June 2, 2022

O, wat zijn de tijden veranderd! Hoe vaak hoor je de woorden pandemie, werk, stress, en burn-out in een zin? Hoogstwaarschijnlijk, vaak. Er is iets in de menselijke geest dat zal overleven en overwinnen, er brandt een schitterend licht van binnen dat niet zal doven, hoe donker de wereld ook wordt. Lees dat nog eens. Deze woorden moeten worden gehoord en over nagedacht, want de statistieken voor burn-out zijn verontrustend, blijkt uit studies, wereldwijd. We zoeken hoog en laag naar verlichting van stress.

Op zoek naar verlichting van stress, kunnen we de verbazingwekkende praktijk van yoga overwegen. Er is een toepasselijk citaat van de grote B.K.S. Iyengar dat we kunnen gebruiken en in ons opnemen door erover na te denken, in tijden zoals deze. Hij zei: “Yoga is een licht, dat eenmaal aangestoken, nooit meer zal doven. Hoe beter je beoefening, hoe feller de vlam.” Lees verder om meer te weten te komen over yoga voor stressverlichting.

Definiëren Van Terminologie Om Stress, Angst En Burn-Out Verlichting Te Begrijpen

In de psychologie en biologie wordt elke omgevings- of fysieke druk die een reactie van een organisme uitlokt, ‘stress’ genoemd.

Stress is een natuurlijk onderdeel van het leven, maar langdurige en onbeheerde stress kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Hebt u gevoelens van prikkelbaarheid of overweldiging ervaren? Dat u zich door de dag of week heen moet slepen? Dit zijn enkele symptomen van stress en u bent niet de enige die zich zo voelt. We moeten dan op zoek naar stressverlichtende methoden om onze blootstelling aan stress te beheersen en te verlichten.

Herinner je je het citaat, over het stralende licht dat in je hart brandt en dat niet meer dooft? Het blijft daar. Wees gerust, er zijn manieren om dat vuur in je te voeden. Maar eerst is het van cruciaal belang dat we onszelf in de materie onderwijzen; uitgaan van wat we wel weten om ons te helpen begrijpen wat we niet weten, vooral omdat de woorden stress en burn-out nogal losjes in de mond worden genomen.

Wat is Angst?

Volgens Oxford Medicine Online verwijst angst naar meerdere mentale en fysiologische fenomenen. Dit omvat de bewuste staat van een persoon die zich zorgen maakt over een toekomstige ongewenste gebeurtenis, of angst voor een actuele situatie. Het is belangrijk op te merken dat angst en vrees nauw verwant zijn. Sommige geleerden zien angst als een uniek menselijke emotie en angst als iets dat voorkomt bij niet-menselijke soorten zoals dieren. Een ander onderscheid dat vaak wordt gemaakt tussen angst en bezorgdheid is dat angst een adaptieve reactie is op een realistische dreiging, terwijl bezorgdheid een diffuse emotie is; soms een onredelijke of buitensporige reactie op een huidige of toekomstige waargenomen dreiging.

De Medische Definitie van Burnout

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft ‘burn-out’ terecht erkend als een medische diagnose. “Burn-out is een syndroom dat het gevolg is van chronische stress op de werkplek die niet goed wordt opgevangen”, aldus de WHO. De WHO verwijst er ook naar als een “beroepsfenomeen”.

Burn-out wordt in de 11e Herziening van de Internationale Classificatie van Ziekten ICD-11 als volgt gekenmerkt door drie dimensies:

  • Gevoelens van energie-uitputting of uitputting;
  • een grotere mentale afstand tot het werk, of gevoelens van negativisme of cynisme in verband met het werk/beroep; en een verminderde professionele doeltreffendheid.
  • Burn-out verwijst specifiek naar verschijnselen in de beroepscontext en mag niet worden toegepast om ervaringen op andere gebieden van het leven te beschrijven.

Lees verder om te weten te komen hoe je “Een Vervullende Carrière in het Licht van Yogische Principes” kunt bereiken.

