Ons lichaam communiceert voortdurend met de energieën om ons heen. Elke chakra bewaart en kanaliseert pranische energie (levensenergie) in ons astrale (energie)lichaam en beïnvloedt zo de balans in ons fysieke lichaam. De Sacrale Chakra, of Svadhishthana Chakra, is het tweede energiecentrum van de zeven primaire chakra's . Deze chakra speelt een belangrijke rol in ons welzijn, wekt onze creativiteit en seksuele energie terwijl het de gezonde werking van onze blaas, nieren en voortplantingsorganen handhaaft.

In deze gids voor de sacrale chakra zullen we de bepalende kenmerken van het tweede energiecentrum en belangrijke tekenen en symptomen onderzoeken om op te letten. We zullen je ook laten zien hoe je deze chakra kunt genezen en in balans kunt brengen door middel van krachtige yogatechnieken zoals yogahoudingen, chakrameditatie en positieve affirmaties.

Wat is de sacrale chakra?

De sacrale chakra is het tweede energiecentrum in het lichaam. Het is het energiecentrum voor de vitale kracht of prana 'vyana', wat de energie van de circulatie is. Het wordt geassocieerd met het element water en de levendige kleur oranje. Deze energie helpt bij het loslaten, accepteren van verandering en transformatie in het leven. Het is ook een directe lijn naar onze creativiteit, intuïtie en seksueel genot.

Wat is de betekenis van de sacrale chakra?

De sanskrietnaam Svadhishthana betekent "woonplaats van het Zelf" en ondersteunt de persoonlijke expansie en verkenning van seksualiteit, verlangens en creativiteit. Het wordt onze eigen plek genoemd, omdat het deze chakra is waar mensen in hun geest, gedachten en bewustzijn tot rust komen.

Waar bevindt de sacrale chakra zich?

De sacrale chakra bevindt zich in de onderbuik, vier vingerbreedten onder de navel.

Waar is de sacrale chakra verantwoordelijk voor?

De sacrale chakra is verantwoordelijk voor de opslag en distributie van vyana prana en voor het in stand houden van het waterelement in het lichaam. Vanwege zijn locatie is het ook nauw verbonden met de blaas, nieren en voortplantingsorganen en helpt het de energiestroom in dit deel van het lichaam te reguleren.

Kenmerken van de sacrale chakra

Kenmerken van de Ssacrale Chakra

Symbool

Het artistieke symbool voor de Svadhishthana Chakra bestaat uit meerdere cirkels, een halve maan en een lotusbloem met zes bloemblaadjes. De cirkels en de wassende maan vertegenwoordigen de cyclische aard van leven, dood en wedergeboorte, terwijl de zes bloemblaadjes de zes negatieve aspecten van onze aard symboliseren die we moeten overwinnen om onze geest en ons lichaam in balans te brengen.

Element: water

Het element van de sacrale chakra is 'Jala', wat water betekent. We krijgen water uit het voedsel dat we eten en de vloeistoffen die we drinken. De Svadhishthana Chakra reguleert het waterelement en helpt het in ons lichaam te behouden en te verfrissen.

Het is erg belangrijk om het waterelement te verversen. Als je bijvoorbeeld een bidon hebt en deze elke dag bijvult, heb je altijd een schone voorraad water. Maar als je de fles vult en een paar weken laat staan, kan het water besmet raken en je ziek maken.

Het waterelement regelt ons gevoel van vreugde en plezier in het leven en wordt geassocieerd met onze seksualiteit, zintuiglijke verlangens, emoties en creativiteit. Wanneer het element regelmatig wordt ververst, houdt het onze emoties en verlangens in balans, maar wanneer dat niet gebeurt, raken we verslaafd aan zintuiglijke genoegens en worden we beheerst door onze emoties.

Prana: vyana

De prana geassocieerd met het tweede energiecentrum is 'vyana'. Vyana is de prana van de circulatie. We halen het uit het element water. Vyana is verantwoordelijk voor de circulatie van voedsel, water en energie in ons lichaam. Als we te veel vyana hebben, voelen we ons hyperactief en kunnen we ons niet concentreren. Als we te weinig vyana hebben, voelen we ons lusteloos en niet verbonden met onze emoties.

Kleur: oranje

De Svadhishthana Chakra wordt omringd door het waterelement. Ook al heeft het waterelement geen eigen kleur, het rood van het aarde-element eronder en het geel van het vuur-element erboven reflecteren op het water om een vermiljoen of oranje kleur te creëren.

