Welke Yoga Docenten Opleiding wil je Kiezen om een Gecertificeerde Yoga Docent te Worden?

Je hebt eindelijk besloten wat je wilt worden: een yoga docent! Of misschien weet je het eigenlijk nog niet helemaal zeker, maar lijkt een yoga docenten opleiding de juiste stap op je pad. In beide gevallen kan dit artikel nuttig voor je zijn. Als je op Google zoekt naar ‘yoga teacher training’ zul je waarschijnlijk merken dat er heel veel yogascholen zijn die een grote verscheidenheid aan yogadocentenopleidingen aanbieden. Dit artikel is bedoeld om je te helpen de beste yoga docenten opleiding voor jou te kiezen.

Waarom wil je een Yoga Docenten Opleiding Volgen?

Voordat je begint aan je zoektocht naar de ideale yoga docenten opleiding voor jou, moet je jezelf één vraag stellen: “Wil ik echt yogaleraar worden?”

Het antwoord op deze vraag zal je een gevoel van richting geven in je zoektocht. Want als je eigenlijk op zoek bent naar een yoga docenten opleiding om gewoon meer over yoga te leren en een ontspannen tijd te hebben, ben je misschien beter af met een lange yoga retraite. Een yoga docenten opleiding bij een gerenommeerde en serieuze school is geen sinecure! Zorg er daarom voor dat je klaar bent voor de verbintenis. Misschien weet je nog niet zeker of je fulltime yogaleraar wilt worden, of liever af en toe les wilt geven. Misschien ben je op zoek naar een opleiding die je zal uitdagen om fysiek, mentaal en spiritueel te groeien? In al deze gevallen weet je nu wat voor jou de focus van de opleiding moet zijn.

Een yoga docenten opleiding zal je op vele manieren uitdagen om te groeien en er zullen momenten zijn dat je het gevoel hebt dat je meer op je hebt genomen dan je aankunt. Maar vergeet niet dat dit deel uitmaakt van het proces. De grootste groei ligt aan de rand van of buiten je comfortzone!

Als je yogaleraar wilt worden of je wilt jezelf onderdompelen in een intensieve training voor je eigen groei, zorg er dan voor dat de school die je kiest je tot dat niveau zal onderwijzen en uitdagen! En ga de uitdaging niet uit de weg of ga onrealistische verwachtingen die je van jezelf hebt niet uit de weg. Ontelbare keren krijgen we de vraag: Kan ik wel yogadocent worden want ik ben niet lenig, te oud, te jong, niet ervaren genoeg, te verlegen,…..? De lijst kan eindeloos doorgaan. Ons antwoord is altijd: Als je echt wilt, kan het!

Lees: Wat je moet weten over het zijn van een Yoga Docent

Welke Yoga Stijl te Kiezen?

Allereerst is het belangrijk om een yogastijl te kiezen. Er zijn veel verschillende stijlen, zoals Hatha Yoga, Bikram Yoga, Iyengar Yoga, Ashtanga Yoga, Yin Yoga enzovoort. Afhankelijk van de stijl die je kiest, zal de theorie en de praktijk verschillend zijn. Het is aan te raden om uit te zoeken welke yogastijl je voorkeur heeft, welke stijl je energie geeft en welke stijl je gelukkig maakt. Als je lesgeeft in de yogastijl die je vreugde geeft, zal het makkelijker voor je zijn om die vreugde over te brengen op je leerlingen, omdat je lesgeeft in iets waar je gepassioneerd over bent. Dit zal zeker een positief effect hebben op je lessen. Als je eenmaal een keuze hebt gemaakt tussen de verschillende yogastijlen, heb je een duidelijke leidraad in je zoektocht naar een geschikte yogacursus die je een stap dichter bij je doel brengt.

Lees: Welke yogastijl past het beste bij uw behoeften?

