Op onze reis door het leven zijn we vaak op zoek naar een dieper begrip van ons doel en een verbinding die verder gaat dan het gewone. De Kroonchakra is een leidend licht dat ons de weg wijst en de mysteries die in ons liggen onthult.

De Kroonchakra, of Sahasrara Chakra in het Sanskriet, bevindt zich op de kruin van het hoofd en is het zevende energiecentrum in het chakrasysteem. Het is het hoogste punt in het lichaam en fungeert als brug tussen ons fysieke zelf en de spirituele wereld. 

Door te leren hoe we ons met deze chakra kunnen verbinden, kunnen we onze waarneming verruimen en een spiritueel ontwaken ervaren. Lees verder om te ontdekken wat de Kroonchakra is, wat de karakteristieken ervan zijn, wat de meest voorkomende blokkadesymptomen zijn en wat krachtige chakrabalanceringstechnieken zijn. 

Wat is de Kroonchakra (Sahasrara Chakra) ? 

De Kroonchakra is het zevende energiecentrum in het chakrasysteem. Het wordt ook wel de hoofdchakra genoemd en ligt boven op je hoofd, waar het een sterke verbinding vormt met het allerhoogste Zelf. 

Wat is de betekenis van de Kroonchakra?

Sahasrara betekent "duizenden" in het Sanskriet. Het dankt zijn naam aan de lotusbloem met duizend bloemblaadjes. Elk bloemblaadje vertegenwoordigt een ander aspect van ons wezen, zoals emoties, gedachten en handelingen. Het volledig openen van alle bloemblaadjes veroorzaakt een universeel evenwicht van lichaam, geest en ziel.

Wat is de locatie van de Kroonchakra?

De Sahasrara Chakra bevindt zich in het astrale (energie) lichaam, op de kruin van het hoofd waar de schedel de ruggengraat ontmoet.

Kenmerken van de Kroonchakra  

Symbool

Kenmerken van de Kroonchakra

Het symbool van de Kroonchakra is een lotusbloem met duizend bloemblaadjes. Elk bloemblaadje symboliseert een ander aspect van ons wezen en als het volledig geopend is, verbindt het ons met het goddelijke bewustzijn.

Kleur 

De kleur van de Kroonchakra, die vaak de paarse chakra wordt genoemd, is violet. Violet staat voor zuiverheid, spiritualiteit en verlichting

Element

Het zevende chakraelement is bewustzijn. Het is het hoogste niveau van bewustzijn en er wordt gezegd dat het ons verbindt met het goddelijke.

Geluid (zaadmantra)

Het geluid, of Sanskriet mantra, dat geassocieerd wordt met de zevende Chakra is "Aum", uitgesproken als A-u-mn. Het is het geluid dat aanwezig is in het universum en kan alleen worden gehoord als de geest volledig stil is.

Mudra  

De kroonchakramudra is de Dhyana Mudra. Deze staat bekend als de concentratiemudra en wordt meestal beoefend tijdens meditatie om een diepere staat van bewustzijn te bereiken. Hij wordt ook gebruikt om de Kroonchakra te activeren en innerlijke vrede te bevorderen. Lees verder om uit te vinden hoe. 

Tekenen dat de kroonchakra geopend is 

Als de Sahasrara Chakra open en in balans is, heb je een positievere kijk op het leven. Er zijn zichtbare veranderingen in je houding en emoties als dankbaarheid, compassie en acceptatie worden je ware Zelf.  Dit soort spiritueel ontwaken kan je zowel emotioneel als fysiek als volgt positief beïnvloeden:

Emotionele symptomen

 • Spiritueel ontwaken
 • Helderheid van geest
 • Toegenomen empathie en medeleven
 • Meer doelgerichtheid
 • Verbeterde intuïtie
 • Minder angst en stress

Fysieke symptomen

Het zevende chakra heeft te maken met het endocriene systeem, dat de hypothalamus, hypofyse en pijnappelklier in de hersenen omvat. 

De pijnappelklier is een kleine klier in het midden van de hersenen en is verantwoordelijk voor het produceren en reguleren van het hormoon melatonine, dat verband houdt met slaap- en waakcycli. Het is ook verantwoordelijk voor het reguleren van het circadiane ritme of de interne klok van het lichaam.

 Als de Sahasrara Chakra in balans is, stimuleert het de pijnappelklier, wat leidt tot:

 • Mentaal evenwicht 
 • Stemmingsstabilisatie
 • Verbeterde slaappatronen
 • Boost in energie 
 • Verbeterde gezondheid van het hart

 Naast zijn fysieke functies zou de pijnappelklier ook een actieve rol spelen in spirituele ervaringen, door ons te helpen toegang te krijgen tot hogere bewustzijnstoestanden.

Tekenen dat de kroonchakra geblokkeerd is 

Een energieblokkade kan zich fysiek, mentaal en emotioneel manifesteren. Iemand met een geblokkeerde kroonchakra kan ervaren dat hij niet openstaat voor andere ideeën, gedachten of kennis. Psychose, loskomen van je lichaam en je niet geaard voelen zijn ook veelvoorkomende tekenen dat je kroonchakra geblokkeerd is. 

