4 redenen waarom een intensieve yoga docentenopleiding werkt!

Een van de meest betwiste vragen over yoga docentenopleidingen is niet bepaald het aantal uren. Er zijn kritische stemmen over het concept om binnen 200 uur yogaleraar te worden. Maar er is meer discussie over het doen van deze 200 uur in het kader van een intensieve yoga docentenopleiding van een maand. Er zijn veel yogascholen die 200 uur yoga docentenopleidingen aanbieden verspreid over een periode van 2 tot 3 jaar. En er is een groeiend aantal scholen en ashrams, die binnen een periode van 4 weken een 200 uur durende intensieve yoga docentenopleiding aanbieden.

Als opleidingsinstituut voor yogadocenten dat zulke intensieve en meeslepende trainingen aanbiedt, komen we nogal wat kritische vragen tegen, of het nu via e-mail is of op sociale media. We zien dat veel mensen zich onzeker voelen of het mogelijk is (en of het moreel haalbaar zal zijn) om binnen vier weken yogaleraar te worden:

critical-view-on-yoga-teacher-in-4-weekscritical-view-on-200-hour-yoga-teacher-training

We vragen onze studenten altijd aan het begin van onze 200 uur intensieve yoga docentenopleiding, of ze echt geloven dat ze de komende maand yogadocenten kunnen worden. De groep is meestal bijna gelijk verdeeld in mensen die denken dat het mogelijk is (velen van hen, omdat ze lessen hebben gevolgd met een afgestudeerde Arhanta) en de andere helft weet het niet zeker.

We denken natuurlijk dat het mogelijk is. Anders zouden we geen 4-weekse yoga docentenopleidingen aanbieden. En om nog een stap verder te gaan, zijn we ook van mening dat de leerervaring wordt versneld door de intensiteit en het meeslepende karakter van de training. We geloven dus niet alleen dat het mogelijk is, maar geloven ook dat het in veel gevallen beter is .

In een poging om aspirant-yogadocenten te ondersteunen tijdens hun reis om erachter te komen wat voor soort yoga lerarenopleiding ze moeten kiezen, hebben we vier vaak geuite twijfels verzameld met betrekking tot intensieve yoga docenten cursussen. Laten we, als advocaat van de duivel, praten over de meest gegeven redenen waarom het niet mogelijk is om binnen vier weken 200 uur gecertificeerde yogaleraar te worden:

4 redenen waarom het niet mogelijk is om in vier intensieve weken een gecertificeerde yogaleraar te worden

1. Yoga is een levenslange reis, wanneer kun je echt een gekwalificeerde leraar worden van zo’n diepgaande wetenschap?

Dit is een zeer geldig punt en we zijn het er van harte mee eens. Als we verwijzen naar yoga als inderdaad de volledige wetenschap, inclusief de uitgebreide onderliggende filosofie en de uitgebreide praktijken zoals de yamas en niyamas, pranayama, dharana en dhyana – om er maar een paar te noemen.

Wil je meer weten over de achterliggende filosofie? Lees: De acht ledematen van Yoga

Om deze principes volledig te begrijpen, te integreren en te kunnen onderwijzen, is een 200-urige yoga docentenopleiding inderdaad niet voldoende! De term ‘yoga’ wordt echter meestal losjes gebruikt om de ‘ beoefening van yoga-asana’s’ te beschrijven . Als we het hebben over het worden van een gekwalificeerde en bekwame yogaleraar, wordt in feite bedoeld een gekwalificeerde en bekwame yoga- asana- leraar te worden.

Dit onderscheid is belangrijk om in gedachten te houden. Het betekent niet dat je als yoga-asana-leraar alleen de fysieke aspecten leert, alsof yoga gewoon een andere vorm van lichaamsbeweging is. Als je er klaar voor bent, kun je enkele van de onderliggende concepten van yoga tijdens je lessen overbrengen (als je studenten er ook klaar voor zijn!).

