De zeven chakra's zijn de primaire energiecentra van het lichaam. Deze chakra's verdelen de vijf prana's door het hele lichaam en zorgen voor een harmonieuze balans die de algehele gezondheid behoudt en herstelt. De eerste chakra in de groep is de Muladhara Chakra, ook wel bekend als de wortelchakra.

Het begrijpen van de eerste chakra in ons energielichaam is de sleutel tot het balanceren van het energiesysteem en het bereiken van fysiek, mentaal en spiritueel welzijn. Deze uitgebreide gids gaat dieper in op de wortelchakra, onthult wat deze is, waar deze zich bevindt en hoe deze het beste kan worden genezen met behulp van yoga, meditatie en wortelchakra-affirmaties.

Wat is de wortelchakra (Muladhara Chakra)?

De wortelchakra is de basis van de fysieke structuur van het lichaam. Het woord Muladhara is samengesteld uit twee Sanskriet woorden: mula betekent "wortel" en adhara wat "basis" of "ondersteuning" betekent.

De Muladhara Chakra is gebaseerd op het aarde-element en straalt de kleur rood uit. Het in balans brengen van de wortelchakra creëert een solide basis voor het openen van alle andere zes chakra's. Wanneer de Muladhara Chakra in balans is, ervaart een persoon stabiliteit, vertrouwen, energie en kracht.

Waar bevindt de wortelchakra zich?

De wortelchakra is het eerste chakra in het energielichaam, gelegen aan de basis van de wervelkolom bij het perineum, tussen de anus en de geslachtsorganen. De locatie van de wortelchakra betekent zijn rol als schakel tussen de fysieke wereld en ons interne energetische systeem.

Wanneer de Muladhara Chakra in balans is, voelen we ons gegrond, stabiel, zelfverzekerd en sterk in de wereld. Omgekeerd kan een geblokkeerde of onevenwichtige wortelchakra leiden tot gevoelens van onzekerheid, angst, stress en verlies van persoonlijke houvast.

Waar is de wortelchakra verantwoordelijk voor?

De wortelchakra is het centrum van Apana Prana. Apana is de vitale kracht die nodig is voor alle uitscheidingsfuncties. Apana prana is nodig om de gifstoffen uit het lichaam te verwijderen en het aarde-element te verfrissen. Als het aarde-element niet regelmatig wordt ververst, rot het in het lichaam en veroorzaakt het allerlei lichamelijke en geestelijke ziekten.

Kenmerken van de wortelchakra

Het wortelchakra-element: aarde (prithvi)

De wortelchakra reguleert het aarde-element in ons lichaam. Het doet dit door Apana Prana te verspreiden, wat helpt het aarde-element te verfrissen dat we krijgen van het voedsel dat we eten. Al het voedsel dat op aarde groeit, bevat het element aarde, de een meer en de ander minder.

De energieën van de wortelchakra helpen bij het herkennen van onze sterke verbinding met de aarde. Door ons geworteld te houden in ons innerlijke zelf, wordt positiviteit en geluk in het leven verspreid. Het heeft betrekking op onze primaire basisbehoeften van overleven, stabiliteit en ondersteuning, en vertegenwoordigt de structuur van ons lichaam, botten, vlees en huid. Daarom is een goede regulatie van het aarde-element erg belangrijk voor een goede gezondheid.

Wortelchakrakleur: rood

Het is belangrijk om te weten dat de chakra's alleen uit energie bestaan, ze hebben dus geen eigen kleur. Maar elk van de zeven chakra's weerspiegelt de kleuren van hun elementen en omgeving.

De Muladhara Chakra is omgeven door het element aarde en reflecteert daardoor de kleur dieprood. De kleur wortelchakra symboliseert oerinstincten van kracht en vitaliteit. De rode kleur is ook gekoppeld aan onze fysieke en emotionele behoefte aan overleving en zelfbehoud.

Wortelchakra symbool

Wortelchakra Symbool

Het wortelchakrasymbool is een vierbladige lotusbloem die bestaat uit een vierkant, een omgekeerde driehoek en het zaadmantra LAM लं-symbool in het midden.