Deze levendige kleur staat symbool voor het stijgende bewustzijn, net als een zonsopgang. Oranje is ook de kleur van activiteit en zuiverheid, en het is in deze chakra dat we onze levensvisie ontwerpen.

Wat gebeurt er als de sacrale chakra zich opent?

Het tweede chakra stelt ons in staat om onze verlangens vorm te geven. Als centrum van passie wekt het de kracht van creatie. Hierdoor kan een persoon de kracht van keuze ontdekken en intieme relaties aangaan. Gemotiveerd door plezier, bevordert Svadhishthana Chakra emotioneel welzijn. Het speelt een actieve rol in onze seksualiteit en de uitdrukking van onze emotionele behoeften en verlangens.

Emotionele intimiteit, relaties en de sacrale chakra

Deze chakra is gericht op persoonlijke identiteit en hoe deze reageert op de verleidende krachten van de fysieke wereld. Een persoon met een open en gebalanceerde sacrale chakra heeft het vermogen om met discipline te genieten van de zintuigen en houdt zijn emoties en relaties in balans.

Wanneer het tweede chakra uit balans is, veroorzaakt het emotionele stoornissen, verminderde creativiteit en een obsessie met seksuele gedachten. Een persoon met een open en evenwichtige Svadhishthana Chakra heeft het vermogen om risico's te nemen en positiviteit en compassie volledig te ervaren.

Wat gebeurt er als de sacrale chakra wordt geblokkeerd?

Wanneer de sacrale chakra geblokkeerd of uit balans is, kan dit je een emotioneel instabiel gevoel geven. Je bent of te gevoelig, of je hebt helemaal geen contact met je emoties. Misschien ontbreekt het je aan creativiteit en discipline, of ben je verslaafd aan zintuiglijk genot.

Depressie, angst en de angst om de controle in een relatie te verliezen zijn allemaal tekenen dat dit energiecentrum geblokkeerd is. Het beïnvloedt ook onze verbinding met verschillende fysieke aspecten van het leven, zoals werk.

Lichamelijke symptomen van een onevenwichtige sacrale chakra:

 • Chronische lage rugpijn
 • Artritis
 • Genitale of seksuele problemen
 • Heupproblemen
 • Bloedarmoede
 • Gewrichtsproblemen
 • Weinig energie
 • Milt- en nierproblemen
 • Premenstrueelsyndroom
 • Sinusitis

Symptomen van een overactieve sacrale chakra

Een overactieve Svadhishthana Chakra betekent dat er te veel vyana door het lichaam wordt verdeeld. Aangezien het tweede chakra emoties regelt, creëert overactieve energie overweldigende gevoelens en emoties, die zich kunnen manifesteren als:

 • Extreme stemmingswisselingen
 • Ontevredenheid met het leven
 • Verslavend gedrag
 • Je losgekoppeld voelen van de wereld
 • Intense uitingen van genegenheid
 • Onbeheersbare seksuele driften en zintuiglijke verlangens

Symptomen van een onderactieve sacrale chakra

Een onderactief energiecentrum kan je hele fysieke en mentale welzijn aantasten. Wanneer de Svadhishthana Chakra geblokkeerd is, hebben gevoelens variërend van onzekerheid tot het onvermogen om met de veranderingen van het leven om te gaan de overhand. Het pad om verlangens vrijelijk te uiten belemmert artistieke vaardigheden en je kunt emotioneel afhankelijk worden van anderen, wat resulteert in een psychologische onbalans en onthechting van het Zelf. Andere symptomen zijn onder meer:

 • Angst voor plezier
 • Gebrek aan creativiteit
 • Vermoeidheid
 • Gebrek aan verlangen
 • Onzekerheid
 • onthechting
 • Laag libido
 • Depressie

Hoe de sacrale chakra te deblokkeren en genezen

Er zijn verschillende eenvoudige manieren om de balans van de chakra's te herstellen. Het helen van de sacrale chakra brengt een harmonieuze stroom van energie door het lichaam. Dit kan worden gedaan door middel van chakrameditatie , yogahoudingen en zelfs mudra's (handgebaren). Hier zijn vier eenvoudige en effectieve manieren om je tweede chakra in balans te brengen:

Affirmaties

Affirmaties zijn een positieve manier om negatieve programmeringen te helen die in het onderbewustzijn kunnen zijn ingebed. Het oefenen van affirmaties kan het onderbewustzijn herprogrammeren met een positieve mindset en energietrillingen verhogen. Gebruik deze sacrale chakra-affirmaties om positieve energie en balans in je leven te bevorderen:

 • Ik ben gepassioneerd.
 • Ik ben een creatief wezen.
 • Ik heb grenzen die me beschermen.
 • Ik ben vervuld in mijn passies.
 • Ik omarm verandering als een gezond onderdeel van het leven.
 • Ik heb een overvloed aan creativiteit.
 • Mijn emoties zijn in balans.

