Yoga Teacher Training (YTT) programma's vereisen meestal 200 uur studie om professioneel yogales te kunnen geven. Terwijl sommige scholen deze uren verspreiden over 2-3 jaar, bieden steeds meer scholen intensieve yoga docentenopleidingen van 4 weken aan. Maar is het echt mogelijk om zo snel een gecertificeerde yogadocent te worden?

Als yogaschool die intensieve yogadocentenopleidingen aanbiedt, horen we vaak twijfels over de diepgang en kwaliteit van ons vier weekse programma. Sterker nog, de meeste van onze studenten zijn het er aan het begin van de cursus niet over eens of het wel haalbaar is. Aan het eind zijn ze het er echter allemaal over eens dat de intensieve training niet alleen mogelijk was, maar zelfs beter. 

We zijn ervan overtuigd dat deze intensieve aanpak effectiever is en groei en retentie versnelt. Toch begrijpen we de aarzeling die velen voelen om een YTT in zo'n korte tijd af te ronden en meteen daarna professioneel les te gaan geven. Om je gerust te stellen, gaan we in op veelvoorkomende zorgen over lerarenopleidingen van een  maand en onthullen we waarom ze gewoon werken. 

Wat is een intensieve yogadocentenopleiding? 

Een intensieve yoga teacher training is een versneld yogaprogramma dat alle theorie en fysieke aspecten van een normale 200-urige YTT in een kortere periode verpakt, meestal vier weken. 

Deze vier weken kunnen worden omschreven als een volledig onderdompelend yogabootcamp, ontworpen om je uit te dagen en te vormen tot een zelfverzekerde, goed opgeleideyogadocent. Het hoge tempo en de volle dagen met yogapractica, lesmethodes, anatomiestudie en filosofielessen zorgen voor een geconcentreerde maar transformerende ervaring. Dus hoewel het korte schema veeleisend is, zorgt een 200 uur intensieve yogadocentenopleiding voor een enorme groei en kan het zelfs je leven veranderen.

Ontdek: wat is het verschil tussen een 50-, 100- en 200-uurs yogadocentenopleiding?

Intensieve yogadocentenopleidingen: veelvoorkomende zorgen & waarom het mogelijk is 

Kun je in vier weken yoga leren?

Intensieve yogadocentenopleidingen

Veel mensen zullen zeggen dat yoga een levenslange reis is die niet kan worden samengevat in een intensieve vierweekse cursus. Dit is een heel goed punt en we zijn het er van harte mee eens.

Als we yoga beschouwen als de complete wetenschap, inclusief de uitgebreide onderliggende filosofie en de uitgebreide beoefeningen zoals de yama's, niyama's, pranayama, dharana en dhyana, dan kun je inderdaad niet alles over yoga leren in een intensief vierweeks programma.

De term 'yoga' wordt echter meestal losjes gebruikt om de 'beoefening van yoga-asana's' te beschrijven. Als we het hebben over een gekwalificeerde en bekwame yogadocent worden, bedoelen we eigenlijk een gekwalificeerde en bekwame yoga-asanadocent.

Dit onderscheid is belangrijk om in gedachten te houden. Het betekent niet dat je als yoga-asanadocent alleen de fysieke aspecten onderwijst, alsof yoga gewoon een andere vorm van lichaamsbeweging is. Als je voelt dat je er klaar voor bent, kun je tijdens je lessen een aantal van de onderliggende concepten van yoga overbrengen (mits je studenten er ook klaar voor zijn). De subtiliteiten van de beoefening openbaren zich alleen door les te geven. Daarom zal het grootste proces in je ontwikkeling als yoga(-asana)docent plaatsvinden zodra je begint met lesgeven! 

