Yogadocent worden is een levensveranderende carrièrekeuze. Terwijl je je verdiept in je eigen beoefening, kun je ook je passie delen met anderen en mensen helpen balans te vinden in hun leven door middel van yoga.

Maar voordat je je in deze nieuwe carrière kunt storten, zijn er een aantal vragen die je jezelf moet stellen: "hoeveel kost een opleiding tot yogadocent?" "Wat voor soort cursussen moet ik volgen?" en "wat kan ik verwachten op het gebied van salaris en carrièremogelijkheden?" Hoewel het in eerste instantie misschien overweldigend lijkt, laat je niet afschrikken door de vele onbekende factoren. Met wat begeleiding en vastberadenheid kun je een bekwaam en zelfverzekerd yogadocent worden.

Deze blog geeft antwoord op al deze vragen en meer, met een diepgaande gids over hoe je yogadocent kunt worden. Dus of je nu net begint met het verkennen van dit carrièrepad of de eerste stap al hebt gezet, hier is alles wat je moet weten om je droomcarrière werkelijkheid te laten worden.

Wie kan yogadocent worden? 

Iedereen kan yogadocent worden, zolang ze maar de passie hebben en bereid zijn om de tijd, moeite en training te investeren in professioneel lesgeven. Hoewel yogales voor iedereen toegankelijk is, moeten yogadocenten een bepaalde hoeveelheid ervaring hebben en aan een paar basisvereisten voldoen. Deze omvatten: 

 • Een goed begrip van de principes en praktijken van yoga (asana's) 
 • leiderschap en communicatieve vaardigheden

Het is ook belangrijk op te merken dat het verlangen om yoga te leren en te onderwijzen altijd zwaarder weegt dan ervaring. Een andere vereiste voor een yogaopleiding moet daarom geduld zijn. Vertrouw op het proces, wees mild voor jezelf en verlies je doel nooit uit het oog, vooral niet als het moeilijk wordt. Deze beproevingen onderscheiden goede yogadocenten van grote yogadocenten.

Wat doet een yogadocent?  

Yogadocent

Een yogadocent is meer dan het aanleren van asana's en het aanpassen van houdingen. Een yogadocent is verantwoordelijk voor het leiden van yogalessen en het helpen van studenten om hun fysieke, mentale en spirituele welzijn te verbeteren door middel van yoga. Een gewone week van een yogadocent kan bestaan uit de volgende taken en verantwoordelijkheden:

 • Plan en geef yogalessen die geschikt zijn voor het niveau en de vaardigheden van de studenten in de klas.
 • Creëer een veilige en ondersteunende omgeving voor studenten om yoga te beoefenen.
 • Ze scholen zich voortdurend bij over nieuwe technieken, praktijken en veranderende kennis op yogagebied.
 • Bouw relaties op met studenten en creëer een gemeenschappelijke sfeer in de studio.
 • Promoot de studio en trek nieuwe studenten aan.

Hoe word ik een gecertificeerd yogadocent? 

Yogadocent worden is een voortdurende reis, maar onderweg zul je een schat aan kennis en ervaring opdoen. De meeste yogascholen eisen dat je een 200-urige yogadocentenopleiding afrondt en een yogadocenten certificaat behaalt om professioneel les te kunnen geven. Daarom zijn er talloze ashrams en online trainingsprogramma's met dagelijkse ondersteuning die het behalen van een certificaat veel gemakkelijker maken. 

Hier volgt een overzicht van de stappen die je moet nemen om een gecertificeerd yogadocent te worden.

Stap 1: ontwikkel je yoga practice

Voordat je je inschrijft voor een yogadocentenopleiding, moet je de tijd nemen om je practice te verdiepen en je fysieke fitheid en flexibiliteit te verbeteren. Je kunt lid worden van een yogastudio, online video tutorials volgen of zelfs meedoen aan een korte beginnerscursus yoga. Dit is ook een uitstekende gelegenheid om verschillende yogastijlen te ontdekken en uit te vinden welke je het meest aanspreken.

