Wat te verwachten bij een Ashram

Wat te verwachten bij een Ashram

Een Ashram is een plek voor het beoefenen van yoga, meditatie en andere spirituele oefeningen om spiritueel te evolueren en te groeien. Ashrams bevinden zich meestal buiten een dorp of stad in een rustige en vredige omgeving. Ze bestaan ​​alleen uit basisvoorzieningen met woonvertrekken, eetzaal, yogahal, bibliotheek en tuinen. Een Ashram is een oase van rust en kalmte. Er is geen plaats of behoefte aan luxe in een Ashram. Het doel is om terug te gaan naar de basis en onafhankelijk te worden van reguliere gewoontes, patronen en aflaten.

De oorsprong van yoga Ashrams

Traditioneel is een Ashram het huis van een spiritueel leraar of leraar die daar met zijn gezin woont. Mensen bezoeken de Ashram om begeleiding en spirituele wijsheid te zoeken. Bezoekers die in een Ashram verblijven, worden een deel van de familie van de leraar. Ze volgen de dagelijkse routine van de Ashram en helpen met klusjes terwijl ze hun spirituele doelen nastreven.

Ashrams werden oorspronkelijk gesticht als Indiase kluizenaarsverblijven of afzonderingsplaatsen, en blijven dat ook vandaag de dag nog. Daarom spelen Ashrams nog steeds een zeer belangrijke rol in de traditionele Indiase cultuur. Tot ongeveer 100 jaar geleden waren Ashrams ook de plaats waar kinderen basisonderwijs kregen. In de afgelopen jaren, en vooral de afgelopen decennia, is het concept van een Ashram over de hele wereld verspreid en zijn Ashrams toegankelijker geworden voor toeristen en bezoekers uit het buitenland.

Spiritualiteit is een geïntegreerd onderdeel van de Indiase cultuur, en dat geldt ook voor regelmatige bezoeken aan tempels en Ashrams. In India is het een inherent geloof en een diep geïnternaliseerd concept dat:

“We zijn geen mensen die een spirituele ervaring hebben, we zijn spirituele wezens die een menselijke ervaring hebben.”

Spiritualiteit is een essentieel onderdeel van het dagelijkse leven in India. Mensen in India groeien op met de ideeën van zelfbewustzijn en zelfontwikkeling. De begrippen spirituele groei en verlichting worden van jongs af aan onderwezen.

Wat is het verschil tussen een Ashram en een klooster

Het concept van een Ashram is in feite heel bijzonder en kan worden vergeleken met een klooster.  Maar de vergelijking schiet tekort omdat Ashrams niet alleen de woonplaats zijn van monniken, heiligen en spirituele leraren, maar ook open en toegankelijk zijn voor iedereen. Mensen van alle achtergronden, leeftijden en overtuigingen kunnen gedurende een bepaalde periode een Ashram bezoeken en er verblijven. De leraar helpt en verwelkomt hen, ongeacht hun overtuigingen en geloof.

Veel mensen willen groeien en geestelijk leven, maar ze willen geen monnik worden en alles en iedereen in hun leven achterlaten. Ashrams bieden een middenweg, waardoor mensen de kans krijgen om te ontsnappen aan hun dagelijkse routine en tijdelijk afstand te doen van regelmatige afhankelijkheden en verslavingen. Tijdens deze pauze kan het evenwicht weer tot leven worden gebracht en kan men leren er naar te streven dat evenwicht te bewaren bij terugkeer in het dagelijkse ‘normale’ leven.

Waarom is het de moeite waard om in een Ashram te studeren?

De levensstijl in een Ashram is voor een groot deel heel anders dan die je thuis gewend bent. Je wordt vroeg wakker met de rijzende zon, oefent ademhalingsoefeningen, mediteert, chant om emoties los te laten, eet eenvoudig voedsel, beoefent Yoga Asanas om de conditie van het lichaam te verbeteren en bespreekt filosofieën om de geest te openen. Gedurende de dag volg je een strikte routine in een basissetting zonder enige afleiding. Deze eenvoud helpt ons het belang te begrijpen van de dingen in het leven die we over het algemeen als vanzelfsprekend beschouwen. Het helpt ons ook om na te denken over onze mentale conditionering, onze gewoontes en onze verslavingen, die we soms verwarren met benodigdheden.

Het meeste lijden in de huidige westerse en verwesterde beschavingen houdt verband met stress, een onevenwicht tussen emotie en logica en een algemeen gebrek aan discipline.

Yoga Ashrams bieden een veilige ruimte, vrij van afleiding en routines van het dagelijks leven, en de kans om overtollige emotionele en materiële bagage kwijt te raken. Bezoekers komen terug bij zichzelf en reflecteren op het ware doel en de betekenis van hun leven.

Hoe kies je een Ashram?

Men moet voorzichtig zijn bij het kiezen van een Ashram. Een authentieke Ashram is niet-sektarisch van aard. Een Ashram onderwijst of predikt geen bepaalde religie, geloof of goeroe. Een echte Ashram bevordert alleen een gezonde levensstijl en zelfbewustzijn door zelfdiscipline en reflectie.

De Ashram-ervaring kan intimiderend zijn, maar uiteindelijk geeft het je een duidelijk gevoel van prioriteit en belang van dingen in je leven. Voor degenen die op zoek zijn naar rust, persoonlijk inzicht en een pauze van routine, kan het vinden van een Ashram precies zijn wat je nodig hebt.

Dit is een Re-Post en ga voor het originele artikel naar YogiApproved.com

Over de auteur

Wat te verwachten bij een Ashram Ram Jain (E-RYT 500) is de oprichter van Arhanta Yoga Ashrams. Geboren en getogen in New Delhi, India, begonnen zijn yoga- en vedische filosofielessen toen hij 8 jaar oud was.

Hij geeft professionele yoga docentenopleidingen , maar ook Yin Yoga, Advanced Hatha Asana’s, Anatomy and Philosophie aan de Arhanta Yoga Ashram in India & Nederland. Sinds 2009 heeft hij meer dan 10000 yogadocenten opgeleid en begeleid.

Subscribe now to receive our series of short e-books

Our E-books

Subscribe to our mailing list and receive a series of short e-books