Welke yoga docenten opleiding kies je om een gecertificeerd yoga instructeur te worden?

Hoe kies je een yoga opleiding

Je hebt eindelijk besloten wat je graag wilt worden: yoga docent! Misschien weet je het nog niet helemaal zeker, maar een yoga docenten opleiding lijkt de juiste stap op je pad te zijn. In beide gevallen kan dit artikel je hulp bieden. Als je op Google zoekt naar ‘yoga docenten opleiding’ zul je waarschijnlijk zien dat er veel verschillende scholen een grote variatie aan yoga docenten cursussen aanbieden. Dit artikel is bedoeld om je te helpen de juiste docenten opleiding te kiezen die bij jou past.

Waarom wil je een yoga docenten opleiding volgen?

Voordat je begint aan je zoektocht naar de ideale yoga docenten opleiding, moet je jezelf eerst vragen: “Wil ik écht een yoga docent worden?

Het antwoord op deze vraag zal je een idee van richting geven tijdens je zoektocht. Want als je echt opzoek bent naar een yoga docenten opleiding om meer over yoga te leren en een ontspannen tijd te hebben, zul je beter af zijn met een yoga retraite. Een yoga docenten opleiding met een gereputeerde en serieuze school is geen wandeling in het park. Wees er daarom zeker van dat je er klaar voor bent om dit aan te gaan. Misschien ben je er nog niet zeker of je een full time yoga docent wilt worden, of dat je af en toe les wilt geven. Misschien ben je op zoek naar een cursus die je lichamelijk, geestelijk en spiritueel uitdaagt? In al deze gevallen weet je nu wat de focus van je training zal zijn.

Een yoga docenten opleiding zal je uitdagen in meerdere richtingen te groeien en er zullen tijden zijn dat je teveel op je schouders hebt gehaald. Maar onthoud, dit hoort er allemaal bij. Je grootste ontwikkeling ligt op het randje of net buiten je comfort zone!

Als je een yoga docent wilt worden of als je jezelf wilt onderdompelen in een intensieve training voor persoonlijke groei, wees er dan zeker van dat je een school kiest die je kan uitdagen tot dat niveau! Schroom niet weg van de uitdaging of de onrealistische verwachtingen die je van jezelf hebt. Ontelbaar vaak krijgen we de vraag: Kan ik een yoga docent zijn als ik niet flexibel, te oud, te jong, niet ervaren genoeg, te verlegen….? De lijst kan zo maar door gaan. Ons antwoord is altijd: als je het echt wilt, dan kan je het!

Lees: Hoe veel ervaring heb je nodig om yoga docent te worden?

Welke yoga stijl te kiezen?

Allereerst is het belangrijk een yoga stijl te kiezen. Er zijn een hoop verschillende stijlen, zoals Hatha Yoga, Bikram Yoga, Iyengar Yoga, Ashtanga Yoga, Yin Yoga enzovoort. Afhankelijk van de stijl die je kiest zullen de theorie en oefeningen anders zijn. Het wordt aangeraden om eerst uit te zoeken welke yoga stijl jouw voorkeur heeft, welke stijl jou energie geeft en je gelukkig maakt. Als je lesgeeft in de stijl die jou vreugde brengt, zal het makkelijker voor je zijn om de vreugde over te brengen naar je studenten omdat je lesgeeft waar je in gepassioneerd bent. Dit zal absoluut een positief effect hebben op je lessen. Zodra je de keuze gemaakt hebt voor een yoga stijl, heb je een heldere richtlijn voor de zoektocht naar een passende yoga cursus die je een stap dichter bij je doel brengt.

Lees: Welke yoga stijl past het beste bij jou?

