10 manieren waarop een yoga lerarenopleiding je leven kan veranderen

Het volgen van een yoga docentenopleiding is een beslissing die je leven op veel manieren kan veranderen. Veel mensen kiezen ervoor om een lerarenopleiding te volgen nadat ze zich realiseren dat ze hun carrière willen veranderen of dieper in yoga willen duiken. Meestal zal een yoga-lerarenopleiding je leven ver boven je verwachtingen beïnvloeden, omdat het een voortdurend proces van persoonlijke groei zal veroorzaken.

Hoe heeft uw yoga lerarenopleiding uw leven veranderd?

Hier zijn de top 10 manieren waarop een yoga-lerarenopleiding je leven kan veranderen en zo ook het leven van veel van onze afgestudeerde studenten heeft veranderd:

1. Nieuwe carrièremogelijkheden verkennen

Of het nu gaat om een carrière als yogaleraar of iets anders dat uit je hart komt. Een lerarenopleiding geeft je de tijd om na te denken over wat je tot nu toe met je leven hebt gedaan en wat echt belangrijk voor je is. Als u op afstand naar uw leven kijkt, kunt u bewuste keuzes maken over uw levensstijl en carrière. De meeste mensen brengen een groot deel van hun tijd op het werk door. Daarom is het ongelooflijk belangrijk om na te denken over en te beseffen wat voor soort werk je gelukkig maakt. Het feit dat je hebt besloten om de lerarenopleiding te doen, betekent dat je al de moed hebt om diepgaande veranderingen aan te brengen.

Lees: Is het mogelijk om de kost te verdienen als yogaleraar?

2. Veranderingen in levensstijl aanbrengen

Door het zeer gestructureerde programma in de ashram word je getraind om je aan een dagelijkse routine te houden. Je staat op vaste tijden op en gaat vroeg naar bed. Het voedsel dat je eet is gezond en voedzaam. En natuurlijk oefen je elke dag yoga asana’s. Een hele maand vasthouden aan deze levensstijl is erg krachtig om nieuwe gewoonten te ontwikkelen. Daarnaast is er weinig afleiding. Dus uiteindelijk helpt dit je ook om oude en onnodige gewoonten te doorbreken. Je kunt gewoon niet elke dag koffie drinken, de hele tijd je telefoon pakken, of te laat of te lang slapen. En dat is zo’n bevrijdende ervaring, dat je het waarschijnlijk thuis zult vasthouden (of op zijn minst zult proberen).

3. Eenvoud omarmen

Een ander positief effect van het leven in de Ashram is dat je teruggaat naar de basis. Het leven in de Ashram is eenvoudig en gedisciplineerd. Slapen in een eenvoudige kamer, eten dat wordt verstrekt, geen internetverbinding. Met andere woorden: er is niets meer dan je nodig hebt. Je dagelijkse leven vereenvoudigen is een krachtige manier om tevredenheid te oefenen – gelukkig zijn met wat je hebt, zonder steeds meer te verlangen. Dit kan een grote verandering zijn in je levenservaring na de lerarenopleiding. Zelfs als er geen groot verschil is in wat je doet, zal er een cruciale verandering zijn in je manier van ervaren, denken en doen.

Lees: Wat te verwachten bij een Ashram

yoga lerarenopleiding

4. Verander uw perspectief op het leven

Voordat ze een yoga-lerarenopleiding volgen, zien veel mensen yoga als een manier om hun lichaam te versterken en hun geest te legen of te ontspannen. Dit is allemaal tot op zekere hoogte waar, maar het is niet het volledige beeld van yoga. Een yoga docentenopleiding geeft je een diepgaand inzicht in yoga filosofie. Bovendien helpen specifieke concepten zoals karma yoga je om het menselijk bestaan vanuit een ander perspectief te begrijpen. Het geeft je een nieuw referentiekader voor je levenservaringen. Dit verruimt je geest en geeft je nieuwe inzichten die je aan anderen kunt overdragen.

5. Verhogen van fysieke kracht en flexibiliteit

Wanneer je minstens twee keer per dag yoga asana’s beoefent, zul je behoorlijk verbluffende fysieke resultaten zien. Yogapraktijk bevordert spierkracht, flexibiliteit, uithoudingsvermogen en een verbeterde werking van de inwendige organen. Tijdens de training leer je niet alleen meer over de positieve effecten van elke asana, maar ervaar je deze effecten ook zelf.