De subtiliteiten van de beoefening en het onderwijzen van de beoefening van yoga, komen alleen tot uiting door te oefenen. Door zowel je eigen beoefening en ook de beoefening van het lesgeven. Daarom zal het grootste proces in je ontwikkeling als yoga (asana) leraar plaatsvinden zodra je begint met lesgeven! Hoe langer het starten met lesgeven vertraging oploopt, des te langer mis je deze onschatbare lessen. Tijdens onze residentiële 4-weekse yoga lerarenopleiding oefenen onze studenten aan elkaar les geven vanaf dag één. Tegen het einde van de vier weken voelen ze zich voorbereid en vol vertrouwen om yogalessen te gaan geven. Op dat moment zijn ze er meer klaar voor dan ze ooit zullen zijn. We moedigen hen aan om onmiddellijk te beginnen met lesgeven. Begin misschien eerst met vrienden en gratis lessen om wat meer vertrouwen te krijgen, maar stel niet uit! Elke dag dat je niet lesgeeft, verlies je de hard aangeleerde vaardigheden.

Maar ben je na een langere studie yoga niet meer klaar dan na een korte maand?

In onze ervaring: niet noodzakelijk.

Vroeger boden we yoga docentenopleidingen aan, gespreid over langere periodes. Aanvankelijk deden we dit in India, voordat we de Arhanta Yoga Nederland Ashram openden . Onze beslissing om een ashram in Europa te openen, naast die in India, werd versterkt door onze ervaring met deze cursussen. We zagen zo’n groot verschil in resultaat tussen de meeslepende, intensieve groepen die we trainden in onze ashram in India , en de langdurige studiegroepen in Nederland. Groepen in India presteerden 20-25% beter tijdens de examens en beschreven de ervaring als veel meer eye-opening en levensveranderend dan de groepen in Nederland.

De belangrijkste reden lijkt de intensieve, meeslepende en afleidingsvrije omgeving te zijn, gecreëerd tijdens de residentiële 4-weekse yoga docentenopleidingen. Studenten die de langetermijncursus volgden, moesten hun dagelijkse leven nog steeds beheren om de cursus te volgen: gezins- en huishoudelijke verantwoordelijkheden, werk en sociaal leven. We hebben veel meer tijd besteed aan het herzien en herhalen met die groepen dan met de woongroepen. En natuurlijk kon de tijd die we besteedden aan het herhalen en opnieuw vertellen van oude informatie niet worden besteed aan nieuwe of meer diepgaande informatie en oefenen …

En daarom geloven wij dat in veel gevallen inderdaad een kortere en intensievere yoga docentenopleiding effectiever, beter kan zijn . Let wel, in niet alle gevallen.

Lees: Hoe u de beste yoga-lerarenopleiding voor u kunt kiezen

 200-hour-intensive-yoga-tt intensive-yoga-certification-who-all-chooses-for-it

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Je kunt onmogelijk alle vaardigheden leren die nodig zijn om yoga veilig te onderwijzen tijdens een intensieve yoga docentenopleiding

Veel mensen denken dat het simpelweg niet mogelijk is om de nodige vaardigheden te verwerven om yoga in vier weken veilig en met vertrouwen les te geven. En nogmaals, in veel gevallen zijn we het daarmee eens. Omdat het sterk afhangt van het systeem, de efficiëntie en de discipline van de training. Of je een vaardigheid in een korte tijd kunt leren, hangt zo veel af van wat je in deze tijd doet. Het gaat echt om wat je doet, niet hoe lang je erover doet.

Laat me dit illustreren met een echt levensverhaal:

De meeste volwassenen rijden en hebben een geldig rijbewijs. Tijdens onze eerste rijles weten de meesten van ons niet eens welk pedaal de rem is en welke het gaspedaal. Maar na 20 – 30 lessen acht de rijleraar ons klaar om het examen af te leggen. Na het behalen van het praktijkexamen zijn we “losgelaten” op de wereld en kunnen we met de auto op hoge snelheid rijden op snelwegen, in drukke steden en in gecompliceerde verkeerssituaties. Hoe kan dit mogelijk zijn?

Het antwoord is simpel: er is een in de tijd bewezen, efficiënt systeem dat (de meeste) chauffeurs volgen.

Toen ik in 2007 in Nederland kwam wonen, besloot ik een Europees rijbewijs te halen, ook al reed ik al 10 jaar in India (in de straten van New Delhi). Mijn eerste rij-instructeur was een aardige man die met me bleef praten over Bollywood-films en de Indiase keuken. Mijn rijles was meestal rond 14.00 uur, een tijd met weinig verkeer, en we bleven dezelfde route rijden. Na 25 lessen schreef mijn leraar me in voor het praktijkexamen, dat ik hopeloos faalde. Ik werd blootgesteld aan verkeerssituaties waarvoor ik niet had geoefend en voelde me totaal onvoorbereid. Ik heb nog 5 rijlessen gevolgd bij dezelfde docent voordat ik weer naar het praktijkexamen ging. En je raad het al? Weer niet gehaald!