Stap 2: vind het juiste trainingsprogramma

Zoek naar programma's die aansluiten bij je persoonlijke overtuigingen en favoriete yogastijl. Als je op zoek bent naar een authentieke yoga opleiding, dan is studeren in India een unieke ervaring. Er zijn genoeg online lerarenopleidingen voor beoefenaars die geen tijd of geld hebben om in het buitenland te studeren. Vergeet niet te controleren of gerenommeerde organisaties zoals de Yoga Alliance USA je opleiding accrediteren. Dit zorgt ervoor dat je yogadocentenopleiding voldoet aan de internationale standaarden die zijn opgesteld door de alliantie. 

Vind Het Juiste Trainingsprogramma

Stap 3: schrijf je in voor een yoga docentenopleiding en rond deze af

Zodra je een programma hebt gevonden, schrijf je je in en voltooi je de training. De duur van de opleiding kan variëren van enkele weken tot enkele maanden, afhankelijk van het programma dat je kiest. Maar 200 uur training wordt beschouwd als het minimum dat vereist is voordat je kunt beginnen met lesgeven. Als je van plan bent om in het buitenland les te gaan geven, is het een goed idee om je in te schrijven bij een gerenommeerde yogavereniging en een verzekering af te sluiten. 

Stap 4: blijf jezelf bijscholen

Veel organisaties vereisen permanente educatie om de certificeringsstatus te behouden, en het is ook essentieel om up-to-date te blijven met nieuwe trends en technieken in de yogawereld. Cursussen van 50 en 100 uur worden geadviseerd als vervolgtraining na het afronden van een 200 uur yoga teacher training. Deze kortere cursussen geven je ook de mogelijkheid om andere yogastijlen te ontdekken, zoals prenatale yoga, meditatie en pranayama oefeningen

Hoeveel kost het om yogadocent te worden? 

In een traditionele yoga ashram kost een 200-urige yoga docenten opleiding tussen de €1950 en €2250 en meer, afhankelijk van de kamer en locatie die je kiest. Het cursusgeld is meestal inclusief alle lesgelden, accommodatie tijdens de opleiding, drie maaltijden per dag, cursushandleiding en studiemateriaal, en in sommige gevallen vervoer van en naar het vliegveld of de trein.

Als een traditionele ashram opleiding buiten je budget valt, bieden sommige yogascholen flexibele online docentenopleidingen aan voor een gereduceerde prijs van rond de €1450. Met een online opleiding bespaar je niet alleen op extra kosten zoals vliegtickets en reiskosten, maar je kunt ook vanuit huis studeren of werken in een tempo dat bij jou past.

Het is ook de moeite waard om te weten dat sommige leraren betalingsplannen of beurzen aanbieden, dus informeer naar de mogelijkheden voor financiële steun. Bij Arhanta Yoga hebben we bijvoorbeeld een betalingsregeling in drie termijnen voor studenten die het totale bedrag niet vooruit kunnen betalen.

Hoe lang duurt het om gecertificeerd yogadocent te worden? 

Sommige yogadocenten opleidingen kunnen in slechts een paar weken afgerond worden, terwijl andere meerdere maanden in beslag nemen. De duur kan ook afhangen van de indeling van het programma, fulltime of parttime, persoonlijk of online.

Gemiddeld variëren de meeste yoga docentenopleidingen van 200-500 uur, die 26 dagen tot 12 maanden in beslag kunnen nemen. De uren worden meestal verdeeld in contacturen (uren in de les of practicum) en contactloze uren (uren zelfstandig studeren of oefenen met lesgeven).

Het is ook belangrijk om te weten dat yogadocent worden een continu leerproces is. Zelfs nadat je gecertificeerd bent, moet je doorgaan met het leren van nieuwe technieken en stijlen, wat een leven lang kan duren.

Kun je online een yogadocentenopleiding doen? 

Yogadocentenopleiding

Ja, het is mogelijk om een online yogadocentenopleiding te volgen. Er zijn verschillende voor- en nadelen aan online yogadocentenopleidingen. Als je meer tijd of geld nodig hebt voor een in-persoon yogadocentenopleiding, dan biedt een online cursus volledige flexibiliteit en een uitgebreide opleiding zonder dat dit ten koste gaat van je portemonnee. Dat gezegd hebbende, het voltooien van een yogadocentenopleiding in een traditionele ashram is een levensveranderende ervaring die interactieve training, unieke culturele ervaringen en levenslange vriendschappen biedt. 