Als je gaat kijken naar de verschillende leraren opleidingen, wees er dan zeker van dat je er een kiest die zich richt op je voorkeurstraditie. Het is verleidelijk om een training te doen die Hatha, Vinyasa and Yin Yoga in 200 uur aanbiedt, maar wat de cursus in verscheidenheid zal aanbieden zal deze in diepte ontbreken. Om de vaardigheden te ontwikkelen om te kunnen lesgeven, is een 200 uren cursus al een korte tijdsperiode. Zodra meerdere stijlen in één opleiding gepropt worden, zul je rijk aan indrukken en ideeën zijn achterlaten maar kom je tekort aan fundamentele lesgeef vaardigheden en zelfvertrouwen.

We raden je aan om een leraren opleiding te kiezen die zich focust op één stijl en daarna op anderen stijlen om op die manier je lesgeef vocabulaire uit te breiden met andere kleine cursussen en workshops.

Kies de juiste Yoga Docenten opleiding Locatie

Vandaag de dag worden yoga cursussen wereldwijd aangeboden. Echter afhankelijk van je eigen mogelijkheden, kun je voor een opleiding in het buitenland of in je eigen land kiezen.

Het aantal yoga certificatie cursussen die wereldwijd aangeboden worden is erg groot; van Amerika tot Azië… de mogelijkheden zijn oneindig. In het buitenland studeren is een goede optie als je tijd wilt doorbrengen in een ander land en in een andere omgeving, weg van je dagelijkse gewoontes en routines. Een cursus in een ander land volgen kan ook gecombineerd worden met een vakantie en het is een geweldige kans om meer van een andere  cultuur te ontdekken.

Zou je een yoga docenten opleiding in India volgen?

We krijgen vaak de vraag wat het verschil is tussen een yoga docenten opleiding in de Arhanta Yoga Ashram India of de Ashram in Nederland. Studenten vragen zich af of het volgen van een yoga docenten opleiding in India meer authentieke en diepgaande ervaring biedt. Natuurlijk is India het land waar yoga oorspronkelijk vandaan komt en het zou geweldig zijn als je daar kunt studeren, maar het is belangrijk om te onthouden dat je ook een authentieke ervaring kunt krijgen in Europa. Dus wanneer je de locatie van je yoga docenten opleiding kiest, overweeg dan niet alleen het land maar ook de algehele opstelling van de training. Een training in een hotel in Goa kan minder authentiek zijn dan een residentiële cursus in een ashram in Europa of Amerika.

In ons geval maakt het geen groot verschil of je met ons in India of in Nederland studeert. We streven ernaar om dezelfde sfeer, discipline en levensstijl te creëren in beide ashrams. Maar natuurlijk kunnen we de unieke omgeving, geuren, geluiden en rijke cultuur van India niet verdubbelen…

Lees: Wat te verwachten in een Ashram

Wat is de beste duur om te kiezen voor je yoga docenten opleiding?

Een ander belangrijk punt is de tijdsduur van de cursus. Hoeveel tijd wil je besteden aan het volgen van een cursus?

De internationale standaard voor een yoga docenten opleidingen is 200 uur. Een 200 uur durende training is ontworpen om je voor te bereiden en te beginnen met het lesgeven van yoga. Belangrijke onderwerpen die behandeld moeten worden zijn lesgeef methodiek (hoe geef je instructies, corrigeer je en begeleid je), anatomie en yoga filosofie. Ook moet je oefenen met lesgeven en aan je eigen yoga beoefening en meditatie werken.

Er zijn intensieve cursussen die meestal vier weken (26 dagen) duren. Deze intensieve cursussen zijn vaak residentieel, omdat het studenten helpt om geconcentreerd te blijven. Maar er zijn ook cursussen verspreid over langere tijdsperiodes. Dat maakt het makkelijker om het te combineren met het dagelijkse leven, familie en werk. De tijdsduur van deze cursussen kan een jaar of langer zijn en als je zo’n cursus kiest is het logisch dat deze in de buurt van je woonplaats is.

