Misschien heb je handen en vingers wel eens een interessante vorm zien aannemen tijdens yoga of meditatie. Zoals handen in gebedshouding voor de Surya Namaskar of het verbinden van de duim en wijsvingers van beide handen tijdens meditatie? Nou, deze posities van de handen en vingers zijn heilige gebaren die mudra's worden genoemd. Net als andere yogapraktijken hebben ze een doel en betekenis.

In deze blog verkennen we wat mudra's zijn, hun belang in yoga en meditatie en een paar van de beste mudra's voor chakra balancering en dagelijkse beoefening.

Wat zijn Mudra's in Yoga?

Een mudra is een gebaar of zegel dat in yoga wordt gebruikt. De beoefening van deze gebaren en zegels kanaliseert de stroom van prana levenskracht. Er zijn vele mudra's. Ze worden gecategoriseerd als hand (hasta) mudra's, lichaam (kaya) en bewustzijn (citta) mudra's. We gebruiken gewoonlijk hand mudra's.

Ayurveda en Mudra's 

Ayurveda legt uit dat het lichaam bestaat uit vijf elementen: vuur, lucht, ruimte, aarde en water. Een gezond lichaam heeft een balans van deze elementen. Omgekeerd zou een overheersend of verzwakkend element een onbalans in het lichaam veroorzaken en een negatieve invloed hebben op iemands gezondheid. Dit zou zich uiten als ziekte of aandoening. 

Er zijn vijf elementen en vijf vingers. Elke vinger vertegenwoordigt een overeenkomstig element. In de yogafilosofie wordt gezegd dat door elke vinger de prana voor elk element stroomt. Door de prana's te manipuleren kunnen we de prana naar een specifiek deel van het lichaam laten toe- of afnemen. Daarom wordt een mudra ook wel een verzegeling genoemd. We verzegelen of vergrendelen de prana's voor een specifiek doel.

Wanneer een specifieke mudra voor een specifiek doel wordt gebruikt, kan het helpen om de balans van de vijf elementen van het lichaam te herstellen met behulp van prana.

De vingers vertegenwoordigen dienovereenkomstig elk element:

 1. De duim - vertegenwoordigt het vuurelement
 2. De wijsvinger - vertegenwoordigt het element lucht
 3. De middelvinger - staat voor het ruimte-element
 4. De ringvinger - vertegenwoordigt het element aarde
 5. De pink - vertegenwoordigt het element water

De vijf Prana's

 1. Apana - de kracht die nodig is voor uitscheiding, zoals zweten, plassen, etc.
 2. Samana - de kracht die nodig is voor spijsvertering en metabolisme.
 3. Prana - de kracht die het hart nodig heeft om te pompen.
 4. Vyana - de kracht die circulatie en beweging vereist.
 5. Udana - de kracht die nodig is voor handelingen van het bovenlichaam zoals praten, denken, oogbewegingen, etc.

Vijf mudra's voor meditatie en yoga 

Mudra's werken als een verenigende kracht om het lichaam via de handen samen te brengen en in balans te brengen.

Zoals we twee handen hebben, zo hebben we ook twee kanten van het lichaam; zonne-energie aan de rechterkant en maanenergie aan de linkerkant. De Gyana Mudra bijvoorbeeld verbindt de rechter zonneprana via de Pingala Nadi met de linker maanenergie via de Ida Nadi. Mudra's werken ook om zonne- of maanenergie afzonderlijk te stimuleren.

Naast het balanceren van energieën in het lichaam, worden mudra's ook gebruikt in meditatie en yoga om focus te verbeteren en ons bewustzijn naar binnen te richten.

Er zijn veel mudra's voor meditatie en yoga, elk met zijn eigen unieke doel en voordeel voor de geest, het lichaam en de geest. Enkele van de meest beoefende hand mudra's voor meditatie en yoga zijn Namaskar Mudra, Chin Mudra, Gyana Mudra en Vayu Mudra.

Hieronder gaan we dieper in op deze yoga en meditatie mudra's.

