Een Overzicht van de Verschillende Yogastijlen

Verschillende Yoga stijlen

Yoga is een 5000 jaar oude Indiase filosofie van zowel geestelijke als lichamelijke oefeningen waaruit verschillende stijlen zijn ontstaan. Over het algemeen wordt er onterecht gedacht aan enkel de lichamelijk oefeningen en de verschillende poses die worden uitgevoerd tijdens het beoefenen van yoga. Maar yoga gaat veel verder dan dat; het richt zich namelijk op het samenbrengen van het lichaam en de geest. De verschillende Asanas zijn bedoeld om de eenheid van lichaam en geest, samen met de verscheidene Kundalini Chakras in het lichaam te activeren.

Echter, hoeveel tijd kost het om yoga onder de knie te krijgen? Hiervoor geldt dat het blijvend en regelmatig beoefenen van yoga ervoor zorgt dat men de poses zo goed mogelijk kan uitvoeren. Een opleiding tot yogaleraar is desondanks een goede basis voor iedereen die graag yogadocent wilt worden. Deze opleidingen zijn er vanaf 200 uur en worden aangeboden bij enkele hoog aangeschreven instellingen gevestigd in India.

Hieronder vind je een overzicht van de verschillende Yoga stijlen:

Hatha Yoga

Hatha yoga is aan te raden voor degenen die yoga al voor langere tijd beoefenen en maakt het mogelijk om controle over het lichaamsgewicht uit te oefenen of zelfs de controle over de Ziel/Chi te bereiken.

Deze yogastijl zal enkel uitgevoerd moeten worden door beoefenaars die expertise hebben opgedaan in andere vormen van yoga.

Ashtanga Vinyasa Yoga

Ashtanga Yoga is ook bekend als het Achtvoudige pad van Yoga. Afgeleid van een oude vorm van yoga verbindt deze stijl elke beweging van het lichaam naar de ademhaling van elke individuele beoefenaar. De verschillende poses worden meerdere keren uitgevoerd en vereisen veel oefening.

De focus bij deze yogastijl ligt voornamelijk op het ontwikkelen van zowel de controle op het ademhalen als de flexibiliteit op hetzelfde moment.

Kripalu Yoga

Deze yogastijl is een vorm van Hatha Yoga en focust zich op de ontwikkeling van een stille geest in combinatie met standaard yogaposes, meditatie en ademhalingsoefeningen.

Power Yoga

Power Yoga behandelt elke spier van het lichaam en verhoogt het metabolisme wat zorgt voor een hoge calorieënverbranding. Deze yogastijl is de beste optie voor degenen die gewicht willen verliezen, fit willen blijven, enzovoorts.

Yin Yoga

Yin Yoga is een rustigere yoga stijl waarbij houdingen tot 10 minuten worden vast gehouden. Dit maakt deze yoga stijl vooral mentaal uitdagend. Yin Yoga is ontwikkeld in de jaren ’70 door Paul Grilley en focussed zich op het stretchen van het bindweefsel.

Kundalini Yoga

Kundalini Yoga is gericht op de bewustwording van lichaam en geest door middel van het reguleren van de energiestromingen tijdens meditatie en ademhalingsoefeningen.

Bikram Yoga

Deze yogastijl wordt beoefend in kamers waarin de temperatuur oploopt van 40 tot 45 graden en kent 26 verschillende poses. Door de hitte wordt de detoxificatie en de flexibiliteit van het lichaam vergroot. Bikram Yoga is een erg populaire yogastijl.

Genezende Yoga

Dit is de beste yogastijl voor blessures of stress en bestaat enkel uit vijf poses gedurende een les. Het is de meest helende en relaxte vorm van yoga.

Zwangerschapsyoga

Zwangerschapsyoga wordt beoefend door vrouwen tijdens de zwangerschap en helpt de ‘core’ en houding te versterken. Het is een veilige manier van beweging voor de vrouw om in vorm te blijven wanneer ze een kind verwacht.

Anusura Yoga

Anusura Yoga is een moderne vorm van Hatha Yoga, ontwikkeld door een Amerikaanse Yogi. Het is een populaire yogastijl die zich focust op de universele wetten van de uitlijning van de poses.

De bovenstaande yogastijlen worden aangeboden in de vorm van een opleiding op verschillende scholen in India die diverse opties aanbieden omtrent interesses, comfortniveau en duur van de cursus.

Lees ook: Hoe Kies Je Een Yoga Docentenopleiding?

Over de auteur

Ram Jain - ecursus DocentRam Jain (E-RYT 500) is de directeur van Arhanta Yoga Ashrams en hoofd leraar van de verschillende yoga docentenopleidingen die Arhanta Yoga aanbied in Nederland en India.

Hij geeft de professionele vier weken yoga docenten opleiding, Yin Yoga, Filosofie, Anatomie, Fysiologie en gevorderde Asanas in India & Nederland. Ram begon met lesgeven in 1998 en heeft meer dan 10000 yoga docenten wereldwijd begeleid.

Subscribe now to receive our series of short e-books

Our E-books

Subscribe to our mailing list and receive a series of short e-books

Leave a Reply