June 3, 2022

“Er is een wonder in elk nieuw begin.”

Herman Hesse

Er zijn zoveel gevoelens wanneer iemand besluit iets nieuws te doen. Eerst is er de gretigheid, gevolgd door een plotselinge opwinding. Dan is er alle zelftwijfel en innerlijke angst over de vraag of het wel mogelijk is. We bevinden ons allemaal op een bepaald moment in ons leven in zo’n situatie! Iets nieuws beginnen is niet altijd gemakkelijk. Maar tenzij je begint, weet je niet wat je kunt bereiken.

Beginnen aan een yoga docentenopleiding kan lijken op een spannende, nieuwe ervaring. En het is een mooie en transformerende ervaring. Een yoga docenten opleiding is een dynamische en gedetailleerde verkenning van yoga en is anders dan een basis yoga cursus die je misschien eerder hebt gedaan.

Dit artikel is een basis overlevingsgids voor iedereen die een yoga docenten opleiding wil gaan volgen.

Wat moet je Weten over een Yoga Docenten Opleiding?

Een yoga docenten opleiding heeft zijn eigen aandeel van uitdagingen. Maar het is een goede keuze als je een krachtige persoonlijke beoefening wilt aannemen, een carrièreswitch wilt maken, of je leven een nieuwe impuls wilt geven.

Wat is een Yoga Docenten Opleiding?

Een yoga docentenopleiding (of YTT zoals het meestal wordt genoemd) is een gecertificeerde docentenopleiding die een volledig en gedetailleerd begrip van yoga biedt. Het behandelt alle belangrijke aspecten van yoga, waaronder meditatie, filosofie, geschiedenis, fysiologie en anatomie. En het rust je uit met de vaardigheden en methoden die nodig zijn om yoga aan anderen te onderwijzen.

Een 200 uur teacher training cursus is de gouden standaard. Je kunt die vervolgen met andere geavanceerde of gespecialiseerde lerarenopleidingen.

Afhankelijk van je budget, schema en thuissituatie, kun je ervoor kiezen om je 200-uurs YTT af te ronden in een korte en meeslepende cursus van vier weken, in je lokale studio of (sinds de COVID pandemie) online.

Lees: “4 Redenen waarom een Intensieve Yoga Docenten Opleiding werkt!”

Waarom heb je een Yoga Docenten Opleiding Nodig?

Ieder mens is anders. Dus de reden om een yoga docentenopleiding te doen verschilt van persoon tot persoon. Jouw reden(en) om de opleiding te doen zal afhangen van wat je uit de ervaring wilt halen.

Dit zijn enkele van de redenen die mensen meestal motiveren om een yoga docentenopleiding te volgen:

  • Stap in een nieuwe levensstijl: Yoga en mindfulness zijn voor velen een go-to oplossing geworden. Ze zijn het beu om een hyperactief leven vol stress te leiden en willen zich ontworstelen aan dit vervelende patroon. Het gebrek aan zinvolle ervaringen doet veel mensen op zoek gaan naar iets anders in het leven. En yoga geeft hen deze kans om een gezonder en meer bevredigend leven te leiden.
  • Maak een carrière verandering: Veel mensen doen mee aan de docentenopleiding omdat ze de mogelijkheid willen onderzoeken om yogaleraar te worden. Het volgen van hun hart en het maken van een carrière switch heeft veel mensen in staat gesteld om hun leven een nieuwe wending te geven.
  • Nieuwe vaardigheden leren: Sommige mensen doen ook een YTT omdat ze hun yogabeoefening naar een nieuwer niveau willen tillen.
  • Een verschuiving in perspectief: Een verandering van scenario brengt de mogelijkheid om veel belangrijke levensbeslissingen te nemen. Een meeslepende ervaring zoals een yogadocentenopleiding geeft hen de impuls om hun leven vanuit een nieuw perspectief te evalueren.

Lees: “10 manieren waarop een Yoga Docenten Opleiding je leven kan veranderen”

Wat kun je Verwachten van een Yoga Docenten Opleiding?

Een yoga docenten opleiding zal veel veranderingen brengen in je huidige levensstijl. Het zal je fysiek en mentaal uitdagen, maar het zal je ook de nodige ondersteuning bieden om deze uitdagingen aan te gaan. Je zult veel bestaande angsten, twijfels en zelfbeperkingen overwinnen. En tegen de tijd dat je klaar bent met de cursus, zul je jezelf in een heel nieuw licht gaan zien.

Hieronder staan enkele van de dingen die je kunt verwachten in een yoga docenten opleiding. De meeste hebben betrekking op zowel de afstand (online) training als de on-site training. Er zal een rigoureuze beoefening van yoga zijn elke dag. Voor de opleiding op afstand heb je de flexibiliteit om in je eigen tempo te volgen, maar regelmatig oefenen is een must.