Twee Soorten Stress – Goede Versus Slechte Stress

Laten we beginnen met een verklaring dat niet alle stress slecht is. Heb je wel eens gehoord van eustress? Dit klinkt misschien ironisch, omdat we gesocialiseerd lijken te zijn om aan te nemen dat stress een slechte zaak is. Maar, stress is de reactie van je lichaam op wat focus of een actie nodig heeft. Bijvoorbeeld, je hebt een doel te bereiken, een interview dat je moet halen of je moet je huilende kind bijstaan. Je hebt het “gas” van je sympathische zenuwstelsel nodig om te doen wat je moet doen. Dit is positieve stress, oftewel eustress. Klinisch psychiater Dr. Michael Genovese geeft aan dat eustress eigenlijk goed is voor ons welzijn; het helpt ons gemotiveerd te blijven in het leven. Aan de andere kant wordt distress geassocieerd met het gevoel van overweldiging en hulpeloosheid. Het is wanneer we te weinig middelen hebben dat distress de kop opsteekt en deze negatieve stress kan bijdragen tot angst, depressie en burn-out. Dan is het van cruciaal belang dat we zelfzorg leren en beoefenen om onszelf te herbronnen; onze innerlijke veerkracht aanboren.

Het Verschil Begrijpen Tussen Stress en Burnout

Burnout is werkgerelateerde stress. Ja, burnout en stress zijn verwant, maar ze zijn verschillend in manieren en uiten zich ook anders. Johannes Gutenberg van de Universität Mainz legt uit dat hij een kip-en-ei-situatie heeft gevonden met betrekking tot stress en burnout. Door zijn onderzoek naar burnout ontdekte hij dat werkstress en burnout elkaar wederzijds versterken; maar dat onverwacht het effect van werkstress op burnout veel kleiner is dan het effect van burnout op werkstress”. Dit betekent dat hoe ernstiger iemands burnout wordt, hoe meer hij zich gestrest zal voelen op het werk, zoals onder tijdsdruk staan.” Dit vraagt vervolgens om effectief stressmanagement.

Voortdurende, onbeheerde stress verandert in burnout en enkele van de symptomen van burnout zijn chronische vermoeidheid, scepsis en inefficiëntie op het werk. Deze symptomen zijn niet het gevolg van een zware dag op het werk, maar van langdurige blootstelling aan ongezonde stress, met name op het werk. Daarom speelt de werkomgeving een rol bij burnout. De sociale dynamiek op het werk, zoals leiderschap en de mate van samenwerking met je baas, het management en je team, kan burnout in de hand werken. Grotere zaken zoals veranderingen in de industrie die de sociale dynamiek en de eisen in het werk beïnvloeden, zijn ook een drijfveer voor burnout.

Enkele Verschillen Tussen Burnout en Stress

Wanneer we gestrest zijn op het werk ervaren we dat als:

  • Reactieve emoties
  • Een gevoel van urgentie hebben
  • Angst ervaren
  • Over-engagement in werkactiviteiten

Echter, bij burnout ervaren we:

  • Afgestompte emoties
  • Een gevoel van hulpeloosheid
  • Een depressief gevoel
  • Niet betrokken zijn bij het werk

De manier waarop we met mensen omgaan en de staat waarin onze relaties als team verkeren, heeft invloed op hoe we ons voelen. Op het werk heeft de manier waarop een team samenwerkt een invloed op de kwaliteit van het geleverde werk. Een manier vinden om optimaal samen te werken als een team kan helpen om de eisen van het werk en de werkmiddelen in evenwicht te brengen, waarvan een onevenwicht een motor voor stress kan zijn. Kortom, hoe we omgaan met onze relaties, thuis en op het werk, heeft invloed op ons leven. Er zijn yogische manieren om sterkere groepen en relaties op te bouwen. Zoals verbinding met jezelf door meditatie, het gebruik van yogafilosofie en -principes om op een gezonde manier contact te maken met anderen en voor stressverlichting in relaties.

Het Zenuwstelsel en Stress

We kunnen stress op twee manieren benaderen. Ten eerste door stil te staan bij de relevante tekenen van ongezonde stress die we ervaren. We kunnen leren over het zenuwstelsel en hoe we dat deel van ons zenuwstelsel kunnen aanspreken dat ons kalm brengt en ons in de “rust en vertering” modus brengt. Ten tweede kunnen we zelfzorg en zelfgroei gebruiken om de kracht van veerkracht aan te boren.

