Yoga is uitgegroeid tot een van de snelst groeiende industrieën van de afgelopen tijd. De groei van online lerarenopleidingen heeft het gemakkelijker gemaakt voor mensen om professioneel yoga te gaan onderwijzen. In dit artikel gaan we in op de voor- en nadelen van online yoga lerarenopleidingen.

In de laatste decennia is yoga een zeer populaire carrièrekeuze geworden. Een yoga docenten opleiding (YTT) geeft je de kans om mensen te helpen werken aan hun eigen innerlijke transformatie. Het stelt je in staat om de voordelen van asana beoefening, meditatie, pranayama, en andere lessen over mindful leven met anderen te delen.

Om een goede yogaleraar te zijn, moet je eerst aan jezelf werken. Kennis van de yogageschiedenis of het doen van een paar sessies is niet genoeg om deze ervaring op anderen over te kunnen brengen. Een yoga docenten opleiding helpt je diep in de hele yoga ervaring te duiken terwijl je leert hoe je zelf een docent kunt worden.

Is een Online Yoga Docenten Opleiding de Moeite Waard?

Dat hangt af van waar je naar op zoek bent. Een in-person docentenopleiding is een levensveranderende ervaring, en een online cursus kan je ook op vele manieren voordeel opleveren. Het zal je kennis verdiepen, je vaardigheid verbeteren om een betere controle en uitlijning te bereiken in houdingen, inversies, en sequenties. En het belangrijkste, het zal u trainen om anderen te helpen yoga te beoefenen.

Een online yoga certificatie programma kan een zeer waardevolle ervaring zijn, maar alleen vertrouwen op virtuele sessies kan het echte leren van een student belemmeren. Veel hangt af van de docenten en de structuur van de online cursus om succesvol en zinvol te zijn.

Lees meer: 12 Redenen waarom online cursussen een win-win zijn voor zowel studenten als makers van cursussen

Waar Moet ik op Letten bij het Kiezen van een Online Yoga Docentenopleiding?

Wanneer je een online cursus kiest, is het echt belangrijk dat je eerst beslist waarom je de cursus wilt volgen. Online yoga cursussen zijn ontworpen voor verschillende niveaus en zijn bedoeld om elke leerling op een bepaalde manier aan te passen. Als je echt graag leraar wilt worden, moet je de antwoorden op een aantal basisvragen weten. Dit artikel werpt een blik op de belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen.

Hoe voelt een Online Yoga TTC aan?

Online docentenopleidingen zijn meestal uitgebreid en grondig. Ze omvatten alle belangrijke aspecten van een reguliere docentenopleiding, waaronder, theorie, praktijk, en workshops. Ze bieden ook live trainingen en één-op-één coaching sessies. Bovendien, in sommige geavanceerde programma’s, krijg je de hele cursus te doen op uw eigen tempo en timing.

Ook al is een klas 100% virtueel, toch kan een student de invloed van de leraar voelen door de manier waarop hij zijn les geeft. De mogelijkheid om vragen te stellen, live feedback te krijgen en preciezere begeleiding maakt een groot verschil voor een online student.

Ongetwijfeld is in-person training altijd de beste manier om te leren. Maar zelfs een online yogacursus kan veel meer leren dan een traditionele training in een studio of ashram.

Hoe Kies je een Online YTT Cursus?

Reviews over yoga teacher training certificering bieden goede informatie over de voor- en nadelen van een online TTC. Je moet de relevante adviezen gebruiken en ze toepassen in je eigen context om te beslissen wat bij je past.

Er zijn veel goede online cursussen die worden aangeboden door Yoga Alliance RYT trainers en van Yoga Alliance geaccrediteerde scholen. Hier zijn enkele punten die nuttig kunnen zijn wanneer je een online YTT cursus kiest:

1. Stel je Prioriteiten

Het is belangrijk dat je eerst bepaalt wat je wilt bereiken met de cursus. Vervolgens moet je beslissen welke stijl je wilt leren en hoeveel kosten je je kunt veroorloven. Als je weet wat je prioriteiten zijn, is het makkelijker om een cursus te vinden die aansluit bij je doelen.

