Ten tweede is er een toenemend bewustzijn van de potentiële helende effecten van yoga voor traumagerelateerde gezondheidsproblemen. Daarom zijn mensen die naar uw klas komen mogelijk traumagevoeliger dan de algemene bevolking.  

En last but not least is er een gangbare mythe dat yoga vrij is van het risico op blessures. Dit is gewoon niet waar. Yoga vereist dat het lichaam beweegt op manieren die het normaal niet doet. Nieuwe studenten moeten stap voor stap flexibeler en sterker worden. Het is daarom belangrijk om goed op te letten bij het voorkomen van blessures als een leerling voor het eerst naar je klas komt .  

Als yogaleraar moet u zich bewust zijn van het effect van de omgeving en uw gedrag op uw leerlingen. Hoe kun je nieuwe studenten een veilig gevoel geven in je yogales? En hoe kun je ze beschermen? Hier is een lijst met do’s en don’ts om een fysiek en emotioneel veilige omgeving te creëren in je yogalessen.  

 

Wat te doen om een veilige yogaruimte te creëren

1. Geef een inleiding op de studio, je manier van lesgeven en de gebruiken

Wanneer een nieuwe leerling uw klas binnenkomt, neem dan even de tijd om deze potentieel nieuwe omgeving aan hem of haar voor te stellen. Je kunt de student rondleiden, de studio en de kleedkamer en toilet. Vertel de leerling over je manier van lesgeven, zodat hij/ zij weet wat hij kan verwachten. Het kan ook handig zijn om een paar gebruiken in een yogales te noemen. Heb je bijvoorbeeld openingsrituelen zoals het zingen van Ohm? Ik heb altijd tijd voor thee of heb je direct daarna nog een les? Op deze manier kunt u de student een idee geven van wat er gaat gebeuren.  

2. Creëer een veilige yogaruimte door te vragen naar blessures en eerdere ervaringen

Een ander belangrijk ding om te beginnen is om persoonlijke aandacht te besteden aan de student. Kent hij/ zij yoga of is het de eerste keer? Welke verwachtingen heeft de student? Vraag om blessures en vertel de student hoe je er normaal mee omgaat – geef je aanpassingen, of raad je aan om uit de houding te komen in geval van pijn? Mag ik tijdens de les vragen stellen? Heeft de student nog andere vragen voordat hij begint? Op deze manier zorgt u ervoor dat de student zich welkom en veilig voelt.  

3. Creëer een neutrale omgeving

De omgeving van de studio is een zeer belangrijke factor in de zin van veiligheid. Met het oog op traumagevoeligheid kun je het beste in een neutrale omgeving blijven. Allerlei sensorische triggers kunnen angst veroorzaken, zoals specifieke geuren, geluiden of onverwachte veranderingen. Als je muziek gebruikt, gebruik dan zachte achtergrondmuziek met heel weinig (of geen) zang. En hoewel het gebruik van geuren vrij vaak voorkomt in yogalessen, is het niet nodig. Om een veilige yogaruimte te creëren, heeft de verlichting die je gebruikt ook een effect. Zorg ervoor dat het licht gedimd en geruststellend is, in plaats van hard of te donker. Creëer in het algemeen een heldere en neutrale omgeving voor een rustige sfeer.  

4. Begin voorzichtig en moedig bewust oefenen aan

Voor nieuwe studenten valt er vaak veel te leren. In plaats van een reeks in te rennen, slokt u neer en nodigt u de studenten uit om zich bewust te zijn van hun lichaam, adem en geest. Dit is niet alleen gunstig voor beginners, maar stimuleert in het algemeen zelfbewustzijn. Een paar zachte oefeningen om op te warmen zijn ook een goed idee om blessures te voorkomen. En het opnemen van een vaste houding, zoals de houding van het kind, aan het begin van de les is een goede manier om de mogelijkheid te geven om te rusten wanneer dat nodig is. Als je een open klas geeft, kun je met de nieuwe leerling praten voordat je begint of een paar opties noemen tijdens het lesgeven.  

 

 wat niet te doen om je yogales veilig te houden 

1. Doe geen praktische aanpassingen zonder toestemming te vragen (gebruik in plaats daarvan een uitnodiging om nee te zeggen op een niet-invasieve manier)

Veiligheid, vooral bij een traumagevoelige aanpak, gaat grotendeels over het respecteren van persoonlijke grenzen en het vestigen van vertrouwen. Daarom is het erg belangrijk om toestemming te vragen voordat u aanraking gebruikt. Dit kan lastig zijn, omdat ‘nee’ zeggen in het openbaar voor sommige mensen een uitdaging kan zijn, dus gewoon aan het begin van de les vragen wie het ermee eens is, is misschien niet genoeg. Een niet-invasieve manier om toestemming te vragen , is om dit te doen tijdens de openingsmeditatie, wanneer de meeste mensen hun ogen gesloten hebben. Je kunt je leerlingen uitnodigen om één hand op hun buik of schouder te leggen als ze niet aangeraakt willen worden. Een andere optie is om kaarten te gebruiken die studenten naast hun mat kunnen leggen, met een ‘ja’ of ‘nee’ voor praktische aanpassingen. Met deze optie kunnen mensen zelfs tijdens de les van gedachten veranderen.