  • Er is veel te leren, en het is beter om gedurende de hele cursus een studentenmentaliteit te hebben. Er zijn asana’s, mantra’s, meditatie, theorielessen, enz. Plus, je zult veel moeten lezen en ook nog een examen moeten afleggen! Op sommige gebieden zul je uitblinken, op andere zul je het moeilijk hebben, maar het idee is dat je je blijft inspannen en dat je je mentaliteit niet laat beïnvloeden door een van deze dingen.
  • Je zult een verandering ondergaan in je dieet, je slaapgewoonten, je lichaamsstofwisseling en je ideeën over het leven in het algemeen. Al deze zaken kunnen een sterke impact hebben, en je kunt je er een tijdje ongemakkelijk bij voelen. Maar naarmate de training vordert, raak je steeds meer gewend aan de hele ervaring en ga je er zelfs van genieten.
  • Tijdens de practica maak je kennis met de kunst van het yogales geven aan je medestudenten. Je zult ervaren hoe het is om daadwerkelijk les te geven aan een ander en ook observeren hoe anderen lesgeven.
  • Je zult een aantal grote emotionele ups en downs meemaken. De verandering van omgeving, de strenge fysieke training, de strikte observatie van discipline, de nieuwe (en zelfs vreemde) oefeningen, de onthechting van familie en vrienden – dit alles kan soms een beetje overweldigend aanvoelen, vooral wanneer je in een ashram verblijft. Maar dit is slechts één deel van de ervaring.

Er zullen ook veel momenten zijn die je zullen verrassen, je zullen opwinden en je gelukkig en dankbaar zullen laten voelen. Dit is de aard van het leven, en wanneer je in een ashram verblijft, word je herinnerd aan vele mooie dingen van het leven als geheel.

Wil je meer weten over de ervaring van het leven in een ashram, lees dan: “Wat kun je verwachten in een ashram”.

  • Je zult veel geweldige mensen ontmoeten en onderweg een aantal vrienden voor het leven maken. Je begint de training als vreemden, maar na verloop van tijd zal dit uitgroeien tot een speciale band tussen jullie allemaal.
  • U zult uw angsten en twijfels overwinnen. U bevindt zich in een ondersteunende omgeving waar u samen met andere gelijkgestemden uitdagingen leert overwinnen. Dit zal u inspireren om u niet te laten ontmoedigen door uw fouten of zwakheid. Integendeel, het zal u motiveren om door deze barrières heen te breken en met nog meer vastberadenheid te werken.

Hoe Bereid je je voor op een Yoga Docentenopleiding?

“Wanneer de student er klaar voor is, zal de leraar verschijnen. Wanneer de student er echt klaar voor is, zal de leraar verdwijnen.”

De beste manier om je voor te bereiden op een yoga docenten opleiding is om een open geest te hebben. Verder zal je toewijding en bereidheid om te leren en je aan te passen je helpen om makkelijker door de verschillende fases heen te komen.

Een yoga docenten opleiding, wanneer gedaan in een ashram of yogaschool, is een volledig meeslepende ervaring. Een online cursus daarentegen biedt meer flexibiliteit.

Hieronder vind je 10 tips die je kunt gebruiken om het beste uit je yoga docentenopleiding te halen.

Vijf Overlevingstips voor een Online Yoga Docentenopleiding

1.  Doe onderzoek, lees goede recensies, en kies een yogastijl.

Er is tegenwoordig een grote verscheidenheid aan online yogacursussen beschikbaar. Dus, onderzoek goed en vergelijk de beste matches op basis van een gedetailleerd overzicht van je eisen en doelen.

Lees over de school en de cursussen die ze aanbieden. Ga door hun website, bekijk de recensies en de getuigenissen gedeeld door het verleden studenten. Indien nodig, bel of schrijf ze om een gedetailleerd overzicht te krijgen van een cursus die je wilt volgen.

Sommige cursussen richten zich op een of meer van de populaire stijlen van yoga, terwijl anderen een meer klassieke versie onderwijzen. Sommige cursussen bieden ook een combinatie van verschillende yogavormen aan. Het leren kennen van een yogastijl zal u helpen beslissen hoe u uw yogareis wilt beginnen.

2.  Plan uw schema van tevoren.

Plan en pas je schema aan zodat je niet voor last-minute problemen komt te staan wanneer de cursus begint. Hoewel u zeker de flexibiliteit heeft om de opleiding in uw eigen tempo te doen, is het een aanvulling op uw huidige routine. Een agenda helpt je om de tijden van de lessen, de live praktijk- of groepssessies en andere verantwoordelijkheden op elkaar af te stemmen.

3.  Zorg voor een dagelijkse praktijk.

Consequent oefenen is een must als je serieus bent over je training. Het houdt je lichaam en geest op één lijn en in sync met wat je hebt geleerd. Het bereidt je ook voor op de moeilijke houdingen en helpt bij het opbouwen van de mentaliteit van een yogaleraar.

4.  Volg een routine en laat je niet afleiden.

Afleidingen zijn waarschijnlijker aanwezig wanneer je een online yoga docentenopleiding vanuit huis doet. Werk, familie en andere verplichtingen kunnen voor extra druk zorgen. Als zodanig is het beter dat je een routine creëert voordat je aan je opleiding begint. Maak elke dag wat tijd voor jezelf vrij en probeer zoveel mogelijk afleiding te vermijden. Informeer de mensen die bij je logeren over de training en help hen aan je nieuwe routine te wennen.