Lees meer: Welke yogastijl past bij jou?

2. Controleer de Referenties

Om een echt goede leraar te zijn, is het belangrijk dat je leert van een hooggekwalificeerde bron. Het is belangrijk dat je de geloofsbrieven en ervaring van je leraren controleert voordat je een school kiest.

3. Tijd en Plaats

Je tijdschema zal afhangen van of je een cursus volgt in eigen land of in het buitenland. Als je een goed begrip hebt van het tijdsverschil, wordt het gemakkelijk om je prioriteiten in balans te brengen met je leerschema.

Het is waar dat u in uw eigen tempo kunt leren en op elk gewenst moment kunt terugkeren naar een opgenomen sessie. Maar je zult ook een aantal live sessies moeten bijwonen, dus zorg ervoor dat je een cursus kiest op basis van deze factoren.

Voor- en Nadelen van Online Yoga Docentenopleidingen

Terwijl het vroeger niet altijd mogelijk was om een YTT cursus online te doen, is dit sinds COVID-19 veranderd. Online YTT’s waren voor velen een grote hulp bij uitdagingen zoals sociale afstand en lockdowns. Het stelde mensen in staat respijt te vinden voor stress en om te gaan met de nieuwe manieren van leven, werken en contact maken. Tegelijkertijd konden veel leerkrachten hun ervaring gebruiken om anderen te helpen zich door deze moeilijke tijden heen te slaan en te overleven.

Alle belangrijke aspecten worden in gedachten gehouden, en de beste inspanningen worden geleverd om van online yoga leren een allesomvattende ervaring te maken. Maar zoals alles, heeft het zijn eigen voor- en nadelen.

Voordelen van Online Yoga Docenten Opleiding:

1. Het past in je toch al drukke leven.

Een online cursus bespaart je de tijd die je anders zou besteden om naar een studio te gaan. Als zodanig past het gemakkelijker in je toch al drukke schema. Je kunt ervoor kiezen de YTT-cursus in één keer te doen of je studierooster aan te passen aan je eigen tijdschema. Dit werkt goed voor werkende mensen en voor degenen die een gezin of andere verplichtingen hebben.

2. Online YTT is minder belastend voor je portemonnee

Eerlijk gezegd kan een goede YTT-cursus duur zijn. Het cursusgeld is slechts een deel van de kosten. Je reis en voorbereidingen voor het verblijf in een retraite of ashram zullen hun eigen kosten hebben. Een van de belangrijkste voordelen van het doen van een online YTT is dat het minder duur wordt. Je kunt kiezen uit een scala aan opties en een cursus kiezen die het beste bij je budget past. Plus, veel online programma’s bieden goede kortingen.

3. Je kunt het terugspelen

Sommige plaatsen bieden een gratis sessie aan die een student helpt om de cursus beter te leren kennen. Bovendien krijg je bij een online YTT levenslang toegang tot alle lessen. Maar in een live lerarenopleiding mag je elke sessie maar één keer doen. Evenzo heb je in een online TTC ook toegang tot veel goede videotutorials van doorgewinterde leraren en kun je die gebruiken bij het ontwikkelen van je eigen manier van lesgeven en zelfoefening.

4. Online YTT’s ondersteunen een eco-vriendelijke toekomst

Mindful leven helpt ons om onze prioriteiten te heroverwegen en dienovereenkomstig de nodige aanpassingen te maken. Minder voertuigen op straat en minder gebruik van consumptiegoederen en -diensten tijdens COVID-19 heeft de koolstofuitstoot sterk verminderd. Online training ondersteunt deze eco-vriendelijke mentaliteit.

Nadelen van Online Yoga Docenten Opleiding:

1. Het is moeilijker om focus, discipline en gemeenschap te vinden in online lessen

Een in-person sessie is een community ervaring waar studenten worden getraind in een bepaalde opstelling. Het is niet volledig mogelijk om hetzelfde na te bootsen in een online les. Leven en leren met andere mensen zorgt voor meer discipline en focus bij een student. Maar dat is moeilijker in online lessen, vooral voor beginners.