Na de tweede keer dat ik mijn rijexamen niet had gehaald, begon ik onderzoek te doen naar rijdocenten en kwam ik een lijst tegen van alle rijscholen in mijn regio. Ze werden weergegeven in de volgorde waarin hun studenten slaagden. Mijn leraar stond helemaal onderaan! Hij was een aardige, sociale man die een zeer redelijke prijs vroeg voor zijn lessen, maar zijn studenten hadden het laagste slagingspercentage.

Ik besloot om van leraar te veranderen en belde de leraar bovenaan de lijst, degene met het hoogste slagingspercentage. Ik heb de bovengenoemde leraar gebeld om een afspraak te maken voor een gratis proefles. Hij vertelde me niet zo vriendelijk dat hij geen gratis lessen aanbood en dat zijn tarief 30% hoger was dan dat van mijn vorige leraar. Maar op dit punt was ik wanhopig op zoek naar mijn licentie, dus stemde ik toe.

In deze rijles sprak mijn tweede leraar niet met me tenzij het om autorijden ging. Hij was niet in het minst geïnteresseerd in praatjes, maar richtte zich alleen op het aanleren van de vaardigheden die ik nodig had om veilig met de auto te rijden en mijn examen te halen. In de 5 lessen die ik met hem nam, stelde hij me in de spits bloot aan veel stressvolle verkeerssituaties. Hij zag mijn zwakheden en stelde me bloot aan situaties waarin ik mijn theoretische en praktische vaardigheden kon aanscherpen. Ik moet zeggen dat deze keer met hem niet erg prettig was. Maar deze keer slaagde ik met gemak voor het praktijkexamen.

Deze ervaring heeft me een onschatbare les geleerd en heeft me geholpen mijn visie op lesgeven aan te scherpen. Deze visie van geconcentreerd, praktijkgericht lesgeven passen we toe tijdens onze intensieve yoga docentenopleidingen en we zien elke dag geweldige transformaties.

Onze studenten beginnen vanaf dag één met het lesgeven aan elkaar. We hebben een periode van 3 uur om dagelijks ‘how to teach’ te oefenen, waarbij we ze blijven uitdagen met nieuwe studenten / partners, nieuwe situaties en meer relevante informatie. We besteden veel tijd, energie en moeite om onze studenten de relevante vaardigheden bij te brengen die ze als yogaleraren nodig hebben. Dit is onze belangrijkste focus tijdens de hele cursus. Als gevolg hiervan voelen onze studenten zich klaar om te beginnen met lesgeven, en velen van hen zijn eropuit gegaan om een prachtige carrière voor zichzelf op te bouwen.

Het gaat echt om wat je doet binnen een curriculum van 200 uur, wat je leert en doet tijdens je intensieve yoga docentenopleiding. Het gaat om de structuur, het systeem en de discipline! Hoe lang het duurt om een leerplan van 200 uur te voltooien, zegt niets over de kwaliteit.

Lees meer: Wat te verwachten bij een Ashram

3. Een yogaleraar is spiritueel geëvolueerd – om zo’n niveau te bereiken duurt jaren

Dit is persoonlijk een verklaring waar ik veel moeite mee heb. Het is een veel voorkomend argument dat leraren die langetermijnopleidingen aanbieden proberen te maken. Het punt dat deze bewering probeert te maken is: ‘Pas nadat je een bepaald spiritueel niveau hebt bereikt, nadat je een bepaalde groei hebt ondergaan, mag je yoga lesgeven. Als trainer van een school / docent zullen we je stadium beoordelen op het moment van deelname aan de cursus en we zullen je ontwikkeling en niveau beoordelen aan het einde van de training. ”

Maar: wie kan echt beweren dat hij het spirituele stadium van iemand anders beoordeelt? Wie kan er oprecht beweren dat ze iemand kunnen beoordelen op iemands spirituele niveau?