Aangenomen wordt dat de vier bloembladen van de lotusbloem de vier aardse elementen vertegenwoordigen, namelijk aarde, water, vuur en lucht. Samen verenigen ze zich om de fysieke wereld of prakriti te vormen. Het vijfde element ruimte is niet inbegrepen omdat het niet zichtbaar is voor het menselijk fysieke oog.

Wortelchakra mantra

Elke chakra heeft verschillende geluiden die voortkomen uit zijn bewegingen. Het gecombineerde geluid wordt zaadmantra genoemd. De zaadmantra van de wortelchakra is Langm ( लं ) . Het reciteren van de wortelchakra Mantra in yoga en meditatie kan dit vitale energiecentrum doen ontwaken en activeren en balans brengen in het chakrasysteem.

Emoties, geestelijke gezondheid en de wortelchakra

Een gebalanceerde wortelchakra kan emotionele kracht geven in het aangezicht van angst en onrust. Dit resulteert in een geaard en veilig gevoel. Een onbalans in de wortelchakra kan een verscheidenheid aan psychische aandoeningen en stress veroorzaken, die ook het algehele fysieke welzijn kunnen beïnvloeden. De Muladhara Chakra wordt voornamelijk geassocieerd met overleven. Andere emoties die verband houden met de wortelchakra zijn:

 • Veilig voelen
 • Overlevingsmentaliteit
 • Geaard voelen
 • Zelfbehoud

Tekenen en symptomen van een geblokkeerde wortelchakra

Emotionele symptomen van een geblokkeerde wortelchakra

Voedsel, water, onderdak en overleven zijn onze primaire behoeften. De belangrijkste focus van wortelchakra is om aan deze basisbehoeften te voldoen. Te veel eten, het oppotten van materiële goederen en hebzucht naar geld zijn enkele negatieve uitdrukkingen om te overleven. Dit zijn de tekenen van een onevenwichtige Muladhara Chakra.

Wanneer niet aan onze fundamentele overlevingsbehoeften wordt voldaan, wordt onze wortelchakra disfunctioneel en veroorzaakt een ontkoppeling van onze aardse waarden. Dientengevolge hebben mensen met een blokkade of onbalans van de wortelchakra de neiging om een reeks negatieve emotionele symptomen te ervaren, waaronder bijvoorbeeld:

 • Hamsteren van materiële zaken
 • Hebzucht naar geld of materialisme
 • Gebrek aan ambitie en richting
 • Onzekerheid
 • Ontkoppeling en isolatie
 • Spanning
 • Depressie
 • Zelfmedelijden

Lichamelijke symptomen van een geblokkeerde wortelchakra

Wanneer de Muladhara Chakra geblokkeerd en uit balans is, kan dit mentale stress veroorzaken die zichtbaar is in iemands fysieke gesteldheid. De fysieke symptomen van een geblokkeerde wortelchakra zijn:

 • Lethargie
 • Paniekaanvallen of angst
 • Spijsverteringsstoornissen
 • Gezondheidsproblemen in de dikke darm, blaas en onderrug
 • Onverklaarbare pijn en pijn in het lichaam in de onderbuik en het bekken
 • Reproductieve problemen
 • Slapeloosheid of overmatig slapen

Wortelchakragenezing: hoe de wortelchakra te deblokkeren en in balans te brengen

Aangenomen wordt dat de wortelchakra een overlevingscentrum is, waardoor het de meest instinctieve van alle chakra's is. Het stabiliseren van de basis van het lichaam is belangrijk om volledigheid te voelen.

Regelmatig je chakra's identificeren en eraan werken, zorgt voor een goede genezing van de wortelchakra. Er zijn verschillende manieren om je wortelchakra te deblokkeren. Aardingchakrameditatie en yogahoudingen zijn beide effectieve manieren om fysieke en mentale kracht in het lichaam te stimuleren. Het herhalen van affirmaties voor de wortelchakra helpt ook bij het stellen van positieve intenties die oude gewoonten doorbreken en betere gewoontes te creëren.

Hieronder geven we drie eenvoudige technieken voor het balanceren van de wortelchakra die je dagelijks kunt oefenen om de balans in dit energiecentrum te herstellen.

