Yoga Meditatie en mindfulness zijn de mantra geworden voor het ervaren van een meer bevredigend leven. Veel van de effecten van lichaam-geest praktijken zoals meditatie zijn de laatste decennia wetenschappelijk onderzocht en blijken op talloze manieren zeer effectief te zijn. Dit is prachtig, gezien de vele voordelen die door meer en meer mensen uit de eerste hand worden ervaren. Maar misschien merk je dat de ‘natuurlijke staat van onze geest’ meer is gaan lijken op ‘het zoveelste doel dat bereikt moet worden’. Toch is het idee gewoon ‘te zijn’.

Wat is Yoga Meditatie?

Het is de handeling van volledig aanwezig zijn in het hier en nu. Het is de kunst om te observeren zonder de behoefte te voelen om in te grijpen.

Neem een moment. Sluit uw ogen terwijl u comfortabel zit en pauzeer gewoon even. Stel jezelf voor als een yogi die mediteert. Er is op dit moment niets te doen en nergens heen te gaan. Het enige dat bestaat, is je adem. Observeer je ademhaling en word echt bewust van je ademhalingspatroon. Dit is waar yoga meditatie over gaat. Deze opmerkzaamheid brengt je dichter bij de natuurlijke staat van bewustzijn van de geest. Deze eenvoudige handeling van concentratie op de ademhaling draagt de kiem in zich van dieper besef, bewustzijn en helderheid, samen met vele psycho-therapeutische en fysiologische voordelen.

“Als we beginnen te observeren, beginnen we te begrijpen.”

yogi meditatie Praktijk

Yoga meditatie is geworteld in concentratie of Dharana en is een subjectieve ervaring die zich in de loop van de tijd ontwikkelt. De inspanning van het fixeren van iemands aandacht op een bepaald object of idee voor een periode van tijd kan worden omschreven als concentratie. Deze inspanning helpt ons onze geest te trainen om uiteindelijk de staat te bereiken waarin we ons kunnen verbinden met ons diepste Zelf in een staat van bewust bewustzijn, zonder afgeleid te worden door het constante mentale gebabbel. Zoals Patanjali schreef in de Yoga Sutras (vers 1, 2): “Yogash citta vrtti nirodha” of “Yoga is het ophouden van de bewegingen van de geest.” Boeddha ging nog een stap verder door het doel van yogameditatie te definiëren als de beëindiging van de geest zelf: “Sañña-vedayita-nirodha” of “Beëindiging van waarneming en gewaarwordingen.”

Lees ook – Sanskriet Mantra’s om je praktijk & leven te verheffen

Take-aways:

  • Yoga meditatie is een subjectieve staat, en als zodanig kan het niet worden onderwezen. Concentratieoefeningen en de onderliggende filosofie kunnen echter wel aangeleerd worden.
  • Voortdurende en toegewijde beoefening, vergezeld van zelfreflectie en zelfstudie, helpt bij een betere concentratie en een grotere controle over de geest. Dit resulteert in diepgaande veranderingen in houding en levensstijl.
  • Je boekt vooruitgang als je oefent. Naarmate u zich meer concentreert op een bepaald object of idee, verbetert uw vermogen om te mediteren. Het is van cruciaal belang op te merken dat dit een geleidelijk proces is, en dat er geen urgentie is om een vooraf bepaalde staat te bereiken.
  • Het effect van regelmatige beoefening is langdurig. Na verloop van tijd zul je de verschuiving zien van een gevoel van kortstondige kalmte en onthechting naar een meer regelmatige staat van zintuiglijke en ego-onthechting.

Soorten Yoga Meditatie

Je bent misschien al veel beelden tegengekomen van een yogi die mediteert en misschien zelfs een mudra vasthoudt. Er is niet één manier om te mediteren. Om duidelijk te zijn, er zijn hoofdzakelijk twee yoga meditatie technieken, geconcentreerde meditatie en mindfulness meditatie. De andere vormen van meditatie zijn een variatie hierop, en ze bevatten verschillende elementen en kennis uit verschillende culturen, filosofieën, religies, en spirituele scholen.