De structuur van het zenuwstelsel

De structuur van het zenuwstelsel

Laten we dus eerst eens kijken naar het zenuwstelsel. In het geval van stress is het belangrijk dat we een rudimentair begrip krijgen van ons zenuwstelsel. Waarom? Nou, omdat je zenuwstelsel je eigen ‘commandocentrum’ is. Het ontvangt, interpreteert en reageert op de prikkels in de wereld. Het zenuwstelsel is verantwoordelijk voor onze stressreacties. Stress is de manier waarop de hersenen en het lichaam reageren op fysieke, mentale of emotionele eisen. Als er een uitdaging is, dan reageren je hersenen en lichaam daarop. Dat kan zijn dat je een zwaarder gewicht dan gewoonlijk moet deadliften, dat je te maken krijgt met een sterfgeval in de familie, of dat je zelf een ziekte te lijf gaat. Als we worden blootgesteld aan stress zonder de middelen om er gezond mee om te gaan, raken we verstrikt in chronische stress die bijdraagt aan een burn-out.

Het zenuwstelsel bestaat uit twee delen: het centrale zenuwstelsel en het perifere zenuwstelsel.

Het centrale zenuwstelsel bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg. Het perifere zenuwstelsel bestaat uit het somatische en het autonome zenuwstelsel. Het somatische zenuwstelsel stuurt je vrijwillige bewegingen aan en het autonome zenuwstelsel regelt je onwillekeurige activiteiten, zoals je spijsvertering en je hartslag.

Het autonome zenuwstelsel heeft twee takken:

  1. Het sympathische zenuwstelsel
  2. Het parasympatisch zenuwstelsel (PNS)

Beide delen van het autonome zenuwstelsel zijn belangrijk en hebben hun respectieve specifieke doel en ofwel het sympathische zenuwstelsel ofwel het PNS kan op elk moment worden ingeschakeld. Het sympathische zenuwstelsel activeert de vecht-, vlucht- of bevriesreactie op een stressor; waargenomen bedreiging. Het parasympatisch zenuwstelsel (PNS) kan het lichaam in “rust en vertering” brengen nadat een stressor voorbij is.

Vandaag de dag kunnen stressoren een file voor het werk zijn, je baas die tegen je schreeuwt, deadlines of een gespannen familierelatie. Deze vermeende bedreigingen activeren ons sympathische zenuwstelsel. Dit is een normaal proces, maar het is van cruciaal belang dat we stressoren dienovereenkomstig aanpakken om te voorkomen dat we in een stress-toestand blijven. Doen we dat niet, dan kan deze chronische stress na verloop van tijd een ernstige negatieve invloed hebben op je gezondheid en welzijn. Stressverlichting lijkt dan een grotere uitdaging om te vinden.

Wanneer we een stressfactor waarnemen, bijvoorbeeld wanneer we een gevaarlijk dier zien dat op ons afkomt, wordt ons sympathische zenuwstelsel geactiveerd en krijgen we een “vecht-, vlucht- of bevriesreactie”. Cortisol, het belangrijkste stresshormoon, wordt geproduceerd om suiker in het bloed vrij te maken voor energie. Ook wordt door deze stresshormoonproductie voorrang gegeven aan de overlevingsorganen. Om het duidelijker te maken, als er een waargenomen bedreiging is, zijn de activiteiten van het spijsverterings- en voortplantingssysteem niet prioritair om te overleven, maar de activiteiten van het cardiovasculaire systeem wel. Immers, in een vluchtreactie moet je vluchten, waarvoor het cardiovasculaire systeem nodig is. Je bent op dit moment niet bezig met voortplanting. Er wordt ook adrenaline geproduceerd, waardoor je hart sneller gaat kloppen en meer bloed naar de spieren wordt gepompt, je bloeddruk stijgt en je sneller gaat ademen, zodat je klaar bent om te vluchten als dat nodig is.

