Is het mogelijk om de kost te verdienen als yogaleraar?

Yoga lesgeven is een droomcarrière voor veel toegewijde beoefenaars. We krijgen vaak de vragen: is het mogelijk om de kost te verdienen als yogaleraar? En: hoeveel kan een yogaleraar verdienen? Of met andere woorden: hoe is het mogelijk om van yoga lesgeven een financieel lonende carrière te maken?

Zoals in elke door carrière/ passie gedraaide carrière, is het vaak een uitdaging om genoeg te verdienen om de kost te verdienen. De kost verdienen als yogaleraar is geen uitzondering op deze trend.

De vaak onregelmatige werktijden en de constante verplaatsingen van studio naar studio kunnen het leven van een yogaleraar stressvol en vermoeiend maken. Gepassioneerde voorstanders van zelfzorg en een gezonde levensstijl zelf, burn-outs van yogaleraren komen vaker voor dan je zou denken.

5 manieren om als yogaleraar een vervullend en financieel duurzaam leven te behouden

1. Combineer het geven van yoga met een tweede bron van inkomsten

De overgang van je huidige baan naar je yoga-onderwijscarrière

Helemaal aan het begin van je carrière als yogaleraar, is het een veiligere gok om niet meteen met fulltime yogalessen te beginnen. Veel ondernemers voelen zich in het begin onzeker over hun financiële situatie. Het behouden van een parttime baan tijdens de overgang naar het geven van yoga geeft je meer zekerheid. Hoe langer je lesgeeft, hoe meer je ontdekt hoeveel je op de lange termijn kunt leren en verdienen. Hiermee kunt u ontdekken wat voor u werkt. Het geeft je ook tijd om een netwerk op te bouwen voor langdurige leermogelijkheden.

De voordelen van twee verschillende banen

Op een gegeven moment heb je een stabiel inkomen door yoga te geven en kun je de kost verdienen als yogaleraar. Dit kan je in staat stellen om je huidige baan te laten vallen en je alleen te concentreren op het geven van yoga. Voor veel yogadocenten is dat een droom die uitkomt. Aan de andere kant werkt het houden van een baan naast je yoga-lerarencarrière misschien beter voor jou, alsof het je verschillende manieren van werken biedt: op kantoor en op de mat. Dit is vooral leuk voor jullie allemaal, die van afwisseling houden in hun werkdagen. Door je carrière op deze manier in evenwicht te houden, blijft yoga voor jou spannend en voorkom je dat je overweldigd raakt door het aantal lessen!

2. Geef zakelijke of privé yogalessen om de kost te verdienen als yogaleraar

Zakelijke yogalessen

De positieve effecten van yoga hebben het bewustzijn van de bedrijfswereld bereikt en bedrijven staan steeds meer open om yogalessen aan te bieden aan hun werknemers. Onderzoek toont aan dat yoga effectief is bij het voorkomen en herstellen van veelvoorkomende stressgerelateerde gezondheidsproblemen. Zieke werknemers kosten door stress en een onevenwichtig leven jaarlijks miljarden euro’s aan bedrijven. Als u zelf in de zakenwereld hebt gewerkt, kunt u profiteren van uw eigen netwerk en ervaringen om kantoormedewerkers te onderwijzen en hen te helpen een pauze te nemen in hun vaak stressvolle en sedentaire levensstijl. Vanwege het vaak grote budget dat bedrijven hebben, kan het geven van zakelijke yogalessen een lucratieve en stabiele bron van inkomsten zijn voor yogadocenten.

Privé yoga lessen

Studenten in uw groepslessen kunnen individuele begeleiding zoeken, vooral als ze speciale behoeften hebben. En sommige studenten willen gewoon dieper in hun praktijk duiken. Door privé-yogalessen te volgen, kun je je studenten veel individueler begeleiden en hen helpen individuele doelen te bereiken.

Hoewel een 200 urige yoga lerarenopleiding je een diepgaand begrip geeft van de grondslagen van yoga, kan het geven van individuele yoga soms specifieke extra vaardigheden vereisen. Als de student speciale aandacht nodig heeft vanwege een medische aandoening of verwonding, zorg er dan voor dat u er zeker van bent dat u individuele begeleiding, aanpassingen en aanpassingen kunt bieden. Als u twijfelt, aarzel dan niet om de student te vragen om contact op te nemen met hun arts. Vooral als je een-op-een lesgeeft, denk er dan aan om professionele grenzen te behouden in de relatie tussen leraar en cliënt.

Begrijp bij het aanbieden van privé yogalessen ook de meerwaarde die u biedt en aarzel niet om uw service dienovereenkomstig te prijzen.

