Wanneer je een yoga lerarenopleiding hebt afgerond en je wilt beginnen met lesgeven, zijn er een paar praktische vragen waar je aan moet denken. Welke certificering en registraties zijn bijvoorbeeld vereist om yoga te geven in je eigen land of elders? Wat zijn de wettelijke vereisten voor het geven van yoga in jouw land en wereldwijd? Hoe kun je een lerarenregistratie verkrijgen bij een nationale of internationale alliantie voor yogadocenten? En heb je een verzekering nodig om yoga te onderwijzen? Hier is een overzicht met enkele richtlijnen die je hopelijk helpen om je voor te bereiden om wereldwijd les te geven.

Welke certificering en verzekering heb je nodig? Wat zijn de wettelijke vereisten voor het lesgeven in yoga?

Het beroep van yogaleraar is een open beroep. Dat betekent dat je jezelf een yogaleraar kunt noemen, ongeacht je opleiding en ervaring. Er zijn dus geen wettelijke vereisten voor het lesgeven in yoga. Dit gezegd hebbende, moet je natuurlijk een goed ontworpen opleiding volgen!

Om aan bepaalde normen te voldoen, zijn sommige organisaties naar voren gekomen om ervoor te zorgen dat yoga-onderwijs in hun land meer gereguleerd is in termen van veiligheid en ethiek. Denk aan internationale organisaties zoals de International Yoga Federation of Yoga Alliance USA, maar ook nationale of meer lokale organisaties zoals Yoga Alliance UK of de Nederlandse yoga-alliantie (Vereniging Yogadocenten Nederland, VYN).

Wat is het verschil tussen Yoga Alliance USA en de lokale allianties?

Yoga Alliance US is de grootste en bekendste organisatie en ook de oudste. De meeste lokale allianties zijn zelf geregistreerd bij Yoga Alliance USA en / of accepteren certificaten die zijn geaccrediteerd door YA USA. De meeste lokale allianties hanteren dezelfde normen als de YA USA, maar er zijn ook enkele yoga-allianties die verschillende normen hebben, bijvoorbeeld in de hoeveelheid onderwijs die vereist is om lid te worden. Sommige organisaties hebben een criterium van ten minste 200 uur yoga-lerarenopleiding, terwijl andere een minimum van 500 uur of meer vereisen. Sommige yoga-allianties vereisen een studieperiode van minimaal een paar jaar.

Alle allianties zijn privé en stellen hun eigen normen. Ze zijn niet verbonden met een overheidsorganisatie. Er bestaat geen duidelijke wereldwijde consensus. En de verschillende allianties lijken de standaarden te kiezen op basis van verschillende ideeën en motivaties. Hoewel de meeste allianties beweren alleen gemotiveerd te zijn door te zorgen voor normen op de yoga-onderwijsmarkt, zul je bij nader inzien zeker bijbedoelingen vinden. Het jaarlijks registreren van honderden of zelfs duizenden yogadocenten en yogalerarenopleidingsscholen is een zeer goede zaak, dus monetaire beloningen kunnen niet worden genegeerd. En als je naar de oprichters van zo’n organisatie kijkt, vind je misschien interessante co-relaties tussen hen en de scholen die ze accrediteren.

Hoe weet je dat de yogadocentenschool die je kiest voldoet aan de vereiste kwaliteiten?

De meeste allianties hebben niet alleen criteria voor geregistreerde yogadocenten, ze stellen ook eisen aan de kwaliteit van yoga docentenopleidingen. Een yogaschool kan worden geregistreerd in de directory van de alliantie als ze aan deze vereisten voldoen. Je kunt het opzoeken op de website van de alliantie en meestal zal de yogaschool ook de organisaties vermelden waar het is geregistreerd.

Extra informatie: Hoe u de beste yoga-lerarenopleiding voor u kunt vinden

Moet je jezelf inschrijven als yogaleraar bij een nationale of internationale yoga alliantie?

Hoewel de inspanningen van yoga-allianties om de kwaliteit van yoga-onderwijs te garanderen zinvol zijn, is het altijd verstandig om naar de voor- en nadelen van lidmaatschap te kijken. Een geregistreerde yogaleraar zijn, enerzijds, kan uw betrouwbaarheid en professionaliteit aantonen aan uw studenten. Aan de andere kant is het pas vrij recent dat deze allianties zijn ontstaan, wat betekent dat veel ervaren en gerenommeerde yogadocenten niet bij zo’n alliantie zijn geregistreerd. Registreren is niet verplicht, dus u kunt nog steeds uw eigen beslissing nemen op basis van de informatie die u heeft. Meestal als uw lerarenopleiding is geregistreerd bij een van de grote yoga-allianties, zou uw certificaat de registratielogo’s dragen. U hoeft zich dus niet individueel te registreren, toon gewoon uw certificaat in uw studio.

Extra informatie: moeten yoga-instructeurs echt lid worden van Yoga Alliance – gepubliceerd op yogiapproved.com

yogazomerweekend

Welke verzekering heb je nodig om yoga te onderwijzen?

Als yogaleraar werk je hoogstwaarschijnlijk als freelancer of ondernemer. De regels voor verzekeringen kunnen per land verschillen, en overzicht krijgen in de regelgeving is niet eenvoudig. Een ding dat erg belangrijk is om te overwegen, is een aansprakelijkheidsverzekering. Enkele redenen om een verzekering voor yogadocenten af te sluiten zijn:

 • Je werkt met verschillende mensen in je lessen en sommige lopen mogelijk het risico op blessures.
 • Een verzekering kan u ook beschermen tegen schade die u heeft opgelopen tijdens het werken in studio’s, sportscholen of andere locaties.
 • Aansprakelijkheidsverzekeringen beschermen u voor het financiële risico van een rechtszaak of andere juridische processen.