Meditatie

Meditatie speelt een vitale rol bij het balanceren en openen van chakra's. Chakrameditatietechnieken lijken erg op algemene meditatietechnieken. Het belangrijkste verschil is de focus en het einddoel van de praktijk. Het regelmatig beoefenen van Sacrale Chakrameditatie kan helpen om positieve energie en denkpatronen te kanaliseren, waardoor je creativiteit, vreugde en zelfvertrouwen toenemen.

Sacrale Chakra Yoga houdingen voor energieactivering en afstemming

Kraaihouding (Kakasana)

Kraaihouding

Kakasana, of Crow Pose , brengt mentaal evenwicht en focus terwijl het de polsen en armen versterkt. Regelmatige beoefening van deze yoga-asana stimuleert de Svadhishthana Chakra, vergroot het kernbewustzijn, verwijdert vermoeidheid en verbetert de functie van de urinewegen, nieren en het voortplantingssysteem.

 1. Laten we beginnen door op de mat te gaan staan met je voeten op schouderbreedte uit elkaar.
 2. Buig naar voren en buig ook je knieën, plaats ze tegen je bovenarmen net boven je ellebogen. Houd de verbinding tussen je armen en knieën terwijl je je handen op de grond legt.
 3. Verplaats je gewicht naar je handen en til je voeten een voor een van de vloer en trek ze omhoog richting je heupen.
 4. Als je je stabiel voelt, druk dan door je handen om je armen zo ver mogelijk te strekken.
 5. Houd de houding aan zolang het comfortabel is en adem gelijkmatig. Vergeet niet om je lichaam eer aan te doen en de nodige aanpassingen te maken om een comfortabele en stabiele houding te vinden.

Klassieke driehoekshouding (Trikonasana)

Klassieke Driehoekshouding

Klassieke driehoekshouding , ook bekend als Trikonasana, balanceert de functies van de urinewegen, nieren en geslachtsklieren. De zachte zijdelingse lichaamsstretch maakt het lichaam strakker en verstevigt ook je buik- en rugspieren en verbetert de algehele balans en concentratie.

 1. Adem in en breng je armen naast je oren, reik naar boven en verleng je ruggengraat.
 2. Plaats je handpalmen tegen elkaar en zorg ervoor dat je handen in een rechte lijn boven je voorhoofd blijven.
 3. Terwijl je uitademt, druk je je rechterhiel in de vloer en reik je omhoog en naar je linkerkant.
 4. Start de beweging aan de basis van je ruggengraat en houd beide zijden van je torso lang terwijl je je hele torso naar links uitstrekt.
 5. Vergeet niet om diep adem te halen en bewust te bewegen, rekening houdend met de behoeften en eventuele beperkingen van je lichaam.

Zijplankhouding (Vashishtasana)

Zijplankhouding

Deze yogahouding voor de sacrale chakra versterkt de armen, de core en de benen, terwijl tegelijkertijd energie naar je heiligbeen wordt gekanaliseerd. Voor een bredere opening in de heupen en lies, kun je het been naar het plafond uitstrekken. Wees voorzichtig met je evenwicht hier, want de houding kan een beetje wankel worden.

 1. Begin in een hoge plankpositie, met je polsen onder je schouders, benen gestrekt en voeten bij elkaar.
 2. Til je linkerarm van de vloer en draai je lichaam zodat je linkerschouder boven je rechter is.
 3. Stapel je linkervoet op je rechtervoet en ondersteun het gewicht van je lichaam op de buitenste rechtervoet en rechterhand.
 4. Buig je linkerknie en trek je dij naar je romp. Reik dan in het gebogen been en gebruik de wijs- en middelvinger van je bovenste hand om je grote teen vast te pakken.
 5. Vergeet niet om je kern betrokken te houden en je adem stabiel te houden. Vind een comfortabele balans en geniet van de opening in je heupflexor en de rek in je hamstring.
 6. Houd iets vast voor ondersteuning en til je linkerbeen recht omhoog naar het plafond.
 7. Concentreer je op het vinden van je balans, houd je blik naar het plafond gericht en houd de houding aan zolang het comfortabel is, terwijl je gelijkmatig ademt.