De reactie van het sympathische zenuwstelsel helpt ons te overleven en onze acties zijn erop gericht aan mogelijk gevaar te ontsnappen. Het is een overlevingsreactie op een potentieel levensbedreigende situatie. Het is natuurlijk en normaal. Tegenwoordig kunnen we echter levensbedreigende stressoren ervaren en dus blijft het lichaam in een stress-toestand met verschillende lichaamsfuncties die na verloop van tijd bijdragen aan gezondheid en geestelijke gezondheid. Dus, als we leren hoe we ons parasympatisch zenuwstelsel (PNS) kunnen aanspreken, kunnen we de reactie afzwakken en in de richting van stressverlichting gaan. We kunnen tegenover onszelf bevestigen dat we, ook al bevinden we ons in een uitdagende situatie, de mogelijkheid hebben om er op een gezonde en gepaste manier op te reageren. We kunnen bevestigen dat we ons niet in een levensbedreigende situatie bevinden als we een deadline missen of vergeten een belangrijke klant te bellen. We kunnen ons veilig voelen en dan kunnen we onze veerkrachtreserves aanspreken.

Zie je, als de waargenomen dreiging voorbij is, komt ons PNS in actie. Je hartslag vertraagt, spieren kunnen nu ontspannen, de bloedstroom naar alle lichaamssystemen kan toenemen; je bent in een “rust en verteer” toestand. Er is ook mentale helderheid die ontstaat als je in dit deel van je zenuwstelsel bent. Het is gebruikelijk om yoga te gebruiken om stress te verlichten. Je hebt dit misschien wel eens gevoeld in Shavasana of Corpse Pose aan het eind van een yogales.

De Nervus Vagus en de Vagale Toon

De nervus vagus is het belangrijkste onderdeel van het parasympatische zenuwstelsel. Hij houdt toezicht op een lijst van integrale lichaamsfuncties zoals immuunreacties, spijsverteringsprocessen en de hartslag. Wanneer de nervus vagus op een gezonde en niet opdringerige manier wordt geactiveerd, wordt de vagale tonus verbeterd. Uw vagale tonus bepaalt namelijk de tijd die uw lichaam nodig heeft om na een stressreactie verlichting van stress te vinden.

Yoga voor Stressverlichting

Vaak kan ongezonde stress zo’n gewoonte onderdeel van het leven worden dat u het niet eens meer herkent en langdurige stress zal uiteindelijk schadelijke gevolgen hebben voor uw gezondheid. U kunt de bronnen van stress niet altijd beheersen, maar u kunt wel leren uw reacties erop aan te passen.

Yoga voor stressverlichting is een hulpmiddel in uw stressbestrijdingsgereedschapskist. Door de rustige en aandachtige beoefening van Hatha Yoga kunt u weer gezonde ademhalingspatronen ontwikkelen en leren ontspannen. Door te leren ontspannen en bewust ontspanning te ervaren, kunt u vroege tekenen van stress in uw dagelijks leven herkennen en leert u rustiger en bewuster te reageren en stress te verminderen.

Door deze natuurlijke groei zult u stressvermindering krijgen in stressvolle situaties. Dit is zowel belangrijk voor de geestelijke gezondheid als voor het lichamelijk welzijn. Wanneer we gestrest zijn, worden alle lichaamsfuncties zoals spijsvertering, uitscheiding, slaap, enzovoort uit balans gebracht. Wanneer stress een chronische toestand wordt, kunnen we lijden aan een grote verscheidenheid van lichamelijke gevolgen. Indigestie en hyperverzuring zijn er slechts twee. In feite hebben vele studies een direct verband aangetoond tussen stress en de meeste van de meest voorkomende kwalen, zoals diabetes, depressie, angst, hart-en vaatziekten, hoge bloeddruk, immuunsysteem ziekten, en nog veel meer.

Eén studie verklaart de voordelen van het gebruik van yoga voor stressverlichting. In deze studie werd vastgesteld dat stressverlichting tot stand kwam doordat yoga de opgestapelde stress-gerelateerde ‘slijtage’ van het lichaam verminderde. In essentie herstelt deze positieve invloed op de ‘slijtage’ van het lichaam vervolgens de optimale balans of homeostase van het lichaam. Mel Robin, auteur van het veelgeprezen Physiological Handbook for Teachers of Yoga Asana, is het hiermee eens. Hij gelooft dat de beoefening van yoga de controle over de nervus vagus kan vergroten, waardoor de integratie in de verschuivingen tussen het parasympatische en sympatische zenuwstelsel toeneemt. Deze integratie van je lichaam en geest helpt je om stress te verlichten. Bepaalde yoga-houdingen, vooral omgekeerde houdingen of houdingen waarbij het voorhoofd op de grond rust, kunnen het autonome zenuwstelsel doen verschuiven in de richting van een parasympatische dominantie, door stimulatie van de nervus vagus.