Hier zijn verschillende andere symptomen waar je op kunt letten:

Emotionele symptomen 

 • Gebrek aan doelgerichtheid 
 • Depressie 
 • Je niet kunnen concentreren 
 • Verwarring en besluiteloosheid 
 • Ontkoppeling van je spirituele zelf

Fysieke symptomen

Een Sahasrara Chakra dat niet in balans is, kan resulteren in een trage of overactieve pijnappelklier. Dit kan veroorzaken:

 • Migraine en hoofdpijn
 • Moeite met richtingsgevoel 
 • Gevoeligheid voor licht en geluid 
 • Slapeloosheid 
 • Vermoeidheid

 Als je een van deze symptomen ervaart, is het belangrijk om te werken aan het in balans brengen van je Kroonchakra. Dit kan meditatie, yogahoudingen, energiehealing en andere oefeningen inhouden die je helpen contact te maken met je spirituele kant en een gevoel van doelgerichtheid en balans in je leven te cultiveren.

Hoe de Kroonchakra te openen en te deblokkeren  

De paarse chakra leidt ons mentale en spirituele intellect. De energie wordt hier geleverd door de andere zes chakra's in het lichaam. Daarom moeten we leren hoe we de onderste zes chakra's in balans kunnen brengen om de Sahasrara chakra effectief te activeren. Hieronder delen we verschillende balanceringstechnieken die je kunt oefenen om dit energiecentrum te deblokkeren en in balans te brengen. 

Kroonchakrameditatie 

Meditatie wordt veel beoefend vanwege het vermogen om de zeven chakra's in balans te brengen, zelfbewustzijn, emotionele regulatie en ontspanning te bevorderen. Als je een Kroonchakra blokkade of onbalans hebt, volg dan meesteryogaleraar Ram Jain in de zevenchakra helende meditatie hierboven. Je kunt ook deze eenvoudige meditatiesequentie beoefenen:

 • Ga in een comfortabele houding zitten met je rug recht en je voeten op de grond.
 • Breng je handen in een 'mudra' positie door je handen op je knieën te plaatsen en je handpalmen naar de lucht te draaien.
 • Sluit je ogen, adem in door je neus en adem uit door je mond.
 • Blijf langzaam en gelijkmatig ademen en stel je voor dat de bloemblaadjes van je Kroonchakra zich ontvouwen.
 • Visualiseer dat de kleur wit de kruin van je hoofd omringt en zich langzaam door je hele lichaam verspreidt.
 • Open je ogen na 5 tot 10 minuten en blijf een tijdje rustig zitten.

Kroonchakra yogahoudingen 

Omgekeerde yogahoudingen en bepaalde zittende asana's keren de gebruikelijke neerwaartse energiestroom in het lichaam om, waardoor energie omhoog kan bewegen naar de kroonchakra. Dit bevordert de circulatie van vitale energie, of prana, die het kroonchakra activeert. Beoefen deze yogahoudingen om je beoefening te verbeteren en je energiesysteem in balans te brengen:

Hoofdstand (Shirshasana)

Hoofdstand

De Hoofdstand is een van de meest effectieve houdingen om de energie in de Kroonchakra te stimuleren. Samen met een verbeterde balans cultiveert deze krachtige houding kracht, stabiliteit en vitaliteit. Om er de vruchten van te plukken moet je de Hoofdstand minimaal vijf keer rustig inademen.

 1. Kniel en pak je ellebogen vast om de juiste afstand van je basis te bepalen.  
 2. Laat je armen op de mat zakken en plaats ze recht onder je schouders.
 3. Houd deze positie aan en breng je handen naar elkaar toe, waarbij je vingers in elkaar grijpen om een driehoek te maken. Zorg ervoor dat je ellebogen niet naar buiten drukken. 
 4. Laat dan je hoofd op de mat rusten en leg het in je handen.
 5. Strek je knieën, richt je heupen omhoog en krul je tenen.
 6. Neem kleine stapjes in de richting van je schouders.
 7. Breng de rechterknie naar je borst, gevolgd door de linkerknie, waarbij je ervoor zorgt dat je ruggengraat recht blijft. 
 8. Adem in en til je benen op naar het plafond. Zoek een punt om je balans te stabiliseren. 
 9. Haal natuurlijk en ontspannen adem en houd de houding zo lang aan als comfortabel is.

Konijnhouding (Sasangasana)

Konijnhouding is een prachtige manier om de verbinding met de Sahasrara Chakra te verdiepen. Deze yoga houding ontspant ook je hoofd, ruggengraat en schouders.

 1. Kniel en buig naar voren, waarbij je de kruin van je hoofd naar de vloer brengt.
 2. Klem je hielen met je handen door met je armen naar achteren te reiken.
 3. Raak de vloer lichtjes aan met je hoofd en voel hoe je ruggengraat zich uitstrekt.
 4. Laat na een aantal ademhalingen je heupen naar je hielen zakken, laat je greep op de hielen los en rol door je ruggengraat omhoog naar een zittende positie.

