Geluid is een onschatbare component van een yogales. Daarom zal een yogales meestal beginnen en eindigen met een klank of een zin die je al dan niet weet uit te spreken. Bovendien kun je al dan niet de betekenis kennen. Deze woorden kunnen in het Sanskriet zijn of vertaald in het Engels, maar je chant een mantra. Om betekenis en voordeel toe te voegen aan het openen en afsluiten van je tijd in een yogales, lees dan verder om meer te weten te komen over deze heilige praktijk van het chanten van Sanskriet mantra’s!

Wat is een Mantra?

Sanskriet mantra’s zijn een essentieel onderdeel van een holistische yoga beoefening. Misschien heb je de kracht van mantra’s ervaren in je yogales of tijdens een chanting sessie. Het woord mantra is samengesteld uit twee woorden man en tra. Man betekent de bewuste en onderbewuste geest en tra betekent systeem. Dus mantra’s kunnen worden gedefinieerd als een systeem om onze bewuste en onderbewuste geest te controleren of te beïnvloeden. Mantra’s bestaan uit klanken die gebruikt kunnen worden om de geest te controleren. Mantra’s kunnen ook een woord of een zin zijn met een specifieke betekenis eraan verbonden, of zonder betekenis.

Wat een Mantra niet is

Het is gebruikelijk om Sanskriet mantra’s te vinden op YouTube en Instagram. We worden opgeroepen om deze mantra’s 9 of 108 keer te chanten. We worden gevraagd om deze mantra’s te chanten met de belofte van een goede gezondheid, rijkdom, bescherming, of veel geluk. Het moet duidelijk worden gesteld dat mantra’s geen inherente magische krachten hebben. In plaats daarvan kan het chanten van Sanskriet mantra’s met het juiste begrip iemand helpen een intentie te zetten voor de beoefening en kan het gebruikt worden om ons in het huidige moment te houden. Het is belangrijk te benadrukken dat het geluid of de zin van mantra’s op zichzelf betekenisloos is. Het gedachteloos herhalen van mantra’s zal geen positieve invloed hebben op jezelf of op je yogabeoefening.

Mantra’s en Yoga

De geest dwaalt van nature af. Mantra’s fungeren als een hulpmiddel om de geest terug te brengen naar de tegenwoordige tijd en naar de bedoeling van de oefening. Mantra’s kunnen de geest controleren door hem richting en focus te geven. Als we een Sanskriet mantra reciteren en de betekenis ervan kennen, zijn we in staat de geest in een positieve richting te sturen en gefocust te houden. Dit is waarom het zo nuttig is om een intentie te zetten voor een yogales. Als we een intentie hebben, hebben we richting.

De Voordelen van Mantra’s en Chanten

Mantra’s zijn in de Sanskriet taal. Zoals uitgelegd, mantra’s moeten worden begrepen en correct worden uitgesproken om enige zinvolle impact te hebben. Je kunt genieten van verschillende voordelen zoals:

  • Mantra’s helpen je gefocust te blijven in je beoefening.
  • Mantras kunnen de geest tot rust brengen.
  • Mantra’s gezongen zoals voorgeschreven kunnen gevoelens van dankbaarheid en positiviteit opwekken.
  • Mantra’s kunnen helpen iemands mentaliteit te verbeteren en de wijsheid van de yogafilosofie in iemands geloofssysteem op te nemen.

Het is de moeite waard om een mantra te vinden die met je resoneert en de betekenis van die mantra te achterhalen. Stel je intentie met behulp van de betekenis van de mantra. Er is bijvoorbeeld een mantra uit de Krishna Yajurveda Taittiriya Upanishad die vóór de schriftstudie wordt gereciteerd. Het chanten ervan zet een intentie voor zowel goeroe als discipel. Je kunt dan ten volle genieten van de voordelen van het chanten van mantra’s.

Om Saha Naav-Avatu

Saha Nau Bhunaktu

Saha Viiryam Karavaavahai

Tejasvi Naav-Adhiitam-Astu Maa Vidvissaavahai

Om Shanti Shanti

Om, Mogen we allen beschermd worden

Mogen we allen gevoed worden

Mogen we samenwerken met veel energie

Moge ons intellect worden aangescherpt, moge onze studie effectief zijn

Laat er geen vijandigheid tussen ons zijn

Om, vrede (in mij), vrede (in de natuur), vrede (in de goddelijke kracht)

Het reciteren van deze Sanskriet mantra met begrip en intentie zet de toon voor het leren. Het is een intentie die de Guru in gedachten houdt om terug te keren naar de reden waarom ze lesgeeft. Tijdens het hele proces blijft de discipel terugkeren naar de reden waarom hij leert. Dit is de kracht van het chanten van een mantra met intentie en begrip.