Andere studies hebben aangetoond dat yoga onder-activiteit van het parasympatische zenuwstelsel en het GABA-systeem corrigeert (gedeeltelijk door stimulatie van de nervus vagus), naast het verminderen van geaccumuleerde stress-gerelateerde slijtage.

GABA is een belangrijke neurotransmitter in het centrale zenuwstelsel van zoogdieren en speelt de belangrijkste rol bij het verminderen van de neuronale prikkelbaarheid in het hele zenuwstelsel. Veel rapporten hebben stress en depressie in verband gebracht met lage GABA-niveaus. Wetenschappers hebben de GABA niveaus gemeten van yoga beoefenaars zowel voor als na een uur durende yoga sessie gericht op Hatha Yoga en gerelateerde ademhaling. Er waren geen uitgebreide periodes van meditatie of pranayama. De richtlijnen van de studie eisten ten minste 55 minuten van gewone yogahoudingen en -oefeningen, zoals inversies en achteroverbuigingen, draaiingen, en Zonnegroeten.

De wetenschappers vergeleken acht yogabeoefenaars met een controlegroep van 11 personen die geen yoga deden maar in plaats daarvan tijdschriften lazen. De resultaten, gepubliceerd in 2007, waren verbluffend. Ze toonden aan dat de hersenen van yogabeoefenaars een gemiddelde stijging van GABA vertoonden van 27 procent. De vergelijkingsgroep ondervond daarentegen niet de minste verandering. In een vervolgstudie werd gekeken naar proefpersonen die geen voorkennis hadden van yoga. Zij leerden de Iyengar-stijl vanaf het begin en beoefenden deze gedurende drie maanden. De bevindingen, gepubliceerd in 2010, toonden aan dat zelfs beginnende yogi’s een aanzienlijke stijging van de neurotransmitter ervoeren, samen met een verbeterde stemming en minder angst. De gemiddelde stijging van GABA was minder dan in de vorige studie – 13 procent versus 27 procent – ongeveer half zo veel. Toch deden de nieuwe yogi’s het beter dan de wandelaars (de controlegroep).

Dit suggereert dat de beoefening van asana’s en de daarmee samenhangende ademhaling efficiënter is in het verlichten van stress en de langetermijneffecten daarvan dan lichaamsbeweging (matig of intensief) of enige andere vrijetijdsactiviteit. De belangrijkste invloeden van yoga asana beoefening op stressverlichting zijn, zoals hierboven aangetoond, de activering van de rust-en-ontspanningsmodus (het parasympatisch zenuwstelsel) en de directe toename van GABA neurotransmitters in de hersenen.

Zeven Zelfzorgrituelen voor Burn-out, Angst & Stressverlichting

Het stimuleren en in balans brengen van ons zenuwstelsel ligt aan de basis van yogapraktijken. Klassieke Hatha Yoga biedt verschillende technieken om ons zenuwstelsel te reguleren, via de regulatie van onze ademhaling, spierspanning en mentale houding.

Hier zijn zeven yogatechnieken die je dagelijks kunt doen om stress te verlichten en je te helpen bij het herstel van je burnout:

Zachte Klassieke Surya Namaskara

In het Sanskriet betekent Surya zon en namaskar betekent groet of begroeting. Het doen van vier tot acht rondes Surya Namaskara en daarna rusten in Shavasana kan een positief effect hebben op iemands mentale toestand. Het is een oud ritueel van twaalf stappen dat het lichaam opwarmt en voorbereidt op yogabeoefening. Deze opwarmingssequentie heeft holistische voordelen voor lichaam en geest. Surya Namaskara helpt de bloedcirculatie te verbeteren en de hartfunctie te versterken. Surya Namaskar stimuleert een ritmisch ademhalingsproces doordat de ademhaling wordt gesynchroniseerd met elke beweging. Hierdoor worden de longen krachtiger geleegd en is er gelegenheid voor meer zuurstofrijke lucht om ze weer te vullen.

Shashankasana Ademhaling

Deze oefening zorgt ervoor dat je bovenlichaam op je dijen ligt en de druk helpt je bewuster te ademen.