Geconcentreerde Meditatie: Bij deze yoga meditatietechniek gaat het om het herhaaldelijk richten van de aandacht op een bepaald object. Dat kan de ademhaling zijn, een geluid, een woord, een mantra, of een kaarsvlam. Door deze bewuste poging om de zintuigen naar binnen te trekken en de geest te kalmeren, kan men meer ontspannen, geconcentreerd en productief blijven.

Mindfulness Meditatie: Het is de staat van volledig aanwezig zijn op het moment door de beoefening van diepe ademhaling. Wanneer we onze aandacht richten op onze ademhaling, worden we ons meer bewust van onze geest en de aard van onze gedachten. Dit is een basis meditatie beoefening die kan worden gedaan als een dagelijkse praktijk of in een meer formele sessie om onze algehele gezondheid te stimuleren.

De begeleide beoefening van mindful yoga meditatie brengt diepere staten van realisatie, en een persoon ontwikkelt een meer accepterende en medelevende houding.

Wat is het doel van Meditatie?

Zelfzorg en zelfrealisatie kunnen plaatsvinden wanneer we een transformatie ondergaan in onze geconditioneerde gewoonten. Het doel van yoga meditatie is om ons te helpen deze transformatie te bereiken.

Zoals elke spirituele praktijk binnen de Oosterse traditie, helpt mindfulness de beoefenaar om tot een staat van dieper bewustzijn te komen. Het traint een persoon om de geest te kalmeren door middel van een gerichte ademhaling, zijn mentale activiteiten te stroomlijnen, en in een diepe staat van ontspanning te komen. Door de aandacht te richten op de ademhaling en de geest leeg te maken, verhoogt meditatie het pranananiveau van het lichaam. Dit creëert de ideale basis voor de hersenen om zichzelf opnieuw te bedraden. Dit maakt het mogelijk om de genezing en transformatie van het Zelf te manifesteren.

Lees ook – Yoga bij Depressie: Hoe kan Yoga helpen?

“Als we ons zelf beginnen te kennen, beginnen we anderen te kennen.”

Door zelfonderzoek en contemplatie van vragen als “Wie ben ik?” proberen we ons te verbinden met ons ware Zelf of de essentie van ons wezen. Wanneer we een meditatieve staat bereiken, zoals je hebt gezien in de beelden van een yogi die mediteert, merken we dat we ons verwijderen van ideeën van afscheiding, of het nu gaat om lichaam en geest, of dat van iemands ego en zelf. In plaats daarvan komen we in een toestand van gedachteloos bewustzijn van en verbinding met onze geest.

Ons bewustzijn overstijgt het ego en zijn constructies en beweegt zich naar de hogere geest. Dit is het gebied van het superbewustzijn of “het Zelf,” en dit is wat het centrum van ons wezen vormt. Het Zelf is wat leven geeft aan alles wat we zijn, wat we doen en denken.

Wanneer we deze dimensie van de hogere geest binnengaan, betreden we de dimensie van inspiratie en verlichting. We beginnen de diepere waarheden en aspecten van onze ervaringen te onderzoeken. Aanvankelijk zijn deze momenten van verbinding kort, maar door voortdurende inspanning en oefening, worden we ertoe gebracht de goddelijkheid en tijdloosheid van het Zelf te herkennen en te realiseren. Dit wordt ook Zelf-realisatie of Inzicht genoemd.

Voordelen van meditatie

Waarom is Meditatie zo Populair?

Simpel gezegd, omdat het loskoppelen van de geest van de constante stroom van informatie en het binnengaan in een natuurlijke staat van stilte werkt voor iedereen, overal!

