Restorative Yoga toevoegen aan uw repertoire van yoga docenten kan een geweldige manier zijn om nieuwe studenten aan te trekken. Maar, net zo belangrijk, wanneer je Restorative Yoga gaat onderwijzen, ondersteun je je bestaande studenten om op regelmatige basis diepe ontspanning te ervaren.

In mijn ervaring is de beste tijd en dag om Restorative Yoga lessen aan te bieden in je studio vrijdagavond. De werkweek is voorbij en studenten hebben een grote behoefte om de week los te laten en zich te ontspannen voor het weekend. Zaterdagmiddagen zijn vaak gereserveerd voor huishoudelijke en tuinklusjes en op zondag beginnen mensen zich (mentaal) weer klaar te maken voor maandag.

Hier Zijn Wat Ideeën Om De Restorative Yoga Lessen Te Promoten:

  • Introduceer een restorative pose aan het einde van je reguliere lessen.
  • Organiseer een speciale live of online workshop in het weekend, om je studenten kennis te laten maken met deze nieuwe stijl in je studio.

Tips Voor Het Geven Van Restorative Yoga 

1. Ontspan Eerst

De beste manier om te beginnen is met een ontspanning van ten minste 15 minuten voor de 1-uur durende lessen. In het geval van een kortere les, begin dan met een ontspanning van ten minste vijf minuten.

2.  Heb Een Doel

Bepaal het doel van de les om de volgorde op te bouwen die je wilt gebruiken. Bepaal het onderwerp van elke les en communiceer dit duidelijk naar je studenten.

Onderwerpen voor uw Restorative Yoga lessen kunnen zijn:

  • Anti-stress en fibromyalgie volgorde
  • Verminderen van angst en onrust
  • Uitputting volgorde
  • Verwijdering van maagzuur
  • Anti-hoofdpijn volgorde
  • Bestrijding van het luie-darm-syndroom sequentie
  • sequentie voor PMS en menopauze
  • Vruchtbaarheid volgorde
  • Vermindering van post-traumatische stress sequentie
  • Anti-insomnia volgorde
  • Verbetering van de ademhalingswegen

Onthoud dat het niet nodig is om alle asana’s te behandelen, elke reeks heeft een doel dat bereikt moet worden, concentreer je daar gewoon op. Denk er ook aan dat het principe van de holding time moet worden aangepast afhankelijk van het doel en de frequentie van de lessen.

3.  Wees Je Bewust Van De Overgangen

Als je Restorative Yoga geeft, is het belangrijk om veel aandacht te besteden aan de overgang van de ene houding naar de andere. Overgangen nemen meer tijd in beslag dan in traditionele lessen en ze moeten organisch en zacht aanvoelen.

4.  Herinner Ze Eraan Om Los Te Laten

Zorg ervoor dat je leerlingen zich kunnen ontspannen op de steunen, dat ze er niet mee worstelen. Zoals je bij jezelf wel gemerkt zult hebben, is het niet zo makkelijk om los te laten. Dit geldt ook voor het beoefenen van yoga; de meeste mensen vinden het moeilijk om zich volledig over te geven en hun lichaam te ontspannen tegen de steunen. Dat is de reden waarom het belangrijk is om de studenten verbaal te begeleiden om het lichaam over te geven.

5.  Sla De Eindontspanning Niet Over

De beste manier om een les af te sluiten is met een geleide ontspanning van minstens 5 -10 minuten.

Hoe Houd Je Je Studenten Veilig Tijdens De Restorative Yoga Les

Door in gedachten te houden hoe je je studenten begeleidt, kun je een correcte professional zijn en elke fysieke en mentale situatie respecteren.