Wortelchakra-affirmaties voor kracht en stabiliteit

 • Ik voel me veilig en zeker.
 • Ik heb diepe wortels.
 • Ik voel me gegrond.
 • Ik heb mijn rust gevonden.
 • Ik vertrouw meer, ik ben onbevreesd.
 • Ik heb zelfliefde en ik zorg voor mijn welzijn.
 • Ik sta open voor alle mogelijkheden.
 • De aarde biedt mij een veilige plek.
 • Ik heb overvloed in mijn leven.
 • Ik hou van mijn lichaam en vertrouw op zijn wijsheid.
 • Ik vertrouw erop dat het universum me steunt.

Wortelchakrameditatie om te gronden

Het beoefenen van een grondende wortelchakrameditatie is een effectieve manier om dit chakra opnieuw uit te lijnen, Muladhara-energie in het lichaam te bevorderen en je verbinding met de aarde te verdiepen. Tijdens je meditatie kun je ook de Root Chakra mudra Prithvi gebruiken om het aarde-element wakker te maken en de balans in het energiesysteem te herstellen.

10 wortelchakrayogahoudingen om Muladhara-energie te stimuleren en in balans te brengen

Het beoefenen van chakrayogahoudingen helpt lichaam, geest en ziel te verbinden en te harmoniseren. Dit werkt om de circulerende energiecentra van het lichaam te verenigen. Specifieke yogahoudingen kunnen overtollige chakra-energie vrijmaken, wat net zo belangrijk is als het stimuleren van chakra's om energie op te doen. De onderstaande wortelchakrahoudingen herstellen de balans door energie uit de Muladhara te stimuleren en vrij te geven, waardoor ware transformatie en persoonlijke groei mogelijk wordt.

1. Lijkhouding (Shavasana)

Lijkhouding

Lijkhouding, ook bekend als Shavasana, is een aardende yogahouding voor de wortelchakra die je gevoel van stabiliteit en verbinding met de aarde vergroot. Terwijl je deze houding oefent, laat je jezelf volledig ondersteunen door de aarde onder je en laat je alle spanning in je lichaam los. Herhaal voor jezelf “ik ben veilig, ik word ondersteund" bij elke inademing en uitademing.

2. Zonnegroet (Surya Namaskara)

Zonnegroet

Zonnegroeten helpen je om dat gevoel van innerlijke kracht en verbinding met de aarde aan te boren. Je voelt een langzame en gestage warmte-opbouw van binnenuit terwijl je contact maakt met elke inademing en uitademing. Je zult uiteindelijk merken dat de geest zich overgeeft aan het huidige moment terwijl je dieper in je bewegende meditatie werkt. Sluit je ogen als je je daar prettig bij voelt.

3. Kindhouding (Shashankasana)

Kindhouding

Laat je hele lichaam ontspannen. Merk op hoe het voelt om volledig ondersteund te worden door de grond onder je. Verwelkom deze balans van overgave en ondersteuning om je door je beoefening te helpen.

4. Halve brughouding (Ardha Setu Bandhasana)

Halve Brughouding

Halve brughouding wortelt je voeten stevig in de aarde. Tegelijkertijd geeft de wervelkolom overtollige wortelchakra-energie vrij en stimuleert het de keel- en hartchakra.

5. Gemakkelijke apenhouding (Sukha Hanumanasana)

Deze wortelchakrahouding biedt een intense rek voor de psoas en quadriceps. Deze spieren worden geassocieerd met ons vlucht-of-vechtmechanisme en zijn diep verbonden met het eerste chakra-energiecentrum. Haal hier vijf keer adem en geef je spieren de tijd om resterende vecht-of-vluchtenergie om te zetten in een moedige maar kalme innerlijke kracht.

6. Hurkhouding (Malasana)

Hurkhouding

Onze voeten zijn onze wortels en door de voeten voelen we de energie van de aarde. Hurkhouding plant ons stevig in de aarde, terwijl het de heupen opent en Apana Vayu in het lichaam bevordert. Om de fascia van je voetzolen wakker te maken, stop je je tenen voorzichtig onder terwijl je op je knieën rust. Houd een minuut vast voordat je loslaat. Herhaal drie keer.