Echt, het is de ongecompliceerde aard van de praktijk die het zo populair maakt. Of je nu in het dagelijks leven oefent of gaat zitten voor een formele sessie, deze niet-sektarische en inclusieve beoefening is voor iedereen die:

  • hun algemene fysieke en mentale gezondheid wil verbeteren
  • de kwaliteit van hun leven wil verbeteren of
  • een hogere staat van bewustzijn wil ervaren

Invloed van Yoga Meditatie

Als beoefening en als filosofie resoneert yoga meditatie bij ieder individu op verschillende niveaus. Maar vanuit het oogpunt van gezondheid en welzijn heeft yoga meditatie voordelen op 3 niveaus: fysiek, mentaal en spiritueel.

Studies en onderzoek wijzen er steeds meer op dat mindfulness leven het potentieel heeft om:

  • Ons zenuwstelsel in balans te brengen en ons te helpen om te gaan met stress.
  • Beïnvloeden en veranderen onze hersengolf dominantie.
  • Reguleren van onze emoties.
  • Het revitaliseren van het lichaam en de hersenen door middel van effectieve oxygenatie.
  • Voorkomen en mogelijk genezen van verschillende hart- en vaatziekten.
  • Verlengt onze levensduur en levenskwaliteit.

Voordelen en Effecten van Yoga Meditatie

Yoga meditatie en wetenschap in dezelfde zin of als gekoppelde complementaire ideeën, zou zelfs een decennium geleden nog wat wenkbrauwen hebben doen fronsen. Het concept van de lichaam-geest verbinding is relatief nieuw in de moderne, wetenschappelijke benadering van gezondheid en welzijn.

In de laatste decennia zijn vragen over de effecten van yoga meditatie onderwerp geworden van toenemend onderzoek. Wetenschappers en medische professionals zijn zich gaan realiseren dat alleen het behandelen van de lichamelijke symptomen niet voldoende is. Ze begrijpen nu dat het menselijk lichaam veel complexer is en meer met elkaar samenhangt dan vroeger werd aangenomen.

Wanneer we begrijpen hoe het lichaam functioneert, realiseren we ons hoe ademhaling en andere mindfulness praktijken ons kunnen helpen om beter voor onze gezondheid te zorgen. Een toenemend aantal klinische studies en onderzoeken hebben de manieren onthuld waarop deze technieken het potentieel hebben om:

1. Ons zenuwstelsel in balans te brengen en ons te helpen om te gaan met stress

Uitdagende situaties en sterke emoties zoals woede, stress, zorgen, enz. kunnen een zich herhalend patroon worden. Dit beïnvloedt onze gezondheid sterk door een onbalans te veroorzaken in vitale lichaamsfuncties. Dit omvat een onregelmatige ademhaling, onjuiste spijsvertering, verhoogde hartslag, overmatige adrenaline stroming, en bloeddruk problemen.

Regelmatige mindfulness training helpt het lichaam en de geest om zich gemakkelijker te ontspannen. Het beheersen van de ademstroom traint ons autonome zenuwstelsel om een gezondere balans te vinden tussen de sympatische en parasympathische modus. Dit verbetert de oxygenatie van het hart en de hersenen, brengt de hartslag en het bloeddrukniveau in balans, en zorgt voor een betere werking van de longen en het endocriene systeem.

In alle tradities is meditatie gericht op twee belangrijke aspecten: focus op de ademhaling en stilte van het lichaam. De activering van het parasympatische zenuwstelsel tijdens meditatieoefeningen en alle voordelen die daaraan verbonden zijn, kunnen (bij regelmatige beoefening) ook blijvende effecten hebben op de balans van ons zenuwstelsel in het dagelijks leven.

Wilt u ontstressen? Probeer een Hatha Yoga oefening voor stressvermindering met Kalyani Hauswirth -Jain

2. Beïnvloedt en verandert de hersengolf dominantie

Onze hersenen zijn in de beta fase wanneer we:

  • actief aan het werk zijn,
  • bezig zijn met logisch denken, of
  • in een algemene staat van alertheid.

