Het verschil tussen een residentiële en een niet-residentiële yoga lerarenopleiding?

Er zijn veel manieren om yogaleraar te worden. In dit artikel zullen we proberen diegenen van jullie te helpen die twijfelen of ze een residentiële of een niet-residentiële yoga-lerarenopleiding willen kiezen.

Er zijn veel verschillende soorten yoga docentenopleidingen om uit te kiezen. De meest gebruikelijke weg om yogaleraar te worden, is de fundamentele 200 uur durende yoga docentenopleiding, die een basis vormt voor je leerreis. Dit is ook de internationale standaard om gekwalificeerd te worden als yogaleraar. Vanuit deze stichting kunnen vele andere soorten yoga docentencursussen worden toegevoegd om je lesvaardigheden verder te specialiseren.

Lees: Verschil 50, 100 & 200 uur Yoga Docenten Opleiding en Certificaat

De meest voor de hand liggende verschillen in alle yoga-lerarenopleidingen die vandaag de dag worden aangeboden, zijn hun locatie en duur van hun programma. Een van de grootste verschillen is of het een residentiële en niet-residentiële yoga docentenopleiding is. Een residentiële opleiding is doorgaans een intensieve opleiding van een maand, inclusief accommodatie. Een niet-residentiële opleiding is ongeveer evenveel uren verdeeld over een langere periode.

Redenen om te kiezen voor een niet-residentiële yoga docentenopleiding

De tijd vinden om een opleiding te volgen om yogaleraar te worden, kan een hele uitdaging zijn, vooral als je je lerarenopleiding moet combineren met andere verplichtingen in het leven. Mogelijk moet u thuis zijn voor werk, voor uw gezin of voor andere permanente verantwoordelijkheden. Het kan ook te wijten zijn aan specifieke vereisten voor voedsel, milieu of levensstijl. Je voelt je misschien niet op je gemak bij onbekende mensen of je bent misschien bang om te vliegen.

Dit zijn allemaal legitieme redenen om te kiezen voor een niet-residentiële opleiding bij jou in de buurt. Wat betekent dat je enkele lessen per week of maand volgt en zo de benodigde uren over een periode verdeelt. Deze periode kan worden verspreid over een paar maanden of zelfs jaren. Met een lokale training leer je de leraren om je heen kennen, breng je meer tijd door in een yogastudio en krijg je toekomstige connecties voor je carrière in het lesgeven. De keerzijde van een niet-residentiële opleiding is het gebrek aan onderdompeling in het onderwerp. Het dagelijkse leven kan en zal de informatie die je tijdens de trainingsdagen ontvangt gemakkelijk vervagen. Je zult waarschijnlijk worden afgeleid door andere verantwoordelijkheden, waardoor het moeilijk wordt om alle informatie volledig op te nemen.

Ben je klaar om een residentiële yoga-instructeurstraining te kiezen?

Als je een maand de tijd hebt voor een volledige onderdompeling in yoga, kun je een residentiële training volgen. Dit is vooral geschikt voor mensen die in korte tijd in een grote hoeveelheid informatie willen duiken. Dit kan een uitdaging zijn, zowel mentaal als fysiek. Maar als je bereid bent om hard te leren en te werken, is het meer dan waarschijnlijk dat je de training met succes zult voltooien. Je moet gedurende deze periode klaar staan om te studeren, oefenen en les te geven. Meestal duurt een residentiële training ongeveer 4 weken en heb je 6 dagen per week les met een vrije dag voor studie en ontspanning.

Lees: 4 redenen waarom een intensieve yoga docentenopleiding werkt!

De volgende vraag die je jezelf kunt stellen is wat voor soort residentiële yoga lerarenopleiding je zou willen ervaren. Je kunt voor een compleet avontuur gaan, naar een verre bestemming reizen en een vakantie combineren met een yoga docentenopleiding. Veel retraites en hotels over de hele wereld bieden certificeringcursussen voor yogaleraren. Daar zijn de trainingen meestal minder zwaar op de studie en filosofie en meer op de ervaring. Dit is een goede training voor iedereen die kennis wil maken met yoga educatie en een fijne vakantie ervaring. De onderdompeling is sterker dan bij de niet-residentiële opleiding. Maar het vakantiegevoel dat je krijgt in een retraite of hotel kan de leerervaring beïnvloeden.

