We kennen allemaal de vier seizoenen van het jaar, maar begrijp jij de vier seizoenen van je leven? Laat ik beginnen met een kort verhaal.

Een koning had vier zonen. Om hun een belangrijke les te leren besloot hij hun te vragen een kersenboom te bezoeken in het diepe bos van hun koninkrijk.

Tijdens het hoogtepunt van de winter vroeg hij zijn oudste zoon om naar de boom te gaan kijken en een beschrijving van de boom op te schrijven. De prins kwam terug en vertelde dat de boom dor, oud en hopeloos was. Zelfs vogels komen niet in de buurt van de boom. Hij ziet er nutteloos uit en misschien is het beter om hem om te hakken en het hout te gebruiken voordat het gaat rotten.

Midden in de lente vroeg de koning zijn tweede zoon om de boom te bezoeken en een beschrijving van de boom op te schrijven. De prins kwam terug en vertelde dat de boom niet onvruchtbaar is, maar juist vol prachtige kersenbloesems staat en er jong en veelbelovend uitziet. De boom wordt omringd door vlinders en bijen die van de bloemen genieten.

Toen, in de zomer, stuurde de koning zijn derde zoon om naar de boom te gaan kijken en terug te komen met een beschrijving. Toen de prins terugkwam, vertelde hij dat er geen bloesems waren, maar dat de boom vol zat met heerlijke kersen en er volwassen en waardevol uitzag. Veel vogels leven op de boom en genieten van de vruchten.

Uiteindelijk vroeg de koning in de herfst aan zijn jongste zoon om de boom te bezoeken en een beschrijving van de boom mee terug te nemen. De prins kwam terug en beschreef dat de boom nu geen vruchten of bloemen heeft zoals zijn broers beschreven. Maar hij ziet er prachtig uit met zijn gekleurde bladeren met mooie tinten goud, rood en oranje. Het lijkt een ideaal object voor een schilderij.

Toen vroeg de wijze koning aan zijn zonen: "wat hebben jullie van deze ervaring geleerd?"

De andere drie prinsen waren nog aan het nadenken toen de jongste zoon zijn inzicht deelde:

  • net als de boom ervaren we verschillende seizoenen in ons leven en we worden er sterk door beïnvloed.
  • We moeten ons leven niet beoordelen op basis van alleen het huidige seizoen in ons leven.
  • Elk seizoen heeft een doel.
  • Wat het huidige seizoen ook is, het zal weer veranderen.

Vier persoonlijke seizoenen van het leven

Zoals het bovenstaande verhaal beschrijft, leerde een van mijn leraren me ook hoe belangrijk het is om de seizoenen van het leven te begrijpen (zoals uitgelegd door Jim Rohn in zijn boek en beroemde toespraken) en hoe je ze verstandig kunt gebruiken. Want net als de natuur ervaren wij verschillende seizoenen in ons persoonlijke leven. Deze verschillende seizoenen kunnen worden vergeleken met het leven, de winter, de lente, de zomer en de herfst.

Vroeger, toen er nog geen elektriciteit was, waren mensen meer verbonden met deze seizoenen. Hun leven, dieet en gewoonten waren aangepast aan de seizoenen en ze omarmden deze seizoenen. Een boer rustte bijvoorbeeld in de winter en sleep zijn gereedschap. In de lente maakt hij het land klaar en plant hij de zaden. In de zomer voedt hij zijn gewas en beschermt het tegen ongedierte zoals insecten, onkruid en dieren. In de herfst zal hij het resultaat van zijn inspanning en geduld oogsten. En dan herhaalt hij de cyclus.

In de moderne wereld zijn we door alle technologieën het contact met de seizoenen kwijtgeraakt. We houden ons het hele jaar door aan dezelfde routine, hetzelfde dieet en dezelfde levensstijl. Hierdoor vergeten we de natuurlijke cirkels van het leven en ontstaat er een onbalans in ons leven.