Sommige allianties voor yogadocenten bieden de mogelijkheid om een collectieve aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, wat een reden kan zijn om lid te worden. U kunt er echter ook voor kiezen om uw eigen (bedrijfs) aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, onafhankelijk van een yoga-alliantie (wat op de lange termijn misschien meer geld oplevert).

Tips om uw verzekering af te sluiten:

 • Zoek in plaats van te zoeken naar een specifieke yoga-lerarenverzekering naar een aansprakelijkheidsverzekering voor fysieke instructeurs. Sinds yoga de afgelopen jaren in populariteit is gestegen, zijn de vergoedingen voor yogaleraren hoger geworden.
 • Als u lesgeeft in studio’s en sportscholen, bent u mogelijk gedekt door hun verzekering. Vraag de eigenaar naar hun voorschriften.
 • Sluit ook een rechtsbijstandverzekering, die de kosten van juridische procedures dekt en vaak ook de hulp van juristen en advocaten biedt.

De beste strategie om yoga-onderwijs van hoge kwaliteit te garanderen: blijf leren!

Behalve kijken naar de hoeveelheid training waarmee je begint en kwaliteitscontroles, kijk ook naar de inhoud van je yoga docentenopleiding. Welke onderwerpen komen aan bod? Hoeveel tijd wordt besteed aan het aanleren van vaardigheden, yogatechnieken, filosofie en ethiek? Wat zeggen de getuigenissen en recensies? Welke aspecten zijn volgens jou, vanuit je eigen maatstaven en een yoga-mentaliteit, belangrijk om te leren? Hoe helpt dit je om veilige en gezonde yogalessen te geven?

Beschouw je eerste yoga docentenopleiding als een opstapje waarin je dieper duikt in wat yoga betekent. Wanneer je je verder ontwikkelt, zowel in je eigen praktijk als in het lesgeven, bouw je voort op de kennis en ervaring die je hebt opgedaan bij je TTC en blijf je de kwaliteit van je lessen verbeteren.

En vervolgopleiding na je eerste training is niet alleen altijd mogelijk, maar ook zeer aan te bevelen. Veel scholen bieden geavanceerde studies aan voor yogadocenten, op verschillende gebieden, zoals:

 • Verschillende yogastijlen
 • Diepgaande cursussen anatomie en filosofie
 • Onderwijstechnieken zoals sequencing of aanpassingen
 • Velden gerelateerd aan yoga, zoals Ayurveda
 • Therapeutische toepassingen van yoga

Dergelijke programma’s voor permanente educatie zullen u helpen om geïnspireerd te blijven en te blijven groeien in uw beroep. Wat betreft certificering bij yoga-allianties, deze hebben meestal een vereiste van ten minste 30 uur permanente educatie per jaar om uw registratie te behouden. Nogmaals, je kunt jezelf de vraag stellen: wat denk ik dat nodig is om een goede yogaleraar te zijn?

Conclusie

Samenvattend zijn alle certificeringen, kwaliteitscontroles en yoga-allianties bedoeld om ervoor te zorgen dat je aan bepaalde normen voldoet, wat theoretisch zou moeten verzekeren dat je een goede yogaleraar bent. Maar net zoals er slechte dokters zijn, zelfs na jaren van studeren, zijn deze certificeringen en registraties niet echt bepalend voor uw kwaliteit als leraar. Houd er rekening mee dat veel van de beroemdste en meest invloedrijke leraren zoals David Swenson en Paul Grilley (oprichter van Yin Yoga) niet verbonden zijn met een yogavereniging. Ze worden door hun studenten erkend voor de enorme hoeveelheid toewijding, kennis en ervaring die ze naar hun lessen brengen.

Een lerarenopleiding, ongeacht hoe lang je erover deed, is de eerste stap om te beginnen met lesgeven. Door je ervaring in lesgeven ben je in staat om de kennis en vaardigheden toe te passen en te groeien in je vak. Uiteindelijk zullen je leerlingen, wekelijks terugkomend op je klas, je beste feedback zijn over de kwaliteit van je werk. Je kunt de kwaliteit van je lessen blijven verbeteren als je blijft leren, studeren en oefenen.

Verder lezen: Verschil tussen 200, 300 en 500 uur yoga lerarenopleiding & Verschil tussen 50, 100 en 200 uur yoga lerarenopleiding

Over de auteur

Ram Jain

Geboren in de Jain familie waar yoga al vijf generaties lang de manier van leven is, begon mijn formele yogareis op achtjarige leeftijd op een Vedische school in India. Daar kreeg ik een solide basis door het lezen van oude geschriften, waaronder Veda's, Upanishads, de Bhagavad Gita en Yoga Sutra's (om er maar een paar te noemen).

In 2009 heb ik Arhanta Yoga Ashrams opgericht. Ik zie yoga als een manier om de vijf zintuigen te beheersen, dus noemde ik onze ashrams 'Arhanta Yoga', de yoga om de vijf zintuigen te beheersen!

In 2017 heb ik ook de Arhanta Yoga Online Academy opgericht zodat mensen die onze ashrams niet kunnen bezoeken onze cursussen op afstand kunnen volgen.

Bij Arhanta geven we niet alleen yoga. We leren je hoe je je potentieel kunt bereiken, je kennis kunt verdiepen, je zelfvertrouwen kunt opbouwen en de leiding over je leven kunt nemen.

Related Posts