hoeveel yoga ervaring heb je nodig om yogaleraar te worden?

yogaleraar worden

Je hebt besloten yogadocent te worden en je vraagt je af wat de vereisten zijn voor het volgen van een yogadocentenopleiding. Een van de meest gestelde vragen over vereisten voor deelname aan yoga-lerarenopleidingen is hoeveel yoga-ervaring nodig is om aan deze reis te beginnen. Dit klinkt als een voor de hand liggende vraag en toch is het een vrij nieuwe vraag. De eerste yoga docentenopleidingen werden in de jaren 80 door ervaren docenten gegeven aan trouwe studenten. Deze studenten zouden hun praktijk lange tijd met hun leraar delen, voordat ze werden ingewijd in het lesgeven. Tegenwoordig staan de lerarenopleidingen open voor iedereen die fysiek en mentaal gezond is en klaar om de verantwoordelijkheid te nemen voor het volgen van een opleiding. Dit creëerde voor veel verschillende mensen de mogelijkheid om een lerarenopleiding te volgen. Naast toekomstige docenten, kan elk niveau student nu een lerarenopleiding volgen om hun kennis te verdiepen. Dit betekent dat je niet veel ervaring nodig hebt om een yoga docentenopleiding te volgen.

Een kanttekening voordat je verder leest

We hebben het nog niet genoemd, maar je moet er rekening mee houden dat we het hebben over yoga asana- leraar worden. In dit artikel bespreken we de vereisten voor deelname aan yoga docentenopleidingen met als doel yoga asana docent te worden. De term ‘yoga’ wordt meestal losjes gebruikt om de ‘ beoefening van yoga-asana’s’ te beschrijven . Als we het hebben over het worden van een gekwalificeerde en bekwame yogaleraar, wordt in feite bedoeld een gekwalificeerde en bekwame yoga- asana- leraar te worden. Dit onderscheid is belangrijk om in gedachten te houden. Het betekent niet dat je als yoga-asana-leraar alleen de fysieke aspecten leert, alsof yoga gewoon een andere vorm van lichaamsbeweging is. Als je er klaar voor bent, kun je enkele van de onderliggende concepten van yoga tijdens je lessen overbrengen (als je studenten er ook klaar voor zijn!).

Lees: 4 redenen waarom een intensieve yoga docentenopleiding werkt!

Vereisten voor het volgen van een yoga docentenopleiding: heb je genoeg ervaring?

Als het je doel is om yogaleraar te worden, kan dit behoorlijk intimiderend zijn in de on- en offline wereld van yoga. Denk bijvoorbeeld aan de eindeloze stroom foto’s op Instagram van perfecte yogi’s of de geweldige studenten die je tegenkomt in yogastudio’s. Vaak laten sociale media je de yogaleraar zien als iemand met een onberispelijk lichaam en uithoudingsvermogen waar studenten naar op kunnen kijken. Dit is een misvatting over wat een yogaleraar betekent. Yoga geven en yoga beoefenen zijn twee verschillende activiteiten. Iemand die in een vergevorderd stadium yoga beoefent, heeft niet noodzakelijk de vaardigheden om leraar te zijn. De meeste van je studenten zullen nooit op de beroemde yogi’s op Instagram lijken, waarom zou je anders zijn? Ieder mens heeft zijn eigen beperkingen en iedere yogaleraar heeft moeite met bepaalde houdingen. Door je eigen uitdagingen te laten zien, zullen je studenten meer betrekking hebben op je onderwijs en zullen ze meer open staan om hun eigen uitdagingen te verkennen.

Het verlangen om te leren en yoga te onderwijzen, weegt zwaarder dan ervaring

Dus wat is er nodig om yogaleraar te worden? Wat zijn echt de noodzakelijke vereisten die je moet bezitten voordat je je aanmeldt voor een yoga docentenopleiding?