5.  Accepteer meer van jezelf, blijf optimistisch en houd een dagboek bij.

Een yoga docenten opleiding zal je op vele manieren openen. Veel emoties en innerlijke demonen kunnen naar boven komen, en soms kun je het gevoel hebben dat je niet verder wilt. Een eerlijke waardering voor jezelf en het respecteren van je emoties is cruciaal in deze tijd.

Praat met je leraar en vraag hem om steun als je het gevoel hebt dat je dingen niet meer in je eentje aankunt.

Begin je dagelijkse ervaringen op te schrijven in je dagboek. Dit zal je meer duidelijkheid geven en je helpen om te gaan met je gedachten en emoties.

Lees: Voordelen en nadelen van Online Yoga Docenten Opleiding

Vijf Tips voor een Persoonlijke Yoga Docentenopleiding

1.  Breng veranderingen aan in je levensstijl

Begin met het maken van een aantal veranderingen in je levensstijl. Dit zal het makkelijker voor je maken om je aan te passen aan de nieuwe manier van leven tijdens je yoga docenten opleiding. Begin gezond te eten (bij voorkeur vegetarisch), doe regelmatig aan lichaamsbeweging, volg een slaappatroon en maak er een gewoonte van om vroeg op te staan. Laat ook een gezondheidsonderzoek doen.

2.  Maak er een gewoonte van om te lezen.

Naar alle waarschijnlijkheid doet u dit al. Als je een basisidee hebt over yogatraining, de levensstijl van een ashram, of de ervaringen van studenten, krijg je een idee van wat je te wachten staat. Informeer naar zaken als het weer, de regels van de ashram/school waar je zult verblijven, wat je mee moet nemen, en wat je als onderdeel van de cursus wordt verstrekt.

Je zult tijdens je opleiding ook regelmatig studie moeten doen. Het is dus nuttig om je van tevoren in te werken.

3.  Het is niet nodig om jezelf met anderen te vergelijken.

Wees aardig voor uzelf en ga gewoon met de stroom mee.

Je zult leven en leren met mensen die al een yogacursus hebben gedaan, maar ook met mensen die er nieuw in zijn. Het zien van de meer ervaren leerlingen kan je een beetje ongemakkelijk laten voelen. Maar onthoud, het uiteindelijke doel van yoga is om naar binnen te gaan en jezelf op te bouwen volgens je eigen behoeften, niet volgens die van anderen. Je doel is om te begrijpen hoe yoga werkt en hoe je je lichaam en geest ermee kunt afstemmen.

4.  Neem het niet te licht op, maar koester ook geen zelftwijfel.

Deelnemen aan een intensief programma zoals een 200-uurs lerarenopleiding is een serieuze beslissing, die niet lichtvaardig mag worden opgevat. Dit gezegd zijnde, willen we je er ook aan herinneren dat je op geen enkel moment voor of tijdens je opleiding te serieus moet zijn of je te geïntimideerd moet voelen. Te veel nadenken over hoe het programma eruit zal zien, of u het wel aankunt, of u de juiste leeftijd hebt, of wat anderen van uw prestaties vinden, zal uw leerproces alleen maar belemmeren. Onthoud dat yoga net zo goed over zelfacceptatie gaat als over groei en zelfontplooiing.

5.  Zie het als een ervaring en niet alleen als een opleiding

Zie je yoga docentenopleiding meer als een ervaring dan als een mechanisch proces dat je van punt A naar B brengt. Yoga laat je evolueren met de tijd, dus je zult veranderingen blijven zien in je practice. Er is geen einde aan leren, en er is geen vaste bestemming. Dus of je nu yogaleraar wilt worden of de cursus doet voor je eigen ontwikkeling, de beslissing om een YTT te doen zal je helpen om voorbij het conventionele denken te stappen.

Over de auteur

Kalyani Hauswirth Jain

Kalyani Hauswirth-Jain is creatief directeur en senior docent bij de Arhanta Yoga Ashrams. Voordat ze in 2011 bij Arhanta Yoga Ashrams kwam, studeerde Kalyani moderne dans in Nederland waar ze haar passie ontdekte voor de lichaam-geest verbinding en persoonlijk leiderschap. In 2007 begon Kalyani professioneel yogales te geven en vier jaar later leidde ze yogadocenten op in onze ashrams.

Kalyani heeft nu meer dan 11000 uur leservaring en is hoofddocent voor de 200 en 300 uur Yoga Docenten Opleidingen en een aantal 50 uur cursussen bij de Arhanta Yoga Ashrams. Als ze niet bezig is met het aanpassen van houdingen in de les, schrijft Kalyani informatieve blogs en gidsen voor mede yogi's en is ze co-auteur van het veelgeprezen boek 'Hatha Yoga voor Leraren en Beoefenaars'.

Related Posts