Diabetes is een stofwisselingsziekte die zich geleidelijk ontwikkelt en bijna elk lichaamssysteem aantast. Diabetes type 1 en type 2 zijn de meest voorkomende vorm van diabetes. Type 1-diabetes is een auto-immuunziekte die bij een klein aantal mensen voorkomt en weinig verband houdt met de levensstijl.

Maar meer dan 90% van alle diabetespatiënten heeft diabetes type 2, die voornamelijk wordt veroorzaakt door een ongezonde en onevenwichtige levensstijl.

Diabetes is te voorkomen en te behandelen door middel van yoga

Twee belangrijke en te voorkomen oorzaken van diabetes type 2 zijn:

  • gebrek aan fysieke activiteit, en
  • verkeerde voedingsgewoonten.

Door de jaren heen leidt een verkeerde levensstijl tot een verhoogde insulineresistentie, wat uiteindelijk leidt tot diabetes type 2 (T2D). T2D wordt gekenmerkt door insulineresistentie, hoge bloedglucosespiegels en hoge slechte cholesterolwaarden.

Slecht beheerde diabetes leidt tot tal van complicaties. Enkele van de meest voorkomende complicaties van T2D zijn:

  • neuropathie (schade of disfunctie van een of meer zenuwen);
  • ziekte van grote en kleine bloedvaten;
  • verhoogd risico op beroerte en hartaanval;
  • niet-genezende zweren;
  • nierziekte;
  • retinopathie (aandoeningen van het netvlies, waaronder enkele die blindheid veroorzaken) en nog veel meer.

Diabetes resulteert in verhoogde ziektes en een kortere levensduur

T2D kan worden voorkomen, maar kan niet worden genezen. Gelukkig kan het goed worden beheerd, zoals verschillende onderzoeken naar diabetespreventie aantonen. In feite kan een verhoogde fysieke activiteit samen met een dieetcorrectie helpen om diabetes in een vroeg stadium goed onder controle te houden. Nog interessanter is dat specifieke veranderingen in levensstijl vaak beter werken dan medicijnen, mits deze veranderingen in levensstijl al vroeg worden opgestart. Het is de reden waarom sommige mensen met deze maatregelen zelfs diabetes gedeeltelijk kunnen omkeren.

Voordelen van yoga voor diabetes zijn bewezen door de medische wetenschap

Yoga kan ook helpen bij het voorkomen en beheersen van bepaalde ziektetoestanden. Yogische oefeningen verbeteren de fysieke behendigheid en kracht, terwijl ademhalingsoefeningen (Pranayama) het mentale welzijn bevorderen. Wanneer yoga op de juiste manier wordt beoefend en onder toezicht van een ervaren leraar, kan het helpen biochemische veranderingen in het lichaam aan te brengen, de hormoonspiegels te verbeteren, stress te verminderen, de stofwisseling te verhogen, discipline bij te brengen, wat allemaal leidt tot betere resultaten bij diabetes.

Yoga kan zwaarlijvigheid helpen overwinnen en de stofwisseling verbeteren

Obesitas is een van de belangrijkste redenen voor de opkomst van T2D, vooral centrale obesitas verhoogt het risico op diabetes aanzienlijk. Verder kunnen bepaalde etnische groepen zoals Zuid-Aziaten diabetes ontwikkelen met een veel lagere BMI (body mass index) in vergelijking met Europeanen. Onderzoek toont aan dat regelmatige beoefening van yoga-asana’s een gunstig effect kan hebben op het lichaamsgewicht, de metingen en de postprandiale bloedsuikerspiegel. In een van de onderzoeken [1] waren deelnemers van 30-60 jaar aanzienlijk in staat hun bloedsuikerspiegel te verbeteren door slechts 40 dagen yoga te beoefenen. Regelmatige yoga resulteerde in een afname van de taille-heupverhouding , veranderingen in insulinegehalte, verbeterd gebruik van glucose en herverdeling van vet , om er maar een paar te noemen. Studies suggereren dat yoga kan worden beschouwd als aanvullende therapie bij diabetesbehandelingen.

Yoga stimuleert de stofwisseling en verlaagt het cholesterol

Mensen met een niet-medische achtergrond beschouwen diabetes ten onrechte als een geïsoleerde stoornis van het glucosemetabolisme. Bij diabetes verandert het metabolisme van alle voedingsstoffen . Naast een hoge bloedglucose lijdt elke diabetespatiënt ook aan een verstoorde stofwisseling van vetten (lipiden). Yoga heeft een stimulerend effect op de stofwisseling aangetoond, waardoor het cholesterolgehalte wordt verlaagd en de cardiovasculaire gezondheid positief wordt beïnvloed.

In de studie gepubliceerd in het Indian Journal of Clinical Biochemistry, namen 65 deelnemers van 35-60 jaar deel aan een vergelijkende klinische proef met één groep die yoga deed samen met conventionele behandeling en een andere groep kreeg alleen conventionele therapie. [2] Deelnemers voerden 45 minuten per dag, vijf keer per week, 45 dagen lang yoga uit. Ze voerden pranayama’s (ademhalingsoefeningen) en asana’s (yogahoudingen) uit. Aan het einde van de proef hadden alle deelnemers die regelmatig yoga deden een significante verbetering in hun BMI (body-mass-index) en bloedwaarden.

