March 23, 2020

Sthira Sukham Asanam - Verdiep je beoefening met dit eeuwenoude principe

Eeuwenlang is de Sthira Sukham Asanam soetra (vers) uit de Raja Yoga Sutras van Patanjali een gids geweest om de diepere aard van yoga asana's te begrijpen. Maar door het gebrek aan gedetailleerde uitleg in de Patanjali Sutras, relateren leraren dit vers vaak alleen aan zittende houdingen als voorbereiding op pranayama & meditatie. Maar dit vers is net zo relevant voor alle andere yogahoudingen. In feite vat dit beroemde vers het hele concept van yoga asana's samen.

De oorsprong van de Patanjali Yoga Soetra's

De soetra (vers) komt uit het alom populaire boek "Yoga Sutras of Patanjali", oorspronkelijke titel "Raja Yoga Sutras by Maharishi Patanjali". Een rishi is een geschoolde monnik die zich bezighoudt met het nieuw leven inblazen en herschrijven van de oude geschriften, en een Maharishi is hun hoofd of directeur. Ongeveer 2200 jaar geleden stelde Maharishi Patanjali, samen met zijn team van rishi's, een boek samen om een overzicht te geven van Raja Yoga. Dit boek bevat 196 verzen en geeft een korte impressie van de beoefening en de voordelen van Raja Yoga. Verdeeld in vier hoofdstukken, vinden we in het tweede hoofdstuk (vers 46) de beroemde regel: Sthira Sukham Asanam

Lees meer: De 8 ledematen van Raja Yoga

Waarom zijn soetra's zo vaag?

Heb je je ooit afgevraagd waarom de soetra's zo vaag zijn?

Het simpele antwoord is dat ze zo bedoeld waren. De yoga soetra's waren nooit bedoeld om volledige informatie te geven over Raja Yoga. In vroegere tijden was yoga een geheim en een heilige kennis. Het was alleen bedoeld om gegeven te worden aan diegenen die het waardig achtten door hun verlangen naar verlichting en een hoge mate van discipline en opoffering te bewijzen.

Daarom werden alle yogaboeken geschreven om slechts een kort overzicht van het onderwerp te geven. Het idee was dat als het concept je beviel, je een geschikte leraar moest zoeken, je waardigheid moest bewijzen en de volledige beoefening van hem moest leren. De boeken werden zorgvuldig geheimgehouden. Ze waren alleen verkrijgbaar via verwijzingen en aanbevelingen.

Op dezelfde manier wilde Patanjali geen boek samenstellen om gedetailleerde kennis van Raja Yoga te geven. Hij wilde er alleen een glimp van opvangen. Hij noemde bijvoorbeeld maar vijf Yama's en vijf Niyama's, terwijl verschillende andere geschriften er meer dan noemen. Zijn idee was om aan te geven wat voor soort yama's er beoefend worden in Raja Yoga, niet om volledige instructies te geven over welke er eigenlijk beoefend worden. Die volledige kennis moest rechtstreeks van een leraar geleerd worden, niet uit een boek.

Voorbeeld van Yoga Sutra Patanjali

De betekenis van Sthira Sukham Asanam

Sthira - Standvastig,

Sukha - comfortabel,

Asanam - isasana.

De soetra stel dus letterlijk dat een stabiele en comfortabele iseen asana. Vaak lees je de uitleg als 'stabiele, comfortabele houding is een asana'. Maar dit is precies waar de interpretatiefout gebeurt: In de oorspronkelijke (letterlijke) vertaling staat er niets over 'pose' in de definitie.

Dit komt omdat asana geen houding is, asana is een toestand, een toestand van het lichaam en de geest.

Het bewegen of vasthouden van het lichaam in verschillende vormen is dus geen asana. Anders zouden alle gymnasten en acrobaten beschouwd moeten worden als de meest volleerde yogi's. Wanneer een model een pose aanneemt voor de artiest, doet hij geen asana.

Wanneer doe je dan asana?

Wanneer je lichaam en geest stabiel en comfortabel zijn, zelfs wanneer je lichaam wordt uitgedaagd buiten zijn comfortzone, ben je in een staat van asana. Wanneer je geest wordt afgeleid door zintuigen of je lichaam begint tegen te stribbelen vanwege sensaties als pijn of ongemak, dan beoefen je geen asana meer en moet je uit de houding komen.

Meestal zijn we tijdens het beoefenen van yoga asana's in en uit de asana staat. Daarom vergt het een lange tijd van toegewijde beoefening om je lichaam en geest te trainen om in deze staat te blijven.

Het diepere doel van asana's

Asana's werden eeuwen geleden ontwikkeld door monniken. Deze monniken beoefenden strikte zelfbeheersing om de zintuigen en geest te beheersen. Hun doel was om de staat van Samadhi en uiteindelijk de staat van Verlichting te bereiken.

