De 6 pijlers van een gelukkig leven- hoe creëer je een levensvisie

6 pijlers van een gelukkig leven

 

Heeft u een visie op het leven? We hebben vaak een algemeen idee van wat we met ons leven willen doen. Gelukkig zijn, mensen helpen, geld verdienen of de wereld veranderen. Maar een levensvisie is veel meer dan dat. Het is een duidelijker idee van hoe je leven er op de lange termijn uit zal zien, volgens je eigen waarden en doelen. Denk 10 jaar vooruit vanaf nu – als je nu 20 bent, hoe wil je dan dat je leven eruit ziet als je 30 bent? Als je nu 50 bent, hoe wil je dan dat je leven eruit ziet als je 60 bent? Dit is een langetermijnvisie die je helpt om stappen te zetten van waar je nu bent in de richting van dit leven dat je wilt leven.

Dus hoe creëer je precies een levensvisie?

De 6 ingrediënten van uw levensvisie

Volgens de leer van mijn leraar en mijn eigen levenservaring zou een levensvisie uit 6 pijlers moeten bestaan: gezondheid, carrière, relaties, vrije tijd, levensstijl en spiritualiteit. Dit zijn de ingrediënten van een levensvisie, die je in detail moet uitwerken. U kunt dit doen door uzelf de volgende vragen te stellen:

  1. Gezondheid – Wat voor soort gezondheidstoestand wilt u over 10 jaar? Welke doelen wil je jezelf stellen? Dit kan zijn: hoeveel weeg je, welke oefening zou je willen doen, hoeveel wil je trainen? Welk voedsel wil je eten? De centrale vraag is: hoe wil je dat je gezondheid is, als je de volledige vrijheid had om te kiezen?
  1. Carrière – Hoe wil je je rekeningen betalen, je vaardigheden ontwikkelen en tegelijkertijd bijdragen aan de samenleving? Mensen zien hun werk vaak als iets dat ze moeten doen. Het is echter helemaal jouw keuze op welke manier je je geld gaat verdienen, en zelfs hoeveel geld je wilt verdienen. Denk op een manier die consistent is met uw eigen waarden en stel dienovereenkomstig doelen. Dit heeft invloed op de stappen die u neemt om deze doelen te bereiken – een yogaleraar die een studio met 50 studenten wil hebben, zal anders handelen en zich gedragen dan een leraar die een studio met 500 studenten zou willen hebben.
  1. Relaties – Wat voor soort relaties wil je hebben? Ben je blij met je relaties zoals ze nu zijn, of wil je iets veranderen? Hoe zou je willen dat je relaties over 10 jaar zijn? Met jullie ouders, broers en zussen, kinderen, buren, vrienden? Of anders gezegd: wat voor soort vriend of familielid zou je willen zijn?
  1. Vrije tijd – Wat wil je nog meer in je leven doen om van je tijd in deze wereld te genieten? Welke leuke activiteiten wil je doen, welke hobby’s wil je verkennen? Hoeveel en waar wil je reizen? Je kunt een lijst maken van alle ideeën die je hebt.
  1. Spiritualiteit – dat gaat over jezelf vinden, verbinding maken met jezelf, een antwoord vinden op de vraag ‘Wie ben ik?’. Wat betekent spiritualiteit voor jou, en hoe zou je spiritualiteit willen beoefenen? Voor sommigen gaat dit misschien elke dag naar de kerk, voor anderen, tweemaal per dag meditatie, weer voor anderen, om zich bij een groep aan te sluiten. Wat wordt jouw manier om spiritualiteit te beoefenen?
  1. Lifestyle – Wat voor levensstijl wil je hebben? Dit omvat elk aspect van uw manier van leven. Je kunt jezelf de vragen stellen: waar ga je wonen, hoe ga je leven, wat heb je, wat ga je dragen, hoe ga je opstaan, waar ga je slapen? U kunt zich de ideale dag voorstellen die u in uw leven zou willen hebben. Hoe ziet zo’n ideale dag in je leven eruit?

Veelvoorkomende uitdagingen bij het creëren van uw levensvisie

Neem de tijd om over deze vragen na te denken en visualiseer uw leven over 10 jaar duidelijk. Het is niet gemakkelijk om een duidelijke visie te maken – je hebt misschien zoveel dingen in gedachten dat het uiteenvalt. Met alle opties die we tegenwoordig hebben, willen we vaak te veel. Dit kan ervoor zorgen dat we ons niet gelukkig en niet tevreden voelen.

Begrijpen wat voor u belangrijk is

Een manier om meer duidelijkheid te creëren, is de volgende: Stel je voor dat je sterft om erachter te komen of je gelukkig bent met het leven dat je leeft. Terugkijkend, ben je blij met het leven dat je tot nu toe hebt gehad? Is er iets dat je zou willen veranderen? Of ben je klaar om te gaan? Deze oefening laat je begrijpen wat belangrijk voor je is en helpt je om te veranderen in een richting die bij je past. We hebben het vermogen om te veranderen – dus als je erachter komt dat je wilt veranderen, gebruik dan een levensvisie om na te denken over stappen die je kunt zetten om positieve verandering teweeg te brengen.