Het lijkt erop dat yoga in elke leeftijdsgroep kan helpen. Het kan vroeg worden gestart bij risicogroepen om de ontwikkeling van diabetes te voorkomen. In een van de in Korea uitgevoerde onderzoeken [3] verbeterden jonge zwaarlijvige deelnemers met een gemiddelde leeftijd van 14 jaar hun lichaamssamenstellingen aanzienlijk met behulp van yoga-asana’s.

can-yoga-cure-diabetesyoga-for-diabetes-type-2

Yoga verbetert de cardiovasculaire gezondheid

Cardiovasculaire complicaties geassocieerd met diabetes zijn de belangrijkste reden voor diabetesgerelateerde sterfgevallen. Diabetes beschadigt grote en kleinere bloedvaten, wat leidt tot een hoog risico op een hartaanval en beroerte. Diabetes is de belangrijkste oorzaak van voetamputaties, nieraandoeningen en zelfs blindheid als gevolg van retinopathie.

Meta-analyse van meerdere klinische onderzoeken met in totaal 3168 deelnemers toonde aan dat yoga de bloeddruk, hartslag, ademhalingsfrequentie, tailleomtrek, heup-taille ratio, totaal cholesterol, triglyceriden, bloedglucose, insulineresistentie kan helpen verlagen [4]. Het kan dus de cardiovasculaire gezondheid aanzienlijk verbeteren en het risico op verschillende diabetesgerelateerde complicaties verminderen .

Yoga kan diabetische neuropathie helpen voorkomen

Neuropathie is een van de belangrijkste complicaties van diabetes. Het is aanwezig bij de meeste mensen met diabetes, hoewel het slechts in een klein aantal gevallen kan worden gediagnosticeerd. Het kan beginnen met een tintelend gevoel in handen en voeten, tot een verlies van gevoel. Autonome neuropathie kan leiden tot een veranderde werking van inwendige organen.

Een studie gepubliceerd in het Indian Journal of Physiology and Pharmacology [5] toonde aan dat yoga die gedurende 30-40 minuten per dag gedurende 40 dagen wordt gedaan, de zenuwgeleiding aanzienlijk zou kunnen verbeteren. Dit kan worden verklaard door de positieve invloed van yoga op de bloedglucosespiegels, de hormonale niveaus, het verbeterde metabolisme en misschien andere mechanismen die de zenuwgezondheid direct verbeteren.

Conclusie

Concluderend: kan yoga worden beschouwd als een aanvullende behandeling bij mensen met diabetes [6]. Het kan bijna elke gezondheidsparameter helpen verbeteren. Het bevordert zowel de fysieke als mentale gezondheid, verbetert de slaapkwaliteit en verlaagt de bloeddruk. Yoga kan niet alleen helpen om diabetes beter te beheersen; als het lang genoeg wordt beoefend, kan het het risico op verschillende complicaties helpen minimaliseren.

Het is belangrijk op te merken dat de meeste klinische onderzoeken naar de werkzaamheid van yoga bij het voorkomen van diabetesgerelateerde complicaties gedurende een korte periode van een paar weken werden gedaan en dat ze nog steeds een positieve invloed hadden op de gezondheid van degenen die ermee leven.

De meeste complicaties van diabetes ontstaan over een periode van maanden of zelfs jaren. Als yoga in de vroege stadia van de ziekte bij patiënten wordt geïntroduceerd, stel je dan eens voor, welke verbazingwekkende effecten gedurende langere tijd kunnen worden bereikt!

Yoga houdingen voor diabetespatiënten

Hieronder volgt een eenvoudige en goed uitgebalanceerde reeks die goed kan werken voor mensen in de vroege stadia van diabetes type 2:

Shavasana – Corpse Pose (5 minuten)

Anulom Vilom – Alternatieve neusgatademhaling (5 minuten)

Surya Namaskara – Zonnegroet (4 ronden)

Sukha Sarvangasana – Easy Shoulderstand tegen de muur (1 minuut)

Ardha Setu Bandhasana – Half Bridge Pose (30 seconden)

Pawan Mukthasana – Air Release Pose (30 seconden)

Matsyasana – Fish Pose (1 minuut)

Passchimottanasana – Seated Forward Bend (1 minuut)

Bhujangasana – klassieke cobra pose (30 seconden)

Vistrit Bhujangasana – Extended Cobra Pose (30 seconden)

Ardha Matsyendrasana – Half Spinal Twist (1 minuut aan elke kant)

Vrkshasana – Tree Pose (30 seconden aan elke kant)

Tadasana – Mountain Pose (1 minuut)

Shavasana- Corpse Pose (10 minuten)

Middelen

Wetenschappelijke bronnen

[1] https://europepmc.org/abstract/med/16519085/feedback?url=http://europepmc.org/

[2] https://link.springer.com/article/10.1007/s12291-008-0080-9

[3] https://synapse.koreamed.org/DOIx.php?id=10.4196/kjpp.2012.16.3.175

[4] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0167527314003702

[5] https://europepmc.org/abstract/med/12613392

[6] https://pdfs.semanticscholar.org/3b64/d7c8c59e5c8ed6a2b3ce29b6308fc261f5d3.pdf

Over de auteur

Ram Jain

Ram Jain (E-RYT 500) is de oprichter van Arhanta Yoga Ashrams en de hoofdleraar van de verschillende yoga-lerarenopleidingen die de Arhanta Yoga Ashram biedt in zowel Europa als India .

Hij doceert professionele yoga lerarenopleiding , Yin Yoga, filosofie, anatomie en fysiologie, en geavanceerde asana's in India en Nederland. Ram begon met lesgeven in 1998 en hij heeft wereldwijd meer dan 10000+ yogadocenten opgeleid.

Related Posts