Ik ben opgegroeid in India en heb de blinde toewijding van gewone mensen aan priesters, heiligen en goeroes gezien. Religie en spiritualiteit zijn de pijlers van de Indiase cultuur en deze ‘spirituele’ leiders hebben veel macht over hun toegewijden. Evenveel als toewijding heb ik misbruik van deze macht gezien. Een populair voorbeeld is een Baba die miljoenen volgelingen heeft vergaard, een immense tempel en ashram voor zichzelf heeft gebouwd en waarschijnlijk tientallen miljoenen aan donaties heeft ‘verdiend’. Hij heeft dit geld gebruikt om Bollywood-films te maken over zijn grootsheid. Hij werd aangeklaagd wegens moord, maar de aanklacht werd ingetrokken. En in 2017 werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 jaar voor meerdere verkrachtingen en moorden. Het verbluffende is dat hij nog steeds miljoenen discipelen heeft …

Ja, het is echt waar: https://www.dw.com/en/self-styled-indian-guru-ram-rahim-singh-jailed-20-years-for-rape/a-40262536

Dit is natuurlijk een extreem voorbeeld. Helaas heb ik meer misbruik van ‘spirituele’ macht gezien dan goed gebruik. Daarom is het mijn diepgewortelde overtuiging geworden dat iemand die beweert een goeroe of heilige te zijn, dat hoogstwaarschijnlijk niet is. We hebben een populair gezegde in India: ‘Een sadhu (monnik) in de stad is eigenlijk een zakenman’.

Ik ben ook heel voorzichtig geworden met het idee dat ik of iemand anders zichzelf spiritueel meer geëvolueerd kan noemen dan anderen, en daardoor hun spirituele groei kan beoordelen. Ik zeg niet dat er geen echte zuivere zielen (sadhus) zijn, maar je zult ze niet in een stad vinden om zaken te doen.

Onze benadering naar onze studenten is eenvoudig: ze krijgen een nummer 10 op hun voorhoofd. 10 van de 10! Niet letterlijk, maar zo kijken we ernaar. Wij geloven dat iedereen grootsheid in zich heeft en dat iedereen kan worden wat hij wil als hij er klaar voor is om er hard voor te werken – iedereen is een 10! Iedereen kan groeien en obstakels overwinnen en onze rol als leraar is om hen op hun pad te helpen. Onze rol is en kan niet zijn om ze te beoordelen en te evalueren op hun spirituele groei. Daarom, ja, yogaleraar zijn brengt verantwoordelijkheid met zich mee en heeft volwassenheid nodig en een verlangen om anderen te dienen. Maar nee, je hebt geen jaren nodig om daar te komen. Lesgeven zal je beste leraar zijn en je studenten zullen ook je beste leraren zijn.

4. Je moet een inspiratie zijn voor je studenten en hebt daarom de meeste asana’s onder de knie

yoga-teacher-trainer-discussion-Ram-Jain-and-David-SwensonDavid Swenson , een van de meest populaire Ashtanga Vinyasa-leraren tegenwoordig, heeft tienduizenden mensen geïnspireerd om yoga te beoefenen. Zijn yogapraktijk is inspirerend en met zijn 62 jaar zet hij veel jongere beoefenaars in de schaduw. Hij is een geweldig voorbeeld van discipline, vaardigheid en passie en een van de meest inspirerende leraren die ik heb ontmoet. Ook al is hij wereldberoemd en zeer gerespecteerd, hij is erg geaard en nederig. Als auteur van het internationale bestsellerboek Ashtanga Yoga: The Practice Manual, was David de eerste Ashtanga Yogi die de fysiek uitdagende (sommigen zeggen ‘slopende’) beoefening van de Primary Series toegankelijk maakten voor alle verschillend ervaren yogabeoefenaars, door variaties aan te bieden en aanpassingen.

Een van zijn meest opmerkelijke uitspraken gaat over de reden voor het beoefenen van yoga. Tijdens zijn yoga docentenopleiding vraagt hij de groep wat het doel van de beoefening moet zijn, aangezien studenten vaak gefrustreerd raken door hun (soms tijdelijke) onvermogen om een bepaalde pose of overgang te doen. Hij overdenkt de vraag of we yoga doen om een yoga asana-machine te worden. Of het doel van onze oefeningen zou moeten zijn om alle houdingen te kunnen doen.

Nee, naar zijn mening (en in de mijne) is dat ver verwijderd van het doel van yoga. Als we ons aan deze normen houden, zullen we te zelfingenomen en zelf geobsedeerd raken en zal het onderwijzen van yoga altijd om ons heen zijn. En als we dit doel van het beheersen van alle houdingen niet bereiken, zullen we het idee van lesgeven opgeven. Volgens David zou het beoefenen van asana’s (en het onderwijzen) ons moeten helpen betere mensen te worden, voor onszelf en de wereld.