7. Staande voorwaartse buiging (Uttanasana)

Staande Voorwaartse Buiging

Uttanasana, een fantastische houding om een drukke geest te verlichten, helpt ons om ons centrum en kalmte te vinden. Tegelijkertijd strekt het langzaam de hamstrings en verlicht het de spanning in de hele rug.

8. Krijger II (Virabhadrasana II)

Krijger

Virabhadrasana betekent "felle krijger". Deze yogahouding voor de wortelchakra gebruikt de natuurlijke energiestroom van het lichaam om het lichaam te stimuleren terwijl beide voeten stevig op de grond staan. Het beoefenen van Krijger II zal je helpen om dieper in je innerlijke reserves van kracht en vastberadenheid te graven.

9. Boomhouding (Vrkshasana)

Boomhouding

Boomhouding , of Vrkshasana, is een krachtige asana die de balans, concentratie en focus verbetert. Deze wortelchakrahouding stimuleert de Muladhara-energie, waardoor de functie van dikke darm en bijnieren in evenwicht wordt gebracht. Het versterkt en verstevigt ook de pezen en ligamenten van de voeten, terwijl het de stijfheid in de heupgewrichten, liezen en binnenkant van de dijen verlicht.

10. Berghouding (Tadasana)

Berghouding

Berghouding, of Tadasana, geeft kracht aan de ruggengraatspieren en verbetert de houding. Deze houding voor de wortelchakra herstelt de natuurlijke uitlijning van het lichaam. Het regelmatig beoefenen van deze asana vergroot het mentale bewustzijn door kalmte en gemoedsrust te ervaren. Balanceren en ontspannen in de berghouding stelt ons in staat ons gecentreerd en gefocust te voelen.

Opnieuw contact maken met de natuur

Natuurtherapie is een van de meest effectieve manieren om niet alleen de wortelchakra, maar ons hele wezen te genezen. Naarmate we door de moderne werkcultuur meer tijd binnenshuis doorbrengen, verliezen we onze verbinding met de natuur en de aarde. Gebrek aan blootstelling aan de natuur kan giftig en mentaal uitputtend zijn. Dit zorgt voor angst, gebrek aan zelfvertrouwen en geblokkeerde wortelchakra.

Soms is de enige therapie die we nodig hebben tijd doorbrengen met wandelen in verfrissende natuur. Het gevoel van het gras onder je voeten, de geur van de zeebries, het geluid van de tjilpende vogels en een moment van alleen-zijn onder de schaduw van een boom brengen vrede en harmonie.

Conclusie

Wanneer de Muladhara Chakra wordt gewekt en de energie vrijelijk stroomt, brengt dit positiviteit in alle aspecten van ons leven. Een gezonde en evenwichtige wortelchakra zorgt voor een sterke verbinding met onze aardse instincten. Het verbetert het algehele zelfvertrouwen en verhoogt het gevoel van eigenwaarde. De energie van de Muladhara Chakra stelt iedereen in staat moed en doorzettingsvermogen te gebruiken in moeilijke tijden.

Over de auteur

Ram Jain

Geboren in de Jain familie waar yoga al vijf generaties lang de manier van leven is, begon mijn formele yogareis op achtjarige leeftijd op een Vedische school in India. Daar kreeg ik een solide basis door het lezen van oude geschriften, waaronder Veda's, Upanishads, de Bhagavad Gita en Yoga Sutra's (om er maar een paar te noemen).

In 2009 heb ik Arhanta Yoga Ashrams opgericht. Ik zie yoga als een manier om de vijf zintuigen te beheersen, dus noemde ik onze ashrams 'Arhanta Yoga', de yoga om de vijf zintuigen te beheersen!

In 2017 heb ik ook de Arhanta Yoga Online Academy opgericht zodat mensen die onze ashrams niet kunnen bezoeken onze cursussen op afstand kunnen volgen.

Bij Arhanta geven we niet alleen yoga. We leren je hoe je je potentieel kunt bereiken, je kennis kunt verdiepen, je zelfvertrouwen kunt opbouwen en de leiding over je leven kunt nemen.

Related Posts