Passend bij uw levensstijl

Iets anders dat veel mensen doen, is te veel focussen op een van de ingrediënten van een gelukkig leven – hen ongelukkig maken omdat ze niet genoeg aandacht hebben voor de anderen. Ze worden te veel gericht op gezondheid, bijvoorbeeld: ik zal dit niet doen omdat het niet gezond is, ik zal dit alleen eten, ik zal alleen trainen. Of te veel gericht op carrière: ik wil alleen geld verdienen, meer geld, meer geld, meer geld … En uiteindelijk ontdekken ze: ik heb geen gelukkig leven geleid. Het punt is: als je een duidelijke levensvisie hebt, moeten alle pijlers bij elkaar passen, elkaar aanvullen. Het moet evenwichtig zijn.  

In principe moeten alle punten passen bij de levensstijl die je zou willen leven. Lifestyle is het belangrijkste, de rest moet erin passen en ondersteunen. Je gezondheid, je carrière, je vrije tijd, je relaties, je beoefening van spiritualiteit – ze moeten allemaal bij je levensstijl passen, omdat dit balans zal creëren. Een veelgemaakte fout is dat mensen denken: laat me 5 jaar werken en dan ga ik op reis (tijd vrijmaken). Of: laat me 3 jaar werken en dan ga ik meer tijd besteden aan mijn relaties. Maar de vraag is: word jij gelukkig in deze jaren?

De sleutel tot geluk is om elke dag te oefenen, elke dag aandacht te besteden aan alle zes pijlers van een gelukkig leven. Elke dag oefenen helpt je om kleine stapjes te zetten, geleidelijk toe te werken naar een inhoudelijk en evenwichtig leven. Door onze kleine handelingen, elke dag, veranderen we ons leven ten goede. Zo gebeurt er verandering!

Uw levensvisie opschrijven

Je moet je levensvisie opschrijven. Dit helpt je om gefocust te blijven. Het kost tijd om je levensvisie te ontwikkelen. Als je het nu opschrijft, kijk er dan volgende week nog eens naar. Je mag iets verwijderen, iets veranderen, iets toevoegen. Het kan ongeveer twee maanden duren om je levensvisie te ontwikkelen. Als je eenmaal het gevoel hebt dat het klaar is en alles omvat, kun je deze oefening veel krachtiger maken door je levensvisie visueel te maken: zoek geschikte foto’s en maak een collage van alle belangrijke punten van je levensvisie. Hang de collage waar je hem elke ochtend kunt zien als je wakker wordt en elke avond voordat je gaat slapen.

Uw levensvisie kan in de loop van de tijd veranderen. Het kan zelfs op elk moment veranderen. Maar dit maakt de visie niet ongeldig of minder krachtig! Want door na te denken en te visualiseren over wat je wilt in het leven en hoe een gelukkig leven er voor jou uitziet, is de kans veel groter dat je daar komt. Je kunt geen doel raken dat je niet kunt zien!

Tegelijkertijd vertelt uw levensvisie u wanneer het genoeg is en voorkomt u dat u te veel gefixeerd raakt op slechts een van de aspecten. Graag teveel werken en geen tijd meer hebben voor je partner of gezin. Regelmatig naar je levensvisie kijken is een heel goede manier om je leven voor de lange termijn in balans te houden.

Als we jong zijn, realiseren we ons niet dat de tijd snel voorbij vliegt. Als je oude mensen vraagt wat hun belangrijkste levensles is, zeggen de meesten: ‘Verspil geen tijd.’ Tijd kan niet worden teruggedraaid – en we willen er geen spijt van hebben dat we ons leven niet op een bevredigende manier hebben geleefd. Nadenken over uw levensvisie helpt u om de verantwoordelijkheid voor uw eigen leven te nemen, beslissingen te nemen, te focussen en te gaan werken aan het leven van uw dromen.

Het is hard werken, want verandering is niet gemakkelijk. Het is echter de moeite waard. Oefen elke dag, geloof dat je kunt groeien en veranderen en begin het leven te leiden dat je wilt.

Bekijk Ram Jain’s lezing over het creëren van je levensvisie

Over de auteur

6 pijlers van een gelukkig leven

Ram is Founding Director van de Arhanta Yoga Ashrams India en Nederland. In de afgelopen 10 jaar zijn de Arhanta Yoga Ashrams internationaal bekend geworden vanwege hun professionele yoga lerarenopleidingen en hebben ze tot nu toe meer dan 10000 yogadocenten opgeleid van over de hele wereld.

Geboren in New Delhi, India, in een traditionele en spirituele familie, begon zijn yoga- en vedische filosofie-opleiding op achtjarige leeftijd als onderdeel van zijn basisschoolonderwijs. Momenteel is hij de leidende leraar voor verschillende lerarenopleidingen. Hij geeft een aantal maanden per jaar les in India en de rest van het jaar in Nederland, waar hij ook woont met zijn vrouw en twee kinderen.

Schrijf u nu in om onze serie korte e-books te ontvangen

 

Subscribe now to receive our series of short e-books

Our E-books

Subscribe to our mailing list and receive a series of short e-books

[thrive_leads id='430486']