De meer serieuze 200-uur yoga docentenopleiding in een residentie zou in een ashram zijn. Het idee achter dit type residentiële training gaat terug op de traditionele manier van lesgeven, Gurukula genaamd. Een Gurukula was een soort schoolsysteem in het oude India. Het wordt genoemd in de Upanishads, een deel van de vier Veda’s, waarvan het vroegste deel teruggaat tot de 6e eeuw. In dit systeem zouden de studenten in de buurt van of met hun leraren wonen en de opleiding volgen zonder enige andere afleiding. Deze traditie is te vinden bij veel verschillende religieuze groepen in India. Het was ook het belangrijkste onderwijssysteem in Zuid-Azië vóór de Britse overheersing. Het moderne Gurukula-systeem werd in de 19e eeuw nieuw leven ingeblazen door Dayananda Saraswati en Swami Shraddhanand, waardoor er ruimte ontstond voor kloosterretraites en trainingen om nieuw leven in te blazen. Studenten die deze ruimtes bezoeken, worden als gelijk beschouwd, ze leren van de goeroe en nemen deel aan dagelijkse taken, waardoor een kleine gemeenschap ontstaat.

Er zijn veel ashrams over de hele wereld, elk met hun eigen filosofie en gedragscode. Sommige zijn strenger dan andere, maar ze geloven allemaal in het systeem van volledige onderdompeling en nuchter leven om de leerervaring mogelijk te maken. Een yoga docentenopleiding in een hotel of retraite kan een soortgelijk effect hebben, maar de omgeving kan storend zijn. Wanneer je besluit om naar een ashram te gaan, is de kans groot dat je betrokken blijft en krijg je een glimp van een oude manier van studeren.

Lees: Wat te verwachten bij een Ashram

Uiteindelijk wordt het proces bij elke leerervaring beïnvloed door jouw manier van leren. Het vinden van de juiste omgeving om je kennis te ontwikkelen om les te geven is essentieel om een sterke basis te leggen. Iedereen heeft zijn eigen unieke manier van leren. Onze ervaring heeft aangetoond dat, uit de verschillende manieren om yogaleraar te worden, de ervaring in een ashram het beste effect heeft. Door afleiding te beperken en een maand lang een yogische levensstijl aan te houden, kun je jezelf volledig onderdompelen in de ervaring en gezonde gewoonten creëren die zowel je persoonlijke ontwikkeling als je ontwikkeling als leraar ten goede komen.

Heb je meer hulp nodig om te beslissen welke yoga docentenopleiding voor jou de beste is? Lees: Hoe kies je een yoga docenten opleiding?

Over de auteur

Ram Jain

Geboren in de Jain familie waar yoga al vijf generaties lang de manier van leven is, begon mijn formele yogareis op achtjarige leeftijd op een Vedische school in India. Daar kreeg ik een solide basis door het lezen van oude geschriften, waaronder Veda's, Upanishads, de Bhagavad Gita en Yoga Sutra's (om er maar een paar te noemen).

In 2009 heb ik Arhanta Yoga Ashrams opgericht. Ik zie yoga als een manier om de vijf zintuigen te beheersen, dus noemde ik onze ashrams 'Arhanta Yoga', de yoga om de vijf zintuigen te beheersen!

In 2017 heb ik ook de Arhanta Yoga Online Academy opgericht zodat mensen die onze ashrams niet kunnen bezoeken onze cursussen op afstand kunnen volgen.

Bij Arhanta geven we niet alleen yoga. We leren je hoe je je potentieel kunt bereiken, je kennis kunt verdiepen, je zelfvertrouwen kunt opbouwen en de leiding over je leven kunt nemen.

Related Posts