Tijdens Arhanta's residentiële yogadocentenopleidingen oefenen onze studenten vanaf de eerste dag met elkaar in het lesgeven. Aan het einde van de vier weken voelen ze zich voorbereid en zelfverzekerd om yogalessen te gaan geven. Daarom moedigen we alle aspirant docenten aan om deze belangrijke fase van de opleiding niet uit te stellen; begin met vrienden of bied zelfs eerst gratis lessen aan om wat meer vertrouwen te krijgen. Elke dag dat je geen les geeft, verlies je deze hard geleerde vaardigheden.

Bekijk: yogadocentenopleiding Survival Gids voor Studenten

Bereidt een maand je net zo goed voor als een langere yogadocentenopleiding?

Yogadocentenopleiding

In onze ervaring wel. Vroeger boden we yogadocentenopleidingen verspreid over langere periodes. In eerste instantie deden we dit in India voordat we de Arhanta Yoga Nederland Ashram openden. We zagen zo'n groot verschil in resultaten tussen de immersieve, intensieve groepen die we trainden in onze ashram in India, en de lange termijn studiegroepen in Nederland. De groepen in India presteerden 20-25% beter tijdens de examens en beschreven de ervaring als veel meer eye-opening en levensveranderend dan de groepen in Nederland.

We geloven dat dit te wijten is aan de meeslepende en afleidingsvrije omgeving die gecreëerd wordt tijdens de residentiële 200 uur intensieve yogadocentenopleidingen. De studenten die de lange termijn yogaopleiding volgden, moesten nog steeds hun dagelijkse leven leiden terwijl ze de opleiding volgden. We besteedden veel meer tijd aan herhaling en herhaling met deze groepen dan met de residentiële groepen. En de tijd die we besteedden aan het herhalen van oude informatie kon natuurlijk niet besteed worden aan nieuwe of meer diepgaande informatie en beoefening.

Daarom geloven we dat in veel gevallen een intensieve yoga docentenopleiding effectiever kan zijn. We erkennen echter dat dit niet voor alle beoefenaars geldt. 

Lees meer: wat je kunt verwachten in een Ashram

Kun je veilig yogales geven na een cursus van vierweken? 

Veel mensen denken dat het gewoonweg niet mogelijk is om in vier weken de benodigde vaardigheden te verwerven om veilig en met vertrouwen yogales te geven. En nogmaals, in sommige gevallen is dat niet zo. Het hangt af van het systeem, de efficiëntie en de discipline van de opleiding. 

Studenten die zich inschrijven voor onze intensieve yogadocentenopleidingen oefenen vanaf de eerste dag met het lesgeven aan elkaar. We hebben dagelijks 3 uur om te oefenen 'hoe les te geven', waarin we ze blijven uitdagen met nieuwe partners, nieuwe situaties en meer relevante informatie. We besteden veel tijd, energie en moeite aan het aanleren van de relevante vaardigheden die onze studenten nodig hebben als yogadocent. Als gevolg hiervan voelen onze studenten zich klaar om les te gaan geven en velen van hen hebben inmiddels een prachtige carrière voor zichzelf opgebouwd.

Yoga Vierweken Cursus

Als je een vaardigheid in korte tijd kunt leren, zal je bekwaamheid sterk afhangen van wat je in die tijd doet, niet van hoe lang je erover doet. Hier is een kort verhaal uit mijn leven dat dit punt goed illustreert. 

Toen ik naar Nederland verhuisde, besloot ik een Europees rijbewijs te halen, ondanks dat ik al jaren in India had gereden. Mijn eerste instructeur was prettig maar ongestructureerd; we hadden gemakkelijke lessen op tijden met weinig verkeer en reden dezelfde routes. Nadat ik twee keer gezakt was voor het examen, realiseerde ik me dat zijn studenten het laagste slagingspercentage hadden.

Ik vond de best beoordeelde instructeur en boekte een les, ook al waren zijn tarieven 30% hoger. Deze leraar was zakelijk - geen geklets, alleen gerichte vaardigheidstraining in stressvolle situaties. De lessen waren intens maar effectief. Na slechts 5 lessen slaagde ik met gemak voor het examen.

