Meer Yoga in je leven – Zo geef je Yoga een plek in je dagelijkse leven!

Yoga in het dagelijks leven

Ben je soms ook zo aan het zoeken, hoe je ergens in je week een Yoga les kunt inplannen? We hebben het tegenwoordig ontzettend druk met werk, sporten, huishouden, gezin, vriendschappen en nog veel meer. Onze agenda’s zijn voller dan ooit. We plannen veel dingen vooruit, zodat we zeker weten dat we er tijd voor hebben. Zo weten we de week van tevoren vaak precies wanneer we naar een Yoga les kunnen. Totdat er iets onverwachts gebeurt, waardoor we onze plannen moeten omgooien. Misschien heb je wel de behoefte om Yoga dagelijks in je leven te integreren en dat is zeker mogelijk. In dit blog geven we je tips over hoe je dat kunt doen!

Wat is de meerwaarde van een Yoga practice voor jou?

Laten we eerst beginnen met de voordelen van een dagelijkse Yoga practice. Als je dit voor jezelf helder hebt, weet je waarvoor je het doet. Zeker als je merkt hoe fijn je je voelt tijdens en na een Yoga practice.

Je kunt Yoga beoefenen voor het creëren van innerlijke rust. Door een mindful practice te doen, blijf je aanwezig in het hier en nu en kun je je verbinden met je innerlijke rust. Misschien beoefen je Yoga voor de ademhalingsoefeningen en het verbinden van je ademhaling met de bewegingen en houdingen. Zo creëer je een mooie verbinding in je lichaam.

Je kunt Yoga beoefenen vanwege het fysieke aspect. Je vindt het fijn om aan je lichaam te werken en sterker te worden. Misschien heb je jezelf wel doelen gesteld en wil je graag een bepaalde houding onder de knie krijgen. Het kan ook zijn dat je Yoga gebruikt om je lichaam te stretchen. Misschien doe je wel Yoga als tegenhanger van fysieke activiteiten gedurende je dag, wat ook helemaal prima is.

En er zijn nog veel meer redenen waarom je graag Yoga wilt beoefenen. Wat de reden ook is, het is allemaal goed. Zolang jij maar weet waarvoor je het doet. Dit is dan jouw intrinsieke motivatie. Dit is een motivatie die van binnenuit komt.

Gewoontes doorbreken

Als we eerlijk naar onszelf kijken, zullen we vast beseffen dat we best wel wat tijd kunnen vrijmaken gedurende de dag. Want we hebben natuurlijk bepaalde gewoontes, die we zouden kunnen aanpassen en dat levert veel tijd op.

Denk maar gewoontes zoals; lang voor de tv hangen ’s avonds. We ploffen vaak na het avondeten op de bank en zetten de tv aan. We zappen van kanaal naar kanaal en voor we het weten is al tijd om te gaan slapen. En soms kijken we niet eens heel bewust naar de televisie en zijn we bezig met andere dingen tegelijkertijd.

’s Ochtends gelijk al je telefoon aanzetten zodra je wekker afgaat is ook zo’n gewoonte. We zijn zo gewend dat we 24/7 bereikbaar zijn en we willen op de hoogte blijven van alles wat er gebeurt. Hierdoor kan het al snel zijn dat je ’s ochtends al gauw 15 minuten besteedt aan eindeloos scrollen door Social Media en reageren op berichten. Dus het is interessant om eens stil te staan bij welke gewoontes je kunt doorbreken om zo (meer) tijd vrij te maken voor een dagelijkse Yoga practice.

Tijd vrijmaken voor je practice

Tijd vrijmaken voor je practice kan op verschillende manieren. Als eerste zul je jezelf af moeten vragen wanneer het voor jou het beste werkt, heb je liever een ochtend of een avond practice?

Misschien wil je ’s ochtends gelijk bij het wakker worden op je mat stappen om je dag energiek te beginnen. In dat geval zul je daar ook écht tijd voor vrij moeten maken. Je zult bijvoorbeeld je wekker eerder kunnen zetten, ook al is het maar voor 15 minuten. Die 15 minuten in de ochtend zijn in ieder geval al voor jou. Of met jezelf afspreken om je telefoon iets later aan te zetten, zodat je je aandacht op je practice kunt richten.

