Migraine verlichting: kan yoga migraineaanvallen verminderen?

kan yoga migraineaanvallen verminderen?

Migraine komt vrij vaak voor en men denkt dat het tussen de 10- en 20% van de bevolking treft. [1]

Wat is migraine?

Klinisch gezien als een persoon ooit vijf of meer aanvallen van hoofdpijn heeft gehad die 4 tot 72 uur aanhielden, dan kan bij hem of haar de diagnose migraine worden gesteld. Een migrainehoofdpijn is vaak pulserend of kloppend, maar niet noodzakelijk. Het kan al dan niet verband houden met een lichamelijke aandoening.

Het is een uitdaging om de oorzaak van migraine te definiëren. Jarenlang onderzoek heeft de precieze oorzaak van deze hoofdpijn niet kunnen verklaren. Er zijn een aantal theorieën. In het begin en het midden van de twintigste eeuw werd migraine beschouwd als een ziekte van de bloedvaten van de hersenen.

Het nieuwste denken is echter dat het een ernstigere neurologische aandoening is, gekenmerkt door veranderingen in de hersenen. Het wordt nu eerder vergeleken met een ziekte als epilepsie.

Lees: Waar moet je aan denken als je yoga geeft aan studenten met epilepsie?

Er wordt aangenomen dat migraine een genetisch geïnduceerde overgevoeligheid is waarbij neuronen (hersencellen) in het centrale zenuwstelsel zijn betrokken. Een genetisch geprimed neuron kan worden geactiveerd door een verandering in de externe omgeving (bijvoorbeeld een daling van de luchtdruk) of de interne omgeving (bijvoorbeeld een plotselinge daling van het oestrogeenniveau). Als gevolg hiervan activeert het zijn naburige neuronen om mee te doen. Deze kettingreactie veroorzaakt dat de paden in de hersenen die normaal gesproken hoofdpijn veroorzaken om te ontwaken en de bekende symptomen van een migraineaanval te veroorzaken. [2]

Kan yoga helpen bij het overwinnen van migraine?

In een van de klinische onderzoeken beoefenden 30 deelnemers yoga samen met conventionele behandeling, en namen nog eens 30 alleen medicatie. Degenen die vijf dagen per week yoga beoefenden, voelden zich na zes weken testen veel beter. Daarom concludeerden onderzoekers dat yoga een prominente plaats verdient in de migrainetherapie. [3]

Een kritische beoordeling op basis van 29 medische onderzoeken, uitgevoerd in 2015, ontdekte dat er uit gerandomiseerde controleproeven matig bewijs is dat yoga kan helpen bij migraine. Het kan dit doen door het kalmerende effect op de geest, door een persoon te helpen beter te ontspannen, angst en depressie te overwinnen en zo de aanvallen van migraine te verminderen. Deze kritische beoordeling concludeert dat er veel meer onderzoek nodig is om afdoende uitspraken te doen. [4]

Ander onderzoek toont aan dat yoga geschikt is voor de gezondheid van de hersenen en zowel bij neurologische als psychiatrische aandoeningen kan helpen. In de meeste gevallen wordt het aanbevolen als aanvullende behandeling. In een groot literatuuronderzoek, gepubliceerd in 2017, analyseerden onderzoekers alle onderzoeksartikelen over het voordeel van yoga bij neurologische aandoeningen zoals dementie, epilepsie enzovoort, geschreven tussen 1963 en 2016. Ze concluderen dat er overweldigend bewijs is voor ondersteuning van het gebruik van yoga bij neurologische ziekten. [5]

Vergelijkbare resultaten werden opgemerkt in een literatuuroverzicht over de voordelen van yoga bij verschillende psychiatrische aandoeningen. Uit de studie bleek dat yoga niet het belangrijkste onderdeel van de behandeling was, maar dat het zeker een rol lijkt te spelen als aanvullende therapie. Er is duidelijk bewijs dat het zowel kan helpen bij neurologische als psychiatrische aandoeningen. [6]

Wat kunnen we concluderen over de voordelen van yoga bij migraine?