Wanneer je Restorative Yoga les geeft, adviseer ik je om de volgende punten in gedachten te houden. Sommige van deze punten heb ik geleerd in mijn meer dan 10 jaar yogales geven en andere punten zijn parels van wijsheid die ik van mijn leraren heb gekregen:

  1. Herinner uw studenten er altijd aan om een arts te raadplegen voordat ze met yoga beginnen. Yoga beoefening vervangt niet de mening van een dokter.
  2. Herinner je studenten eraan dat ook al lijken bepaalde houdingen heel zacht en gemakkelijk uit te voeren, ze toch heel effectief en diepgaand zijn.
  3. Waarschuw studenten om het de docent onmiddellijk te vertellen als ze pijn in de nek voelen, omdat dit het meest kwetsbare deel van het lichaam is.
  4. Studenten met hartproblemen, voortdurende infecties, glaucoom, oogproblemen, in het algemeen, moeten omgekeerde houdingen vermijden.
  5. Studenten die menstrueren, moeten de buikligging niet te lang aanhouden en niet te veel druk uitoefenen op de buik. Zij moeten ook de houdingsduur tijdens draaiingen verminderen.
  6. Studenten mogen niet autorijden direct na het beoefenen van Restorative Yoga. Adviseer de studenten om tenminste 10 minuten de tijd te nemen om wakker en alert te zijn.
  7. Herinner uw studenten eraan om met de juiste houding te oefenen en hun geest te trainen om in het huidige moment te blijven – dit zal het risico om gewond te raken drastisch verminderen. Als we ons niet met onszelf verbinden, gaan we vaak op de verkeerde manier yoga houdingen in en uit.

Lesgeven In Restorative Yoga – Emoties In De Les

Een belangrijke vraag waar ik je graag even over wil laten nadenken is: ‘Wat komt op de eerste plaats, emoties of gedachten? Wat genereert wat?

Door mijn NLP en Life/Sport coach studies ben ik tot het inzicht gekomen dat we echt zijn wat we denken. Dit sluit perfect aan bij de traditionele yogafilosofie van mind control = body control = life control, een cirkel die ook omgekeerd gelezen kan worden.

Maar hoe kunnen we ons identificeren met gedachten als ze emoties en stemmingen creëren? Hoe kunnen we het leven van onze dromen creëren zonder ons te identificeren met wat we niet zijn?

Restorative Yoga helpt ons effectief om ons los te maken van de valse perceptie en conditionering van onszelf. Het slaagt omdat we in momenten van ontspanning onze studenten begeleiden totdat ze zich losmaken van hun emoties en deze accepteren als deel van hen (maar niet als hun essentie).

Deze introductie is nuttig om je als docent voor te bereiden op mogelijke emotionele uitbarstingen tijdens Restorative Yoga lessen. Wees bereid om, met afstandelijke en niet-oordelende ogen,

  • tranen en kreten,
  • boosheid aan het einde van de oefening,
  • onvermogen om stil te blijven zitten,
  • jeuk als gevolg van nervositeit, en
  • alle signalen van ontgrendelde emoties die naar de oppervlakte komen tijdens de oefening.

Emotionele uitbarstingen tijdens Restorative Yoga lessen zijn normaal en te verwachten. Er zijn twee redenen waarom studenten zulke emotionele loslatingen ervaren:

Spierontspanning

De eerste reden is spierontlading. Heel vaak bevat spierspanning onderdrukte emoties en wanneer we de spieren en weefsels losmaken, komen deze sensaties naar de oppervlakte. Een van mijn grootste leraren vertelde me dat het reinigingsproces van yoga lijkt op een glas met zand op de bodem: het water lijkt schoon, maar als we het glas schudden, vertroebelt het zand het water. Yoga verplaatst dit zand dat op de bodem vergeten is, transporteert het uit het glas, en maakt het water werkelijk helder.

Stress Loslaten

In een staat van stress, houden we meestal emoties in ons vast. Wanneer we ons ontspannen, komt de stress vrij. Als de stress vrijkomt, staan we onszelf toe situaties, reacties en emoties te voelen, te luisteren en te verwerken. Als we ontspannen, verandert onze waarneming, en in plaats van ons te richten op de reactie, beginnen we te beseffen en te analyseren.