Lees hier meer "Wat is meditatie? Definitie, doel, voordelen en how-to".

1. Namaskar Mudra

In deze mudra voegen we de handpalmen en vingers samen in een gebedshouding voor je hart. Deze mudra voegt elementen samen en brengt beide kanten van het lichaam in balans. Het roept een gevoel van kalmte en mededogen op en daarom gebruiken we het vaak in meditatie. 

Namaskar Mudra

2. Chin Mudra

Dit is een van de meest beoefende mudra's in meditatie. Het is de mudra voor wijsheid. Het houdt in dat je de duim en wijsvinger verbindt met de handpalmen op de knieën en de handpalmen naar boven gericht. Stel je voor dat je een vel papier tussen de vingers houdt om een idee te krijgen van de zachte druk die bij deze mudra tussen de vingers moet worden uitgeoefend. 

In pranayama en meditatie helpt deze krachtige mudra concentratie op te bouwen en je interne bewustzijn te verhogen. We gebruiken deze mudra overdag als de vingers en handpalmen naar de energie van de zon wijzen.

Chin Mudra

3. Gyana (Jnana Mudra)

De positie van de vingers is als Chin Mudra, maar dan met de handpalmen en vingers naar beneden gericht. Als de zon op is, gebruiken we Chin Mudra om de energie van de zon te ontvangen. Als de zon onder is, gebruiken we Gyana Mudra met de handpalmen naar beneden gericht om de zonne-energie die we overdag hebben ontvangen vast te houden. Deze mudra heeft dezelfde voordelen als de Chin Mudra, zoals helpen om focus en intern bewustzijn te krijgen.  

In deze mudra brengen we het vuurelement van de duim en het luchtelement van de wijsvinger samen om de lucht te verbranden en de vata (lucht)-energie te verminderen, waardoor we ons beter kunnen concentreren. Ter verduidelijking: te veel van het luchtelement verstoort de geest. Het verminderen van het luchtelement met behulp van het vuurelement helpt om mentale verstoringen te verminderen.

Gyana

4. Vayu Mudra 

Deze mudra maak je door je wijsvinger in de basis van je duim te vouwen en dan je duim over je wijsvinger te kruisen. 

Deze mudra moet niet verward worden met Chin Mudra. Ze lijken op elkaar wat betreft de plaatsing van de handen en het effect, maar bij Vayu Mudra gebruiken we het om het vayu luchtelement sterk te verminderen. Als het luchtelement het lichaam domineert, bijvoorbeeld te veel stress of angstkwesties, huidinfecties of veel lucht in de darmen, gebruik je deze mudra.

Vayu Mudra

5. Dhyana Mudra  

Dit wordt de 'concentratie mudra' genoemd. Voor de Dhyana Mudra breng je je rechterhand boven je linkerhand. Laat je rechterhand over de linkerhand rusten. Breng de toppen van je duimen naar elkaar toe en houd de vingers bij elkaar. Het vuurelement is verbonden via de duimen en de andere elementen zijn in rust.

Deze mudra activeert het intellect en kalmeert de geest. Dhyana Mudra is een bekende handmudra voor meditatie, met veel iconische afbeeldingen en beelden van Heer Boeddha in Dhyana Mudra. 

Dhyana Mudra

7 Helende Mudra's om Chakra's in balans te brengen

Mudra's spelen een krachtige rol bij het handhaven van de delicate balans van het chakrasysteem. Chakra's zijn de energiecentra van het lichaam. Er zijn zeven chakra's verspreid over de ruggengraat, die elk verantwoordelijk zijn voor specifieke spirituele, emotionele, psychologische en fysieke aspecten van ons wezen.

Als gevolg daarvan kan een blokkade of storing in het chakrasysteem leiden tot fysieke, psychologische en emotionele afwijkingen. Door energie in het lichaam te manipuleren, kunnen chakra mudra's je helpen de balans in je energiesysteem te herstellen en een gezonder welzijn te cultiveren.