Net als de seizoenen in de natuur zijn er ook persoonlijke seizoenen in het leven:

  1. seizoen van de winter - verdriet, liefdesverdriet, eenzaamheid, ziekte.
  2. Seizoen van de lente - hoop, nieuw begin, kansen.
  3. Zomerseizoen - tekenen van groei, behoefte aan bescherming, een overvloed aan afleiding.
  4. Seizoen van de herfst - successen en prestaties, mislukkingen.

Winter: tijd om te rusten, voor te bereiden & te leren

In tijden dat je de winter in je leven ervaart (seizoensgebonden of persoonlijk), kunnen dingen er moeilijk uitzien en misschien hopeloos en onbeheersbaar zijn. Nu de winter eraan komt, bevinden we ons in twee situaties: voorbereid of onvoorbereid. Als je de seizoenen hebt gevolgd en in de herfst met succes hebt geoogst, is de winter misschien gemakkelijk voor je en kun je meer tijd nemen om uit te rusten. Maar als je in de herfst niet goed hebt geoogst, dan moet je de winter gebruiken om je voor te bereiden op de komende seizoenen. Onthoud dat de winter de beste tijd is om je voor te bereiden.

Hoe haal je het beste uit je winter - slijp je gereedschap

Je moet de tijd nemen om na te denken, te plannen en te leren. Onthoud: 'niet plannen is plannen om te falen'.

Je moet de winter gebruiken om je vaardigheden en kennis te ontwikkelen. Vergroot je bestaande vaardigheden en leer een aantal nieuwe vaardigheden. Lees relevante boeken en volg relevante cursussen. Denk na over het verleden om de obstakels en fouten te identificeren die je in de toekomst moet overwinnen en vermijden.

Zoek en maak contact met mentoren, krijg goed advies en stel een actieplan op. Onthoud de hele winter dat de lente voor de deur staat, dus verlies de hoop niet en blijf je er op voorbereiden. Je succes in de volgende herfst is sterk afhankelijk van je voorbereiding in de winter.

Lente: tijd om te handelen, risico's te nemen & kansen te grijpen

De lente biedt kansen. Het kan een ontmoeting met nieuwe mensen zijn, een nieuwe baan of een kans om je eigen onderneming te starten. Dit is de tijd om risico's te nemen en te handelen. Het is belangrijk om te begrijpen dat het risico deel uitmaakt van de kans. Als je het risico wilt overslaan, moet je de kans overslaan en zul je niet profiteren van de komende seizoenen. Massale actie in de lente is nodig voor massaal succes in de herfst. Dus als je een zachte winter wilt, moet je nu actie ondernemen.

Hoe maak je het beste van je lente - handel, aarzel niet

Aarzeling zorgt ervoor dat kansen verloren gaan! Dit is het moment om te handelen naar het plan dat je in de winter hebt gemaakt, niet om te analyseren of te aarzelen. Doe moeite, werk hard en geef het beste van jezelf. Wens geen snelle beloning. Vergeet niet dat de boer door de seizoenen heen moet werken om in de herfst een waardige oogst te hebben. Vaak geven mensen het op omdat ze niet het geduld hebben om te wachten op de beloning in de herfst. Ze willen onmiddellijke bevrediging. Het verlangen naar onmiddellijke bevrediging is de hoofdoorzaak van veel slechte winters. Wees je bewust van deze valkuil en blijf denken aan de grotere beloning die je in de herfst zult krijgen. Het zal je op de been houden.

Zomer: tijd om te voeden & beschermen

De zomer is de tijd waarin je inspanningen veelbelovend  beginnen te worden en het pad naar je doel duidelijker lijkt. Maar succes in welk deel van ons leven dan ook, zoals in de liefde, carrière, relaties of spirituele ontwikkeling, is niet eenvoudig. Het vereist consequente inspanning en het overwinnen van obstakels met doorzettingsvermogen. Ook al ziet de zomer er veelbelovend uit, dit is niet de tijd om te ontspannen. Het is de tijd om je goede gewoonten te bevruchten en het onkruid van slechte gewoonten eruit te trekken. Laat je niet misleiden door de energie en het momentum van de zomer, je doel is nog niet bereikt. Je vooruitgang is kwetsbaar en heeft bescherming en regelmatige voeding nodig. Laat je niet verblinden door de afleidingen die de zomer met zich meebrengt. Blijf je richten op je doel en de vruchten ervan. De zomer is de tijd van indringers die van je inspanningen willen profiteren of je vooruitgang willen verpesten. Bescherm je vooruitgang zoals een boer zijn gewas beschermt tegen onkruid en ongedierte.

