Yin Yoga versus herstellende yoga – verschillen en overeenkomsten?

Yin Yoga versus herstellende yoga

  “Tussen stimulus en respons is er een ruimte en in die ruimte ligt onze kracht en onze vrijheid” – Victor Frankl

In dit tijdperk van zoveel stress moeten we dringend ons centrum vinden en ons opnieuw verbinden met onze kracht en vrijheid. De vrijheid om bewust te reageren op het leven, in plaats van impulsief te reageren op wat het onze kant op gooit. Yoga- stijlen zoals Yin Yoga en R estorative Yoga zijn nuttig om een druk leven te balanceren.

Wist je dat ze niet hetzelfde zijn? Hoe weet je welke beter voor je is? Heb je beide nodig of slechts één ervan? Wat is echt het verschil tussen Restorative en Yin Yoga? Als u beide praktijken begrijpt, kunt u beslissen welke stijlen het beste bij u en uw student passen.

Yin en Restorative Yoga beoefenen stimuleren beide het parasympathische zenuwstelsel en bevorderen ontspanning. De oefeningen helpen de geest te kalmeren, met je aandacht op de ademhaling. Ze zijn zowel zachtaardig als geschikt voor alle leeftijden en niveaus – van degenen die nieuw zijn in yoga tot ervaren beoefenaars. Beide oefeningen zijn een prachtige manier om je opnieuw te verbinden met je ware zelf, je ‘atman’ of de ziel binnenin. Hoewel zowel Yin Yoga als Restorative Yoga trage en stressverlichtende praktijken zijn, zijn ze heel verschillend. Bij Yin draait alles om het strekken en het uitoefenen van zachte stress op bepaalde weefsels. Bij Restorative Yoga draait alles om het ondersteunen van je lichaam, waardoor het kan ontspannen en genezen.

Wat is Yin Yoga?

Door Paul Grilley aangeduid als “The Quiet Practice”, helpt Yin Yoga ons aandacht te besteden aan de vaak over het hoofd geziene diepe lagen van lichaam, hart en geest.

Toen Paul Grilley yoga begon te doceren, raakte hij gefascineerd door het concept van langdurige yogahoudingen. Hij kreeg het idee dat een hele yogales yin in de natuur zou kunnen zijn, zonder enige yang-houdingen: een hele Yin-yogapraktijk was mogelijk. Hij begon deze “all-Yin” -oefening aan zijn eigen Hatha Yoga-studenten aan te bieden, en ook zij begonnen heel goed op de beoefening te reageren. Dit was een nieuwe manier om naar een heel oud paradigma te kijken. In tegenstelling tot Restorative Yoga, die ook als Yin-achtig kan worden beschouwd, is Paul’s Yin Yoga ontworpen voor gezonde studenten, niet voor diegenen die herstellen van een ziekte of pathologie. De moderne Yin Yoga van Paul Grilley was niet eenvoudig: het was een uitdaging. Het bracht mensen buiten hun normale comfortzone, net zoals yoga altijd had gedaan.

Yin Yoga richt zich op het uitrekken van de diepe bindweefsels in ons lichaam (ligamenten, pezen en fascia), ipv het oppervlakkige spierweefsel. Hoewel de aanpak misschien eenvoudig lijkt – houdingen op de grond gedurende enkele minuten vast – zijn de resultaten transformerend. Yin Yoga biedt een uitzonderlijk middel om diepe spanning in het fysieke lichaam te verlichten en los te laten en stagnerende of geblokkeerde energie los te laten. Na een Yin Yoga-oefening heb je het gevoel dat je binnenin ruimte hebt en ook een stuk lichter bent!

Yin Yoga is misschien traag, maar dat betekent niet dat het gemakkelijk is. Het kan een diepe praktijk zijn van aanwezigheid, overgave en opdagen om het diepe werk te doen dat gedaan moet worden. Fysiek kan het, afhankelijk van de houding, veel uitdagender aanvoelen dan een snellere, meer yang-oefening. Het fysieke ongemak dat optreedt na ongeveer 1 tot 2 minuten in de houding is confronterend. Dit ongemak, hoe onaangenaam het ook is, is noodzakelijk en draagt bij aan de transformatieve effecten van Yin Yoga op ons bindweefsel en fascia.

De 80% -regel

Een belangrijk concept van Yin Yoga, naast de lang vastgehouden houdingen, is de 80% -regel. De 80% -regel moet te allen tijde in acht worden genomen. Er staat dat, om de diepere yin-weefsels te strekken, we niet verder mogen gaan dan 80% van onze capaciteit in de pose. Want als we te diep in de pose gaan, komt de druk naar de yang-spieren of kunnen we de yin-weefsels te zwaar belasten en verwondingen veroorzaken. Daarom wordt het gebruik van rekwisieten zoals stoelen, blokken, kussens en dekens ten zeerste aangemoedigd in yin-klassen.

Het is belangrijk om te onthouden dat we in Yin Yoga wel ‘oranje’ ongemak willen ervaren, we willen ons niet alleen overgeven aan onze ‘groene’ comfortzone. We willen onze diepere weefsels effectief benadrukken om verandering op dat diepste niveau te activeren en de flexibiliteit rond de gewrichten te vergroten of te behouden.

Wat is Yin Yoga

Wat is herstellende yoga?