Het gaat op natuurlijke wijze naar de alfa-staat wanneer we onszelf laten rusten, ontspannen en relaxen. De aanwezigheid van stress-veroorzakende factoren kan echter leiden tot wat bekend staat als “alfa-blokkering”. De hersenen vinden het moeilijk om de natuurlijke overgang te maken van de bèta- naar de alfastaat, d.w.z. van een staat van activiteit naar een staat van rust. Hierdoor kunnen we last krijgen van slapeloosheid, stress of obsessieve-compulsieve symptomen. Daarnaast heeft het ook invloed op ons emotioneel bewustzijn en onze creativiteit.

Yoga meditatieoefeningen zijn speciaal ontworpen om beoefenaars te helpen van een verhoogde staat van concentratie over te gaan naar een meer ontspannen staat van innerlijk bewustzijn. Naarmate iemands beoefening vordert, neemt ook het vermogen toe om diepere niveaus van bewustzijn te ervaren.

Meer ervaren yogamediteerders zijn in staat om in een geheel andere staat van hersengolven te komen en de gamma-golf activering binnen te gaan. Gamma golven worden vaak geassocieerd met inzicht, piekfocus, en verruimd bewustzijn.

menselijke hersengolven

3. Regelt onze emoties

Wij zijn emotionele wezens. De meeste van onze gevoelens zijn van nature meer psychologisch dan biologisch. De amygdala, ons apparaat om bedreigingen te detecteren, stuurt het vermogen van de hersenen om een situatie waar te nemen en een reactie uit te zenden. Het is een belangrijk onderdeel van het stresscircuit van de hersenen en is verantwoordelijk voor zowel intense emotionele reacties, als voor het richten van onze aandacht.

Studies tonen aan dat regelmatige mindfulness training de activiteit in dit deel van de hersenen aanzienlijk verlaagt en helpt bij een gezonde emotionele verwerking.

Lees verder: “7 Yogische Zelfzorg Rituelen voor Angst, Burnout & Stress Verlichting”

4. Re-vitaliseert ons lichaam en onze hersenen door effectieve zuurstofvoorziening

Heb je ooit gemerkt hoe heerlijk het lichaam aanvoelt als je bewuster gaat ademen? Mensen in het Oosten roemen al heel lang de voordelen van een diepe, regelmatige en langzamere ademhaling. Hedendaagse studies tonen het verband aan tussen onze ademhaling en cardiovasculaire activiteiten, en zelfs de medische wetenschap erkent dit.

Wanneer we ons in een meditatieve toestand bevinden, keert onze ademhaling van nature terug naar een langzamer ritme. Als gevolg daarvan neemt de algehele zuurstofvoorziening van het lichaam toe. Bovendien kalmeert het ook ons zenuwstelsel, wat andere psychologische voordelen bevordert zoals verhoogde emotionele stabiliteit, kalmte, verminderde stress en meer zelfvertrouwen.

5. Voorkomt en geneest mogelijk verschillende hart- en vaatziekten

Op basis van verschillende studies zijn deskundigen het erover eens dat meditatie de gezondheid van het hart bevordert en het risico op veel belangrijke ziekten vermindert. Een langzame, ritmische ademhaling verlaagt iemands hartslag en heeft na verloop van tijd ook een positieve invloed op de baroreflexgevoeligheid (BRS).

De baroreflex, een belangrijk onderdeel van het ingebouwde evenwichtsmechanisme van het lichaam, helpt “bij het regelen van acute bloeddrukveranderingen door het regelen van de hartslag, de contractiliteit en de perifere weerstand”. De BRS kan van zijn natuurlijke toestand afwijken als een persoon wordt blootgesteld aan chronische stress en overmatige emotionele verschuivingen.

6. Verhoogt onze levensduur en verbetert de kwaliteit van leven

Harish Johari’s ‘Breath, Mind, and Consciousness’ vermeldt dat volgens de oude Tantrische geschriften van ‘Shiva Swarodaya’ en ‘Gyan Swarodaya,’ de levensduur van de mens niet wordt gemeten in jaren maar in het aantal ademhalingen. Met een snelheid van vijftien ademhalingen per minuut, bestaat een mensenleven uit 946.080.000 ademhalingen – een volle 120 jaar. Wanneer we onze ademhaling vertragen en dit tempo van 15 ademhalingen per minuut aanhouden, behouden we onze energie en verhogen we onze vitaliteit en onze levensduur.