In onze ervaring is het veel belangrijker wat je doet en leert en niet zozeer hoe lang het duurt. Denk dus goed na over het curriculum van de cursus voordat je jezelf aanmeldt en vraag jezelf hoe jij het beste leert. Neem je liever de tijd en studeer je elke week een beetje? Of leer je goed als je iedere dag goed gefocust en ondergedompeld bent?

Lees: De Sterke Punten & Voordelen van het volgen van een Yoga docenten Opleiding in 4 Weken

Hoeveel kost het om een yoga docenten opleiding te volgen?

Zoals de tijdsduur van de opleiding kan verschillen, kan ook de prijs van een yoga cursus variëren. Zodra je begint te onderzoeken en Googelen, zul je 200 uren opleidingen vinden met prijzen van €1000 tot meer dan €7000. Dit enorme verschil hangt af van het aanbod tijdens de cursus (wordt de cursus gegeven door een yoga beroemdheid of heeft de accommodatie luxe faciliteiten) en waar (Los Angeles of Kerala, India).

Wanneer je jouw keuze maakt, is het verstandig om niet alleen naar de prijs te kijken, maar ook naar wat er allemaal binnen de prijs valt. In andere woorden om de prijs/kwaliteit verhouding te evalueren. Ook is het belangrijk om te kijken of er geen verstopte bedragen zijn zoals examenkosten, studiematerialen kosten of kosten voor extra accommodatie of maaltijden. Kies je voor een lange termijn cursus vlakbij, hoeveel tijd en geld ben je dan kwijt om daar te komen, eten of extra kinderopvang om maar een aantal verborgen kosten op te noemen dat alles samen erg prijzig kan maken.

Het is belangrijk om in je achterhoofd te houden dat zodra je naar het buitenland rijst, kosten zoals reizen en de visa erbij op komen. Natuurlijk hangen de kosten van je yoga opleiding erg af van de locatie. Bijvoorbeeld de cursus bij Arhanta in India is ongeveer 1000 euro goedkoper dan in Europa. Dit heeft te maken met facilitaire kosten, belastingen en voedselprijzen bijvoorbeeld. Het geld dat je op de cursus bespaart, wordt aan je reis naar India besteed. Aan het einde van de dag is het reizen naar India plus de cursus kosten ongeveer hetzelfde als de cursus in Nederland. Zodra je dit hebt bekeken, zul je terug moeten gaan naar de vorige vraag: Waar wil ik mijn opleiding volgen?

Wat is de juiste keuze?

Wanneer je alle stappen hebt gevolgd in je vraag over jouw yoga docenten opleiding, is het tijd om een besluit te maken. Een laatste stap dat je kan helpen om de juiste keuze te maken is om de recensies te bekijken van de kortdurende cursussen. Wat zeggen oud studenten over de cursus, waren ze tevreden, wat zijn hun teleurstellingen? Het lezen van recensies kan je een beter zicht geven op wat je kunt verwachten van de cursus en kan je helpen te ondervinden of de cursus echt inspeelt op je behoeften of niet.

Ik hoop dat je dit artikel bruikbaar vond op je weg om yoga docent te worden. Als je nog vragen hebt, twijfel dan alsjeblieft niet en neem contact met ons op via: info@arhantayoga.nl

Over de auteur

Ram Jain - ecursus DocentRam Jain (E-RYT 500) is de oprichter van Arhanta Yoga Ashrams en hoofd leraar van de verschillende yoga docenten opleidingen die Arhanta Yoga Ashram aanbied in Europa en India.

Hij geeft de professionele vier weken yoga docenten opleiding, Yin Yoga, Filosofie, Anatomie en Fysiologie en gevorderde Asanas in India & Nederland. Ram begon met lesgeven in 1998 en heeft meer dan 10000 yoga docenten wereldwijd getraind.

Would you like to get more useful articles and news delivered to your email inbox?

Subscribe now to receive our series of short e-books

Our E-books

Subscribe to our mailing list and receive a series of short e-books

[thrive_leads id='430480']