6. Ervaar mentale groei

Door de uitdagingen van het leven in de ashram, losgekoppeld van je vertrouwde omgeving, is het niet verrassend dat veel mensen een enorme persoonlijke en mentale groei ervaren. De leraren van de ashram kunnen je helpen om voorzichtig je grenzen te verleggen en in jezelf te geloven. Wie had bijvoorbeeld kunnen geloven dat elke persoon aan het einde van vier weken een hoofdstand zou kunnen doen en houden voor een paar minuten? Deze ervaringen doen je beseffen dat je vaak sterker bent dan je denkt, en dat is een les die je de rest van je leven mee zult nemen.

7. Verbinding maken met jezelf

Naast al het bovenstaande kun je door intensief yoga te beoefenen tijdens je lerarenopleiding, meer in contact komen met jezelf. Elke dag meditatie, pranayama en yoga asana beoefenen, verhoogt het bewustzijn en het innerlijke evenwicht. Elke ochtend beginnen met meditatie bevordert focus en helderheid in de geest, en gaat verder dan automatische denkpatronen. Gecombineerd met meer spirituele oefeningen en zelfstudie, helpt dit je om je opnieuw te verbinden met wie je werkelijk bent. Misschien is dit niet verrassend, aangezien de centrale vraag in yoga is: ‘Wie ben ik?’

yoga lerarenopleiding

8. Vertrouwen krijgen om te onderwijzen en zelfvertrouwen vergroten

Het programma van de Arhanta Yoga lerarenopleiding geeft je de mogelijkheid om geleidelijk en natuurlijk door te groeien naar de rol van yogaleraar. De dagelijkse lessen over onderwijstechnieken en onderwijspraktijken vanaf de eerste week stellen je in staat je onderwijsvaardigheden te verbeteren. Bovendien geven de theoretische lessen je een goed begrip van het doel van yoga. De hele cursus is ontworpen om je voor te bereiden op het geven van yoga met vertrouwen en vaardigheid.

9. Je nederiger voelen en toegewijd aan je yogapad

Omdat er zoveel te leren valt, is een yoga docentenopleiding een zeer nederige ervaring. Je beseft hoeveel meer je moet leren en dat je nog maar aan het begin staat van een levenslang proces. Hoewel je aan het einde van de lerarenopleiding veel meer kennis en inzichten hebt, zul je begrijpen dat dit slechts de eerste stap was. Hoe uitgebreid de leer van yoga ook is, je zult je hele leven blijven leren. Het leert je om altijd een bescheiden student te blijven en veel meer te leren van de mensen die naar je lessen komen.

10. Vrienden maken voor het leven

Tot slot, wat veel mensen na hun lerarenopleiding zeggen is dat ze vriendschappen voor het leven hebben opgebouwd. Terwijl je zo’n intense en transformerende periode samen doorbrengt, deel je je diepste gedachten en gevoelens met elkaar. Dit creëert een speciale band die de rest van je leven blijft bestaan.

Dit zijn een aantal belangrijke manieren waarop een yoga docentenopleiding je leven kan veranderen. Als je meer wilt weten over de ervaringen van afgestudeerden bij Arhanta Yoga Ashram, kun je de getuigenissen bekijken . Een yoga docentenopleiding is een heel persoonlijk proces en heeft voor ieder van ons verschillende effecten. Sommige van deze veranderingen zijn te verwachten, andere misschien niet – en het zijn vooral de onverwachte veranderingen die de grootste impact op je leven zullen hebben.

Over de auteur

Ram Jain

Geboren in de Jain familie waar yoga al vijf generaties lang de manier van leven is, begon mijn formele yogareis op achtjarige leeftijd op een Vedische school in India. Daar kreeg ik een solide basis door het lezen van oude geschriften, waaronder Veda's, Upanishads, de Bhagavad Gita en Yoga Sutra's (om er maar een paar te noemen).

In 2009 heb ik Arhanta Yoga Ashrams opgericht. Ik zie yoga als een manier om de vijf zintuigen te beheersen, dus noemde ik onze ashrams 'Arhanta Yoga', de yoga om de vijf zintuigen te beheersen!

In 2017 heb ik ook de Arhanta Yoga Online Academy opgericht zodat mensen die onze ashrams niet kunnen bezoeken onze cursussen op afstand kunnen volgen.

Bij Arhanta geven we niet alleen yoga. We leren je hoe je je potentieel kunt bereiken, je kennis kunt verdiepen, je zelfvertrouwen kunt opbouwen en de leiding over je leven kunt nemen.

Related Posts