Ik begon mijn yogareis op achtjarige leeftijd op een traditionele school in India. Naast Veda-lessen hadden we ook elke ochtend Hatha Yoga lessen met onze Guruji die uit een gerespecteerde priesterkaste kwam. In de daaropvolgende acht jaar kreeg ik diepgaande lessen van hem die me op vele manieren uitdaagden. Zijn lessen waren streng en volgden de klassieke Hatha Yoga traditie en syllabus, waarin alle aspecten van yogafilosofie, pranayama, yogabeoefening en nog veel meer aan bod kwamen.

Toen ik echter in 2007 naar Europa verhuisde, ontdekte ik tot mijn verbazing dat de moderne versie van Hatha Yoga in het Westen totaal anders was dan de traditionele beoefening die ik als student in India had geleerd. Vastbesloten om de ware betekenis van Hatha Yoga naar anderen te brengen, opende ik mijn eigen yoga-academie in Nederland en begon ik Hatha te onderwijzen zoals mijn Guruji me zoveel jaren geleden geleerd had. 

In deze blog leg ik de principes uit van klassieke Hatha Yoga, de betekenis, onderliggende filosofieën en hoe deze beoefening zich heeft ontwikkeld tot wat het nu is. Voor degenen die op zoek zijn naar praktische tips, deel ik ook traditionele Hatha Yoga houdingen en technieken en laat ik zien hoe je deze kunt integreren in je dagelijkse beoefening.

Wat is Hatha Yoga?

Een Indiase yoga-instructeur leert een klas studenten Hatha Yoga-houdingen buiten

Hatha betekent in het Sanskriet letterlijk 'koppig'. Daarom betekent Hatha Yoga de koppige beoefening van yoga zonder tussenkomst van de vijf zintuigen en de geest. Over het algemeen denken mensen bij Hatha Yoga alleen aan het beoefenen van asana (yoga houdingen). Maar het is de sobere beoefening van asana, pranayama, dharana en dhyana om de sublieme staat van Samadhi, of verlichting, te bereiken. In Samadhi is de beoefenaar vrij van de illusie van vorm, tijd en ruimte. Asana is slechts een van de zes oefeningen op dit pad.

Hatha Yoga komt voort uit Raja Yoga. Het is de eenvoudigere versie (zonder Yamas en Niyamas) van Raja Yoga. Simpel gezegd kunnen alle yoga houdingen en pranayama oefeningen geclassificeerd worden als Hatha Yoga. Dus als je yoga asana's of pranayama oefeningen beoefent, beoefen je Hatha.

Het is ook interessant om op te merken dat sommige leraren Hatha uitleggen als Ha (zon) + Tha (maan) yoga, vanwege het feit dat Hatha Yoga helpt om onze zonne- (Pingla) en maankanalen (Ida) te zuiveren.

Zes principes van Hatha Yoga

Hatha Yoga is de yoga met zes ledematen (Shatanga Yoga). De zes ledematen in Hatha Yoga zijn:

  1. Asana - st
  2. abiele comfortabele staat van lichaam en geest
  3. Pranayama - uitbreiding van het vermogen om prana vast te houden
  4. Pratyahara - terugtrekken uit de zintuiglijke input
  5. Dharana - de geest naar één punt brengen
  6. Dhyana - het zelf observeren
  7. Samadhi - vrij worden van Maya

Dus de eerste twee ledematen van Raja Yoga (Yamas en Niyamas) zijn uitgesloten in Hatha Yoga. 

Hulpmiddelen in traditionele Hatha Yoga beoefening

  1. Asanas - om controle over het lichaam te krijgen
  2. Pranayama - controle krijgen over de ademhaling
  3. Mudra's - om prana's (subtiele energieën) te manipuleren en te stimuleren
  4. Bandhas - om chakra's (energiecentra) te stimuleren
  5. Shat Kriya's - om interne organen te zuiveren
  6. Mantra's - om de geest te beheersen

Geschiedenis van Hatha Yoga

Een Indiase yogaleraar legt de geschiedenis en filosofie van Hatha Yoga uit aan een klas studenten van Arhanta Yoga

Rond het begin van de 15e eeuw werden sommige yogabeoefenaars van de Natha-lijn ongeduldig en begonnen asana's te beoefenen voordat ze de Yama's en Niyama's onder de knie hadden. Omdat de geest nog niet klaar was voor verdere beoefening, moesten ze harder werken. Ze noemden het hun 'koppige' beoefening van Yoga. Deze Natha yogi's bleven de asana's beoefenen totdat ze ze onder de knie hadden. Door deze nieuwe en mentaal uitdagende benadering van het beoefenen van Raja Yoga, werd Hatha Yoga geboren.