Zo haal je het beste uit je zomer -  Draag zorg en zet door

Pas toe wat je in de winter hebt geleerd. Met volhardende inspanning zal je vooruitgang snel en zichtbaar zijn. Je zult de resultaten van je inspanningen zien. Geniet van het momentum, maar geef niet op en word niet lui. Motiveer jezelf dagelijks door te denken aan het einddoel en je redenen om dat na te streven. Offer kleine en snelle pleziertjes op om groter en langdurig geluk te bereiken. Wees trots op je vooruitgang, maar vergeet het einddoel niet. Denk vooral niet dat het altijd zo gemakkelijk en soepel zal gaan. Vergeet de winters niet.

Herfst: tijd om succes & mislukking te oogsten

De herfst is het moment van de waarheid. In de herfst genieten we of verontschuldigen we ons. De herfst brengt het resultaat van je inspanningen. Als je in de andere drie seizoenen de juiste actie hebt ondernomen, dan zul je nu het resultaat zien dat veel groter is dan je inspanning. Als je hebt getalmd en consequente inspanning hebt vermeden, zul je niet het gewenste resultaat hebben. De wet van oorzaak en gevolg is universeel. Ze geldt voor elk levend wezen en in de herfst zie je ze met je ogen.

Onthoud dat als je goed oogst, je moet sparen voor de winter. Wijze mannen sparen eerst voor de winter en geven dan uit wat overblijft.  In de herfst ontdekken we hoe aangenaam de winter zal zijn.

Hoe je het beste uit je val kunt halen: accepteer je resultaten

Neem verantwoordelijkheid voor je resultaten. Vier je succes en accepteer je teleurstellingen. Deel je succes met je dierbaren. Spaar eerst voor de winter en geef dan de rest uit om van te genieten. Als je niet de gewenste resultaten hebt behaald, denk dan na over je acties in elk seizoen om te begrijpen wat je hebt gemist, zodat je het de volgende keer beter kunt doen.

Conclusie

Ons geluk en succes in alle delen van ons leven is onze persoonlijke verantwoordelijkheid. We kunnen de omstandigheden of andere mensen niet de schuld geven van ons falen. We kunnen de seizoenen niet veranderen, maar wel onszelf. De seizoenen hebben we niet in de hand, maar onze acties wel. De juiste acties in elk seizoen zijn nodig voor een vreugdevol en opmerkelijk leven.

Lees meer: 6 pijlers van een gelukkig leven - Hoe je je levensvisie kunt creëren

Over de auteur

Ram Jain

Geboren in de Jain familie waar yoga al vijf generaties lang de manier van leven is, begon mijn formele yogareis op achtjarige leeftijd op een Vedische school in India. Daar kreeg ik een solide basis door het lezen van oude geschriften, waaronder Veda's, Upanishads, de Bhagavad Gita en Yoga Sutra's (om er maar een paar te noemen).

In 2009 heb ik Arhanta Yoga Ashrams opgericht. Ik zie yoga als een manier om de vijf zintuigen te beheersen, dus noemde ik onze ashrams 'Arhanta Yoga', de yoga om de vijf zintuigen te beheersen!

In 2017 heb ik ook de Arhanta Yoga Online Academy opgericht zodat mensen die onze ashrams niet kunnen bezoeken onze cursussen op afstand kunnen volgen.

Bij Arhanta geven we niet alleen yoga. We leren je hoe je je potentieel kunt bereiken, je kennis kunt verdiepen, je zelfvertrouwen kunt opbouwen en de leiding over je leven kunt nemen.

Related Posts