Hoe Geef Je Les In Restorative Yoga Voor Een Druk Leven

Voor mensen die veel stress ervaren en veel eisen stellen in hun dagelijks leven, is één Restorative Yoga les per week niet genoeg. Daarom moedigen we studenten aan om ook thuis of op het werk een (korte) dagelijkse practice te doen.

Ons doel als Restorative Yoga docenten is om onze studenten te leren hoe ze aanwezig kunnen zijn in het nu, in het nu. Ik raad je aan de aandacht van de studenten op de ademhaling te vestigen, omdat bewust ademen het lymfesysteem stimuleert, helpt de spieren en de interne organen te ontspannen, en de studenten in het nu houdt. De aandacht op de ademhaling vestigen betekent de geest aan de leiband houden.

Het belang van vertragen, zelfs voor een korte tijd, is een principe dat je vanaf het allereerste begin moet benadrukken. Dit gaat hand in hand met het opnieuw aanleren van de kunst van het nietsdoen aan je leerlingen.

Het eerste en belangrijkste dat u uw Restorative Yoga studenten zou moeten leren, is een eenvoudige ontspanningshouding voor het dagelijks leven. Je zou je studenten moeten uitleggen hoe ze energie kunnen terugwinnen met een snelle rustpauze op het werk, aan het bureau, of op een stoel.

Om uw studenten te motiveren, stel ik voor dat u een aantal minivideo’s van vijf minuten voor hen maakt. Ze kunnen zo’n korte Restorative Yoga video, of audio-opname als je dat liever hebt, volgen op het werk of thuis. Ze zullen voor altijd loyaal blijven aan de Restorative Yoga beoefening.

Veel Gestelde Vragen Van Restorative Yoga Studenten 

Hieronder vindt u een aantal van de meest gestelde vragen door studenten. Wanneer je Restorative Yoga geeft, ondersteun je actief de thuisbeoefening van je studenten. Daarom hebben ze hier vaak veel vragen over.

Hoe Lang Moet Ik Oefenen, Ik Heb Geen Tijd

Dit is een van de meest voorkomende vragen, want als we gestrest zijn, denken we dat we geen tijd hebben, en blijven we vaak steken in nutteloze of overbodige zaken. Wanneer we in een veranderde toestand zijn, kunnen we geen prioriteiten onderscheiden. Ik raad u aan uw leerlingen uit te leggen dat het natuurlijk is om zich zo te voelen, maar dat als ze zich echt goed willen gaan voelen, ze moeten beginnen met goede gewoonten in hun leven in te voeren. Een praktische oefening die ik aan mijn studenten geef is de volgende; misschien is hij ook nuttig voor u.

Oefening

  • Zet vanaf morgen de wekker vijf minuten eerder dan normaal en wijdt die aan een kleine ademhalingsoefening die je in de lessen hebt geleerd. Oefen dit een week lang.
  • Vanaf de tweede week zet u de wekker 10 minuten vroeger dan gewoonlijk. Voeg aan uw ademhalingsoefening van de vorige week een Restorative Yoga houding toe die u echt leuk vond. Oefen dit een week lang.
  • Vanaf de derde week zet u de wekker 15 minuten eerder dan normaal. Oefen 10 minuten, net als de week ervoor. Schrijf in de resterende vijf minuten een dagboek over uw 10 minuten practice, de doelen die u wilt bereiken met uw practice, en de prioriteiten van uw dag.

Na deze 21 dagen heb je 80% meer kans dat je de tijd hebt gevonden om voor jezelf te zorgen en heb je de wil en de tijd gevonden om gedurende de week regelmatig yoga te beoefenen.

Met Welke Pose/Sequentie Begin Ik?

Adviseer je leerlingen om te beginnen met één pose per dag in combinatie met één ademhalingsoefening. Als je meteen met een mini-sequentie wilt beginnen, begin dan met de korte van 20 minuten.