In een poging om deze nieuwe versie van Raja Yoga te schetsen, stelde de beroemde 15e-eeuwse wijsgeer Swami Swatmarama de Hatha Yoga Pradipika samen. Vergelijkbaar met Raja Yoga's 8 Ledematen van Yoga, legde het boek een zesledig pad uit om Samadhi te bereiken, waarbij de eerste twee stappen van de Yama's en Niyama's werden verwijderd. Daarom staat Hatha Yoga ook bekend als Shatanga Yoga (yoga met zes ledematen).

In de Hatha Yoga Pradipika raadde Swami Swatmarama beoefenaars aan om eerst te beginnen met de fysieke beoefening van yoga. De reden hiervoor was dat het veel gemakkelijker was om de geest te beheersen via het lichaam dan via de Yamas en Niyamas. Dit maakte de beoefening van klassieke Hatha toegankelijker voor de massa, vandaar de snelle opkomst van de beoefening in het Westen. 

Daarom richt Shatanga Yoga zich voornamelijk op de zuivering van het lichaam als een pad dat leidt tot zuivering van de geest. Dit is ook cruciaal voor het ontwikkelen van een evenwichtig leven, wat nodig is voor verdere spirituele ontwikkeling.

Swami Sivananda & Hatha Yoga

In het India van voor de onafhankelijkheid werden yoga asana's uitsluitend beoefend door asceten en monniken. In 1936 ontwikkelde Swami Sivananda een eenvoudige yoga serie met korte houdingen, bekend als de 'Rishikesh serie' om Hatha Yoga toegankelijker te maken voor gewone mensen.

Swami Sivananda introduceerde het idee van vijf yogapraktijken zonder de diepe filosofische aspecten uit te leggen. Samen leiden deze stappen ons naar een evenwichtige en yogische levensstijl:

1. Oefening

Een gezond lichaam gaat hand in hand met een evenwichtige geest. De beoefening van yogahoudingen met kalmte en gemak is een effectieve techniek om uithoudingsvermogen, kracht en flexibiliteit te ontwikkelen. Terwijl we oefenen volgens de eeuwenoude principes, brengen we tegelijkertijd het zenuwstelsel in balans en verminderen we stress.

2. Adem

In yoga leren we de geest te beheersen door middel van bewuste ademhalingstechnieken. Hatha Yoga omvat een breed scala aan ademhalingstechnieken die de geest en het lichaam trainen om zich te concentreren en stilte te vinden. Wanneer je de ademhaling onder de knie hebt, is deze vol en moeiteloos.

3. Ontspanning

Het lichaam regelmatig ontspannen is essentieel voor een goed herstel van de spieren en het kalmeren van de zintuigen.

4. Dieet

Gezonde voeding voedt de geest, het lichaam en de ziel zonder anderen te schaden. Als gevolg hiervan is het yogische dieet meestal vegetarisch en heeft het een holistische benadering van eten, waarbij rekening wordt gehouden met aspecten zoals je geest, emoties, onderwijs, gemeenschap en omgeving.

5. Positief denken & meditatie

De manier waarop we denken beïnvloedt onze geestestoestand en ons lichaam. Daarom is het beoefenen van positief denken, of affirmaties, en meditatie erg belangrijk om een evenwichtig lichaam en geest te krijgen.

De evolutie van Hatha Yoga

In de oudheid was Hatha Yoga gehuld in mysterie en heiligheid en alleen toegankelijk voor monniken en de mannelijke kinderen van de priesterkaste konden het leren en beoefenen. 

Tegen de 15e eeuw won Hatha Yoga aan populariteit in India nadat monniken asanas begonnen te demonstreren op openbare bijeenkomsten. De doorbraak in het Westen kwam uiteindelijk aan het einde van de 18e eeuw nadat Britse fotografen foto's van monniken die gevaarlijke houdingen uitvoerden in de media publiceerden.

Dit veroorzaakte een golf van intriges onder westerse spirituele zoekers, aangetrokken door de mystieke allure van oosterse praktijken. Velen reisden naar India om een dieper inzicht te krijgen in yoga en meditatie. De populariteit van Hatha nam toe toen meesters naar het Westen begonnen te reizen om hun kennis met anderen te delen.

In het midden van de 20e eeuw publiceerden leraren als Indra Devi en B.K.S Iyengar yogaboeken die miljoenen verkochten en de beoefening van Hatha Yoga naar de rest van de wereld brachten.