Ten eerste moet men begrijpen dat migraine een complexe neurologische aandoening is met psychiatrische symptomen zoals stemmingswisselingen en emotionele reacties. Yoga heeft voor beide aandoeningen voordelen op de lange termijn; aldus zal het de ernst en intensiteit van migraine aanvallen helpen verminderen. Huidig bewijs lijkt te suggereren dat yoga moet worden gebruikt in combinatie met conventionele therapie voor maximaal voordeel.

Tips voor docenten en beoefenaars: yoga voor migrainepreventie?

1. De juiste yogastijl

Sommige yogalessen hebben veel warmte nodig of zijn erg krachtig. Over het algemeen moeten yogastudenten met een voorgeschiedenis van migraine (althans aanvankelijk) dit soort lessen vermijden. Sommige patiënten hebben ontdekt dat te krachtige oefeningen of yogalessen migraine kunnen veroorzaken. Zachte yoga die zich richt op ademhaling en meditatie is ideaal, terwijl het lichaam in verschillende posities wordt aanbevolen.

2. Begrijp de adem en zijn rol

Het essentiële yoga-principe voor migrainepatiënten begint bij de ademhaling. Langzame, gelijkmatige en diepe ademhaling kalmeert het zenuwstelsel, ontspant de spieren en vermindert pijn. Aan de andere kant zorgt een oppervlakkige, gestreste ademhaling ervoor dat de spieren verkrampen en de pijn toeneemt.

Tijdens een migraineaanval kunnen diepe ademhalingstechnieken pijn verminderen. Diep en bewust ademen is een belangrijk ingrediënt in yogalessen en kan altijd en overal worden beoefend om het lichaam te kalmeren en de bloeddruk te verlagen.

3. Bij het begin van migraine kunnen deze 3 kalmerende houdingen helpen:

  • Child’s Pose
  • Benen tegen de muur
  • Corpse Pose

Conclusie

Tegenwoordig wordt aangenomen dat migraineaanvallen het gevolg zijn van de interactie tussen de genetische aanleg en de omgeving. Genetica is een predisponerende factor en het milieu is de verzwarende factor. Het betekent dat veranderingen in levensstijl migraineaanvallen kunnen helpen voorkomen. Dieetveranderingen, lichaamsbeweging en mindfulness zijn de sleutels om toekomstige migraineaanvallen te voorkomen.

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat langdurig en regelmatig beoefenen van yoga aanvallen van migraine aanzienlijk kunnen verminderen. Tijdens acute fasen kan het samen met conventionele behandelingen worden uitgevoerd. Als yoga regelmatig wordt beoefend, kan het zelfs zonder medicatie helpen om migraine-incidenten te voorkomen. Dus als je zelf last hebt van migraine of sommige van je yogastudenten, is het advies: Blijf yoga beoefenen! Kies de yogastijl zorgvuldig en houd het patroon van migraineaanvallen goed in de gaten.

Middelen

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29527677

[2] https://americanmigrainefoundation.org/resource-library/what-is-migraine/

[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4097897/

[4] https://doi.org/10.1589/jpts.27.2377

[5] https://doi.org/10.1016/j.jocn.2017.05.012

[6] https://neuro.psychiatryonline.org/doi/full/10.1176/appi.neuropsych.11040090

Over de auteur

kan yoga migraineaanvallen verminderen? Ram Jain (E-RYT 500) is de oprichter van Arhanta Yoga Ashrams .

Hij geeft professionele yoga docentenopleidingen in India en Nederland. Sinds 2019 heeft hij meer dan 10000 yogadocenten opgeleid.

Subscribe now to receive our series of short e-books

Our E-books

Subscribe to our mailing list and receive a series of short e-books

[thrive_leads id='430480']