dat we verteren en innemen onze fysieke gezondheid beïnvloedt, beïnvloedt zintuiglijke input onze spirituele gezondheid.
  • Japa Meditatie en Mudra’s: Japa betekent het herhalen van mantra’s als een vorm van meditatie. Je kunt ook een mudra gebruiken om je beoefening te versterken. Dit moet gedaan worden met intentie, focus en doel en niet alleen mechanisch een mantra reciteren.

Voordelen van de Yoga van Devotie

Bhakti yoga heeft een positieve invloed wanneer het gecombineerd wordt met alle vormen van yoga of alleen beoefend wordt. Hier zijn enkele voordelen van Bhakti Yoga:

  1. Bhakti Yoga helpt het ego te verminderen, omdat we ernaar streven handelingen te verrichten die verder gaan dan onze eigen egocentrische verlangens.
  2. Bhakti Yoga helpt ons te doen wat juist is in plaats van alleen maar te handelen naar onze eigen voorkeuren en afkeer.
  3. Het zuivert onze emoties als onze gevoelens gericht zijn op God, rechtvaardige mensen of deugdzame geschriften.
  4. Bhakti yoga kan gecombineerd worden met karma yoga omdat een handeling uitgevoerd met toewijding leidt tot een dienstgerichte handeling.
  5. Het pad van devotie kan gecombineerd worden met Jnana Yoga omdat kennis verworven met devotie voor de wijzen en heiligen die het doorgaven de spirituele aspirant nederig houdt.
  6. Bhakti Yoga in combinatie met Raja Yoga houdt ons gericht op iets hogers in plaats van alleen het controleren van de zintuigen.

Effecten van Bhakti Yoga op Welzijn

Een interessante studie onderzocht het gebruik van religieuze en spirituele overtuigingen en praktijken in de zorg voor medische en psychiatrische patiënten om met ziekte en andere stressvolle levensveranderingen om te gaan. In deze studie werd ook een verscheidenheid aan ander onderzoek over dit onderwerp in overweging genomen. Gebleken is dat mensen die meer religieus of spiritueel zijn een betere geestelijke gezondheid hebben en zich sneller aanpassen aan gezondheidsproblemen dan mensen die minder religieus zijn.

De meeste studies tonen significante verbanden aan tussen religie en spirituele praktijken en een betere gezondheid. Onderzoek suggereert dat spiritualiteit moet worden ondersteund en geïntegreerd in de patiëntenzorg. Religieuze en spirituele praktijken roepen bepaalde gevoelens en kwaliteiten op en versterken deze, zoals welzijn, geluk, hoop, optimisme en dankbaarheid. Deze gevoelens hebben een positieve invloed op de geestelijke en lichamelijke gezondheid.

Een voorbeeld van de positieve invloed van spirituele praktijken op de geestelijke gezondheid is een zeventigtal studies die aantoonden dat de deelnemers een aanzienlijke toename van hun gevoel van eigenwaarde ervoeren.

Uit de studie bleek dat religieuze en spirituele overtuigingen een gevoel van controle over stressvolle situaties kunnen geven. Wanneer een persoon gelooft dat God de controle heeft en dat bidden tot God dingen kan veranderen, heeft de persoon een sterker gevoel van innerlijke controle.

Conclusie

De vier yoga’s helpen ons om vrede, geluk en succes te vinden in ons leven. Dit oude, zorgvuldig doordachte systeem, dat al duizenden jaren wordt doorgegeven, spreekt de mens op een holistische manier aan. Bhakti Yoga is een prachtige praktijk om op te nemen in iemands spirituele ontwikkeling. Het creëert zuiverheid in de aspirant en helpt de weg te banen naar hereniging met de ultieme werkelijkheid.

Bronnen

Koenig HG. Religie, spiritualiteit en gezondheid: Onderzoek en Klinische Implicaties. ISRN Psychiatrie. 2012;2012:278730. Gepubliceerd 2012 Dec 16. doi:10.5402/2012/278730.

Over de auteur

Ram Jain

Geboren in de Jain familie waar yoga al vijf generaties lang de manier van leven is, begon mijn formele yogareis op achtjarige leeftijd op een Vedische school in India. Daar kreeg ik een solide basis door het lezen van oude geschriften, waaronder Veda's, Upanishads, de Bhagavad Gita en Yoga Sutra's (om er maar een paar te noemen).

In 2009 heb ik Arhanta Yoga Ashrams opgericht. Ik zie yoga als een manier om de vijf zintuigen te beheersen, dus noemde ik onze ashrams 'Arhanta Yoga', de yoga om de vijf zintuigen te beheersen!

In 2017 heb ik ook de Arhanta Yoga Online Academy opgericht zodat mensen die onze ashrams niet kunnen bezoeken onze cursussen op afstand kunnen volgen.

Bij Arhanta geven we niet alleen yoga. We leren je hoe je je potentieel kunt bereiken, je kennis kunt verdiepen, je zelfvertrouwen kunt opbouwen en de leiding over je leven kunt nemen.

Related Posts