Ik Heb Thuis Geen Ruimte

Niet iedereen heeft het geluk om een speciale ruimte voor yoga te hebben, waar ze de props en de mat de hele dag kunnen laten liggen. Dit hoeft echter geen belemmering te zijn voor de beoefening. Adviseer je leerlingen om te oefenen op het kleed voor hun bank (bijvoorbeeld) en gebruik een klein hoekje of doosje om hun rekwisieten en mat in op te bergen.  De enige belangrijke voorwaarde is dat de ruimte rustig en goed geventileerd is tijdens hun oefentijd.

Hoe Moet Ik Me Kleden?

Ik raad warme, comfortabele kleding aan die de bewegingen niet belemmert. Ik raad af om synthetische stoffen te dragen.

Wanneer Moet Ik Oefenen?

Ook al zijn de ochtenden en avonden de beste momenten om te oefenen, de praktijk zal heilzaam zijn ongeacht het tijdstip waarop het wordt uitgevoerd. s Morgens helpt het om op te laden; aan het eind van de dag helpt het om te ontspannen. En midden op de dag zal het u helpen om een welverdiende (en noodzakelijke) pauze te nemen.

Kan Ik Iets Eten Voordat Ik Restorative Yoga Beoefen?

Nee, het is beter om te oefenen op een lege maag. Adviseer je studenten om te oefenen tenminste twee uur na het eten van een volledige maaltijd. Een lege maag zorgt ervoor dat je beter kunt ademen.

Ben Ik In Gevaar Als Ik Het Verkeerd Doe?

Restorative Yoga is een zeer veilige practice omdat we gebruik maken van props, en we binnen onze grenzen van mobiliteit blijven. Herinner je studenten eraan dat ze altijd en onmiddellijk de pose moeten verlaten als ze voelen dat er iets mis is.

Adviseer je leerlingen om een stoel in de buurt te zetten, het zal hen helpen om in en uit de houdingen te komen, vooral als ze speciale behoeften hebben.

Wat Moet Ik Doen Als Ik Pijn Voel Terwijl Ik Een Houding Doe?

Stel voor de pose te verlaten, de variaties uit te voeren die je hen hebt getoond, de leraar om hulp te vragen en de pose opnieuw aan te nemen met de voorgestelde aanpassingen. Als de pijn aanhoudt, adviseer je leerlingen dan om met hun arts te praten.

Hoe Houd Ik De Tijd Bij?

Het gebruik van een timer is de beste keuze. Gebruik indien mogelijk geen telefoon, want die staat voor iets dat ons met de buitenwereld verbindt en stimuli van het zenuwstelsel reactiveert die we juist willen uitschakelen.

Hoe Kan Ik Geconcentreerd Blijven?

Mijn tips zijn: 

  • Oefen altijd in dezelfde (schone en rustige) ruimte
  • Oefen met een lege maag
  • Zet je telefoon op de stille stand
  • Oefen in stilte of speel muziek met een laag volume
  • Gebruik een timer
  • Adem op een natuurlijke manier.

Over de auteur

Ram Jain

Geboren in de Jain familie waar yoga al vijf generaties lang de manier van leven is, begon mijn formele yogareis op achtjarige leeftijd op een Vedische school in India. Daar kreeg ik een solide basis door het lezen van oude geschriften, waaronder Veda's, Upanishads, de Bhagavad Gita en Yoga Sutra's (om er maar een paar te noemen).

In 2009 heb ik Arhanta Yoga Ashrams opgericht. Ik zie yoga als een manier om de vijf zintuigen te beheersen, dus noemde ik onze ashrams 'Arhanta Yoga', de yoga om de vijf zintuigen te beheersen!

In 2017 heb ik ook de Arhanta Yoga Online Academy opgericht zodat mensen die onze ashrams niet kunnen bezoeken onze cursussen op afstand kunnen volgen.

Bij Arhanta geven we niet alleen yoga. We leren je hoe je je potentieel kunt bereiken, je kennis kunt verdiepen, je zelfvertrouwen kunt opbouwen en de leiding over je leven kunt nemen.

Related Posts