Voordelen van Hatha Yoga

Studenten van Arhanta Yoga beoefenen Hatha Yoga-houdingen om lichaam en geest te kalmeren

Wetenschappers en onderzoekers hebben talloze voordelen van Hatha Yoga ontdekt, waarvan je er een aantal kunt lezen in mijn boek, 

Hatha Yoga voor leraren en beoefenaars. Hieronder staan de belangrijkste fysieke en mentale voordelen die je van deze beoefening kunt verwachten: 

Fysieke voordelen:

  • Verbetert de mobiliteit in de gewrichten
  • Verbetert de flexibiliteit van het bindweefsel
  • Strekt de fascia en verbetert de conditie ervan
  • Verhoogt de stofwisseling
  • Verbetert de werking van alle lichaamssystemen
  • Stimuleert celherstel en regeneratie
  • Verbetert de doorbloeding van het ruggenmerg en de hersenen
  • Verjongt de ligamenten
  • Helpt het lymfestelsel te stimuleren en reinigt het lichaam
  • Verbetert het algehele bewegingsbereik van het lichaam 
  • Verhoogt het energieniveau
  • Verbetert de functie van de longen en het hart (Lees: Yoga en Pranayama voor verlichting van astma)
  • Brengt het sympathische en parasympathische zenuwstelsel in balans

Mentale voordelen:

  • Kalmeert de zintuigen
  • Concentratie verbeteren
  • Verscherpt de focus
  • Emoties in evenwicht brengen
  • Verlicht angst en depressie 
  • Verwijdert mentale vermoeidheid
  • Bevordert creativiteit
  • Stimuleert leren en ontwikkeling

Wat kun je verwachten in een Hatha Yoga les?

Over het algemeen duurt een Hatha-les 90 minuten. De les is verdeeld in vier secties:

1. Adem

Het eerste deel van de les gaat over ademhalingsoefeningen. Je zult de twee belangrijkste ademhalingsoefeningen doen; Kapalabhati (krachtig uitademen & Anulom Vilom (afwisselend neusgat ademen).

2. Opwarming

Het tweede deel behandelt opwarmoefeningen voor het hele lichaam. Je begint met Surya Namaskar, gevolgd door beenheffingen. Surya Namaskar zorgt voor een volledige warming-up van de wervel

kolom en alle grote spiergroepen.

Zie: 5 belangrijke redenen waarom je nooit zonnegroeten moet overslaan

3. Asana's

Het derde deel van een Hatha Yoga les behandelt 12-15 yoga asana's in de traditionele volgorde. Er zijn 84 traditionele Hatha Yoga houdingen. De meest populaire houdingen zijn:

  1. Shirshasana - Hoofdstand
  2. Sarvangasana - Schouderstand
  3. Halasana - Ploeg Houding
  4. Matsyasana - Vishouding
  5. Gomukhasana - Koe-gezicht houding
  6. Paschimottanasana - Voorover buigen in zit
  7. Bhujangasana - Cobra houding
  8. Mayurasana - Pauw Houding
  9. Natarajasana - Heer van de danshouding
  10. Vrikshasana - Boom Houding

Je houdt de houdingen 1-3 minuten aan, afhankelijk van je vaardigheid en niveau. Tussen de houdingen door zijn er korte relaxaties om de hartslag te vertragen.

4. Eindontspanning

Dit is het meest rustgevende deel van de les. Hier krijg je 15 minuten van diepe ontspanning, meestal in Shavasana (Corpse Pose), die je zelfs in slaap kan brengen.

Veel gebruikte rekwisieten in Hatha Yoga

Soms worden er hulpmiddelen gebruikt in een Hatha Yoga les. Ze kunnen helpen om de houding toegankelijker en veiliger te maken als je moeite hebt om in de houding te komen. Gebruikelijke rekwisieten zijn:

  • Meditatiekussen
  • Bolster
  • Yoga blok
  • Deken
  • Riem

Lees: Hoe Yoga Blokken Te Gebruiken: Houdingen, voordelen en tips

Waarin verschilt Hatha Yoga van andere yogastijlen?

Klassieke Hatha Yoga is een oude yogapraktijk die op unieke wijze verschilt van andere moderne stijlen die je tegenwoordig in studio's ziet. Hieronder zet ik deze verschillen uiteen.

Belangrijkste verschil

Hatha Yoga

Andere stijlen

Duur van asana's

Asanas worden 1-5 minuten vastgehouden

Houdingen worden kort aangehouden en zijn dynamischer

Focus

Focus op interne organen en de wervelkolom

Nadruk op spiergroepen en gewrichten

Invloed op het lichaam

Zachte houdingen, minder slijtage van het lichaam

Dynamischer houdingen, kans op slijtage

Ademhaling

Er is minder zuurstof nodig

Er kan meer zuurstof nodig zijn door dynamische beweging

Doel

Stilte van lichaam en geest

Algemene beweging en een betere lichamelijke gezondheid zijn belangrijker 

Wie zou geen Hatha Yoga moeten beoefenen?

