Als je ervan droomt om een gekwalificeerd yogadocent te worden, is de eerste stap het kiezen van een yogacertificeringscursus om je voor in te schrijven. Maar met opties van 50, 100, 200 en 500 uur is het heel normaal om je een beetje verloren en verward te voelen. Sommige yogacursussen zijn verspreid over maanden, terwijl andere een intensieve ervaring bieden in slechts een paar dagen. Elke cursus is geschikt voor verschillende niveaus, levensstijlen, schema's en budgetten, dus je moet je eerst in de details van deze opties verdiepen voordat je kunt beginnen. 

In deze eenvoudige gids leggen we de verschillende soorten yoga certificeringen uit die gewoonlijk worden aangeboden voor beginners, zodat het makkelijker voor je wordt om uit te zoeken welke cursus het beste past bij jouw niveau van yoga en je doelen. Of je nu op zoek bent naar een cursus die je tussen een hectisch schema door kunt doen of naar een meer intensieve cursus, we zullen alle verwarring over yogacertificeringen wegnemen en je helpen de beste weg te kiezen voor jouw reis als yogaleraar.

Wat is de minimale kwalificatie om yogadocent te worden?

Wat is de minimale kwalificatie om yogadocent te worden

Vanwege de groeiende populariteit en invloed van yoga, hebben instituten zoals Yoga Alliance USA normen opgesteld om een bepaalde structuur en kwaliteit van yogadocentenopleidingen over de hele wereld te handhaven. 

Deze standaarden specificeren het aantal vereiste trainingsuren en de essentiële onderwerpen die moeten worden behandeld. Als gevolg hiervan is de 200 uur yoga docentenopleiding (YTT) een internationaal erkende standaard voor aspirant yogadocenten. 

Deze uitgebreide cursus is ontworpen om studenten een sterke basis te geven in zowel de praktische als theoretische aspecten van yoga. Je wordt ondergedompeld in dagelijkse yoga- en meditatiebeoefening en verdiept je in yogafilosofie en anatomie. Arhanta's intensieve 26-daagse YTT is ook gestructureerd om je vaardigheden en zelfvertrouwen als instructeur te vergroten. Elke dag besteed je drie uur aan hands-on lesgeven, zodat je je stijl van lesgeven kunt verfijnen en ontwikkelen in een ondersteunende omgeving.

Bekijk: hoeveel yogaervaring heb je nodig om yogadocent te worden?

Zodra je deze basiscertificering hebt afgerond, kom je in aanmerking om je te registreren bij internationale of lokale yogaverenigingen als een RYT-200 (Registered Yoga Teacher). Het is belangrijk om te weten dat het wettelijk gezien niet nodig is om een 200-uurs RYT certificaat te hebben om yogales te geven, maar veel yogastudio's geven er de voorkeur aan of eisen zelfs dat hun docenten dit niveau van yogacertificering hebben.

Het afronden van een 200-uur YTT is ook de basis voor je voortdurende groei als docent. Zoals je zult ontdekken, is yogadocent worden niet alleen het behalen van een yogacertificaat. Het is een levenslange reis van leren en ontwikkelen als docent en student.

Lees ook: yogadocentenopleiding - survivalgids voor studenten

Hoe lang duurt het om een gecertificeerde yogadocent te worden?

Zoals hierboven uitgelegd, vereisen yogadocenten opleidingen meestal 200 uur studie voordat ze professioneel les kunnen geven in yoga. Terwijl sommige scholen deze uren verspreiden over 2 tot 3 jaar of meerdere maanden, bieden andere scholen zoals Arhanta een meer intensieve, vier weken durende yogadocentenopleiding aan. 

Onze 200-uurs YTT in India en Nederland is een programma van vier weken dat in slechts 26 dagen kan worden afgerond. Dit maakt het een populaire optie voor werkende professionals die het zich niet kunnen veroorloven om maanden vrij te nemen. Sommige studenten die zich inschrijven zijn er niet altijd van overtuigd dat het mogelijk is om een YTT in 26 dagen af te ronden, maar het hoge tempo en de volle dagen met yogabeoefening, anatomiestudie en filosofielessen zorgen voor een geconcentreerde en transformerende leeromgeving. Aan het eind zijn ze het er allemaal over eens dat de intensieve training niet alleen mogelijk was, maar ook levensveranderend.

Tegenwoordig zijn er ook online yogadocentenopleidingen beschikbaar, die veel voordelen bieden voor drukbezette beoefenaars, maar natuurlijk ook een paar nadelen.

200-uurs yogacertificering vs. 50- & 100-uurs cursussen

200-uurs yogacertificering vs. 50- & 100-uurs cursussen

Als je een krap schema hebt en een kortere yogadocentenopleiding overweegt, zoals een 50- of 100-uurs programma, is het belangrijk om te weten wat je kunt verwachten. Deze korte cursussen kunnen simpelweg niet alle essentiële informatie bieden die een uitgebreide 200 uurs yogacursus wel biedt. Dit betekent dat je waarschijnlijk een aantal belangrijke vaardigheden en zelfvertrouwen zult missen die cruciaal zijn voor het effectief lesgeven in yoga.