Als je liever later op de dag je practice wilt doen, hou dan rekening met het avondeten. Je wilt namelijk niet vrij snel na je avondeten een practice doen. Yoga doen op een volle maag is niet zo fijn gevoel namelijk. Je kunt er dan voor kiezen om zodra je thuis komt, je practice te doen. Zo kun je fijn ontspannen na (eventueel) een lange werkdag. Misschien kan dit je juist helpen om alles wat er gebeurd is op werk, los te laten. Zo kun je een ontspannen avond tegemoet gaan.

Dus als je liever ’s avonds je practice doet, vraag jezelf dan af of je de tv iets eerder uit kunt zetten en of je daadwerkelijk geïnteresseerd bent in wat er op de tv te zien is. Je kunt je practice ook eventueel wat later op de avond inplannen. Zo kun je jezelf voorbereiden op een goede nacht slaap.

Wat voor soort practice?

Hou rekening met op welk tijdstip je je practice wilt doen. Want elke soort practice heeft weer een ander effect op je lichaam en geest. Als je in de ochtend tijd vrij maakt, kun je een best intensieve practice doen. Dit zal je genoeg energie geven voor de hele dag. Je kunt hierbij denken aan zonnegroeten en backbends.

Als je liever in de avond een practice doet, kun je beter kiezen voor een Yin practice. Dit helpt om je lichaam te ontspannen en tot rust te komen. Want uiteraard wil je wel goed kunnen slapen. Dus een reeks zonnegroeten is misschien niet de beste optie voor ’s avonds, aangezien dit veel energie geeft. Natuurlijk kan dit per dag verschillen, de ene dag heb je misschien liever een ochtend practice en de andere dag liever een avond practice.

Als je echt Yoga wilt integreren in je dagelijkse leven, is het wel goed om met jezelf een afspraak te maken. Bedenk de dag van tevoren wanneer je je practice kunt inplannen, ook al zijn het maar 15 minuten. Naast de asana’s, zijn ook meditatie en pranayama belangrijk, dit hoort ook bij Yoga. Kijk of je de tijd die je hebt, ook een (korte) meditatie of pranayama oefening in kunt plannen. Dit maakt je Yoga practice compleet.

Online Yoga

Tegenwoordig kun je ook thuis blijven voor je Yoga practice. Natuurlijk is een Yoga studio heel fijn, maar je kunt ook thuis yoga beoefenen. Je kunt je eigen practice hebben of een online practice volgen. Vandaag de dag zijn er meerdere online Yoga platformen waar je Yoga lessen kunt volgen, zo biedt Happy With Yoga en YogaApproved verschillende stijlen en online lessen. Zo kun je zelf bepalen wat voor practice je wilt doen, hoe lang en waar je deze practice wilt doen en kun je je Yoga practice afstemmen op wat je nodig hebt.

Prioriteiten stellen

Om een dagelijkse Yoga practice te creëren, zul je prioriteiten moeten stellen en die prioriteit ben jij zelf. Je mag jezelf belangrijk genoeg vinden om tijd voor jezelf vrij te maken voor jezelf.

Je zult thuis afleidingen tegen komen, zoals het huishouden of het gezinsleven (al is dat natuurlijk heel fijn en mooi). Ook die dingen zullen moeten gebeuren en dat is helemaal prima. Maar kijk hoe je in samenwerking, tijd voor jezelf kunt vrijmaken.

Je kunt bijvoorbeeld afspraken maken met je partner en / of kinderen dat je op een bepaalde tijd je practice doet. Of misschien zelfs een bepaalde ruimte of hoek inrichten, als jouw Yoga plek. Dit kan je helpen gemotiveerd te blijven om te blijven oefenen.

Werken aan jezelf, heeft voordelen voor iedereen

Wanneer je aan jezelf werkt, door middel van een dagelijkse Yogapractice, zul je je beter gaan voelen. Je zult je fitter, gelukkiger, minder prikkelbaar, sterker, helder voelen en meer rust en balans vinden. En dit straal je dan ook uit naar anderen.

Dit heeft een positief effect op iedereen om je heen. Dus wanneer je aan jezelf werkt, werk je in een zekere zin ook aan de ander. Zeker in een gezin, het hele gezin zal voordelen hebben van een fijnere versie van jezelf.

Ik hoop dat je deze tips kunt gebruiken om een dagelijkse Yoga practice te creëren.

Dit artikel is geschreven door Happywithyoga.com voor Arhanta Yoga Nederland.

Would you like to get more useful articles and news delivered to your email inbox?

Subscribe now to receive our series of short e-books

Our E-books

Subscribe to our mailing list and receive a series of short e-books