Deze ervaring heeft mijn visie op gericht, praktijkgericht lesgeven gevormd. Op onze intensieve yoga docentenopleidingen passen we deze praktijkgerichte aanpak toe. Het geconcentreerde programmaversnelt het leren en transformeert studenten in gekwalificeerde docenten. Net als bij mijn rijlessen, levert intensieve onderdompeling snelle resultaten op.

Ben je spiritueel voldoende ontwikkeld na een intensieve yogadocentenopleiding?

Intensieve Yogadocentenopleiding

Ik hoor mensen vaak zeggen dat een yogadocent spiritueel ontwikkeld moet zijn en dat het jaren duurt om zo'n niveau te bereiken. Persoonlijk heb ik hier grote moeite mee. Het is een veelgebruikt argument dat docenten die langlopende YTT's aanbieden, proberen aan te voeren.

Het punt dat deze uitspraak probeert te maken is: "pas na het bereiken van een bepaald spiritueel niveau, na het ondergaan van een bepaalde groei, mag je yoga onderwijzen. Als school/docent/trainer beoordelen we je niveauop het moment dat je aan de opleiding begint, en we beoordelen je ontwikkeling en niveau aan het einde van de opleiding." Maar wie kan er nu echt beweren dat hij het spirituele stadium van iemand anders kan beoordelen?

Toen ik opgroeide in India heb ik de blinde toewijding van gewone mensen aan priesters, heiligen en goeroes gezien. Religie en spiritualiteit zijn de pijlers van de Indiase cultuur en deze 'spirituele' leiders hebben veel macht over hun toegewijden. Ik heb net zoveel toewijding gezien als misbruik van deze macht.

Een populair voorbeeld is Baba die miljoenen volgelingen verzamelde, een immense tempel en ashram voor zichzelf bouwde en waarschijnlijk tientallen miljoenen aan donaties 'verdiende'. Hij gebruikte dit geld om Bollywoodfilms te maken over zijn grootsheid. Ondanks dit alles werd hij later aangeklaagd voor moord, maar de aanklacht werd ingetrokken. En in 2017 werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 jaar voor meerdere verkrachtingen en moorden. Het meest schokkende aan dit verhaal is dat hij nog steeds miljoenen volgelingen heeft.

Dit is natuurlijk een extreem voorbeeld. Helaas heb ik meer misbruik van 'spirituele' macht gezien dan goed gebruik. Daarom is het mijn diepgewortelde overtuiging geworden dat iemand die beweert een goeroe of heilige te zijn, dat waarschijnlijk niet is. We hebben een populair gezegde in India: 'Een sadhu (monnik) in de stad is eigenlijk een zakenman'.

Ik ben ook heel voorzichtig geworden met het idee dat ik of iemand anders kan beweren dat hij/zij spiritueel meer ontwikkeld is dan iemand anders, en daarom in staat is om hun spirituele groei te beoordelen.

De aanpak in onze intensieve yogadocentenopleiding is eenvoudig. Studenten krijgen een cijfer 10 op hun voorhoofd. Een 10 uit 10! Niet letterlijk, maar zo kijken we naar hen. Wij geloven dat iedereen grootsheid in zich draagt, en dat iedereen kan worden wat hij wil als hij bereid is er hard voor te werken! Iedereen kan groeien en obstakels overwinnen en onze rol als leraar is om hen te helpen op hun pad. Onze rol is niet, en kan niet zijn, om hen te beoordelen en te evalueren op hun spirituele groei.

Dus ja, yogadocent zijn brengt verantwoordelijkheid met zich mee en het verlangen om anderen te dienen. Maar nee, daar heb je geen jaren voor nodig. Je krijgt je grootste lessen als je anderen traint, en het zijn je studenten die jou het meeste leren. 

Kun je alle asana's in vier weken onder de knie krijgen?