  1. Zit in Vajrasana met de handen op de dijen
  2. Het bovenlichaam is rechtop en ontspannen
  3. Inademend door de neus, hef beide armen boven het hoofd
  4. Terwijl je uitademt door je neus, vouw je naar voren
  5. De armen, romp en hoofd bewegen samen en blijven op één lijn
  6. Het voorhoofd en de armen rusten op de vloer voor de knieën of op geschikte hulpmiddelen
  7. De billen blijven op de hielen (of op een blok/kussen tussen de kuiten)
  8. Adem rustig door uw neus en blijf een paar tellen in deze houding
  9. Ontspan het hele lichaam, vooral de schouders, nek en rug
  10. Adem diep in door uw neus en breng uw bovenlichaam en armen omhoog zonder uw ruggengraat te draaien
  11. Adem uit door uw neus en keer terug naar de beginpositie

Benen tegen de muur – Viparita Karani

Viparita Karani helpt om de bijnieren in balans te brengen en door de ondersteunde positie, helpt het je te ontspannen en diep te ademen.

Om in deze houding te komen:

  1. Begin zittend naast een muur
  2. Positioneer je zo dat je heup en schouder tegen de muur leunen
  3. Laat je bovenlichaam zachtjes naar de grond zakken
  4. Til je benen op tegen de muur
  5. Je kunt dichter naar de muur toe bewegen of van de muur af totdat je in een comfortabele, ontspannen positie bent
  6. Gebruik verschillende hulpmiddelen voor ondersteuning in deze positie zoals een opgevouwen deken of kussen
  7. Uw hoofd en armen zijn ontspannen
  8. Ontspan in deze houding en concentreer je op diepe ademhaling en ontspanning

Om uit de positie te komen:

U kunt uw knieën naar uw borst brengen en ze zachtjes omhelzen. Rol dan zachtjes naar één kant. Blijf hier voor een paar ademhalingen voordat u rechtop gaat zitten.

Brahmari Zingen

Dit is een kalmerende ademhalingstechniek. Je kunt je concentreren op de uitademing, maar doe het rustig aan en beweeg in een tempo dat voor jou goed voelt. U kunt zelfs een eenvoudige flow voor stress toepassen om u te helpen uzelf te centreren. Probeer onze 15 minuten durende yogaoefening voor stressverlichting als een rustgevende oefening om stress te verlichten.

  1. Ga comfortabel zitten met uw ogen dicht.
  2. Leg uw wijsvingers op uw oren. Er zit kraakbeen tussen uw wang en oor. Plaats uw wijsvingers op het kraakbeen.
  3. Adem diep in en uit en druk zachtjes op het kraakbeen. U kunt het kraakbeen ingedrukt houden of het met uw vingers in en uit drukken terwijl u een hard zoemend geluid maakt, zoals een bij
  4. U kunt ook een laag of een hoog geluid maken, afhankelijk van wat voor u prettig voelt

Adem weer in en ga door met hetzelfde patroon voor 6 – 8 keer

Staren naar de Zon

Staren naar de zon is eigenlijk kijken naar de zon. Dit klinkt eenvoudig, maar er zijn verschillende voorzorgsmaatregelen om de voordelen van de oefening te verkrijgen in plaats van schade aan de ogen te veroorzaken. Als je op de juiste manier naar de zon kijkt, absorbeer je zonne-energie die goed is voor de hersenen en het welzijn van de mens.

Hier leest u hoe u het veilig kunt doen:

  • Het wordt het best beoefend bij het begin van het daglicht in de ochtend (zonsopgang) of het laatste uur van het daglicht (zonsondergang). Het moet niet worden beoefend als de zon erg sterk is. Tijdens de wintermaanden, wanneer de zon minder sterk is, kan het ook overdag worden beoefend.
  • Begin langzaam, zelfs met een paar seconden en wees je bewust van elk gevoel van ongemak of pijn. Stop onmiddellijk als dat het geval is.
  • Gezicht naar de zon en staar naar de zon. U kunt ook beginnen met de ogen gesloten.
  • Verwijder een bril of contactlenzen en vermijd het gebruik van een instrument om naar de zon te staren.
  • Staar naar de zon terwijl u zich concentreert op uw ademhaling. Telkens wanneer u inademt, stelt u zich voor dat u de leven-gevende, verjongende energie van de zon opneemt. Elke keer dat je uitademt, adem je alle mentale, emotionele of fysieke spanning uit.