Lijkhouding (Savasana)

Lijkhouding

De Sahasrara chakra wordt geassocieerd met de kwaliteiten van overgave en transcendentie. In Savasana geef je je over aan de houding en laat je fysieke, mentale en emotionele spanning los. Deze houding zorgt er ook voor dat het lichaam ontspant, waardoor de energie gemakkelijker vrij naar je kruin kan stromen. 

 1. Ga op je rug liggen, met je benen recht en ontspannen, voeten op matbreedte uit elkaar, tenen ontspannen en naar buiten gericht. 
 2. Laat je armen en handen naast je rusten, met de handpalmen naar boven gericht.
 3. Sluit je ogen en laat je hele lichaam los en ontspan volledig in de vloer. 
 4. Concentreer je op je ademhaling en visualiseer dat wit licht binnenkomt vanaf de kruin van je hoofd en afdaalt over de lengte van je ruggengraat terwijl je inademt. 
 5. Adem uit en visualiseer dat het licht langs de lengte van je ruggengraat omhoog gaat naar de kruin van je hoofd.

Affirmaties voor Kroonchakrabalans

Affirmaties kunnen helpen om je onderbewuste geest te herprogrammeren en een positieve energiestroom in het lichaam te bevorderen. Als je vermoedt dat er een blokkade is, probeer dan deze kroonchakra-affirmaties te herhalen:

 • Goddelijkheid huist binnenin.
 • Ik sta open voor nieuwe ideeën.
 • De informatie die ik nodig heb komt naar me toe.
 • De wereld is mijn leraar.
 • Ik word geleid door een hogere macht.
 • Ik word geleid door innerlijke wijsheid.
 • Ik vertrouw op mijn intuïtie

Kristallen

De moleculaire structuur van kristallen zendt een unieke trillingsfrequentie uit die werkt als een energiekanalisator. Als gevolg daarvan kunnen kristallen helpen prana door het zevendelige chakrasysteem te laten stromen, waardoor lichaam en geest weer in balans komen. Kristallen die vaak geassocieerd worden met de Kroonchakra zijn onder andere: 

Amethist

Amethist staat bekend om zijn kalmerende en spirituele eigenschappen en helpt bij het bevorderen van helderheid, intuïtie en hogere bewustzijnstoestanden.

Heldere kwarts

Heldere kwarts is een krachtig helend kristal dat energie versterkt en spirituele groei bevordert, en de verbinding met goddelijke wijsheid verbetert.

Seleniet

Met zijn zachte en zuiverende energie wordt seleniet vaak gebruikt om de Sahasrara Chakra te reinigen en uit te lijnen. Het kan ook spirituele helderheid en een diepere verbinding met hogere sferen bevorderen.

Om de Kroonchakra in balans te brengen met kristallen kun je:

 1. Plaats deze kristallen op je kruin terwijl je ligt of zit in een comfortabele houding.
 2. Houd ze in je hand tijdens meditatie om een sterkere energetische verbinding met de chakra te bevorderen.
 3. Visualiseer hoe de helende energie van de kristallen je kruin binnendringt, je helpt blokkades op te ruimen en de harmonie te herstellen.

Natuur 

Tijd doorbrengen in de natuur, vooral in de buurt van bomen of water, kan helpen om dit energiecentrum in balans te brengen. Verbind je met de natuurlijke wereld om je heen om een gevoel van eenheid en onderlinge verbondenheid te bevorderen. Dit kan zo eenvoudig zijn als een wandeling maken in je plaatselijke park, of het beoefenen van Zonnegroeten bij het aanbreken van de dageraad. 

Laatste gedachte

Elke chakra vertegenwoordigt spirituele energie die ons helpt onszelf beter te begrijpen. De Sahasrara Chakra energie is een realisatie van volledigheid. Door balans en vrede in lichaam en geest te brengen, kunnen we obstakels overwinnen, emotionele blokkades loslaten en het pad naar spiritueel bewustzijn bewandelen.

Over de auteur

Ram Jain

Geboren in de Jain familie waar yoga al vijf generaties lang de manier van leven is, begon mijn formele yogareis op achtjarige leeftijd op een Vedische school in India. Daar kreeg ik een solide basis door het lezen van oude geschriften, waaronder Veda's, Upanishads, de Bhagavad Gita en Yoga Sutra's (om er maar een paar te noemen).

In 2009 heb ik Arhanta Yoga Ashrams opgericht. Ik zie yoga als een manier om de vijf zintuigen te beheersen, dus noemde ik onze ashrams 'Arhanta Yoga', de yoga om de vijf zintuigen te beheersen!

In 2017 heb ik ook de Arhanta Yoga Online Academy opgericht zodat mensen die onze ashrams niet kunnen bezoeken onze cursussen op afstand kunnen volgen.

Bij Arhanta geven we niet alleen yoga. We leren je hoe je je potentieel kunt bereiken, je kennis kunt verdiepen, je zelfvertrouwen kunt opbouwen en de leiding over je leven kunt nemen.

Related Posts