Asana's in vier weken onder de knie krijgen

David Swenson, een van de populairste Ashtanga Vinyasa docenten, heeft tienduizenden mensen geïnspireerd om yoga te beoefenen. Zijn 62 jaar oude praktijk is niet alleen opmerkelijk, maar weerspiegelt ook zijn uitgebreide kennis en meesterschap in deze stijl. Zijn toewijding, vaardigheid en passie maken van hem een inspirerende figuur, van wie ik het voorrecht heb gehad om te leren. Ondanks zijn wereldwijde bekendheid en respect binnen de yogawereld blijft David opmerkelijk nederig en nuchter.

Als auteur van de internationale bestseller 'Ashtanga Yoga: The Practice Manual' was David de eerste Ashtanga docent die de fysiek uitdagende beoefening van de Primary Series toegankelijk maakte voor alle yogabeoefenaars met een beperking door inclusieve variaties en aanpassingen te introduceren.

David vraagt zich vaak af of het perfectioneren van elke yogahouding echt de kern is van yogabeoefening. Hij (en ik benhet met hem eens) vindt van niet. Als je te veel bezig bent met het perfectioneren van elke asana, kan yoga verworden tot een egocentrisch streven, waarbij het lesgeven meer gaat over het laten zien van persoonlijke vaardigheden. David is van mening dat het beoefenen en onderwijzen van asana's meer over persoonlijke groei zou moeten gaan, om ons te helpen betere mensen te worden voor onszelf en voor de mensen om ons heen.

Velen aarzelen om yogales te geven uit angst dat hun eigen beoefening niet gevorderd genoeg is. Maar het is belangrijk om te onthouden dat iedereen zijn beperkingen heeft - sommigen zijn misschien flexibel maar niet sterk, anderen sterk maar niet flexibel, en sommigen hebben moeite met balans en focus. Elke yogadocent heeft uitdagingen met bepaalde houdingen.

Een ervaren yogabeoefenaar zijn maakt je niet automatisch een geweldige docent. De echte vaardigheid ligt in het effectief communiceren en delen van je kennis met studenten. Onthoud dat de meest inspirerende docenten degenen zijn die echt om hun studenten geven, niet degenen die alleen maar pronken met hun vaardigheden. Passie voor lesgeven en oprechte bezorgdheid voor studenten inspireert echt.

Conclusie

Uiteindelijk is het cruciaal om je eigen omstandigheden in overweging te nemen. Hoewel we sterke voorstanders zijn van intensieve yogadocentenopleidingen, moedigen we je aan om uit te zoeken wat voor jou het beste werkt. Ik hoop dat mijn inzichten verhelderend zijn geweest. Het allerbelangrijkste is dat ik je aanspoor om yogales te gaan geven als dat echt is wat je hart begeert. Persoonlijk is mijn groei diepgaand gevormd door mijn passie voor en toewijding aan het lesgeven.

Denk aan de wijze woorden van Yogi Bhajan: "Als je iets wilt leren, lees er dan over - als je iets wilt begrijpen, schrijf er dan over - als je iets wilt beheersen, onderwijs het dan."

Over de auteur

Ram Jain

Geboren in de Jain familie waar yoga al vijf generaties lang de manier van leven is, begon mijn formele yogareis op achtjarige leeftijd op een Vedische school in India. Daar kreeg ik een solide basis door het lezen van oude geschriften, waaronder Veda's, Upanishads, de Bhagavad Gita en Yoga Sutra's (om er maar een paar te noemen).

In 2009 heb ik Arhanta Yoga Ashrams opgericht. Ik zie yoga als een manier om de vijf zintuigen te beheersen, dus noemde ik onze ashrams 'Arhanta Yoga', de yoga om de vijf zintuigen te beheersen!

In 2017 heb ik ook de Arhanta Yoga Online Academy opgericht zodat mensen die onze ashrams niet kunnen bezoeken onze cursussen op afstand kunnen volgen.

Bij Arhanta geven we niet alleen yoga. We leren je hoe je je potentieel kunt bereiken, je kennis kunt verdiepen, je zelfvertrouwen kunt opbouwen en de leiding over je leven kunt nemen.

Related Posts