Als je kijkt naar de verschillende lerarenopleidingen die er tegenwoordig zijn, zorg er dan voor dat je er een kiest die zich voornamelijk richt op de traditie van jouw voorkeur. Het is misschien verleidelijk om een opleiding te volgen die Hatha, Vinyasa en Yin in 200 uur aanbiedt, maar wat de opleiding aan variëteit biedt, zal het zeker aan diepgang missen. Om de vaardigheden te ontwikkelen om les te geven, is 200 uur al een kort tijdsbestek. Proberen om er meerdere stijlen in te proppen, zou je rijk kunnen maken met indrukken en ideeën, maar arm aan werkelijke lesvaardigheden en zelfvertrouwen.

We raden je aan om een lerarenopleiding te kiezen die zich richt op één stijl en om later je lesvocabulaire uit te breiden met andere kortere cursussen of workshops.

Het kiezen van de juiste Yoga Docenten Opleiding Locatie

Tegenwoordig worden yogacursussen wereldwijd aangeboden. Echter, afhankelijk van uw eigen reismogelijkheden kunt u kiezen voor een cursus in het buitenland of in uw eigen land.

Het aantal yoga certificering cursussen dat wereldwijd wordt aangeboden is zeer groot; van Amerika tot Azië… de mogelijkheden zijn eindeloos. Studeren in het buitenland is een goede optie als je wat tijd in een andere omgeving wilt doorbrengen, weg van de dagelijkse gewoontes en routines. Het volgen van een opleiding in een ander land kan ook gecombineerd worden met een vakantie en het is een uitstekende gelegenheid om meer van een bepaald land en zijn cultuur te ontdekken.

Zou je een Yoga Docenten Opleiding in India Moeten Volgen?

We krijgen vaak de vraag wat het verschil is tussen onze yoga docenten opleiding in de Arhanta Yoga Ashram India en de Arhanta Yoga Ashram Europa. Studenten vragen zich af of het volgen van een yoga docentenopleiding in India een meer authentieke en diepgaande ervaring biedt.

Natuurlijk, India is het land van oorsprong van yoga en het is geweldig als je de mogelijkheid hebt om daar te gaan studeren. Maar het is belangrijk om te onthouden dat je misschien ergens in Europa een meer authentieke ervaring opdoet in plaats van in India. Dus als je de locatie van je yoga docenten opleiding kiest, kijk dan niet alleen naar het land maar ook naar de hele opzet van de opleiding. Een opleiding in een hotel in Goa kan veel minder authentiek zijn dan een residentiële opleiding in een ashram in Europa of Amerika.

In ons specifieke geval maakt het niet veel uit of je bij ons in India of Nederland studeert. We streven ernaar om in beide ashrams precies dezelfde sfeer, discipline en levensstijl te creëren. Maar natuurlijk kunnen we de unieke omgeving, de geuren, de geluiden en de rijke cultuur van India niet dupliceren….

Lees: Wat te verwachten in een ashram

Wat is de Beste Duur om te Kiezen voor uw Yoga Docenten Opleiding?

Een ander belangrijk punt is de duur van de opleiding. Hoeveel tijd wil je besteden aan het volgen van de cursus?

De internationale standaard voor yoga docentenopleidingen zijn die met 200 uur. Een 200 uur yoga docenten opleiding is ontworpen om u voor te bereiden om te beginnen met het lesgeven van yoga. Belangrijke onderwerpen die aan bod moeten komen zijn didactiek (hoe instrueer je, pas je aan en assisteer je), anatomie, yogafilosofie. En ook veel praktijkervaring met lesgeven en het werken aan je eigen yoga en meditatie beoefening

Er zijn intensieve cursussen die meestal zo’n vier weken duren. Deze intensieve cursussen zijn vaak residentieel, omdat dat studenten helpt om volledig gefocust te blijven. Maar er zijn ook cursussen die over een langere tijd verspreid zijn, waardoor ze makkelijker te combineren zijn met het dagelijks leven, familie en werk. De duur van deze cursussen kan een jaar of langer zijn en als je voor zo’n cursus kiest, is het zinvol om die te volgen in de buurt van waar je woont.