2. De diepte en levendigheid van een live, interactieve training ontbreekt

Online certificeringsprogramma’s voor lerarenopleidingen zijn niet zo intens en levendig als live, interactieve sessies. In een niet-virtuele opleiding verwerven studenten een meer diepgaande kennis van onderwijsmethoden en -praktijken. Oefenen met leeftijdsgenoten maakt het gemakkelijker om toegewijd en gemotiveerd te blijven dan het alleen te doen.

3. Hetzelfde niveau van begeleiding ontbreekt

Misschien begrijp je de begeleiding van je instructeur goed en denk je dat je je asana’s correct uitvoert. Maar het kan zijn dat je af en toe wat lichte aanpassing of begeleiding van je leraar nodig hebt. Het kan ook makkelijker zijn om je eigen houding te corrigeren als je ziet hoe een leerling van dichtbij wordt bijgestuurd. De inzet en bekwaamheid van een leraar worden niet minder in online training. De ruimte om studenten meer diepgaand te begeleiden wordt echter kleiner in een online klas.

4. Het wordt minder persoonlijk en minder meeslepend

Een TTC is een levensveranderende ervaring waarbij een persoon diep gaat in een krachtige training. Je ervaart een verandering in je eetpatroon, je dagelijkse routine en je gewoontes. Je maakt contact met andere studenten en je docenten op een persoonlijke en interactieve manier terwijl je samen yoga leeft en ademt. Een online YTT cursus is in vele opzichten goed. Maar video’s bekijken en oefenen of van gedachten wisselen in online groepen is niet hetzelfde als leren via een traditionele, on-site cursus.

Lees meer: 10 manieren waarop een Yoga Docenten Opleiding je leven kan veranderen

Moet ik me Registreren bij Yoga Alliance om les te Geven?

Yoga Alliance is een wereldwijd erkende organisatie die mensen in de yoga gemeenschap stimuleert en ondersteunt. Hun doel is het bevorderen van hoge kwaliteit, veilige en toegankelijke yoga onderwijs gemeenschap.

Je kunt ook yogales geven zonder een Yoga Alliance registratie. Maar als je je bij hen registreert, wordt het makkelijk om aangenomen te worden door internationale yogastudio’s. Je moet dan wel een vergoeding betalen voor het registreren en het voldoen aan een aantal andere vereisten zoals continuing education units (CEU). Kijk op de officiële Yoga Alliance site voor meer details.

Een Yoga Alliance RYT certificaat laat zien dat je een bepaald niveau van training als yogadocent hebt gedaan. Maar het is niet de enige manier om iemands bekwaamheid om les te geven te beoordelen of een idee te krijgen van zijn ervaring in yoga.

Lees meer: Certificaten, Registraties en Verzekering: Wat zijn de wettelijke vereisten voor het lesgeven in yoga?

FAQs Over Online Yoga Docentenopleiding

Als je erover denkt om yogaleraar te worden door een online certificeringscursus te volgen, heb je waarschijnlijk vragen over hoe je dat moet aanpakken. In deze sectie kijken we naar een aantal veelgestelde vragen over online yoga docentenopleiding certificering cursussen.

1. Ik ben een beginner. Kan ik nog steeds deelnemen aan een online docentenopleiding?

Ja, dat kan. De meeste cursussen zijn ontworpen om alles vanaf nul te behandelen, en je krijgt alle ondersteuning tijdens het leren. De eerste yoga docentenopleidingen werden in de jaren 80 gegeven door doorgewinterde docenten aan trouwe studenten. Deze studenten deelden hun practice voor een lange tijd met hun leraar, voordat ze werden ingewijd in het lesgeven. Tegenwoordig staan de lerarenopleidingen open voor iedereen die lichamelijk en geestelijk gezond is en bereid is de verantwoordelijkheid van het volgen van een opleiding op zich te nemen. Dit schept mogelijkheden voor veel verschillende mensen om aan lerarenopleidingen deel te nemen. Naast toekomstige leraren kan nu ook iedere student van elk niveau een lerarenopleiding volgen om zijn beoefening te verdiepen. Dit betekent dat je niet veel ervaring nodig hebt om aan een yoga docentenopleiding mee te doen.

Lees meer: Hoeveel yoga-ervaring heb je nodig om yogadocent te worden?