Mala Japa

Het gebruik van een mantra met een mala is een heilzame en gemakkelijke manier om je meditatieoefening te beginnen.

Een mala is een gebedskralenketting met 108 kralen en een goeroe-kraal. Door een mantra te herhalen, kom je in meditatie en dit heeft verschillende voordelen voor de geestelijke gezondheid.

Doe mee: Beoefen Mala Japa met Ram op Youtube

Yoga Nidra

Yoga Nidra heeft immense voordelen voor iedereen die moeite heeft met loslaten, die lijdt aan slaapgebrek, trauma, burn-out en angst. Het is ook zeer heilzaam en heeft een grote helende kracht voor iedereen die een dieper gevoel van vrede wil ervaren en zich weer dieper met zichzelf wil verbinden. De beoefening van Yoga Nidra brengt ons in een staat van harmonieus, rustgevend zijn.

Conclusie

Yoga kan een positieve invloed op ons hebben. Het kan helpen bij het voorkomen van chronische stress, angst en burn-out. Kortom, yoga voor stressverlichting is een geweldig hulpmiddel voor lichaam en geest. Het is belangrijk dat we naar yoga kijken als een aanvullende en aanvullende modaliteit om ons te helpen de geest-lichaam verbinding te helen. Ongezonde en onbeheerde stress en spanning kunnen na verloop van tijd een negatieve invloed hebben op onze ademhaling, gezondheid en welzijn. Het is belangrijk dat we een consistente en veilige yogabeoefening vinden om ons te helpen “rusten en verteren” na de uitdagende prikkels die we in de wereld ervaren. Dit brengt ons terug naar het centrum, naar kalmte. Yoga is tenslotte een licht, dat eenmaal aangestoken, nooit meer zal doven. Hoe beter je practice, hoe helderder de vlam.”

Bronnen

1. Evans, Dwight L., Edna B. Foa, Raquel E. Gur, Herbert Hendin, Charles P. O’Brien, Martin E.P. Seligman, and B. Timothy Walsh., 2005-2008. “Defining Anxiety Disorders. In Treating and Preventing Adolescent Mental Health Disorders: What We Know and What We Don’t Know. A Research Agenda for Improving the Mental Health of Our Youth.2.Jain, R. en Hauswirth-Jain, K., 2017. Hatha Yoga voor Leraren en Beoefenaars: A Comprehensive Guide.3.Streeter, C C et al. “Effecten van yoga op het autonome zenuwstelsel, gamma-aminoboterzuur, en allostase bij epilepsie, depressie, en posttraumatische stressstoornis.” Medische hypotheses vol. 78,5.

Internet bronnen

3. Johannes Gutenberg Universität Mainz. “Burnout kan werkstress verergeren, wat een vicieuze cirkel verder bevordert.” ScienceDaily. www.sciencedaily.com/releases/2020/11/201110112522.htm 4. Burn-out een “beroepsfenomeen”: Internationale classificatie van ziektenhttps://www.who.int/news/item/28-05-2019-burn-out-an-occupational-phenomenon-international-classification-of-diseases

Over de auteur

Kalyani Hauswirth Jain

Kalyani Hauswirth-Jain is creatief directeur en senior docent bij de Arhanta Yoga Ashrams. Voordat ze in 2011 bij Arhanta Yoga Ashrams kwam, studeerde Kalyani moderne dans in Nederland waar ze haar passie ontdekte voor de lichaam-geest verbinding en persoonlijk leiderschap. In 2007 begon Kalyani professioneel yogales te geven en vier jaar later leidde ze yogadocenten op in onze ashrams.

Kalyani heeft nu meer dan 11000 uur leservaring en is hoofddocent voor de 200 en 300 uur Yoga Docenten Opleidingen en een aantal 50 uur cursussen bij de Arhanta Yoga Ashrams. Als ze niet bezig is met het aanpassen van houdingen in de les, schrijft Kalyani informatieve blogs en gidsen voor mede yogi's en is ze co-auteur van het veelgeprezen boek 'Hatha Yoga voor Leraren en Beoefenaars'.

Related Posts