Staande voorovergebogen houding (Uttanasana)

Staande Voorovergebogen Houding

Standing Forward-Bend Pose biedt een verfrissende stretch voor de heupen, hamstrings en kuiten terwijl het energiecentrum in evenwicht wordt gebracht. Door je bovenlichaam te ontspannen, helpt deze voorwaartse plooi ook om spanning in de rug en nek los te laten met stress- en angstverlichtende voordelen.

 1. Begin door op je mat te gaan staan, met je voeten bij elkaar of op heupbreedte uit elkaar.
 2. Terwijl je uitademt, buig je zachtjes naar voren vanuit je heupgewrichten, zodat je bovenlichaam naar voren kan vouwen.
 3. Houd je knieën recht en breng je handpalmen of vingertoppen naar de grond, net voor of naast je voeten.
 4. Voel bij elke inademing hoe de voorkant van je torso iets omhoog komt en langer wordt. En terwijl je uitademt, sta jezelf toe om iets meer los te laten in de voorwaartse buiging.
 5. Om uit deze houding te komen, buig je je knieën totdat je romp je dijen raakt. Druk je hielen stevig in de vloer en begin je ruggengraat omhoog te rollen, wervel voor wervel, totdat je schouders en hoofd als laatste omhoog komen.

Handstandhouding (Adho Mukha Vrkshasana)

Handstandhouding

Handstand is een krachtige yogahouding die slapende energie in het heiligbeen activeert en kracht opbouwt in de schouders, rug en buik.

 1. Laten we beginnen in Downward Dog met je handen in lijn met je schouders en actief in de vloer duwend.
 2. Loop nu met je voeten naar binnen richting je borst, terwijl je je armen gestrekt houdt en je schouderbladen wegtrekt van je oren. Span je buikspieren aan en breng je navel naar je ruggengraat.
 3. Kijk iets naar voren, til een been op richting het plafond en zet je af van het andere been. Volg met een zachte sprong met dat been zodat je op je handen staat.
 4. Knijp de binnenkant van je dijen samen, richt je voeten naar het plafond en focus op een punt op de vloer voor je.
 5. Houd de houding zo lang vast als comfortabel is en adem gelijkmatig. Om de houding los te laten, breng je één been gecontroleerd naar beneden.

Maak verbinding met water

De sacrale chakra wordt geassocieerd met het waterelement en zijn natuurlijke stroming. Verbinding met water, zoals een meer of rivier, helpt hier om de balans te bevorderen. Ook het nemen van een douche of een warm bad kan overweldigende emoties reguleren.

Conclusie

De Svadhishthana Chakra symboliseert creatief potentieel, het vermogen om bevredigende relaties te koesteren, evenals onze seksuele energie. Het onderdrukken van zulke vitale energie of geobsedeerd zijn door negatieve gedachten en patronen veroorzaakt blokkades die je emotionele en fysieke welzijn kunnen schaden. Of het nu gaat om het beoefenen van affirmaties, yogahoudingen of gewoon baden in natuurlijk water, het herstellen van de balans in het tweede chakra is de sleutel om een sterker en zelfverzekerder persoon te worden.

Over de auteur

Ram Jain

Geboren in de Jain familie waar yoga al vijf generaties lang de manier van leven is, begon mijn formele yogareis op achtjarige leeftijd op een Vedische school in India. Daar kreeg ik een solide basis door het lezen van oude geschriften, waaronder Veda's, Upanishads, de Bhagavad Gita en Yoga Sutra's (om er maar een paar te noemen).

In 2009 heb ik Arhanta Yoga Ashrams opgericht. Ik zie yoga als een manier om de vijf zintuigen te beheersen, dus noemde ik onze ashrams 'Arhanta Yoga', de yoga om de vijf zintuigen te beheersen!

In 2017 heb ik ook de Arhanta Yoga Online Academy opgericht zodat mensen die onze ashrams niet kunnen bezoeken onze cursussen op afstand kunnen volgen.

Bij Arhanta geven we niet alleen yoga. We leren je hoe je je potentieel kunt bereiken, je kennis kunt verdiepen, je zelfvertrouwen kunt opbouwen en de leiding over je leven kunt nemen.

Related Posts