2. Welke stijlen yoga kan ik leren?

Je kunt online YTT lessen vinden voor elke stijl van yoga die je wilt leren. Elke leraar heeft zijn/haar eigen expertise, en zij zullen een online cursus ontwerpen op basis van wat zij geleerd hebben. Je kunt deelnemen aan een Restorative Yoga les of een meer klassiek Hatha Yoga programma. Je kunt ook kiezen voor Vinyasa Yoga, Yin Yoga, of Kids en Teens Yoga.

Als u meer wilt weten over onze online lerarenopleidingen, vindt u hier alle details.

3. Zijn alle lerarenopleidingen van dezelfde duur?

Nee, dat zijn ze niet. Elke cursus is gemaakt rond een bepaalde aanpak, en de duur is gebaseerd op het doel van de cursus. Zo zal een cursus van 50 uur minder tijd in beslag nemen dan een cursus van 200 uur.

Lees meer: Wat is het verschil tussen een 50- 100- en 200 uur Yoga Docenten Certificering?

4. Ontvang ik een internationale certificering nadat ik mijn cursus heb afgerond?

Nadat je 100% hebt voldaan aan de eisen van een lerarenopleiding, zullen de meeste plaatsen een soort van certificering aanbieden. Maar ze zijn niet allemaal internationaal erkend.

Voor een internationaal yogadocentencertificaat moet je eerst een uitgebreide cursus afronden, zoals de 200-uurs yogadocentenopleiding. Dergelijke cursussen vereisen dat een student een training ter plaatse bijwoont om een bepaald aantal contacturen te voltooien.

Maar dit is veranderd sinds de COVID-19 crisis. Yoga Alliance Registered Yoga School (RYS) leden die een aanvraag hebben ingediend en aan de kwalificatie-eisen hebben voldaan, kunnen virtuele lesuren aanbieden (vooraf opgenomen en live) in plaats van live contacturen.

Momenteel is dit slechts van toepassing tot 31 december 2021.

5. Kan ik lesgeven na het voltooien van een lerarenopleiding?

Ja, u kunt lesgeven nadat u de lerarenopleiding hebt voltooid. Velen kiezen ervoor om eerst een stage of hogere opleiding te volgen voordat ze aan een carrière als leraar beginnen. Het hangt ervan af hoe comfortabel en voorbereid je je voelt.

Conclusie

Wat yoga voor jou betekent en hoe het je leven zal beïnvloeden zal gebaseerd zijn op vele persoonlijke factoren. Maar in de kern zijn sommige dingen hetzelfde voor iedereen die een carrière als yogaleraar wil nastreven. Voor veel mensen maakt de mogelijkheid om zelfs maar een deel van hun yoga opleiding online te volgen het mogelijk om het in de eerste plaats te leren.

En hoewel we ons allemaal zorgen blijven maken over de vooruitzichten van een post-COVID toekomst, willen we je verzekeren dat het oké is om te gaan voor een online TTC voor yoga. De toekomst zal ons zeker een betere ruimte brengen om door te gaan met in-person trainingen en live sessies.

Over de auteur

Ram Jain

Geboren in de Jain familie waar yoga al vijf generaties lang de manier van leven is, begon mijn formele yogareis op achtjarige leeftijd op een Vedische school in India. Daar kreeg ik een solide basis door het lezen van oude geschriften, waaronder Veda's, Upanishads, de Bhagavad Gita en Yoga Sutra's (om er maar een paar te noemen).

In 2009 heb ik Arhanta Yoga Ashrams opgericht. Ik zie yoga als een manier om de vijf zintuigen te beheersen, dus noemde ik onze ashrams 'Arhanta Yoga', de yoga om de vijf zintuigen te beheersen!

In 2017 heb ik ook de Arhanta Yoga Online Academy opgericht zodat mensen die onze ashrams niet kunnen bezoeken onze cursussen op afstand kunnen volgen.

Bij Arhanta geven we niet alleen yoga. We leren je hoe je je potentieel kunt bereiken, je kennis kunt verdiepen, je zelfvertrouwen kunt opbouwen en de leiding over je leven kunt nemen.

Related Posts