De vier Veda’sDe vier Veda's

De vier Veda’s zijn de oorsprong en bron van de meeste oude Indiase filosofieën en religies. Deze teksten zijn geen voorstander van een bepaalde cultuur of religie en daarom blijven deze filosofieën mensen met verschillende achtergronden, religies en geloofssystemen inspireren. Steeds meer mensen voelen zich aangetrokken tot de Veda’s omdat de wijsheid van de tijdtoets hun geldigheid heeft bewezen, zelfs in de moderne tijd van vandaag.

De Veda’s zijn oude en heilige teksten die zijn geschreven vanuit tijdloze filosofieën en door de oude leraren. De kennis die ze met zich meebrengen, is afkomstig van mondelinge uitzendingen van verlichte mensen duizenden jaren geleden. De Veda’s werden ongeveer 5500 jaar geleden in schriftelijke vorm opgesteld. De Veda’s onthullen hun wijsheid en filosofieën door middel van de natuur. De Veda’s onthullen antwoorden over het doel en de rol van alle bestaan. Ze geven ook informatie over het leven in harmonie met de natuur om langdurig geluk, gezondheid en vrede te bereiken.

Er zijn vier Veda’s:

1. Rig Veda
2. Sam Veda
3. Atharva Veda
4. Yajur Veda

De vier levensfasen

Veda’s bevelen vier levensfasen aan voor een zinvol leven. Deze stadia zorgen voor een goede evolutie en maximaal voordeel uit het menselijk leven.

  1. Brahmacharya (1-25 jaar): men moet het stadium van Brahmacharya volgen tot de leeftijd van 25 jaar. In deze fase moet men een ijverige student zijn en zijn tijd besteden aan studeren en leren. Hij moet zich onthouden van alle aflaten zoals smaak, slaap en seks.
  2. Grahastha (26-50): dit is het stadium dat men als huisbewoner moet doorbrengen om rijkdom te verwerven, te genieten van plezier en sociaal leven door middel van eerlijke middelen en hard werken. Men moet trouwen, geld verdienen, bijdragen aan de samenleving en kinderen opvoeden.
  3. Vanprastha (51-75): In deze fase zou men in afzondering moeten gaan leven met een basale levensstijl waarbij hij afstand doet van alle genoegens en bezittingen van de materialistische aard. Men moet met zijn vrouw in de natuur gaan leven. Het doel is om vijf zintuigen te beheersen door middel van een basisleven en een afgezonderd leven.
  4. Sanyaas (vanaf 76): In dit stadium moet men alle bezittingen en gehechtheden opgeven en een asceet worden. Hij kan zich bij een sangha voegen of een ronddolende monnik worden.

Tijdens onze 200 uur durende Yoga Docentenopleiding geven we meerdere lezingen en informatie over de Veda’s.

Over de auteur

Ram-Online-Yin-Yoga-Leraar Ram Jain (E-RYT 500) is de oprichter van Arhanta Yoga Ashrams en de hoofdleraar van de verschillende yoga-lerarenopleidingen die de Arhanta Yoga Ashram biedt in zowel Europa als India .

Hij doceert professionele yoga lerarenopleiding , Yin Yoga, filosofie, anatomie en fysiologie, en geavanceerde asana’s in India en Nederland. Ram begon met lesgeven in 1998 en hij heeft wereldwijd meer dan 10000 yogadocenten opgeleid.

 

Subscribe now to receive our series of short e-books

Our E-books

Subscribe to our mailing list and receive a series of short e-books