Lees meer – Complete gids voor 7 chakra’s

Door verschillende mentale of fysieke prikkels overschrijdt onze gebruikelijke ademhalingsfrequentie dit getal vaak drastisch. Dit verhoogt op zijn beurt de neuro-motorische activiteiten van het lichaam en zorgt ervoor dat het meer energie verbruikt. In de loop der jaren leidt dit tot meer slijtage, vermindert het herstelmechanisme en vertraagt het ons energieniveau. Het resultaat van regelmatig ademwerk en mindfulness manifesteert zich in de loop van de tijd in plaats van onmiddellijk. Als zodanig stelt het het lichaam in staat zich beter aan te passen aan een nieuwe fysiologische set-up.

7. Begeleidt ons in spirituele ontwikkeling

Meditatie stelt ons in staat onze aandacht naar binnen te richten door de cyclus van op angst gebaseerd denken en geconditioneerde gedragspatronen waaraan we over het algemeen gewend zijn te doorbreken. Het bevordert een eerlijker en meer compassievolle houding in een mens.

In de nederige beoefening van de ademhaling ligt de diepe wijsheid van het leven’.

Geconcentreerde ademhaling doorbreekt de vele lagen van de geest en maakt het mogelijk diepere contemplatie te ontvouwen. Als de geest stopt met trillen, worden we volledig aanwezig in het moment, en de relatie tussen het lichaam en de geest vindt de ruimte om te helen, te transmuteren, en te evolueren. Naarmate we ons ontwikkelen in onze beoefening, ervaren we een groter en dieper begrip van de werkelijkheid dan de beperkte ideeën van het individuele zelf. Dit is het begin van onze spirituele reis.

Hoe te Mediteren? Veel Voorkomende Uitdagingen bij Meditatie

Yoga meditatie is een actieve training van de geest in concentratie die inspanning en toewijding vereist. En het tegenkomen van uitdagingen maakt deel uit van het trainingsproces. Hier zijn enkele veel voorkomende meditatie-uitdagingen waar iedere beoefenaar mee te maken krijgt:

#Uitdaging 1 Vluchtige gedachten en voortdurend geklets

De geest wil afdwalen. Hij springt van de ene gedachte naar de andere en is als een wild paard dat vrij rondloopt in zijn eigen tempo. Hoewel je dit misschien onaangenaam en irritant vindt, herinner je dat dit de aard van de geest is, en als bewuste beoefenaar begin je dit precies te herkennen en aan te pakken.

Dus wat doe je? — Ontspan, observeer, en ‘zit ermee’.

“Aan de geest die stil is, geeft het hele universum zich over.” – Lao Tzu

Acceptatie en geduld zijn twee dingen die je zullen helpen je geest in een staat van stilte te brengen. Hoe meer je de neiging vermijdt om je met je gedachten bezig te houden, hoe beter je zult worden in het tot rust brengen van je geest.

#Uitdaging 2 Het touwtrekken tussen gedachten en adem

Gewoonlijk zijn mensen zich meer bewust van hun gedachten dan van de stroom van hun adem. Als je aandacht begint te besteden aan je adem, zul je voelen dat je gedachten en emoties aan je proberen te trekken. Het gevolg is dat je ademhaling onregelmatig wordt, je concentratie afneemt en je je uiteindelijk geagiteerd en minder optimistisch voelt.

Lees ook – De Bandhas: De 4 energiesloten

Dus wat moet je doen? — Erken, accepteer, en keer terug naar je ademhaling.