3. Online mogelijkheden om de kost te verdienen als yogaleraar: yogavideo’s, sociale media en contentcreatie

In de moderne digitale wereld zijn er talloze mogelijkheden om geld te verdienen met online diensten. Je hoeft geen expert te zijn in audiovisuele media om je eigen yogavideo’s of online cursussen te maken. Vind je het leuk om content te schrijven of te maken voor social media? Dan is dit een leuke manier om een breder publiek te bereiken. Je kunt werken aan gesponsorde content, in samenwerking met yogamerken en organisaties. Sommige yogastudio’s bieden betaalde banen voor makers van inhoud of marketeers op sociale media – een geweldige kans om een financieel draagvlak toe te voegen.

4. Beheer uw eigen retreatcentrum of wellnessstudio

Hou je van managen en organiseren? Overweeg dan om uw eigen studio, spa of wellnesscentrum te runnen. Deze mogelijkheden vereisen in het begin nogal wat investering van tijd en kapitaal, maar zullen op de lange termijn vruchten afwerpen en je in staat stellen om de kost te verdienen als yogaleraar.

De beste manier om ervaring op dit gebied op te doen, is door te werken als yogaleraar in retreatcentra. Veel wellnesscentra over de hele wereld bieden banen aan yogadocenten. Veel yogadocenten combineren reizen met tijdelijke onderwijsposities bij yoga-retraites, waardoor ze op de mooiste plekken les kunnen geven en inzicht kunnen krijgen in het runnen van zo’n centrum. Daarnaast kun je aanvullende vaardigheden leren, zoals massage, counseling of voeding die je zullen helpen bij het starten van je eigen retreat of wellnesscentrum. Vergeet niet dat je naast de ‘zachte’ vaardigheden van het vak ook ‘harde’ vaardigheden moet verwerven, zoals het maken van een gedegen businessplan, marketingvaardigheden en financiële planning.

5. Organiseer workshops voor collega-leerkrachten of andere gezondheidswerkers

Wil je je kennis en onderwijsvaardigheden delen met andere yoga- en gezondheidswerkers? Zeker als je een professionele of educatieve achtergrond hebt in een vakgebied dat betrekking heeft op de toepassingen van yoga, zoals gezondheidszorg of anatomie, kan dit je een interessante professionele uitdaging opleveren en kan het financieel aantrekkelijk blijken te zijn. Je kunt ervoor kiezen om workshops en trainingen aan te bieden, speciaal ontworpen voor yogadocenten en andere gezondheids- en fitnessprofessionals. Het trainen van andere yogadocenten op specifieke gebieden kan een professionele uitdaging zijn en kan een geweldige manier zijn om geld te verdienen als yogaleraar.

De kost verdienen met lesgeven in yoga en je levensvisie

Houd bij het overwegen van alle verschillende opties die je als yogaleraar hebt om een duurzame en financieel lonende carrière te creëren, twee vragen in gedachten: wat zijn je unieke vaardigheden en talenten en hoe kun je ze combineren met het geven van yoga? En, welke manier van werken en wonen past bij de levensstijl van je dromen?

Als je een 200 uur durende yoga-lerarenopleiding bij Arhanta hebt gevolgd, hoorde je Ram praten over het creëren van ‘jouw visie op het leven’. Waar zie je jezelf over vijf tot tien jaar, qua carrière, relaties, lifestyle, gezondheid, spiritualiteit en vrije tijd? En hoe kun je werken aan deze levensstijl waar je van droomt? Als je eenmaal een visie op je leven hebt, kun je concrete doelen stellen om daar te komen. Als u zich realiseert dat u op de goede weg bent, voelt u zich misschien al op dit moment tevreden, zelfs als u er nog niet bent.

Lees: De 6 pijlers van een gelukkig leven – Hoe creëren je een levensvisie

Over de auteur

Ram Jain

Geboren in de Jain familie waar yoga al vijf generaties lang de manier van leven is, begon mijn formele yogareis op achtjarige leeftijd op een Vedische school in India. Daar kreeg ik een solide basis door het lezen van oude geschriften, waaronder Veda's, Upanishads, de Bhagavad Gita en Yoga Sutra's (om er maar een paar te noemen).

In 2009 heb ik Arhanta Yoga Ashrams opgericht. Ik zie yoga als een manier om de vijf zintuigen te beheersen, dus noemde ik onze ashrams 'Arhanta Yoga', de yoga om de vijf zintuigen te beheersen!

In 2017 heb ik ook de Arhanta Yoga Online Academy opgericht zodat mensen die onze ashrams niet kunnen bezoeken onze cursussen op afstand kunnen volgen.

Bij Arhanta geven we niet alleen yoga. We leren je hoe je je potentieel kunt bereiken, je kennis kunt verdiepen, je zelfvertrouwen kunt opbouwen en de leiding over je leven kunt nemen.

Related Posts