Zoals hierboven vermeld, vertegenwoordigt elk van de vingers een element. Dit geldt ook voor de eerste 5 chakra's in het lichaam:

 1. Wortelchakra (Muladhara) - Element Aarde
 2. Sacraal Chakra (Svadhishthana) - Waterelement
 3. Zonnevlechtchakra (Manipura) - Vuurelement
 4. Hartchakra (Anahata) - Element Lucht
 5. Keelchakra (Vishuddha) - Ether (Ruimte) Element
 6. Derde Oog Chakra (Ajna) - Licht
 7. Kruinchakra (Sahasrara) - Gedachte

Om de chakra's in balans te brengen, brengen we het element in het lichaam in balans door de bijbehorende mudra uit te voeren. Hier zijn 7 mudra's voor chakraheling, activering en uitlijning:

1. Prithvi Mudra voor de Wortelchakra (Muladhara Chakra)

Prithvi betekent 'aarde' in het Sanskriet en is een mudra die meestal wordt uitgevoerd in yoga en chakrameditatie om het aarde-element wakker te maken en de balans in de Wortelchakra te herstellen. Deze aardende Wortelchakra Mudra bevordert stabiliteit en innerlijke kracht. Prithvi Mudra wordt in de Ayurveda ook gebruikt om gifstoffen uit het lichaam te zuiveren en spijsverteringsstoornissen te behandelen.

Deze Wortelchakra Mudra is vrij eenvoudig te vormen en vereist alleen dat de toppen van de vingers elkaar raken. Met je handen naar de hemel gericht, laat je de toppen van je ringvinger en duim elkaar raken in het midden van je handpalm.

Prithvi Mudra

2. Varun Mudra voor het Sacraal Chakra (Svadhishthana Chakra)

De Varun Mudra is een populair handgebaar in meditatie en pranayama dat het watergehalte in je lichaam verhoogt en de balans in het Sacraal Chakra herstelt. Als je lichaam niet genoeg water heeft, kan het niet goed functioneren. De Varun Mudra corrigeert deze onbalans, hydrateert het lichaam en zuivert het bloed voor een gezondere huid en sterke gewrichten. Als mudra voor het sacraal chakra vermindert hij ook symptomen die worden veroorzaakt door een geblokkeerd sacraal chakra.

Om deze Sacraal Chakra Mudra uit te voeren, open je je handpalmen en maak je je geest leeg. Verbind dan het topje van je pink met het topje van je duim. De overige vingers krullen vanzelf naar binnen, maar doe je best om ze recht te houden zonder je hand te spannen.

Varun Mudra

3. Agni Mudra voor de Zonnevlecht Chakra (Manipura Chakra)

De Agni Mudra wordt geassocieerd met het vuurelement dat zich manifesteert als warmte in het lichaam. Het uitvoeren van deze Zonnevlecht Mudra in meditatie of yoga stimuleert je 'agni' of spijsverteringsvuur, wat de spijsvertering bevordert en ons innerlijke licht aansteekt. Met je bewuste geest klaarwakker, krijg je meer helderheid over je leven en groeit je gevoel van eigenwaarde.

Om je Manipura of Zonnevlechtchakra te activeren met de Agni Mudra, vouw je je ringvinger in je handpalm en laat je de basis van je duim zachtjes over de top van je ringvinger rusten.

Agni Mudra

4. Vayu Mudra voor de Hartchakra (Anahata Chakra)

Vertaald naar 'wind' of 'lucht' is de Vayu Mudra een krachtig handgebaar dat het luchtelement in het lichaam in balans brengt en de Hartchakra opnieuw uitlijnt. Het uitvoeren van de Vayu Mudra kan je gevoel van Zelf versterken en rusteloosheid en besluiteloosheid wegnemen. Op fysiek niveau kan deze krachtige Hartchakra Mudra ook overtollige lucht die in het lichaam geblokkeerd is verwijderen en symptomen van ziekten zoals ischias en Parkinson en kniepijn verlichten.