Bij Arhanta Yoga hebben we een online academie met verschillende lerarenopleidingen die overal en altijd gevolgd kunnen worden. Deze programma's bevatten diepgaande videoinstructie, leesmateriaal en opdrachten die allemaal online gedaan kunnen worden. Hoewel je niet de persoonlijke begeleiding hebt van een ashram training, bieden online trainingsprogramma's bij Arhanta Yoga levenslange ondersteuning van je trainer. Dit betekent dat als je vragen hebt, je contact kunt opnemen met je docent tijdens of na de opleiding. 

Hoeveel verdient een yogadocent? 

Aspirant yogadocenten vragen me vaak of het mogelijk is om een bevredigend en financieel stabiel leven te leiden als yogadocent. Het antwoord is ja; er zijn talloze manieren om van je passie een succesvolle carrière te maken. Natuurlijk hangt je salaris af van je ervaring, locatie en het pad dat je kiest als yogadocent, maar gemiddeld kan een yogadocent een behoorlijk inkomen verdienen. 

Daarnaast kunnen sommige yogadocenten ervoor kiezen om zelfstandig te werken door privélessen aan te bieden of les te geven in verschillende studio's of sportscholen. In dit geval kan hun inkomen gebaseerd zijn op het aantal lessen dat ze geven en de tarieven die ze vragen.

Het is belangrijk om te weten dat een hoog salaris niet de enige overweging is om yogadocent te worden. Velen kiezen dit carrièrepad vanwege hun liefde voor lesgeven en het helpen van anderen. Uiteindelijk is het plezier en de voldoening om iemand te helpen zijn leven en welzijn te verbeteren door middel van yoga onbetaalbaar.

Welke carrièremogelijkheden zijn er voor gecertificeerde yogadocenten? 

Nu gezondheid en welzijn voor velen een topprioriteit aan het worden zijn, is er meer dan ooit vraag naar holistische praktijken zoals yoga, en dat is goed nieuws voor jou! Maar hoe vind je werk als yogadocent en welke carrièremogelijkheden zijn er?

Er zijn verschillende manieren waarop pas gecertificeerde yogadocenten in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Enkele opties zijn: 

 1. Groeps- of privélessen in een yogastudio
 2. Yoga en wellness in een gezondheidsclub of spa
 3. Bedrijfsyoga voor werknemers
 4. Online yogalessen en het creëren van content op sociale mediaplatforms
 5. Privé-yogasessies voor verschillende klanten
 6. Yoga-retraiteinstructeur

Vandaag de dag heeft het internet veel nieuwe mogelijkheden geopend voor gecertificeerde yogadocenten om overal ter wereld les te geven. Of je nu je eigen YouTube kanaal begint of virtuele lessen geeft voor een academie, de mogelijkheden voor online yogadocenten zijn legio.

Conclusie

Yogales geven is een verrijkende en bevredigende weg als je die wilt inslaan. Het zal je niet alleen helpen voldoening te vinden in je carrière, maar het zal je ook nieuwe vriendschappen, kennis en ervaringen brengen. Natuurlijk is het zetten van de eerste stap en het starten van een yogadocentenopleiding niet gemakkelijk. Maar de reis zal je leiden op een eindeloze weg van persoonlijke groei en zelfonderzoek die je leven voor altijd zal veranderen.

Over de auteur

Ram Jain

Geboren in de Jain familie waar yoga al vijf generaties lang de manier van leven is, begon mijn formele yogareis op achtjarige leeftijd op een Vedische school in India. Daar kreeg ik een solide basis door het lezen van oude geschriften, waaronder Veda's, Upanishads, de Bhagavad Gita en Yoga Sutra's (om er maar een paar te noemen).

In 2009 heb ik Arhanta Yoga Ashrams opgericht. Ik zie yoga als een manier om de vijf zintuigen te beheersen, dus noemde ik onze ashrams 'Arhanta Yoga', de yoga om de vijf zintuigen te beheersen!

In 2017 heb ik ook de Arhanta Yoga Online Academy opgericht zodat mensen die onze ashrams niet kunnen bezoeken onze cursussen op afstand kunnen volgen.

Bij Arhanta geven we niet alleen yoga. We leren je hoe je je potentieel kunt bereiken, je kennis kunt verdiepen, je zelfvertrouwen kunt opbouwen en de leiding over je leven kunt nemen.

Related Posts