Belangrijke Mantra’s voor Yoga en Meditatie

Als gevolg hiervan is het nu duidelijker dat mantra’s alleen nuttig zijn als ze correct worden uitgesproken. Om hierbij te helpen, zijn hier enkele tips om je te helpen met de uitspraak:

Gebruik van de mond en keel als een apparaat
Het gebruik van het bovenstaande om de klank van de mantra duidelijk te ontwikkelen
De klank van de mantra zelf; elke lettergreep
De ademhaling afstemmen op de klank van de mantra

Aum

AUM staat voor God of de hoogste vorm van goddelijkheid.

  • In deze mantra is er een ‘n’ klank aan het eind zoals in “AAAUUUMMMNNN”
  • Begin met de “A” klank aan de basis van de keel, het strottenhoofd.
  • De “U” klank gebruikt de mond en lippen.
  • De “M” gebruikt de neusholte en voor de “n” klank stelt u zich voor dat het geluid naar boven wordt gericht, naar de kruin van het hoofd.

Om

Om is de zaadmantra van het Derde Oog Chakra.

  • De “O” klank komt uit de mond
  • De “M” komt uit de neusholte.

Om Shanti Shanti

Aan het einde van een yogales, hoor je misschien “Shanti,” wat vrede betekent. We chanten het drie keer om vrede te brengen in de fysieke, astrale en spirituele lichamen.

De Gayatri Mantra

Deze Sanskriet mantra is gericht tot Godin Gayatri. De Zon is een goddelijk symbool met een mannelijke en vrouwelijke kant. Surya is de mannelijke kant en Gayatri is de vrouwelijke kant. We gebruiken deze mantra om Godin Gayatri om licht te vragen in de duisternis van onze onwetendheid, zodat we naar de Waarheid kunnen gaan.

Om bhūr bhuvaḥ suvaḥ

Tatsaviturvareṇyaṃ

Bhargo devasyadhīmahi

Dhiyo yo naḥ prachodayāt

Waarheid en Vrede Mantra

Deze Sanskriet mantra gaat over het oplossen van iemands onwetendheid, duisternis met het licht van Zelfkennis, en bevrijding van de geboorte-dood cyclus.

Asato Ma Sat Gamaya

Tamaso Ma Jyotir Gamaya

Mrityor Ma Amritam Gamaya

Leid mij van illusie naar waarheid,

Van duisternis leid mij naar licht,

Van de dood, leid mij naar onsterfelijkheid.

Moge je de juiste mantra voor je vinden en deze correct gebruiken in je yogabeoefening!

Zoals je zeker hebt ontdekt, is geluid zeker een belangrijk aspect van je yoga beoefening. Je kunt nu proberen een mantra toe te voegen aan het begin en einde van je yogabeoefening. Zoek de betekenis op en geef uw mantra de kracht die het verdient. Geniet van de voordelen van mantra’s!

Ben je klaar om meer te leren over een andere verbazingwekkende yoga praktijk. Je hebt misschien wel eens gezien dat handen en vingers een interessante vorm aannemen tijdens yogabeoefening of meditatie. Zoals handen in gebedshouding voor Surya Namaskar of het verbinden van de duim en wijsvingers van beide handen bij meditatie? Wel, deze posities van de handen en vingers zijn heilige gebaren die mudra’s worden genoemd. Net als andere oefeningen in yoga hebben ze een doel en betekenis. Lees verder om meer te weten te komen over mudra’s!

Over de auteur

Ram Jain

Geboren in de Jain familie waar yoga al vijf generaties lang de manier van leven is, begon mijn formele yogareis op achtjarige leeftijd op een Vedische school in India. Daar kreeg ik een solide basis door het lezen van oude geschriften, waaronder Veda's, Upanishads, de Bhagavad Gita en Yoga Sutra's (om er maar een paar te noemen).

In 2009 heb ik Arhanta Yoga Ashrams opgericht. Ik zie yoga als een manier om de vijf zintuigen te beheersen, dus noemde ik onze ashrams 'Arhanta Yoga', de yoga om de vijf zintuigen te beheersen!

In 2017 heb ik ook de Arhanta Yoga Online Academy opgericht zodat mensen die onze ashrams niet kunnen bezoeken onze cursussen op afstand kunnen volgen.

Bij Arhanta geven we niet alleen yoga. We leren je hoe je je potentieel kunt bereiken, je kennis kunt verdiepen, je zelfvertrouwen kunt opbouwen en de leiding over je leven kunt nemen.

Related Posts