Om deze Hartchakra Mudra te beoefenen, kruis je je duim over het topje van je wijsvinger. Laat je duim hier zachtjes rusten en zorg ervoor dat al je andere vingers gestrekt zijn.

Vayu Mudra

5. Akash Mudra voor de Keel Chakra (Vishuddha Chakra)

De Akash Mudra, ook bekend als Shuni Mudra, is een populair handgebaar dat meestal in de Ayurveda wordt gebruikt om de ruimte in het chakrasysteem te vergroten en de Keelchakra te activeren. Regelmatige beoefening van deze Keel Chakra Mudra kan het calciumgehalte verhogen en bepaalde gezondheidsproblemen beheersen, zoals een geblokkeerde kaak en hoge bloeddruk. Mudra's voor de Keelchakra kunnen ook je intuïtie stimuleren en je bewustzijn verruimen.

Om de Akash Mudra te vormen, voeg je gewoon het topje van je middelvinger samen met het topje van je duim en strek je de rest van je vingers.

Akash Mudra

6. Hakini Mudra voor het Derde Oog Chakra (Ajna Chakra)

De Hakini Mudra is een heilig handgebaar dat in verband wordt gebracht met de goddelijke energie. Beoefenaars, ook wel de mudra van de geest genoemd, gebruiken deze mudra om prana naar het Derde Oog of Ajna Chakra te leiden en iemands bewuste geest te openen. Als je moeite hebt om je te concentreren of over alles nadenkt, kan het Derde Oog Mudra je concentratie verbeteren en je creativiteit vergroten.

Om de Hakini Mudra te beoefenen, breng je je vingertoppen en duimen naar elkaar toe en raak je ze lichtjes aan in het midden van je lichaam. Stel je voor dat er een bal van licht tussen je handen is. Je kunt de houding hier houden of de mudra omhoog brengen naar het Derde Oog Chakra, in het midden van je voorhoofd.

Hakini Mudra

7. Dhyana Mudra voor de Kruin Chakra (Sahasrara Chakra)

Zoals hierboven vermeld, is de Dhyana Mudra een concentratie mudra die beoefenaars helpt een diepere staat van meditatie te bereiken. Hij wordt ook gebruikt om de Kruinchakra te doen ontwaken en innerlijke vrede te bevorderen.

Om deze Kruinchakra Mudra te vormen, leg je je rechterhand op de linkerhand met de handpalmen naar boven. Breng dan je duimen iets omhoog zodat de toppen elkaar in het midden raken.

Dhyana Mudra

Laatste opmerking

Mudra's zijn krachtige hulpmiddelen die je focus kunnen verdiepen, je innerlijke energie in balans kunnen brengen en je algehele gezondheid en welzijn kunnen verbeteren. Door deze handgebaren op te nemen in je dagelijkse yoga- en meditatiesessies, voeg je ook een nieuwe dimensie toe aan je beoefening.

Over de auteur

Ram Jain

Geboren in de Jain familie waar yoga al vijf generaties lang de manier van leven is, begon mijn formele yogareis op achtjarige leeftijd op een Vedische school in India. Daar kreeg ik een solide basis door het lezen van oude geschriften, waaronder Veda's, Upanishads, de Bhagavad Gita en Yoga Sutra's (om er maar een paar te noemen).

In 2009 heb ik Arhanta Yoga Ashrams opgericht. Ik zie yoga als een manier om de vijf zintuigen te beheersen, dus noemde ik onze ashrams 'Arhanta Yoga', de yoga om de vijf zintuigen te beheersen!

In 2017 heb ik ook de Arhanta Yoga Online Academy opgericht zodat mensen die onze ashrams niet kunnen bezoeken onze cursussen op afstand kunnen volgen.

Bij Arhanta geven we niet alleen yoga. We leren je hoe je je potentieel kunt bereiken, je kennis kunt verdiepen, je zelfvertrouwen kunt opbouwen en de leiding over je leven kunt nemen.

Related Posts