Deze monniken aten één keer per dag, één handvol voedsel. En dronken één handvol water per dag. Ze sliepen slechts vier uur en mediteerden minstens acht uur per dag.

Maar door de zittende levensstijl (de langdurige stilte als gevolg van meditatiebeoefening) werd hun lichaam ziek. Hun interne organen functioneerden slecht en ziekte belemmerde hun meditatiebeoefening. Deze monniken konden niet aan regelmatige lichaamsbeweging doen zoals zwemmen of rennen omdat ze daar erg hongerig, dorstig en moe van werden. Met hun wijsheid en inzicht bedachten ze asana's om hun inwendige lichaam (organen en klieren) te trainen en tegelijkertijd de ongewenste effecten van lichaamsbeweging te vermijden.

Daarom ontwikkelden ze asana's waarbij ze alleen de beoogde organen belastten zonder de onnodige spieren te bewegen of te belasten. Ze wilden energie besparen, zelfs terwijl ze hun interne organen trainden. Ze pasten wat ook bekend staat als het principe van "Minimale Actie" toe.

 Het belangrijkste doel van deze oude monniken om asana's te ontwikkelen was dus om hun interne organen fit te houden en een goede gezondheid te behouden. Ze beoefenden een beperkt aantal zachte asana's. Later werd deze beoefening verder uitgebreid door monniken uit de Natha-traditie die extremere asana's begonnen te beoefenen.

Yoga asana's en het principe van minimale actie

Deze oude benadering van asana beoefening is in overeenstemming met een natuurwet die bekend staat als het principe van minimale actie. Een voorbeeld hiervan is dat je zinkt als je je best doet om aan het wateroppervlak te blijven. Als je ontspant en opgeeft, blijf je drijven.

Het is een van de meest fundamentele principes van de natuur en de hele natuur handelt volgens dit principe van de minste actie, zoals het in de natuurkunde wordt genoemd. Wiskundigen formuleerden dit principe in de eerste helft van de 17e eeuw. Ze merkten op dat licht met verschillende snelheden door verschillende media reist en dat het altijd de snelste weg kiest. Hoe weet het licht welk pad het moet nemen? Ze kwamen tot het inzicht dat de natuur altijd het pad volgt dat de minste energie en tijd kost. In feite is de natuur erop gericht om energie te besparen.

De Chinezen zagen hetzelfde principe en noemden het Wu Wei (minimale actie). Wu Wei ligt aan de basis van Tai Chi en Kung Fu. Het verwijst naar het cultiveren van een staat van bewustzijn waarin onze handelingen vrij moeiteloos aansluiten met de eb en vloed van de elementaire cycli van de natuurlijke wereld.

Yoga asana's zijn gebaseerd op hetzelfde principe. Je beoefent elke asana op de meest natuurlijke manier wanneer je er op je gemak in gaat met de minste fysieke en mentale inspanning. Op deze manier blijf je in sync met je eigen natuur en de grote stroom van de natuur om je heen. Wanneer je Hatha Yoga beoefent en je lichaam in een rustgevende en regeneratieve modus is, handel je volgens het meest fundamentele en natuurlijke principe van het universum. Je handelt dus in harmonie met de totaliteit van de natuurwet.

Betekenis van Sthira Sukham Asanam uitgelegd
Stabiel en comfortabel is Asana

Het zenuwstelsel in balans brengen met Sthira Sukham Asanam

Het beoefenen van asana's volgens het principe van Sthira Sukham Asanam heeft een ongelooflijk balancerend effect op je zenuwstelsel. Wanneer je lichaam in balans is, is het in een staat van homeostase. Homeostase betekent dat de interne systemen van jet lichaam relatief stabiel zijn, ondanks invloeden van de binnen- en buitenwereld. Je autonome zenuwstelsel houdt dit evenwicht in stand.

Het parasympathische en sympathische zenuwstelsel zijn de twee takken van het autonome zenuwstelsel. Het parasympathische zenuwstelsel (PNS) brengt je lichaam in een rustmodus en activeert reguliere functies zoals de spijsvertering. Het wordt geassocieerd met spierontspanning en een tragere hartslag. Het sympathische zenuwstelsel (SNS) wordt daarentegen ook wel het actiesysteem genoemd. Wanneer het SNS actief is, staat je lichaam in de vecht- of vluchtmodus. Je spieren worden geactiveerd en je hartslag versnelt. Interne functies die te maken hebben met het herstellen en genezen van je lichaam worden in de wacht gezet.

Slechts één van deze subsystemen (PNS of SNS) kan tegelijkertijd actief zijn. Ze wisselen elkaar af, afhankelijk van de omstandigheden. Daarom zijn lange houdingen tijdens Hatha Yoga essentieel. Als je een asana met comfort en gemak een bepaalde tijd vasthoudt, kom je in de rust- en regeneratiemodus. Niet alle asana's zijn echter gemakkelijk en moeiteloos. Uitdagende asana's verhogen je hartslag en ademhaling. Maar wanneer ze gevolgd worden door een ontspanningshouding zoals de Lijk-, Kind of Krokodilhouding, leert je lichaam om te schakelen van de sympathische naar de parasympathische modus. Een effectieve yogabeoefening omvat houdingen en oefeningen die het gaspedaal en de rem doorlopen, zodat je autonome zenuwstelsel een grondige training krijgt. Het is heel belangrijk voor het gezond functioneren van je lichaam dat je kunt schakelen tussen PNS en SNS activatie.