Restorative Yoga is een beschouwende oefening die rekwisieten zoals stoelen, blokken, riemen, zandzakken, kussens en dekens gebruikt om het lichaam volledig te ondersteunen, waardoor de spanning van lichaam en geest kan worden losgelaten. Het is een langzame oefening die passief werkt zonder diepe rek. Onder begeleiding van een gekwalificeerde en ervaren leraar is het een krachtige oefening en kan het een student helpen het lichaam terug te brengen naar zijn normale flexibiliteit en mobiliteit. Herstellende yoga kan zeer nuttig zijn om het genezingsproces van het lichaam na een blessure of langdurige inactiviteit te versnellen. Door het lichaam voorzichtig te bewegen en het comfortabel te ondersteunen in verschillende asana’s, helpt Restorative Yoga de bloedcirculatie, ontgifting te verhogen en de vorming van overmatig littekenweefsel te voorkomen.

Deze vorm van Yoga is ontwikkeld door B.K.S. Iyengar om mensen met verwondingen of ziekten te helpen om de diepgaande genezende voordelen van yoga te kunnen ervaren zonder hun lichaam teveel te belasten. Iyengar moedigde het gebruik van rekwisieten en aangepaste asana’s aan om het lichaam te laten ontspannen in poses. ‘We werken heel hard in ons leven en hoewel we misschien slapen, nemen we zelden de tijd om te ontspannen. Restauratieve yogahoudingen helpen diep en volledig te rusten ”, zegt Judith Hanson Lasater, die Restoratieve Yoga verder heeft ontwikkeld.

De praktijk helpt ook om chronische stress te verlichten door een omgeving te bieden voor totale ontspanning. Een restauratieve yogapraktijk is de antithese van de ‘geen pijn zonder winst’ mentaliteit. Herstellende yoga dwingt niet. Het gaat over loslaten, overgave en compassie voor onszelf.

Wat is herstellende yoga?

Verschillen tussen Yin en herstellende yoga

Yin Yoga en Restorative Yoga worden vaak als soortgelijke praktijken beschouwd, maar er zijn veel verschillen tussen beide.

Rekwisieten

Beide stijlen kunnen rekwisieten gebruiken, maar in Yin Yoga worden ze gebruikt om je te helpen in een gunstigere uitlijning te komen, de houding te verdiepen of om te voorkomen dat je te diep in het stuk gaat. Bij Restorative Yoga worden rekwisieten gebruikt om je lichaam volledig te ondersteunen. Meestal zal Restorative Yoga veel meer rekwisieten gebruiken dan Yin Yoga, waaronder riemen, dekens, blokken, zandzakken en vooral kussens.

Poses

Yin Yoga-houdingen worden ongeveer 3-5 minuten vastgehouden, soms zelfs 7 minuten als studenten ervaren zijn. In Restorative Yoga worden houdingen gedurende 5-10 minuten vastgehouden.

Rekken

Bij Yin Yoga is er een actieve stretch maar bij Restorative Yoga is het doel om 100% ondersteund en passief te zijn zonder actieve stretch.

Welke stijl past bij wie?

Terwijl Restorative Yoga zich richt op het herstellen van bepaalde aandoeningen, werkt Yin yoga diep in het bindweefsel om verandering te activeren. Een geweldige oefening als je vast zit, je stijf voelt of los moet laten of erg druk bent. Yin Yoga is een zeer effectieve manier om de flexibiliteit te vergroten of te behouden, omdat het zich richt op de gebieden rond de gewrichten. Regelmatige beoefening zal de gewrichten smeren, de fascia van het lichaam losmaken en uw yang-oefeningen (Hatha, Vinyasa, Ashtanga) enorm aanvullen.

Herstellende yoga helpt een ongezond lichaam, of een gewond lichaam, om zichzelf zo goed mogelijk te herstellen. Daarom is deze praktijk iets voor u als u recentelijk een blessure heeft gehad of zich onwel heeft gevoeld. Restorative Yoga ondersteunt een lichaam dat genezing nodig heeft. Yin Yoga activeert verandering op een zeer diep niveau in een al gezond lichaam om de prestaties te verbeteren.

Het meest interessante van beide yogastijlen is dat ze je leren voelen. In plaats van van adem naar adem door asana’s te rennen, cultiveren Restorative en Yin Yoga beiden een krachtig innerlijk bewustzijn. Je merkt sensaties in het lichaam en de energie die er doorheen stroomt. Je wordt je bewust van subtiele veranderingen in lichaam en geest, tijdens het oefenen en ook in het dagelijks leven!

Zowel Yin als Restorative Yoga zijn een geweldige balans tussen de drukte van het leven en sterke yang yogapraktijken. Ze ondersteunen allebei de diepere aspecten van yoga, de mentale, emotionele en pranische lichamen.

Middelen

  • Yin Yoga: principes en praktijk door Paul Grilley
  • Volledige gids voor Yin Yoga door Bernie Clark en Sarah Powers
  • Ontspan en vernieuw door Judith Lasater

Over de auteur

Ram Jain - Arhanta Yoga

Ram is Founding Director van de Arhanta Yoga Ashrams India en Nederland. In de afgelopen 10 jaar zijn de Arhanta Yoga Ashrams internationaal bekend geworden vanwege hun professionele yoga lerarenopleidingen in India en Europa, en hebben ze tot nu toe opgeleide meer dan 10000 yogadocenten van over de hele wereld. Ram is tevens de hoofdleraar van de 50 uur durende Yin Yoga lerarenopleiding die twee keer per jaar in Nederland plaatsvindt, evenals de Online Yin Yoga training.

Schrijf u nu in om onze serie korte e-books te ontvangen

 

 

 

Subscribe now to receive our series of short e-books

Our E-books

Subscribe to our mailing list and receive a series of short e-books

[thrive_leads id='430408']