Allereerst moet je een sterk verlangen hebben om te leren. Met dit belangrijke ingrediënt kun je alle obstakels overwinnen om leraar te worden. Er zijn veel gevallen geweest om dit te bewijzen. Bijvoorbeeld studenten die nauwelijks Engels spreken en hun opleiding met hoge cijfers afronden. Een ander voorbeeld is een student die aankomt op haar opleiding in krukken en haar opleiding als een uitstekende leraar voltooit. Je kunt alles doen, zolang je maar je zinnen erop zet. Deze wens hangt ook nauw samen met je houding. Vaak zijn de minder ervaren yogi’s de gedisciplineerde. Ze bereiken de meeste groei en laten de beste resultaten zien in hun lerarenopleidingen. Zelfs een doorgewinterde yogi is meestal een beginner in het lesgeven. Dit maakt de lerarenopleiding voor iedereen uitdagend.

yogaleraar wordenyogaleraar worden

Yogaleraar versus yoga-instructeur

Leraar zijn betekent dat je onvervangbaar bent. Instructies en demonstraties zijn overal te vinden, maar een goede docent kan studenten uiteindelijk motiveren om meer te streven. Aan het einde van een les weet u hoe u uw leerlingen de juiste antwoorden kunt geven. Dit is het moment waarop je kennis en advies op een persoonlijke manier kunt doorgeven. Leraar zijn betekent weten hoe je anderen kunt helpen om kennis, competentie en deugd te verwerven. Het is meer dan studenten demonstreren en instrueren in poses. Het biedt studenten een uitdaging en geeft de juiste informatie om het lichaamsbewustzijn te vergroten en om er te zijn om blessures te voorkomen. Dit zijn de tools die worden gegeven via een lerarenopleiding en ze hoeven de leraar niet te gebruiken om de uitkomst uit te voeren.

Ieder lichaam is anders

Een online instructeur kan niemand corrigeren. Dit is waar je kunt uitblinken als leraar. Als je naar het lichaam van je student kijkt, weet je wat hen ervan weerhoudt om verder te gaan. Om deze kennis op te doen, is het belangrijk om een yoga-lerarenopleiding te vinden die anatomie biedt naast de asana’s en correcties. Je zult leren dat niet iedereen alle asana’s zal kunnen doen. Als docent moet je je leerlingen motiveren. Tegelijkertijd ontdek je wat je student ervan weerhoudt om verder te gaan. Het verschil leren tussen een uitdaging en een limiet is iets dat je tijd nodig zal hebben om te begrijpen. Je zult je studenten moeten onderwijzen en observeren, met de nadruk op hun praktijk in plaats van die van jezelf. Door dit vermogen als leraar te verwerven, zul je een onschatbare rol spelen in de praktijk van je studenten.

Je voelt je klaar om een yoga docentenopleiding te volgen – dus wat nu?

Uiteindelijk is het doel om een persoon te worden die met vertrouwen een klas kan leiden. Dit vertrouwen komt niet alleen van je eigen praktijk, maar ook van de kennis en praktische vaardigheden die je mee naar huis neemt van je lerarenopleiding. Een goed afgeronde yoga lerarenopleiding geeft je kennis in yogafilosofie, lesmethodologieën en functionele anatomie. Dit vormt uw basis waarop u uw lerarencarrière kunt opbouwen. Vraag jezelf af, hoe studeer je het beste? Werk je goed onder druk? Een intensieve training van een maand kan iets voor jou zijn. Wilt u meer tijd hebben om te verteren en na te denken? Dan zijn er in het weekend veel lerarenopleidingen.

Lees: Hoe kies je een yoga docenten opleiding?

We raden onze studenten aan om zo snel mogelijk te beginnen met lesgeven om het vertrouwen dat je krijgt na het behalen van je certificaat te behouden. Een ander deel van dit vertrouwen zal komen door zelfonderzoek en ontwikkeling door je eigen praktijk en de lessen die je geeft. Yoga docent zijn betekent een constante ervaring opdoen. Het maakt niet uit in welk stadium u de onderwijswereld betreedt, met constante inspanning en professioneel bewustzijn zullen uw kennis en vaardigheden blijven verbeteren.

Over de auteur

yogaleraar worden

Omkar Jain is een senior docententrainer met leservaring van meer dan 5.000 uur. Hij geeft les aan de Arhanta Yoga Ashram India en Europa sinds 2011 en is een essentieel lid van het team geworden.

Omkar is geboren en getogen in India en groeide op met traditionele waarden. Hij heeft gestudeerd bij verschillende gerenommeerde leraren zoals Saraswathi Rangaswamy (dochter van Sri. Pattabhi Jois). Zijn lessen zijn leuk en uitdagend voor studenten van alle niveaus. Hij geeft les met focus, discipline en humor tegelijkertijd. Zijn vermogen om kennis volledig over te dragen, helpt studenten om volwassen te worden tot zelfverzekerde leraren.

Subscribe now to receive our series of short e-books

Our E-books

Subscribe to our mailing list and receive a series of short e-books

[thrive_leads id='430480']