Onze ervaring is dat het veel belangrijker is wat je doet en leert en niet zozeer hoe lang het duurt. Denk dus goed na over het lesprogramma van de cursus voordat je je inschrijft en vraag je ook af hoe jij het beste leert. Doe je er liever wat langer over en studeer je elke week een beetje? Of leer je het beste als je volledig gefocust en ondergedompeld bent en elke dag studeert?

Hoeveel Kost het om een Yoga Docenten Opleiding te Volgen?

Net als de duur van de yogacursussen, kan ook de prijs van een yogacursus sterk verschillen van de ene cursus tot de andere. Als je begint te googelen en te onderzoeken, zul je 200 uur yoga docentenopleiding vinden variërend van nauwelijks 1000 euro tot meer dan 7000 euro. Dit enorme verschil hangt af van wie de cursus aanbiedt (yogaberoemdheid vs een nieuwe school) en waar (Los Angeles vs Kerala India).

Bij het maken van je keuze is het verstandig om niet alleen naar de prijs te kijken, maar ook na te gaan wat er allemaal in de prijs is inbegrepen, met andere woorden om de prijs/kwaliteit verhouding te evalueren. Heel belangrijk is ook om na te gaan of er verborgen kosten zijn, zoals examengeld, kosten voor studiemateriaal, en extra kosten voor accommodatie en maaltijden. En als je kiest voor een langetermijncursus bij jou in de buurt, hoeveel moet je dan uitgeven aan reizen, eten, extra kinderopvang om maar een paar verborgen kosten te noemen die voor jou duur kunnen uitvallen.

Het is ook belangrijk om in gedachten te houden dat als je naar het buitenland reist, er extra kosten kunnen zijn zoals reiskosten of Visum kosten. Natuurlijk zijn de kosten van een yoga docenten opleiding sterk afhankelijk van de locatie. Bij Arhanta bijvoorbeeld is de opleiding in India ongeveer 1000 euro goedkoper dan in Europa. Dit heeft te maken met bedrijfskosten, belastingen en voedselprijzen bijvoorbeeld. Het geld dat je bespaart op de cursus, moet je deels uitgeven om naar India te reizen. Aan het eind van de dag zijn de reiskosten naar India plus de cursuskosten ongeveer gelijk aan wat je zou uitgeven voor onze training in Nederland. En als je dit hebt overwogen, moet je misschien teruggaan naar de vorige vraag: Waar wil ik mijn yoga docenten opleiding doen?

Wat is de Juiste Keuze?

Als je de vorige stappen hebt doorlopen in je zoektocht naar een yoga docentenopleiding, is het tijd om een beslissing te nemen. Een laatste stap die je kan helpen bij het maken van de juiste keuze is het opzoeken van recensies van je short-listed opleidingen. Wat zeggen oud-studenten over de cursus, waren ze tevreden, wat waren hun teleurstellingen? Het lezen van recensies kan je een beter beeld geven van wat je van de cursus kunt verwachten en kan je helpen erachter te komen of de cursus echt aan je behoeften voldoet of niet.

Ik hoop dat je deze blog nuttig vond op je pad om yogaleraar te worden. Als je vragen of opmerkingen hebt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Over de auteur

Ram Jain

Geboren in de Jain familie waar yoga al vijf generaties lang de manier van leven is, begon mijn formele yogareis op achtjarige leeftijd op een Vedische school in India. Daar kreeg ik een solide basis door het lezen van oude geschriften, waaronder Veda's, Upanishads, de Bhagavad Gita en Yoga Sutra's (om er maar een paar te noemen).

In 2009 heb ik Arhanta Yoga Ashrams opgericht. Ik zie yoga als een manier om de vijf zintuigen te beheersen, dus noemde ik onze ashrams 'Arhanta Yoga', de yoga om de vijf zintuigen te beheersen!

In 2017 heb ik ook de Arhanta Yoga Online Academy opgericht zodat mensen die onze ashrams niet kunnen bezoeken onze cursussen op afstand kunnen volgen.

Bij Arhanta geven we niet alleen yoga. We leren je hoe je je potentieel kunt bereiken, je kennis kunt verdiepen, je zelfvertrouwen kunt opbouwen en de leiding over je leven kunt nemen.

Related Posts