Er zijn mensen die geen gewone Hatha Yoga les zouden moeten volgen (zij kunnen echter wel veel baat hebben bij een aangepaste Hatha Yoga les). Mijn jarenlange ervaring leert me dat de volgende personen Hatha Yoga te uitdagend zouden kunnen vinden: 

  • Senioren
  • Mensen die uitgebreid herstellen van een blessure
  • Mensen met nek- of rugletsel
  • Mensen met ernstige knieklachten

Dat gezegd hebbende, zijn er tal van zachtere beoefeningen zoals Yin Yoga of Stoel Yoga die meer geschikt zijn voor deze groepen. 

Lees: Hoe kniepijn en blessures te voorkomen in Yoga voor gevoelige knieën & Yoga voor nekpijn

Richtlijnen voor een Holistische Hatha Yoga Beoefening

Dus, hoe kun je deze principes toepassen in je dagelijks leven en de vele voordelen van Hatha plukken? Een van de belangrijkste principes van Hatha Yoga is sthira sukham asanam. Verwijzend naar de asana staat, leert het ons dat een asana elke pose of houding is waarin je zowel comfort als stabiliteit ervaart.

Of het nu op sociale media is of in yogastudio's, dieper gaan en de perfecte houding perfectioneren wordt vaak gezien als het ultieme doel. Als we ons echter verdiepen in de oude filosofie van Hatha Yoga, begrijpen we dat het belangrijkste principe van elke beoefening niet de perfecte vorm is, maar het vinden van stabiliteit en comfort in elke ademhaling en houding.  

Om de juiste balans te vinden tussen comfort en gemak in een yogahouding, is het cruciaal om je oefening af te stemmen op wat je op dit moment kunt. Dit betekent dat je geleidelijk de uitdaging verhoogt als het gaat om het opbouwen van kracht, stap voor stap. Hetzelfde geldt voor het verbeteren van de flexibiliteit. Elke houding is zo gestructureerd dat er verschillende variaties en niveaus mogelijk zijn, zodat je je kunt aanpassen naarmate je sterker en flexibeler wordt. Dit proces maakt Hatha Yoga tot een persoonlijke reis van groei en verandering, stap voor stap.

Top Hatha Yoga Boeken

Er zijn veel boeken over dit onderwerp beschikbaar, maar de populairste en meest uitgebreide zijn:

  • Hatha Yoga Pradipika door Pancham Sinhh
  • Patanjali Yoga Soetra's door Swami Satchindananda
  • Hatha Yoga voor leraren en beoefenaars door Ram Jain & Kalyani Hauswirth Jain
  • Compleet Geïllustreerd Boek van Yoga door Swami Vishnu Devananda

Laatste gedachte

De essentie van Hatha gaat verder dan alleen yoga houdingen; het verweeft zich in de manier waarop we ons leven leiden. Het gaat over standvastig zijn in onze doelen, zowel op de yogamat als daarbuiten, terwijl we ons ook omarmen en op ons gemak voelen met ons ware zelf. Dit inzicht zou wel eens het grootste geschenk van yoga aan ons kunnen zijn: de kans om een comfortabele vrede te vinden met wie we zijn en onze rol in de wereld. 

Over de auteur

Ram Jain

Geboren in de Jain familie waar yoga al vijf generaties lang de manier van leven is, begon mijn formele yogareis op achtjarige leeftijd op een Vedische school in India. Daar kreeg ik een solide basis door het lezen van oude geschriften, waaronder Veda's, Upanishads, de Bhagavad Gita en Yoga Sutra's (om er maar een paar te noemen).

In 2009 heb ik Arhanta Yoga Ashrams opgericht. Ik zie yoga als een manier om de vijf zintuigen te beheersen, dus noemde ik onze ashrams 'Arhanta Yoga', de yoga om de vijf zintuigen te beheersen!

In 2017 heb ik ook de Arhanta Yoga Online Academy opgericht zodat mensen die onze ashrams niet kunnen bezoeken onze cursussen op afstand kunnen volgen.

Bij Arhanta geven we niet alleen yoga. We leren je hoe je je potentieel kunt bereiken, je kennis kunt verdiepen, je zelfvertrouwen kunt opbouwen en de leiding over je leven kunt nemen.

Related Posts