Cursussen van 50 of 100 uur zijn geweldig om dieper in te gaan op specifieke gebieden die in een 200-uurs cursus misschien niet in detail aan bod komen, zoals Fascia Yoga of Restorative Yoga. Maar ze behandelen de basis niet uitgebreid. Deze kortere cursussen gaan ervan uit dat je de basis van yoga al onder de knie hebt en zijn daarom ontworpen om extra tools aan je pakket toe te voegen, in plaats van je basis vanaf nul op te bouwen.

Dus, als je professioneel yogales wilt geven in een studio of misschien je eigen studio wilt openen, dan is een 50- of 100-uur waarschijnlijk niet genoeg. We raden je sterk aan om eerst een 200-uurs yoga certificering te behalen voordat je een 50- of 100-uurs yoga cursus gaat volgen. 

Ontdek: de verschillen tussen een 200- 300- en 500-uurs YTT training

Wanneer moet je een 50- of 100-uurs YTT overwegen?

Volgens internationale standaarden moeten RYT-200 yogadocenten elke drie jaar minimaal 30 uur gerelateerde training volgen. Ten minste 10 uur moeten contacturen zijn, de rest mogen contactloze uren zijn. Het is belangrijk om te weten dat trainingsuren voorafgaand aan registratie niet meetellen voor de Permanente Educatie vereisten.

Daarom schrijven veel yogadocenten zich in voor 50-uurs cursussen om aan deze eisen te voldoen en hun opleiding voort te zetten. Maar het gaat niet alleen om het aanvinken van vakjes voor professionele ontwikkeling, deze programma's bieden ook een kans om je begrip van yoga te verdiepen en je vaardigheden, ervaring en onderwijswoordenschat als docent te vergroten.

In welke situaties is een 50-urige yogacertificering voldoende?

Als je een coach, therapeut of personal trainer bent en je wilt je werk met yoga verbeteren, dan is een gespecialiseerde cursus van 50 uur zoals Yin Yoga of Yoga Nidra misschien precies wat je nodig hebt. In dat geval kan een volledige 200-urige yoga docentenopleiding meer zijn dan wat noodzakelijk is.an . Het is echter niet ongebruikelijk dat mensen beginnen met een kortere opleiding en zich later aangetrokken voelen tot de meer uitgebreide 200-uurs opleiding.

Wat als het niet je doel is om les te geven, maar om je persoonlijke kennis van een specifieke yogastijl of -gebied te verdiepen? In dit scenario heb je geen 200-uurs certificering nodig. Je inschrijven voor een 50-uurs voortgezette opleiding zoals de 50-uurs Vinyasa Yoga of Advanced Hatha Yoga Course kan je de diepere kennis geven die je zoekt. 

Lezen: de essentiële gids voor permanente educatie voor yogadocenten

Kun je 50 en 100 uur YTT's combineren tot een 200 uur Yoga Certificering?

Nee, het combineren van meerdere kortere opleidingen om in aanmerking te komen voor een 200-uurs yogaddocentencertificering is niet mogelijk. Om geregistreerd te worden als 200-uurs yoga docent, moet de opleiding worden afgerond als één samenhangend programma.

Sommige scholen bieden echter yogaopleidingen aan van 200 of 300 uur in kortere modules. In deze programma's voltooi je een serie modules die bij elkaar opgeteld de vereiste uren opleveren. Als je alle benodigde modules hebt afgerond, ontvang je je RYT-200 of RYT-300 yogacertificaat.

Conclusie

Zoals we hebben gezien, is een duik in de wereld van het yogales geven een reis vol leren en groei. Maar de voldoening van het delen van je passie voor yoga met anderen is echt bijzonder. Als je een fulltime yogacarrière overweegt of er zelfs over denkt om je eigen yogabedrijf te beginnen, dan is je avontuur nog maar net begonnen.

Onderweg zul je veel verschillende soorten yogacertificaten en verwarrende vragen tegenkomen, maar onthoud dat het belangrijkste is om een pad te volgen dat voor jou goed voelt. Het is jouw reis, en ervoor zorgen dat het aansluit bij waar je van houdt en in gelooft is de sleutel tot een lonende en succesvolle carrière in yoga.

Over de auteur

Ram Jain

Geboren in de Jain familie waar yoga al vijf generaties lang de manier van leven is, begon mijn formele yogareis op achtjarige leeftijd op een Vedische school in India. Daar kreeg ik een solide basis door het lezen van oude geschriften, waaronder Veda's, Upanishads, de Bhagavad Gita en Yoga Sutra's (om er maar een paar te noemen).

In 2009 heb ik Arhanta Yoga Ashrams opgericht. Ik zie yoga als een manier om de vijf zintuigen te beheersen, dus noemde ik onze ashrams 'Arhanta Yoga', de yoga om de vijf zintuigen te beheersen!

In 2017 heb ik ook de Arhanta Yoga Online Academy opgericht zodat mensen die onze ashrams niet kunnen bezoeken onze cursussen op afstand kunnen volgen.

Bij Arhanta geven we niet alleen yoga. We leren je hoe je je potentieel kunt bereiken, je kennis kunt verdiepen, je zelfvertrouwen kunt opbouwen en de leiding over je leven kunt nemen.

Related Posts