2. Concentreer u niet op alles perfect te doen (wees in plaats daarvan een voorbeeld van zelfcompassie)

Als yogaleraar kun je je positie gebruiken om je studenten te laten zien hoe ze medelevend kunnen zijn. Sta jezelf toe om fouten te maken, je evenwicht zo nu en dan te verliezen en erom te lachen. Dit neemt de druk weg voor nieuwe studenten en mensen die neigen naar perfectionisme zouden kunnen leren om te verzachten. Laat je eigen menselijke kant zien en benadruk de schoonheid van oefenen in plaats van perfectie.  

3. Wees niet strikt in afstemmingsaanwijzingen (gebruik in plaats daarvan uitnodigende taal en laat mensen hun persoonlijke ervaringen ontdekken)

Een veilige yogapraktijk omvat het voorkomen van blessures . In sommige yogahoudingen kunnen specifieke uitlijningssignalen nuttig zijn voor de één, maar schadelijk voor de ander. Zoals steeds meer wordt erkend, heeft elk lichaam zijn eigen anatomie. Het is belangrijk als yogaleraar om individuele verschillen te erkennen. Geef daarom verschillende opties en gebruik zachte, uitnodigende taal. Op deze manier laat je je leerlingen zonder oordeel hun eigen lichaam verkennen. Ook verlaag je het risico op blessures aanzienlijk.  

Lees een voorbeeld van het aanleren van functionele versus esthetische uitlijning: duifhouding oefenen voor alle niveaus van mobiliteit

4. Doe niet alsof je alles weet (verwijs in plaats daarvan je studenten naar een specialist als je geen medische expertise hebt)

Als yogaleraar krijg je misschien vragen over een grote verscheidenheid aan gezondheidsproblemen. Als een van uw studenten medische, fysieke of mentale aandoeningen meldt waarvan u niet op de hoogte bent, raadpleeg dan bij voorkeur een specialist. Probeer geen claims te maken op basis van ongegronde kennis; erken in plaats daarvan dat je onmogelijk alles kunt weten. Als u wel medische kwalificaties heeft, kunt u uw expertise natuurlijk gebruiken om uw studenten in hun praktijk te helpen. Houd er in dit geval rekening mee dat het geven van een yogales iets anders is dan het aanbieden van therapie of een medisch consult. Houd het simpel en gescheiden. Dit is het principe van professioneel zijn: doe naar je beste weten wat je moet doen. Niet minder, niet meer.  

Een veilige yogaruimte creëren – samenvatten

Kortom , je leerlingen een veilig gevoel geven in je klas, bevat verschillende elementen. Door elke student persoonlijke aandacht te geven, nieuwe mensen kennis te laten maken met de omgeving en te vragen naar blessures, kun je vertrouwen en duidelijkheid scheppen. Een kalme en stille omgeving zorgt in het algemeen voor veiligheid. Richt je tijdens het lesgeven op het voorkomen van blessures en respecteer grenzen in termen van aanraking. En tot slot kan je eigen houding als leraar een hulpmiddel zijn om studenten zich ook welkom en veilig te laten voelen . Als je geen opgeleide psycholoog bent, raad ik je aan om je lessen traumagevoelige yoga-lessen [ 1 ] te noemen. Maar zelfs zonder dit is het geweldloze aspect inherent aan de yogafilosofie en zou het ook een gegeven moeten zijn in elke vorm van fysieke yogapraktijk! Wees meelevend en opmerkzaam en vergeet niet te genieten! Hierdoor voelen studenten zich niet alleen veilig in uw klas, maar ook zelfverzekerd.  

Over de auteur

Ram Jain

Geboren in de Jain familie waar yoga al vijf generaties lang de manier van leven is, begon mijn formele yogareis op achtjarige leeftijd op een Vedische school in India. Daar kreeg ik een solide basis door het lezen van oude geschriften, waaronder Veda's, Upanishads, de Bhagavad Gita en Yoga Sutra's (om er maar een paar te noemen).

In 2009 heb ik Arhanta Yoga Ashrams opgericht. Ik zie yoga als een manier om de vijf zintuigen te beheersen, dus noemde ik onze ashrams 'Arhanta Yoga', de yoga om de vijf zintuigen te beheersen!

In 2017 heb ik ook de Arhanta Yoga Online Academy opgericht zodat mensen die onze ashrams niet kunnen bezoeken onze cursussen op afstand kunnen volgen.

Bij Arhanta geven we niet alleen yoga. We leren je hoe je je potentieel kunt bereiken, je kennis kunt verdiepen, je zelfvertrouwen kunt opbouwen en de leiding over je leven kunt nemen.

Related Posts