“Gevoelens komen en gaan als wolken in een winderige lucht. Bewust ademen is mijn anker.” – Thich Nhat Hanh

Omdat de ademhaling onze hersenen en ons zenuwstelsel beïnvloedt, komen we onvermijdelijk deze touwtrek-ervaringen tussen gedachten en onze ademhaling tegen. Begeleide meditatieoefeningen geven ons een betere controle over ons ademhalingspatroon, en na verloop van tijd brengt het kracht en helderheid in ons begrip van de geest, het Zelf, en de aard van het leven. #Uitdaging 3 Rusteloosheid en fysiek ongemak

Mediteren is nooit een gemakkelijke rit geweest voor iemand. Tal van afleidingen in de vorm van zintuiglijke storingen, lichamelijke sensaties zoals tintelingen, benauwdheid in het lichaam, of moeite om in één houding te zitten, rusteloosheid, twijfel, stress, en mentale storingen zoals stemmen of visioenen kunnen van je meditatiebeoefening een uitdagende ervaring maken.

Dus wat doe je dan? — Getuige zijn, omhelzen en doorgaan.

“Glimlach, haal adem en ga langzaam” – Thich Nhat Hanh

Jezelf toestaan om deze gewaarwordingen te voelen zonder de behoefte om terug te vechten is de sleutel tot het overwinnen van deze uitdaging. Begin de gewaarwordingen te observeren en pak ze langzaam en zachtjes aan. Laat jezelf de gewaarwording observeren, en in plaats van het weg te vegen, of je bezwaard te voelen, pak je het aan op een kalme en zachte manier.

Hulp nodig bij het zitten in meditatie? Lees verder over hoe je “de beste houding voor meditatie vindt”. Uitdaging 4 Gebrek aan motivatie en gehechtheid aan het resultaat

De veranderingen die je voelt in de beginfase van meditatie zijn opvallender, waardoor iemand enthousiaster wordt over de beoefening. Na verloop van tijd wordt de vooruitgang echter trager, en de aanvankelijke opwinding wordt snel vervangen door een gebrek aan motivatie, lusteloosheid en onwil om door te gaan.

Wat moet je dan doen? — Wees milder voor jezelf, laat de behoefte om te ‘bereiken’ vallen, en vertrouw op het proces.

“karmaṇy-evādhikāras te mā phaleṣhu kadāchana mā karma-phala-hetur bhūr mā te saṅgo ‘stvakarmaṇi” of “Je hebt het recht om je voorgeschreven plichten uit te voeren, maar je hebt geen recht op de vruchten van je daden. Beschouw uzelf nooit als de oorzaak van de resultaten van uw activiteiten, noch wees gehecht aan passiviteit.” – Bhagavad Gita 2.47

Lees ook- Padmasana – Lotus Houding: Handleiding voor een pijnvrije en veilige lotushouding

Meditatie, of welke spirituele beoefening dan ook, moet de wetten van Karma Yoga volgen. We moeten onze plichten en taken zo goed mogelijk uitvoeren zonder gehecht te zijn aan het resultaat. Het gaat evenzeer om gedisciplineerd zijn in de beoefening als om overgave aan het resultaat. Zodra een beoefenaar gehecht raakt aan een bepaald gewenst resultaat, verliest de beoefening haar kracht en wordt ze een façade.

Door meditatieve oefeningen willen we voorbij onze geest, de zintuigen en het ego gaan. Dit is een reis die discipline, vertrouwen en onderwerping aan het proces zelf vereist.

gezondheidsvoordelen van regelmatig mediteren

Hoe Meditatie te onderwijzen? Tips voor Leraren

Zoals elke andere praktijk of vaardigheid, vereist ook het leren van meditatie dat je eerst de instructies en richtlijnen leert kennen die ermee samenhangen. Effectieve begeleiding van de kant van de leraar stelt studenten in staat om uitdagingen (zowel intern als extern) te overwinnen en meer ontvankelijk te worden voor hun leerproces.

Lees ook – Complete gids voor Mudra’s: Voordelen en Gebruik in Yoga & Meditatie

‘Zelfverbetering begint met zelfacceptatie’.