Je hoeft geen super asana-artiest te zijn!

Veel mensen zijn bang om te beginnen met lesgeven omdat ze denken dat hun persoonlijke  niet goed genoeg is. Zelfs als het moeilijk te geloven is: iedereen heeft een aantal beperkingen in zijn lichaam. Sommige mensen zijn erg flexibel maar hebben geen kracht, sommige mensen hebben kracht maar missen flexibiliteit, en sommige hebben beide maar een gebrek aan evenwicht en concentratie. Elke yogaleraar heeft moeite met bepaalde houdingen.

Als gevorderde yogabeoefenaar ben je nog geen gevorderde leraar. Er is een groot verschil tussen iets weten en die kennis kunnen uitleggen en overdragen aan studenten. Ja, goede docenten inspireren hun leerlingen. Bedenk dat de meest inspirerende eigenschap die mensen zich bij een leraar herinneren, is dat de leraar echt om zijn / haar leerlingen geeft. Mensen bewonderen geen opschepperij, maar raken echt geïnspireerd door passie voor lesgeven en oprechte bezorgdheid!

Dus, is het mogelijk om een ervaren yogaleraar te worden na het volgen van een intensieve yoga docentenopleiding?

Om deze vraag te beantwoorden, moeten we uiteindelijk ook rekening houden met uw persoonlijke situatie. Dus zelfs als wij sterk geloven in ons intensieve leersysteem, raden we je aan om te zoeken naar jouw antwoord. Ik hoop echt dat ik kan helpen wat licht en inspiratie te geven. Het belangrijkste is dat ik je wil aanmoedigen om op weg te gaan naar yogaleraar als dat je hartewens is. Omdat ik persoonlijk vooral ben gegroeid door mijn passie-  en mijn verantwoordelijkheid voor lesgeven.

Als je iets wilt leren, lees er dan over – Als je iets wilt begrijpen, schrijf erover – Als je iets onder de knie wilt krijgen, leer het dan. (Yogi Bhajan)

Lees ook: Het verschil tussen een training van 200-300 en 500 uur en Het verschil tussen een training van 50-100 en 200 uur .

Over de auteur

Ram Jain

Geboren in de Jain familie waar yoga al vijf generaties lang de manier van leven is, begon mijn formele yogareis op achtjarige leeftijd op een Vedische school in India. Daar kreeg ik een solide basis door het lezen van oude geschriften, waaronder Veda's, Upanishads, de Bhagavad Gita en Yoga Sutra's (om er maar een paar te noemen).

In 2009 heb ik Arhanta Yoga Ashrams opgericht. Ik zie yoga als een manier om de vijf zintuigen te beheersen, dus noemde ik onze ashrams 'Arhanta Yoga', de yoga om de vijf zintuigen te beheersen!

In 2017 heb ik ook de Arhanta Yoga Online Academy opgericht zodat mensen die onze ashrams niet kunnen bezoeken onze cursussen op afstand kunnen volgen. Bij Arhanta geven we niet alleen yoga. We leren je hoe je je potentieel kunt bereiken, je kennis kunt verdiepen, je zelfvertrouwen kunt opbouwen en de leiding over je leven kunt nemen.

Geboren in de Jain familie waar yoga al vijf generaties lang de manier van leven is, begon mijn formele yogareis op achtjarige leeftijd op een Vedische school in India. Daar kreeg ik een solide basis door het lezen van oude geschriften, waaronder Veda's, Upanishads, de Bhagavad Gita en Yoga Sutra's (om er maar een paar te noemen).

In 2009 heb ik Arhanta Yoga Ashrams opgericht. Ik zie yoga als een manier om de vijf zintuigen te beheersen, dus noemde ik onze ashrams 'Arhanta Yoga', de yoga om de vijf zintuigen te beheersen!

In 2017 heb ik ook de Arhanta Yoga Online Academy opgericht zodat mensen die onze ashrams niet kunnen bezoeken onze cursussen op afstand kunnen volgen. Bij Arhanta geven we niet alleen yoga. We leren je hoe je je potentieel kunt bereiken, je kennis kunt verdiepen, je zelfvertrouwen kunt opbouwen en de leiding over je leven kunt nemen.

Related Posts