In Sthira Sukham Asanam leer je je lichaam afwisselend bewust te activeren en te ontspannen. Als je dit principe tijdens het oefenen in gedachten houdt, kun je je zenuwstelsel effectief in balans brengen en homeostase behouden.

Hoe pas je het concept van Stabiliteit & Comfort toe in je praktijk?

Als je een huis wilt bouwen dat een leven lang meegaat, moet je eerst een sterke fundering storten. Het mooiste en meest kunstig gemaakte kasteel kan niet blijven staan op een fundering van zand. Op dezelfde manier heeft een yoga asana beoefening een sterke fundering nodig. Dit fundament zorgt voor voordelen die verder gaan dan alleen fysieke toning en brengt je in een sfeer van echt holistisch welzijn.

De voordelen van een beoefening die gebaseerd is op het principe van Sthira Sukham Asanam zijn legio. Zo'n holistische asana beoefening is evenwichtige omdat het harmonie creëert tussen de fysieke, mentale en energielichamen.

Hoe gebruikt je de betekenis van Sthira Sukham Asanam in je praktijk:

  • Focus op een evenwichtige fysieke toestand. Asana's moeten niet beoefend worden als je ziek bent of vermoeidheid ervaart. Pas je asana's aan als je herstellende bent van een fysieke gezondheidstoestand.
  • Beoefen een stabiele geestestoestand. Train je geest om zich bewust te worden van gedachten of emoties - ze zullen zich voordoen maar mogen de manier waarop je oefent niet beïnvloeden.
  • Voorkom blessures en verhoog de duur en moeilijkheidsgraad van de houdingen afhankelijk van je persoonlijke vooruitgang - je kunt jezelf uitdagen om verder te gaan als je de houdingen al een tijdje stabiel kunt vasthouden.

Verwar de betekenis van Sthira Sukham Asanam niet met:

  • Een gebrek aan vooruitgang. Natuurlijk hoort het bij yoga asana om jezelf uit te dagen door de duur of complexiteit van de houding te vergroten. Je kunt je hiervoor inspannen, maar met het principe van Sthira Sukham Asanam in gedachten, mag je nooit buiten adem raken, pijn lijden of jezelf schade toebrengen.
  • Stijf of statisch zijn terwijl je een asana vasthoudt. Hoewel je probeert vastigheid te vinden, oefen je ook bewustzijn van innerlijke en energetische processen. Het vasthouden van een asana is een bewust en actief proces dat je dichter bij de volledige ervaring van yoga brengt.

Een veelgemaakte fout van yogabeoefenaars is de beeld- en doelgerichte houding om de perfecte houding als doel te zien. We moeten echter niet het basisprincipe vergeten dat de asana op natuurlijke wijze wordt bereikt, door eenvoudige harmonie tussen lichaam en geest. Het beoefenen van asana's met comfort en standvastigheid leidt tot controle over het lichaam, de geest en de zintuigen, en helpt ons uiteindelijk op weg naar het doel van yoga: zelfrealisatie. Het begrijpen en toepassen van deze basisprincipes van yoga zal je helpen om vooruitgang te boeken in je eigen beoefening en zal resulteren in een algehele toename van fysiek welzijn.

[1] https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Yogasutra_with_Patanjali%27s_bhasya,_Sanskrit,_Devanagari_script,_sample_page_f1v.jpg#filelinks

Over de auteur

Dr. Ram Jain, PhD (Yoga)

Geboren in de Jain familie waar yoga al vijf generaties lang de manier van leven is, begon mijn formele yogareis op achtjarige leeftijd op een Vedische school in India. Daar kreeg ik een solide basis door het lezen van oude geschriften, waaronder Veda's, Upanishads, de Bhagavad Gita en Yoga Sutra's (om er maar een paar te noemen).

In 2009 heb ik Arhanta Yoga Ashrams opgericht. Ik zie yoga als een manier om de vijf zintuigen te beheersen, dus noemde ik onze ashrams 'Arhanta Yoga', de yoga om de vijf zintuigen te beheersen!

In 2017 heb ik ook de Arhanta Yoga Online Academy opgericht zodat mensen die onze ashrams niet kunnen bezoeken onze cursussen op afstand kunnen volgen.

Bij Arhanta geven we niet alleen yoga. We leren je hoe je je potentieel kunt bereiken, je kennis kunt verdiepen, je zelfvertrouwen kunt opbouwen en de leiding over je leven kunt nemen.

Related Posts