Als beoefenaar moet je toegewijd zijn aan je inspanningen. Als je meer doorzet, wordt je beoefening beter. Als je meditatie ziet als een reis van het Zelf, wordt het gemakkelijker om je af te stemmen op de instructies die je leraar of gids brengt. Onthoud dat meditatie een ervaring is vóór alles, en het is JOUW ervaring voordat het een gedeelde ervaring wordt.

Als leraar kunnen je persoonlijke ervaringen helpen een meer bevorderlijke omgeving te scheppen voor je leerlingen om te leren en in hun eigen beoefening te komen. Het vormen van een leerling kan zowel opwindend als uitdagend zijn, dus hier zijn wat richtlijnen om je te helpen in je lessen:

  1. Moedig je leerlingen aan om zich op hun gemak en geïnformeerd te voelen door hen voorafgaand aan een les een duidelijk en beknopt begrip van de richtlijnen te geven. Vermijd herhalingen of verveel ze niet met te veel details.
  2. Neem de juiste houding aan en een comfortabele zithouding tijdens uw lessen, en vermijd onnodige bewegingen. De manier waarop je jezelf presenteert beïnvloedt de manier waarop je leerlingen presteren.
  3. Omdat je een gedeelde ervaring creëert met je leerlingen, is het belangrijk dat je je afstemt op je ervaringen (zonder er volledig in op te gaan). U moet zich ook bewust blijven van uw omgeving. We raden je aan je ogen gesloten te houden wanneer je een meditatiesessie leidt, maar ze af en toe te openen om de kamer rond te kijken.
  4. De kwaliteit van je stem, je woordkeuze en je algemene aanwezigheid zullen een belangrijke impact hebben op de ervaring van de leerlingen. Terwijl je hen naar diepere bewustzijnstoestanden leidt, zullen deze de primaire bron van begeleiding zijn voor je leerlingen gedurende de hele sessie.

Conclusie

Meditatie is een eenvoudige oefening die voor iedereen beschikbaar is en die ons meeneemt op een pad van diepere zelfrealisatie, grotere aanvaarding en meer oprecht leven. Leren mediteren kan een uitdagende ervaring zijn, maar met tijd en regelmatige oefening overwint men deze hindernissen, en wordt de reis aangenamer en verrijkender.

Bronnen

  1. Lange-termijn mediteerders veroorzaken zelf hoge-amplitude gamma synchronie tijdens mentale oefening
  2. Effecten van mindful-attentie en compassie meditatie training op amygdala respons op emotionele stimuli in een gewone, niet-meditatieve toestand
  3. Langzame ademhaling vermindert chemoreflex respons op hypoxie en hypercapnie, en verhoogt baroreflex gevoeligheid
  4. Adem, geest en bewustzijn door Harish Johari
  5. Langdurige mindfulness training wordt geassocieerd met betrouwbare verschillen in de ademhalingsfrequentie in rust
  6. Veranderde eigenschappen: Wetenschap onthult hoe meditatie je geest, hersenen en lichaam verandert door Daniel Golemand en Richard J. Davidson

Over de auteur

Ram Jain

Geboren in de Jain familie waar yoga al vijf generaties lang de manier van leven is, begon mijn formele yogareis op achtjarige leeftijd op een Vedische school in India. Daar kreeg ik een solide basis door het lezen van oude geschriften, waaronder Veda's, Upanishads, de Bhagavad Gita en Yoga Sutra's (om er maar een paar te noemen).

In 2009 heb ik Arhanta Yoga Ashrams opgericht. Ik zie yoga als een manier om de vijf zintuigen te beheersen, dus noemde ik onze ashrams 'Arhanta Yoga', de yoga om de vijf zintuigen te beheersen!

In 2017 heb ik ook de Arhanta Yoga Online Academy opgericht zodat mensen die onze ashrams niet kunnen bezoeken onze cursussen op afstand kunnen volgen.

Bij Arhanta geven we niet alleen yoga. We leren je hoe je je potentieel kunt bereiken, je kennis kunt verdiepen, je zelfvertrouwen kunt opbouwen en de leiding over je leven kunt nemen.

Related Posts